Linnanmäki – huvittelu jatkuu pitkälle syksyyn

Linnanmäki
On se hieno – Helsingin Linnanmäki! Kuva: Aku Pöllänen / Visit Finland

Linnanmäki eli Lintsi, Suomen kaikkien huvipuistojen äiti, perustettiin Vesilinnan kallioille, kahden edelleen pystyssä olevan vesitornin väliin, vuonna 1950. Toiminnasta on vastannut alusta asti Lasten Päivän Säätiö, joka perustettiin samana vuonna.

Alun perin alue vuokrattiin vain kolmeksi vuodeksi, ilmeisesti vuoden 1952 olympialaisia ajatellen. Alkuperäisistä laitteista on vielä jäljellä karuselli, jonka historia tosin ulottuu vielä paljon pitemmälle: Linnanmäen huvipuiston vanhin laite on peräti vuodelta 1896.

Alusta asti mukana on ollut myös Peacock-teatteri, joka aloitti sirkusteltassa. Ohjelmisto kostuu musikaaleista ja tanssinäytöksistä stand up -komiikkaan. Esitykset jatkuvat aina marraskuun loppuun asti.

Pystyssä on myös vanha vuoristorata, vuodelta 1951, jonka puiset rakenteen on tosin vuosikymmenten aikana uusittu moneen kertaan, vähän kerrallaan.

Nostalgiaa – Linnanmäen kadonneet huvitukset

Linnanmäen klassikoista on valitettavasti lopullisesti poistunut vanha, sodanjälkeistä glamouria edustava lava, jolla esiintyneiden Paul Ankan ja Renegadesin keikat toissapäiväinen nuoriso vielä muistaa kuin eilisen.

Toinen merkittävä menetys on ilmanvaihto-ongelmien takia purettu Vekkula, jonka tilalle on noussut vuoristoratamainen härveli Taiga, joka ”leikittelee painottomuuden tunteella ja kutittelee huvittelijoita makeasti mahanpohjasta”. Vekkulan kaltaista taloa on tosin Linnanmäen johdon mukaan suunniteltu toisaalle puistoon.

Setämiesten suosikki, Vedenneidot, tulivat ymmärrettävästi tiensä päähän jo vuonna 1980. (Loppumetrit on dokumentoitu Mika Kaurismäen elokuvaan Valehtelija, 1981).

Linnanmäki syksyllä

Vaikka kesälomakuukaudet ovatkin Linnanmäen kiireisintä sesonkia, ei huvipuisto enää jää sen jälkeenkään autioksi. Syksyisin on usein erilaisia teemaviikkoja, joiden aikana huvipuisto on avoinna.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi