Linnanmäki – huvittelu jatkuu pitkälle syksyyn

Linnanmäki
On se hieno – Helsingin Linnanmäki! Kuva: Aku Pöllänen / Visit Finland

Suomen kaikkien huvipuistojen äiti, Linnanmäki eli Lintsi, perustettiin Vesilinnan kallioille, kahden edelleen pystyssä olevan vesitornin väliin, vuonna 1950. Toiminnasta on vastannut alusta asti samana vuonna perustettu Lasten Päivän Säätiö.

Alun perin alue vuokrattiin vain kolmeksi vuodeksi, ilmeisesti vuoden 1952 olympialaisia ajatellen. Alkuperäisistä laitteista on vielä jäljellä karuselli, jonka historia tosin ulottuu vielä paljon pitemmälle: Linnanmäen huvipuiston vanhin laite on peräti vuodelta 1896.

Alusta asti mukana on ollut myös Peacock-teatteri, joka aloitti ”cirkusteltassa”. Ohjelmisto kostuu musikaaleista ja tanssinäytöksistä stand up -komiikkaan. Esitykset jatkuvat aina marraskuun loppuun asti.

Pystyssä on myös vanha vuoristorata, vuodelta 1951, jonka puiset rakenteen on tosin vuosikymmenten aikana uusittu moneen kertaan, vähän kerrallaan.

Linnanmäen klassikoista on valitettavasti lopullisesti poistunut vanha, sodanjälkeistä glamouria edustava lava, jolla esiintyneiden Paul Ankan ja Renegadesin keikat toissapäiväinen nuoriso vielä muistaa kuin eilisen.

Toinen merkittävä menetys on ilmanvaihto-ongelmien takia purettu Vekkula, jonka tilalle nousi kesällä 2019 uusi, vuoristoratamainen härveli Taiga, joka ”leikittelee painottomuuden tunteella ja kutittelee huvittelijoita makeasti mahanpohjasta”. Vekkulan kaltaista taloa on tosin Linnanmäen johdon mukaan suunniteltu toisaalle puistoon.

Setämiesten suosikki, Vedenneidot, tulivat ymmärrettävästi tiensä päähän jo vuonna 1980. (Loppumetrit on dokumentoitu Mika Kaurismäen elokuvaan Valehtelija, 1981).

Syksyn 2019 teemaviikot Linnanmäellä

Vaikka kesälomakuukaudet ovatkin Linnanmäen kiireisintä sesonkia, ei huvipuisto enää jää sen jälkeenkään autioksi. Tänä syksynä teemaviikkoja ovat:

7–22.9.2019 järjestetään Iiik!week, jolloin zombiet valtaavat puiston (sopii myös perheen pienimmille). Sisäänpääsy on ilmainen, ja laitteisiin pääsee rannekkeilla, kuten muulloinkin.

Lokakuussa pidettävä Valokarnevaali 10–20.10.2019 päättyy (sään salliessa) näyttävään ilotulitukseen.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös vuokra-auton. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi