Cannes – filmijuhlien ja Rautanaamion kaupunki

Ranskan Rivieralla sijaitseva Cannes tunnetaan parhaiten elokuvajuhlistaan, jotka keräävät yhteen elokuvamaailman tähdet. Juhlat järjestetään toukokuussa, mutta muinakin aikoina filmijuhlien glamouria voi kokea kaupungin kuuluisimmassa hotellissa.

Vähemmän tunnettua on se, että Cannes liittyy myös Rautanaamion, Ranskan historian salaperäisimmän vangin kohtaloon.

Suosittu matkailukaupunki Cannesista alkoi kehittyä 1800-luvun lopulla. Alkusysäyksen matkailun kehittymiselle tarjosi se, että Ranskan Rivieran keskus Nizza oli koleraepidemian kourissa ja englantilaiset matkailijat etsivät sille vaihtoehtoa.

Kooltaan reilun 70 000 asukkaan Cannes on varsin pieni ja varsin nopeasti nähty – vaikkapa päiväretkellä Nizzasta.

Cannes – nähtävyydet ja tekemistä

Cannesin keskus on komea, palmujen reunustama rantabulevardi Boulevard de La Croisette ja sitä reunustava leveä hiekkaranta. Rannan molemmissa päissä on huvivenesatamat. Rannan länsipäässä on myös elokuvajuhlien moderni filmipalatsi.

Länsipään huvivenesataman, Le Vieux Portin, takaa alkaa Le Suquet, Cannesin pieni vanhakaupunki. Le Suquetin edustalta alkaa Cannesin toinen ranta, Plage du Midi.

Île de Sainte-Marguerite ja Rautanaamion selli

Kaupungin edustalla, vartin venematkan päässä on saari Île de Sainte-Marguerite, jonka Fort Royal -linnoituksessa pidettiin 1600-luvun lopulla 11 vuoden ajan vangittuna Rautanaamiota.

Rautanaamioksi kutsuttiin Aurinkokuninkaaksi kutsutun Ludvig XIV aikana vankilasta toiseen siirreltyä miestä, jonka kasvot oli aina kätketty naamiolla. Vangin henkilöllisyys on jäänyt arvoitukseksi, ja onpa hänen huhuttu olleen jopa kuninkaan itsensä kaksoisveli.

Rautanaamion salaperäinen tarina on siitä pitäen kiehtonut niin kirjailijoita kuin elokuvantekijöitäkin. Vuoden 1998 amerikkalaistulkinnassa The Man in the Iron Mask pääosaa näytteli itse Leonardo di Caprio. Vaan ei, elokuvaa ei palkittu Cannesin elokuvajuhlilla.

Rautanaamion sellissä voi vierailla saarella.

Koe Cannesin elokuvajuhlien tunnelma

Alallaan maailman arvostetuimpiin kuuluvat Cannesin elokuvajuhlat järjestetään toukokuussa. Pääpalkintona on Kultainen palmu. Toiseksi arvokkain kunnianosoitus on Grand Prix, jonka Aki Kaurismäki voitti vuonna 2002 elokuvallaan Mies vailla menneisyyttä. Kati Outinen pokkasi samasta elokuvasta parhaan naisnäyttelijän palkinnon.

Tavallisilla pulliaisilla ei ole asiaa elokuvajuhlien esityksiin, mutta he voivat sentään bongailla tähtiä punaisella matolla festivaalien pääpaikan, Palais des Festivalsin, luona. Futuristisen moderni, 1980-luvun rakennus seisoo La Croisetten rantakadun päässä.

Elokuvajuhlien aikaan on turha kuvitella saavansa Cannesista huonetta ainakaan mihinkään järkevään hintaan, mutta tunnelmia on helppo käydä nuuhkimassa myös Nizzasta käsin.

Lähde liikkeelle jo kukonlaulun aikaan, sillä kaikkein parhaan paikan elokuvamaailman tähtien bongaamiseen sanotaan olevan rantabulevardi Croisette, jota reunustaa hieno ranta ja upeasti auringossa säihkyvä meri.

Moni tähti on nähty täällä aamulenkillä.

Cannesin kuuluisin hotelli

Cannes
Cannesin kuuluisin hotelli on Intercontinental Carlton, jossa tapaavat asua Cannesin elokuvajuhlille saapuvat filmitähdet.

Filmijuhlien glamourista saa hieman makua muinakin aikoina, jos asuu InterContinental Carlton Cannesissa, jossa maailmantähdet tapaavat juhlien aikaan asua. Täällä myös Grace Kelly tapasi filmijuhlien aikaan Monacon ruhtinaan Rainier III:n, jonka kanssa hän meni naimisiin.

Kunniapaikalla Cannesin rantabulevardin keskellä sijaitseva hotelli on näkyvässä roolissa myös Elton Johnin musiikkivideolla I’m Still Standing.

Kuvausten yhteydessä Elton piti Duran Duranin jäsenten kanssa pienet bileet, joiden jäljiltä hänen sviittinsä oli remontin tarpeessa.

Cannes – matka elokuvajuhlien kaupunkiin

Lähin lentokenttä sijaitsee Nizzassa, josta pääsee Cannesiin helposti ja nopeasti junalla kolmessa vartissa.

Cannesin ohella kannattaa tutustua lähettyvillä sijaitsevaan viehättävään Antibeksen vanhaankaupunkiin, jonka linnassa sijaitsee Picasson museo. Cannesista voi myös tehdä päiväristeilyn Saint-Tropeziin.

Cannesiin tutustuu helposti päivävierailulla Nizzasta, mutta jos päätät yöpyä, hyvällä paikalla vanhankaupungin ja huvivenesataman vieressä on Radisson Blu 1835.

Katso tarjoukset Cannesin hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!