Loiren laakso – nämä ovat linnojen laakson kiehtovimmat palatsit

Loire Villandry
Villandryn linna tunnetaan upeasta puutarhastaan.

Linnoja, linnoja ja vielä kerran linnoja. Tai pikemminkin palatseja. Loire-joen laaksoa koristaa upea renessanssikartano toisensa jälkeen.

Loiren laaksossa on niin paljon châteaux-palatseja, yli 300, että Loiren linnoihin uhkaa tulla ähky, niin upeita kuin ne ovatkin. Alla esittelemme palatseista kiinnostavimmat.

Mutta ensin sananen ranskan château-sanasta.

Loiren hienot château-linnat kertovat rauhan ajasta

Loiren palatseja kutsutaan usein linnoiksi, mutta kyseessä on käännösvirhe ranskan sanasta château, joka tarkoittaa maaseudulla sijaitsevaa kartanoa (jossa voi toki olla muuri, jolloin se on varsinainen linna). Kaupungissa sijaitseva palatsi kääntyy puolestaan ranskan sanaksi palais.

Sodan sijaan nämä ”linnat” kertovatkin rauhan ajasta. Kun pitkin 1300- ja 1400-lukuja Ranskan ja Englannin välillä käydyn Satavuotisen sodan taistelut olivat vihdoin tauonneet, oli Ranskan kuninkailla vihdoin aikaa myös rauhan ajan riennoille kuten metsästykseen mutta myös taiteelle ja tieteille.

Pariisia Ranskan kuninkaat viihtyivät vehreässä Loiren laaksossa, jonne he alkoivat rakennuttaa vapaa-ajan palatsejaan. Aateliset seurasivat perässä.

Loiren laakson pääosin 1500-luvulla rakennetut palatsit ovatkin kunnianosoituksia renessanssin ja valistuksen aatteille. Yhdessä ne muodostavat Unescon maailmanperintökohteen.

Château de Chambord – Loiren laakson kuuluisin palatsi

Loire Chateau Cambord
Chambord on Loiren laakson komein linna.

Loiren laakson komein ja kuuluisin palatsi on Chambordin linna (Château de Chambord), joka valmistui vuonna 1547 lähes 30 vuoden rakennusurakan päätteeksi.

Tornien koristama Château de Chambord on ulkonäöltään vielä varsin linnamainen, sillä se rakennettiin aikana, jolloin maaseutukartanot alkoivat muuttua linnoista palatseiksi.

Linnan rakennutti metsästyskartanokseen Frans I, Ranskan renessanssikuningas, joka tunnettiin aikakauden henkeen oppineena ja hienostuneena taiteiden suosijana. Château de Chambordin ohella Frans I rakennutti Pariisin lähelle upean Fontainebleaun palatsin.

Fransin ansiota on sekin, että Mona Lisa on esillä Louvre museossa Pariisissa: juuri Frans houkutteli iäkkään Leonardo da Vincin muuttamaan Ranskaan, jossa renessanssinero asui elämänsä kolme viimeistä vuotta. Mukanaan da Vinci toi mainneikkaan taulunsa.

Frans olisi halunnut tuoda myös Pyhän ehtoollisen valloittamastaan Milanosta Pariisiin, mutta se osoittautui liian työlääksi: seinämaalauksen siirtäminen olisi vaatinut Santa Maria delle Grazie -kirkon koko seinän purkamista ja kuljettamista Ranskaan.

Kuningas ja taiteilija ystävystyivät, ja ainakin tarinan mukaan Frans piteli Leonardon päätä sylissään tämän kuolinvuoteella. Leonardo da Vinci haudattiin Amboisen linnaan, joka sekin sijaitsee Loiren laaksossa.

Leonardo da Vinci jätti mahdollisesti jälkensä myös Chambordin linnaan – hänen uskotaan suunnitelleen linnan upeat kierreportaat.

Frans ei ehtinyt nähdä Chambordin linnaa loistossaan – hän kuoli sydänkohtaukseen ennen sen valmistumista.

