Normandian parhaat matkakohteet

Normandia kallio
Eretratin kuuluisa rantakallio Normandiassa.

Normandia tunnetaan parhaiten Normandian maihinnoususta toisessa maailmansodassa sekä satumaisen kauniista Mont Saint-Michelin luostarisaaresta. Mutta kauniissa ja merellisessä, Englannin kanaalin rannalla sijaitsevassa maakunnassa on paljon muutakin nähtävää ja koettavaa.

Liki pakollinen matkakohde Normandia on Claude Monet’n faneille ja omenoiden ystäville. Impressionisti asui Normandiassa vuosikymmennet ja ikuisti maakunnan maisemia lukemattomiin tauluihin. Maakunnan ylpeyden aiheena ovat myös omenat, joita käytetään ahkerasti ruuanlaitossa. Omenoista tehdään Normandiassa myös siideriä ja alueen erikoisuutta, omenasiideristä tislattua omenaviinaa calvadosta.

Normandian keittiö on antanut maailmalle myös tuoreesta lehmänmaidosta valmistettavan valkohomejuuston camembertin.

Nimensä maakunta on saanut normanneilta eli viikingeiltä, jotka asettuivat alueelle 900-luvulla. Eli pohjoismaalaisethan ovat täällä melkein kuin kotonaan!

Tällä sivulla Normandian parhaat kohteet on esitelty järjestyksessä, jossa ne tulevat vastaan Pariisista päin saavuttaessa. Näin maakunnan kohokohta, Mont Saint-Michelin luostarisaari jää sopivasti matkan loppuun.

Giverny ja Monet’n puutarha

Ensimmäinen pysähdys matkalla Pariisista Normandiaan on tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Giverny, jonne Claude Monet muutti nelikymppisenä vuonna 1883. Monet hankki talon ja puutarhan, jossa hän maalasi kuin vimmattu. Juuri täältä ovat peräisin Monet’n kuuluisat lummemaalaukset.

Ja Normandiassa kun ollaan, niin kyllä hän muutaman omenankin maalasi. Niitä hän tosin maalasi pääasiassa rahan takia – hän uskoi asetelmien myyvän paremmin kuin maisemien.

Monet asui Givernyn talossaan kuolemaansa vuoteen 1926 asti. Hänen asuntonsa ja puutarhansa toimivat museona Fondation Claude Monet.

Givernystä on tunnin ajomatka Roueniin. Kannattaa tehdä pieni kiertolenkki ja ajaa perille Richard Leijonamielen rakennuttaman Château Gaillardin kautta. Nykyisin raunioina oleva linna valloitettiin legendaarisesti vessan kautta.

Rouen – keskiajan tunnelmissa

Rouen on Normandian historiallinen pääkaupunki, jossa on säilynyt kauniita vanhoja kortteleita ja puolittain puusta rakennettuja taloja.

Jean d’Arc kohtasi täällä loppunsa polttoroviolla Rouenin vanhalla torilla (Place du Vieux-Marché). Paljon tunnelmallisempi aukio on tosin Saint-Macloun kirkon edustalla, jossa näkymät ovat kuin keskiajalta.

Rikhard Leijonamielen sydän on puolestaan haudattu Rouenin katedraaliin, jonka julkisivu inspiroi Claude Monet’a kymmenien maalausten verran.

Rouen on hyvä kohde yöpyä matkan varrella – ellei halua saman tien jatkaa matkaa reilun tunnin matkan päähän Aki Kaurismäen suomalaisille tutuksi tekemään Le Havreen.

Katso tarjoukset Rouenin hotelleihin.

Le Havre – satamakaupunki on modernistinen mestariteos

”Ollaanko Lontoossa?” laiturin alla piileskelevä siirtolaispoika kysyy Aki Kaurismäen elokuvassa Le Havre. ”Sinnekö sinä haluat? Se on tuolla toisella puolen”, sataman portailla istuva iäkäs ranskalaismies vastaa. ”Tämä on Le Havre, Normandia.”

Kaurismäki kuvasi luvattomasta maahanmuutosta kertovan elokuvansa satamakaupungissa Englannin kanaalin rannalla.

Seinejoen suistossa sijaitseva Le Havre on Ranskan erikoisimpia Unescon maailmanperintökohteita, ainutlaatuinen esimerkki modernistisesta, kokonaisvaltaisesta kaupunkisuunnittelusta.

Le Havre
Le Havren maisemia hallitsee modernin katedraalin mahtava torni.

Kaupungissa ei ole säilynyt juuri mitään vanhaa, sillä liittoutuneet pommittivat satamakaupungin tomuksi toisessa maailmansodassa. Keskusta rakennettiin kokonaan alusta arkkitehti Auguste Perretin modernistisen vision mukaan. Uusien talojen betoniin käytettiin kiviainesta, jota murskattiin tuhoutuneiden talojen raunioista. Kyseessä oli Ranskan sodanjälkeisen jälleenrakentamisen suurin ponnistus.

