Chartresin katedraali – Ranskan upein kirkko on kuin ikkuna taivasten valtakuntaan

Chartresin katedraali
Chartresin katedraali. Kuva: Kiev Victor / Shutterstock

Chartresin katedraali on maailman upeimpia goottilaisia kirkkoja ja yksi Ranskan suurimmista rakennustaiteen ihmeistä. Vuonna 1250 valmistunut katedraali ilmentää taidehistorioitsijoiden mukaan ”kosmista sopusointua”. Rakennuksen suhteet ovat täydelliset ja sen portaalit todellinen ihme.

Tästä voidaan kiittää sitä, että kun maailman muita suuria keskiaikaisia katedraaleja rakennettiin yleensä vuosisatoja, valmistui Chartresin katedraali 25 vuodessa. Se tekee kirkosta muotokieleltään kaikkein yhdenmukaisimman katedraalin.

Chartresin katedraali on Unescon maailmanperintökohde.

Chartresin katedraalin lasi-ikkunat ja lattian labyrintti

Chartresin katedraali
Kuin ikkunat taivasten valtakuntaan – Chartresin katedraalin upeat lasi-ikkunat ovat säilyneet keskiajalta.

Erityisen hyvin Chartres tunnetaan upeista lasimaalauksistaan, jotka ovat synnyttäneet ilmaisun: Chartresin sininen. Lähes kaikki alkuperäiset ikkunat ovat säilyneet.

Mystistä tunnelmaa luo kirkon lattiaan mosaiikeista tehty labyrintti, jonka merkitys on jäänyt mysteeriksi.

Hämmästyttävää on sekin, missä Chartres sijaitsee: ei-missään. Katedraalilla ei ole koskaan ollut poliittista merkitystä. Sen edustalla ei ole tehty historiaa. Se on rakennettu puhtaasti ihmisten uskon ilmentymäksi.

Pyhäinjäännöksenä Neitsyt Marian viitta

Pyhäinjäännöksenä katedraalissa on viitta, Sancta Camisa, jota Neitsyt Marian sanotaan pitäneen yllä Jeesus-lapsen synnyttäessään. Legendan mukaan Kaarle Suuri eli ranskaksi Charlemagne sai sen lahjaksi Bysantin keisarilta Konstantinos IV:ltä.

Chartresin katedraali on päiväretken päässä Pariisista

Kirkko sijaitsee vajaan sadan kilometrin päässä Pariisista, josta voi tutustua katedraaliin päiväretkellä.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!