Pariisi – opas kauneuden kaupunkiin

Eiffeltorni hallitsee Pariisin siluettia. Kuva: Beboy / Shutterstock

Pariisi on matkakohteena maailman suosituimpia – ja syystäkin. Pariisissa on enemmän maailman ihmeiksi luettavia nähtävyyksiä kuin yhdessäkään toisessa kaupungissa. Päälle tulee maine romantiikan kaupunkina.

Tämä opas johdattaa Pariisin parhaiden kokemusten ja elämysten äärelle.

Pariisia ei kannata edes yrittää nähdä kerralla vaan nauttia kaikessa rauhassa flaneeraamisesta ja hetkeen tarttumisesta – tähän kaupunkiin tulee matkustettua kerta toisensa jälkeen.

Pariisissa voisi viettää pienen ikuisuuden saamatta kaupungista tarpeekseen. Ranskan pääkaupungista voi tosin saada tarpeekseen jo muutamassa tunnissa, jos sattuu törmäyskurssille pariisilaisten pahamaineisen töykeyden kanssa.

Pariisilaisten käytös on toki ymmärrettävää: Pariisiin matkustaa vuosittain lähes 30 miljoonaa turistia (!). Ei siis liene ihme, että paikallisilta menevät välillä hermot joka puolella ympärillä pyöriviin matkailijoihin.

Satunnaisen töykeän käytöksen ei kannata antaa pilata Pariisin-lomaa: Pariisi on siihen aivan liian upea kaupunki. Paras Pariisin vinkki onkin: matkusta vilkkaimman kesäsesongin ulkopuolella, niin nautit matkasta eniten.

Saman tien kannattaa kertoa toinenkin Pariisin vinkki: pakkaa mukaan hyvät kävelykengät, Pariisista kun saa eniten irti kävelemällä. Ja kävelemällä. Ja kävelemällä. Missä tahansa kulkeekin, Pariisissa on aina kauneutta ympärillä. Ja paikasta toiseen kävellen tulee nähtyä muutakin kuin Pariisin kaikkein turistisimmat kulmat.

Pariisi – näkemistä ja tekemistä

Louvre-museon kuuluisa lasipyramidi. Kuva: Dennis van de Water / Shutterstock

Pariisissa on käsittämätön määrä nähtävyyksiä. Varsinkin Pariisin taidemuseoissa riittää koluttavaa ties kuinka monen Pariisin-loman puitteiksi.

Tässä muutama vinkki Pariisin kaikkein kuuluisimmille nähtävyyksille: Eiffel-tornin näkymistä voi nauttia sen edustalla punaviiniä puistossa siemaillen – ylös huipulle ei tarvitse jonottaa.

Näkymä Eiffel-tornista. Kuva: Bancika / Shutterstock

Pariisin taidemuseoista Musée d’Orsay voittaa taide-elämyksenä Louvren (jos ei ehdi molemmissa käydä). Ja Pariisissa on monta muutakin upeaa museota.

Kirkoista kannattaa käydä Saint Chapelessa, jonka lasimaalaukset ovat maailman kauneimmat.

Huono ratkaisu ei ole sekään, että jättää kaikki Pariisin suosituimmat nähtävyydet omaan arvoonsa – Pariisin vähemmän tunnetuista nähtävyyksistä saa todennäköisesti enemmän elämyksiä irti kuin kaikkein kuuluisimmista.

Lue lisää Pariisin nähtävyyksistä.

Voit varata kätevästi netistä Pariisin kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

Retket Pariisista

Peilisali, Versailles. Kuva: Takashi Images / Shutterstock

Pariisin nähtävyyksien päälle tulevat lähiseutujen retkikohteet kuten maailman upein palatsi Versailles ja Chartresin katedraali, yksi maailman komeimmista kirkoista.

Myös Champagnen viinikellareissa on helppo käydä päiväretkellä Pariisista.

Ostokset Pariisissa

Printemps-tavaratalo perustettiin yli 150 vuotta sitten. Kuva: Kiev Victor / Shutterstock

Pariisi on tietenkin myös ostosten kaupunki. Vuonna 1838 avattu Le Bon Marché, eli suomeksi Hyvä ostos, oli maailman ensimmäinen moderni tavaratalo. Pariisin tavarataloista nähtävyydestä käyvät myös komeasta lasikatostaan tunnettu Galeries Lafayette ja naapurissa sijaitseva, niin ikään historiallinen Printemps.