Perret itse suunnitteli Pyhän Josefin kirkon, jonka 107 metriä korkea, kahdeksankulmainen torni nousee korkealle kaupungin ylle. Kannattaa käydä myös sisällä: lasi-ikkunat heijastavat upeasti valoa tornin sisään.

Le Havre luo mielenkiintoista kontrastia Normandia muuten iättömiin maisemiin.

Katso tarjoukset Le Havren majoitukseen.

Honfleur – perinteisen satamakaupungin tunnelmaa

Normandia Honfleur
Honfleur on ranskalainen satamakaupunki ranskalaisimmillaan.

Perinteisempiä satamakaupungin maisemia voi ihailla Le Havresta nähden Seinejoen vastarannalla sijaitsevassa Honfleurissa, jonka sataman taloja maalasivat useat taiteilijat, kuuluisimpana kaikista kukapas muu kuin impressionisti Claude Monet.

Kaupungin nähtävyyksiin kuuluu myös Ranskan suurin puukirkko, Sainte-Catherine.

Étretat – rantakallioiden jylhyyttä

Normandia Eretrat
Eretratin kalliot ja ranta ovat Normandian suosituimpia kohteita.

Le Havresta kannattaa koukata myös hieman pohjoiseen ihailemaan Étretatin komeita rantakallioita, jotka ovat tehneet pikkukylästä yhden Normandian suosituimmista nähtävyyksistä.

Ja kyllä, arvasit oikein: myös Claude Monet on ikuistanut Étretatin maisemia maalauksiinsa.

Deauville ja Trouville – Normandian rantakohteet

Normandian rantakohteita ovat vierekkäin sijaitsevat Deauville ja Trouville. Suurinta osaa matkailijoista kiinnostavat Normandiassa kuitenkin hieman toisenlaiset biitsit.

Normandian maihinnousu – Omaha Beach ja Longues-sur-Mer

Normandia linnoitus
Longues sur Merin linnoituksia toisen maailmansodan ajalta.

Omaha Beach oli Normandian maihinnousun keskus. Nykyisin rannalta tosin ovat maihinnousun kauhut kaukana – Omaha Beachille rantautuvat kesäisin auringonpalvojat.

Mutta jos rannalla kävelee vilkkaimpien kesäpäivien ulkopuolella, ajatus kulkeutuu vääjäämättä vuoden 1944 kesäkuuhun, kun 35 000 liittoutuneiden sotilasta nousi maihin saksalaisten pommitusten ja konekivääritulen alla. Tappiot olivat raskaat.

Normandia maihinnousu
Omaha Beachin rannan pieni muistomerkki Normandian maihinnousulle.

Synkästä historiasta muistuttaa Omaha Beachin edustalla oleva laaja hautausmaa, jolle on haudattu rivi toisensa jälkeen Normandian maihinnousussa kuolleita liittoutuneiden sotilaita.

Omaha Beachia näyttävämpiä varustuksia löytää 15 kilometrin päässä Longues-sur-Meristä, jonka jykevät bunkkerit olivat osa Hitlerin aikomaa, mutta keskeneräiseksi jäänyttä Atlantin vallia, jonka piti ulottua Ranskasta Pohjois-Norjaan asti.

Upea Bayeux’n seinävaate

Melkein sotakohteiden vieressä on idyllinen Bayeux’n pikkukaupunki, jonka nähtävyytenä on tuhatluvun alussa tehty Bayeux’n seinävaate, La tapisserie de Bayeux. Upea, 73 metriä pitkä kirjomalla kuvitettu teos esittää Vilhelm Valloittajan menestyksekästä valloitusretkeä Englantiin. Seinävaate on esillä Vilhelm Valloittajan museossa, Centre Guillaume le Conquérant.

Ja sitten vuorossa onkin Normandian kuuluisin nähtävyys.

Luostarisaari Mont Saint-Michel – Normandian paras nähtävyys

Normandia
Mont Saint-Michelin luostari on Normandian kuuluisin nähtävyys. Kuva: Gaspar Janos / Shutterstock

Mont Saint-Michel on maailman upeimpia luostareita, niin hieno, että sitä on melkein vaikea uskoa todeksi. Juuri tämän luostarin takia varmaan suurin osa matkailijoista päätyy Normandiaan.

Linnamainen, 1500-luvun alussa valmistunut Mont Saint-Michel lepää Normandian rannikolla omalla pienellä saarellaan, jolle voi kävellä vain laskuveden aikaan.

Ja kun näin pitkälle on jo ajettu, kannattaa luostarilta jatkaa matkaa heti naapurissa sijaitsevaan Bretagneen…

Ensin kannattaa kuitenkin yöpyä luostarin lähellä, vaikkapa Le Relais Saint Michelissä, josta avautuvat näkymät luostarille.

Jos taas rahat riittävät, todella tunnelmallinen paikka asua on varsinaisella luostarisaarella sijaitseva Auberge Saint-Pierre. Ajattele itseäsi satumaisella luostarisaarella illalla, kun kaikki päiväretkeläiset ovat jo kaikonneet, ja vuorovesi katkaissut yhteydet mantereeseen.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi