Champagne – matka samppanjan kotiseudulle

Champagne
Viiniviljelmiä. Champagne, Ranska. Kuva: FreeProd33 / Shutterstock

Samppanjasta kuuluisa Champagnen maakunta odottaa janoisia tai muuten vain uteliaita vain kolmen vartin junamatkan päässä Parisista.

Onhan se hieman koomista, että maailman parhaan juhlajuoman keksi munkki. Dom Pérignon -samppanjan sanotaan saaneen alkunsa 1600-luvulla, kun benediktiinimunkki valmisti vahingossa kuplivaa viiniä. ”Juon tähtiä!” munkin kerrotaan tokaisseen juomaa maistettuaan.

Tarina on hyvä, muttei tietenkään aivan totta.

Dom Pérignon -nimisellä munkilla oli kyllä suuri merkitys samppanjan historiassa, sillä hän onnistui kehittämään viinintekoa niin, että punaisista rypäleistä saatiin valkoista samppanjaa. Munkki tosin yritti aluksi estää viinin kuplimisen, vaikka lopulta luovuttikin ja alkoi myydä poreilevaa viiniä.

Tosissaan samppanja alkoi kasvattaa suosiotaan vasta Isä Perignonin kuoleman jälkeen.

Champagnen samppanjakellarit

Dom Pérignonin (Moët & Chandon) -samppanjakellarissa voi vierailla, kuten monessa muussakin samppanjatalossa.

Dom Pérignonin samppanjakellari sijaitsee monen muun samppanjatalon ohella L’Avenue de Champagne -kadulla Épernayssa, 45 minuutin junamatkan päässä Pariisista.

Reimsin katedraali – täällä kruunattiin Ranskan kuninkaat

Reims katedraali
Reimsin katedraali. Champagne, Ranska. Kuva: Giuseppe Carbone / Shutterstock

Samppanjan maistelun ohella Champagnen maakunnassa riittää ihasteltavaa Reimsin katedraalissa, jossa kruunattiin sukupolvi toisensa jälkeen Ranskan kuninkaita.

Myös Reimsin kaupungissa voi vierailla samppanjatalojen varastoissa – monet niistä sijaitsevat jo roomalaisaikaan louhituissa kellareissa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!