Château de Chenonceau – Loiren laakson kaunein linna

Loiren laakso
Chenonceaun linna Loiren laaksossa. Kuva: Vladimir Sazonov / Shutterstock

Château de Chenonceau häikäisee arkkitehtuurillaan: osa palatsista on rakennettu Cherjoen ylle kaarisillan päälle.

Kauniin linnan kuuluisimmat asukkaat olivat molemmat naisia, ja vieläpä kilpailijoita keskenään.

Chambordin linnan rakennuttaneen Frans I:n poika kuningas Henrik II antoi linnan vuonna 1547 rakastajattarensa Diane de Poitiersin asuttavaksi ja juuri

Kuninkaan lemmittynä Diane käytti hovissa paljon valtaa, joka sai yllättävän lopun, kun Henrik kuoli vuonna 1559 Pariisissa turnajaisissa saamaansa vammaan. Kohtalokkaissa turnajaisissa Henrik oli kantanut peitsessään Dianen nauhaa vaimonsa nauhan sijaan.

Miehensä kuoltua valtaan tuli hänen virallinen vaimonsa, kuningatar Katariina de’ Medici, joka potki Dianen saman tien Chenonceaun linnasta ja teki siitä oman palatsinsa.

Katariinan aikana palatsi opittiin tuntemaan hulppeista, yöllisistä juhlistaan. Kuningatar otti kaiketi ilon irti uudesta vapaudestaan vailla puolisoa, joka ei hänestä välittänyt.

Linnan edustalla järjestettiin jopa Ranskan ensimmäinen ilotulitus vuonna 1560 juhlistamaan kuningattaren ja edesmenneen Henrikin pojan, Frans II:n, kruunajaisia.

Kaksi vuotta myöhemmin soivatkin jo kuolinkellot vasta 16-vuotiaalle Frans II:lle. Hän kuoli korvatulehdukseen.

Linnan nähtävyyksiin kuuluu erikoisen ulkoasun ohella puutarhan pensaslabyrintti.

Muita kiehtovia Loiren linnoja

Amboisen linnassa on Leonardo da Vincin hauta Saint Hubertin kappelissa. Linnan puutarhassa on rekonstruktio da Vincin suunnittelemasta panssaroidusta hyökkäysvaunusta. Amboisen linna oli kuningas Frans II käytössä hänen odottaessaan Chambordin linnan valmistumista.

Renessanssitaiteilija asui elämänsä viimeiset vuodet vieressä sijaitsevassa palatsissa Château du Clos Lucé. Palatsissa esitellään pienoisamallien avulla Leonardo da Vincin piirroksiinsa ideoimia keksintöjä. Nähtävänä ovat esimerkiksi siirrettävä silta, kaivinkone, purjelentokone ja helikopterin esimuoto.

Château de Villandryn puutarhaa pidetään kaikkein kauneimpana.

Suosittu vierailukohde on myös nätti Château d’Azay-le-Rideau, joka sijaitsee tyylikkäästi Indrejoen ympäröimänä.

Loiren linnoista kaikkein linnamaisimpia on jykevä, jo keskiajalta periytyvä Château de Loches, jossa myös Rikhard Leijonamieli vieraili. Sisätiloissa voi ihailla Ranskan parhaisiin kuuluvaa kokoelmaa keskiaikaisia aseita ja haarniskoja.

Fontevraudin luostari ja Richard Leijonamielen hauta

Palatsien ohella Loiren laaksossa kannattaa käydä myös Rikhard Leijonamielen haudalla Fontevraudin apottiluostarissa. Leijonamieli teki oikeutta nimelleen: englantilais-ranskalainen kuningas oli yksi keskiajan legendaarisimmista ritareista.

Matka Loiren laaksoon

Loiren laaksoon tutustuu parhaiten vuokraamalla auton Pariisista. Katso tarjoukset autonvuokraan.

Pariisista järjestetään myös opastettuja kierroksia Loiren laaksoon.

Katso tarjoukset Loiren laakson hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi