Kanoottiretki Lentuan autiosaarille

Lentua
Kalastamassa Lentualla. Kuva: Ville Palonen

Kuhmon erämaajärvistä lumoavimpia on Lentua ja sen kymmenet autiosaaret. Lentuan maisemat ovat monelle tuttuja Gallen-Kallelan Kalevala-maalauksista ja Veikko Huovisen klassikkoteoksesta Havukka-ahon ajattelija.

Teksti ja kuvat Ville Palonen

Kiemurtelen järvenselällä siksakkia kuin juopunut ankerias. Melominen ei olekaan kovin helppoa – ainakaan, jos lähtee kahden hengen kanootilla yksin matkaan.

Ympärillä aukeaa Kuhmon toiseksi suurin järvi, Lentua. En kuitenkaan ehdi ihailla maisemia, sillä navakka tuuli kampeaa kanoottia pois kurssista kaikella voimallaan. Olen pakannut varusteeni keulaan, mutta niiden paino ei riitä pitämään kanoottia suorassa.

Tuulisen sään lisäksi tökeröön melontatyyliini on toinenkin syy: olen täydellinen aloittelija, käytännössä elämäni ensimmäistä kertaa kanootin kyydissä. Ennen retkelle lähtemistä sain ainoastaan kymmenen minuutin pikakurssin. Mutta hitot, eiköhän siperia opeta! Kolmen päivän mittaisen melontaurakan jälkeen osaan varmasti tempun jos toisenkin.

Melomaan Lentualle

Lentua
Lentuassa on asumattomia hiekkarantaisia saaria. Kuva: Ville Palonen

Kuhmo on erämaista seutua. Suurinta osaa harvaan asutusta alueesta peittää metsä, ja karttaa vilkaistessa näkee satoja pieniä ja kymmenkunta suurempaa järveä. Tunnetuin niistä on Lentua. Monelle maisemat ovat tuttuja ainakin Gallen-Kallelan Kalevala-maalauksista ja Veikko Huovisen klassikkokirjasta Havukka-ahon ajattelija.

Kanootin tai kajakin vuokraaminen on loistava tapa nähdä Kuhmon maisemat uudesta perspektiivistä. Lentua sopii mainiosti muutaman päivän mittaisen melontaretken kohteeksi. Järvi on luonnonsuojelualuetta, joten saaret ovat asumattomia. Kesämökkejä ei juuri näy, ainoastaan mäntymetsien reunustamia kullanhohtoisia hiekkarantoja, joilla onnekas voi bongata komeasarvisen metsäpeuran.

Lentualla on lukuisia nuotiopaikkoja ja laavuja, joiden ylläpidosta huolehtii Metsähallitus. Taukopaikkojen kruununjalokivi on Lehtosaaren autiotupa, joka sijaitsee historiallisia tervareittejä seurailevien melontareittien varrella.

Hauki on hyvä kala

hauki
Hauki on hyvä ruokakala. Kuva: Ville Palonen

Saavun Lehtosaareen myöhään iltapäivällä. Olen rättiväsynyt ja kämmenessäni sykkii kipeä rakko. Piristyn kuitenkin heti, kun huomaan saaren olevan autio. Varmistan asian kiikareilla: näköpiirissä ei ole ristinsielua!

Väsymyksestä ei ole enää tietoakaan, kun sisälläni piilotteleva metsästäjä-keräilijä pääsee irti. Ensin kyykin puolen tunnin ajan mäntymetsässä pomimassa mustikoita, sitten suuntaan narraamaan illallista.

Hauki on ikävän usein aliarvostettu ja joskus jopa vihattu petokala. Typerimmät kalastajat jopa tappavat sivusaaliina saamansa hauet, koska kuvittelevat niiden verottavan liikaa taimenen ja muiden arvokalojen kantoja. Petoviha on sukua joidenkin metsästäjien suhtautumiselle susiin: nuo verenhimoiset pedot syövät minun saaliini!

Vastuullinen kalastaja tietysti päästää vapaaksi saaliin, jota ei aio syödä. Huolella valmistettuna hauesta saa kuitenkin erinomaisen aterian, ja onneksi kalan nappaaminen ei ole edes kovin vaikeaa.

Vajaan tunnin kuluttua palaan autiotuvan rantaan sopivan vonkaleen kanssa. Sytytän nuotion ja hiillosta odotellessani perkaan ja fileoin kalan. Illalliseksi on savustettua haukea ja perunamuusia, sekä mustikoita jälkiruoaksi.

Sitten on aika lämmittää sauna.

Lehtosaaren autiotupa Lentualla

Lehtosaari autiotupa
Lehtosaaren autiotuvassa on pieni sauna. Kuva: Ville Palonen

Lehtosaaren tupa on kalastajien, melojien ja hiihtäjien suosima taukopaikka. Pienessä hirsimökissä on kaksi huonetta, joista löytyy kaminat ja kerrossängyt. Pihalla on ulkohuussi ja polttopuita pullollaan oleva vaja. Rannassa on pieni sauna.

Vaatimaton koppero oli vuoteen 2017 asti savusauna. Sen oveen oli ripustettu lappu, jossa kerrottiin miten pitää toimia, ”jos sauna syttyy tuleen”. Savusaunan lämmittäminen oli siis melkoisen kuumottavaa!

savusauna
Lehtosaaren vanhan savusaunan lauteita peitti paksu nokikerros. Kuva: Ville Palonen

Puolen kuutiometrin kokoisen kiukaan lämmittäminen kesti kokonaiset neljä tuntia. Seiniä ja lauteita peitti paksu kerros mustaa nokea – vaikka saunominen olikin elämys, sen jälkeen saattoi olla likaisempi kuin ennen löylyjä!

Lehtosaaren autiotuvan savusauna muutettiin jatkuvalämmitteiseksi vuonna 2017. Samalla autiotupaa kunnostettiin ja siivottiin.

Matka Lentualle

Lentua sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Kuhmon keskustasta. Legendaarisen Lentuankosken vieressä sijaitsee Kuhmon sympaattisin majapaikka, Lentuankosken Leirintä, josta löytyy muutaman mökin ja asuntovaunu-/telttapaikkojen lisäksi grilli, yhteiskeittiö, pyykkitupa ja rantasauna. Leirintäalueella myydään myös kalastuslupia Lentuankoskelle.

Erämatkailu Piirainen vuokraa kanootteja ja kajakkeja (35-60€/vrk riippuen vuokra-ajan pituudesta). Omistaja Urpo Piirainen järjestää myös opastettuja melontaretkiä ja koskikelluntaa.

Katso tarjoukset Kuhmon majoitukseen.

Lue lisää Kuhmosta tai melomisesta.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!