Pariisin surrealistisin kauppa on puolestaan Deyrolle, jonka täytettyjä eläimiä pursuava yläkerta on kuin suoraan kummallisesta elokuvasta. Ja elokuvia on täällä kuvattukin: ainakin Woody Allen on kuvannut kaupassa hääkohtauksen elokuvassaan Midnight in Paris.

Kaupan perusti vuonna 1831 muuan Jean-Baptiste Deyrolle, joka oli erikoistunut eläinten täyttämiseen. Kauppa on edelleen hänen perikuntansa omistuksessa. Alakerrassa on puutarhatarvikkeita.

Pariisin kirjakaupoista kuuluisin on Shakespeare & Company (37 rue de la Bûcherie), joka tunnetaan englanninkielisestä kirjallisuudestaan. Nimensä kirjakauppa on lainannut Sylvia Beachin pitämältä kirjakaupalta, jossa Hemingway kävi lainaamassa kirjoja ja hakemassa postinsa. Hyvät valikoimat etenkin beat-sukulpolven ja Pariisissa vaikuttaneen kadonneen sukupolven kirjallisuutta.

Pariisin paras elokuvateatteri

Pariisilla on pitkät perinteet elokuvateatterien ja taide-elokuvien kaupunkina. Pariisin ihastuttavin vaihtoehtoteatteri on La Pagode (57 Rue de Babylone), jonka salit on sisustettu itämaiseen tyyliin. Kesäisin elokuvateatterin bambupuutarhassa tarjoillaan teetä.

La Pagode avattiin vuonna 1895 alun perin tavaratalona, jonka Le Bon Marché -tavaratalon omistaja antoi vaimolleen lahjaksi. Vaan eihän siinä käynyt hyvin: vuoden sisällä vaimo karkasi miehensä liikekumppanin matkaan.

Lisää pikkuteattereita löytyy muun muassa Rue des Écoles’n varrelta.

Pariisi lasten kanssa

Luxemburgin puisto. Kuva: Maurizio De Mattei / Shutterstock

Luxembourgin puisto on Pariisin legendaarisimpia puistoja ja kiva vierailukohde myös lasten kanssa. Leikkipuistojen lisäksi lapset pääsevät Luxembourgin puistossa nauttimaan Pariisin vanhimmasta karusellista.

Vajaan tunnin matkan päässä Pariisista sijaitsee Euroopan ainoa Disneyland.

Liikkuminen Pariisissa

Champs Elysees -katu nähtynä Riemukaaren päältä. Kuva: Ken Felepchuk / Shutterstock

Pariisissa liikkuu kätevimmin metrolla. Helpoimmalla pääsee, kun ostaa ParisVisite-kortin, joita on myynnissä eri pituisia versioita päivästä viiden päivän mittaisiksi. Kortilla saa kulkea metrolla, RER-junalla ja bussilla niin paljon kuin haluaa.

RER-junilla pääsee metroa kauemmaksi Pariisin esikaupunkialueille. Kannattaa tarkistaa, että oma lippu on voimassa sopivilla RER-vyöhykkeillä.

Lennot Pariisiin

Pariisiin on joka päivä suoria lentoja Suomesta. Lento Helsingistä Pariisiin kestää noin kolme tuntia.

Katso lentotarjoukset Pariisiin.

Pariisin lentokentältä keskustaan

Pariisin lentokentältä keskustaan pääsee kätevästi RER B3 -junalla, joka kulkee vähän väliä. Asemalle johtavat lentokentällä RER-opasteet. Lipun (noin 10 euroa) voi ostaa automaatista tai lippuluukulta.

Kaupungissa junasta voi vaihtaa metroon esimerkiksi Gare du Nordin tai Châtelet les Hallesin asemalla. Junamatka keskustaan voi kestää puolesta tunnista melkein tuntiin pysähdysten määrästä riippuen. Taksimatka Pariisin lentokentältä kestää yleensä kauemmin ruuhkien takia. Ja maksaa tietysti paljon enemmän.

Jatka matkaa Pariisista

Pariisista pääsee nopeilla TGV-luotijunilla (train à grande vitesse) paitsi ympäri Ranskaa myös vaikkapa Lontooseen, Brysseliin ja Zürichiin.

Pariisin hotellit

Katso tarjoukset Pariisin hotelleihin.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi