Ranskan parhaat matkakohteet

Le Mont Saint-Michel. Kuva: Canadastock / Shutterstock

Ranska on häkellyttävän monipuolinen matkakohde: on linnoja, keskiaikaisia kyliä, viinitiloja, hiekkarantoja, herkullista ruokaa ja upeita kaupunkeja. Tässä artikkelissa esitellään Ranskan kiehtovimmat matkakohteet ja ikimuistoisimmat nähtävyydet: Pariisi, Loire, Champagne, Normandia ja moni muu tarunhohtoinen paikka.

Pariisi – maailman suosituin matkakohde

Notre Damen katedraali. Kuva: Gurgen Bakhshetyan / Shutterstock

Pariisissa voisi viettää pienen ikuisuuden saamatta kaupungista tarpeekseen. Toisaalta kaupungista voi saada tarpeekseen jo muutamassa tunnissa, jos sattuu törmäyskurssille pariisilaisten pahamaineisen töykeyden kanssa. Mutta ei sen kannata antaa pilata lomaa: Pariisi on siihen aivan liian upea kaupunki.

Pariisin nähtävyyksistä ensimmäisenä kaikille tulee mieleen syystäkin Eiffel-torni, maailman kuuluisin torni. Niin kuin lähes kaikki arkkitehtuurin suuret mestariteokset, Eiffel-torni herätti aikoinaan suurta pahennusta: moni pariisilainen kysyi, miksi moinen turha hökötys rakennettiin pilaamaan kaupungin maisemia?

Eiffeltorni hallitsee Pariisin siluettia. Kuva: Beboy / Shutterstock

Nykypäivän turisti voikin tyytyä ihailemaan Eiffeliä ulkoapäin: sisälle on turha jonottaa, sillä eihän Eiffelin tornista edes näe itse tornia, kaupungin kuuluisinta maamerkkejä!

Sen sijaan Pariisissa ei voi jättää väliin vierailua maailman upeimpiin kuuluviin museoihin Louvreen ja modernille taiteelle omistettuun Musée d’Orsayhin. Voit varata kätevästi netistä Pariisin museoiden ja nähtävyyksien pääsyliput.

Art deco -tyylisessä rakennuksessa sijaitseva Les Piaules on Pariisin tyylikkäimpiin kuuluva hostelli. Montmartren sydämessä sijaitsee mukava Timhotel Montmartre. Alueella on muutenkin paljon keskihintaisia, ja edullisiakin, hotelleja.

Kirjallisuuden ystävien klasikkohotelli on L’Hotel, jossa Oscar Wilde kuoli huoneessa numero 16. Jos Wilde kuolikin sangen kurjissa oloissa, on L’Hotel Paris nykyisin täyttä luksusta. Sijainti on kirjailijahenkeen sekä Saint-Germain-des-Présin klassisissa kortteleissa Seinen Vasemmalla rannalla.

Jos rahasta ei ole pulaa, kannattaa ottaa suunnaksi yksi kaupungin maineikkaimmista hotelleista, jugendkaunotar Hotel Lutetia, jossa James Joyce kirjoitti osan klassikkoteoksestaan Ulysses.

Lue lisää Pariisista tai katso tarjoukset Pariisin hotelleihin.

Versailles – maailman kuuluisin palatsi

Versailles. Kuva: Avillfoto / Shutterstock

Ei siitä pääse mihinkään: Aurinkokuninkaan rakennuttama Versailles on palatsien palatsi, joka asetti mittasuhteet maailman kaikille muille palatseille.

Versailles’ssa on helppo vierailla Pariisista käsin.

Chartresin katedraali – ikkunat taivasten valtakuntaan

Chartresin katedraali. Kuva: Kiev Victor / Shutterstock

Chartresin katedraali on maailman upeimpia katedraaleja. Poikkeukselliseksi katedraalin tekee se, että toisin kuin maailman muut suuret katedraalit joita rakennettiin usein vuosisatoja, Chartresin katedraali valmistui 25 vuodessa, mikä tekee siitä muotokieleltään maailman yhdenmukaisimman katedraalin.

Chartres tunnetaan erityisen hyvin myös upeista lasimaalauksistaan, jotka ovat synnyttäneet ilmaisun: Chartresin sininen.

Chartresin katedraali sijaitsee vajaan sadan kilometrin päässä voi Pariisista, josta voi käydä päiväretkellä. Jos haluaa jäädä yöksi, sijainniltaan paras majapaikka – aivan kaupungin keskustassa katedraalin vieressä – on erinomainen Le Parvis.

Loiren laakso – linnoja, linnoja ja vielä kerran linnoja

Chenonceaun linna Loiren laaksossa. Kuva: Vladimir Sazonov / Shutterstock

Loire-joen laaksoa koristaa palatsimainen renessanssilinna toisensa jälkeen. Loiren laaksossa on itse asiassa niin paljon linnoja, että Loiren linnoihin uhkaa tulla ähky; sanotaan, että Loiresta löytyy tuhat linnaa!

Kannattaakin suosiolla valita kohteeksi linnoista komeimmat ja kiinnostavimmat kuten mahtava Chambord, kuvankaunis Chenonceau ja Villandry, jossa on Loiren laakson kaunein puutarha.

Pariisista järjestetään opastettuja kierroksia Loiren laaksoon. Koko päivän kestävien retkien ohjelmaan kuuluu Chambordin linnan lisäksi tietysti myös paikallisten viinien maistelua.

Lue lisää Loiren laaksosta.

Champagne – samppanjaa ja Ranskan kuninkaita

Viiniviljelmiä. Champagne, Ranska. Kuva: FreeProd33 / Shutterstock

Onhan se hieman koomista, että maailman parhaan juhlajuoman keksi munkki. Dom Pérignon -samppanjan sanotaan saaneen alkunsa 1600-luvulla, kun benediktiinimunkki valmisti vahingossa kuplivaa viiniä. ”Juon tähtiä!” munkin kerrotaan tokaisseen juomaa maistettuaan.

Dom Pérignonin (Moët & Chandon) -samppanjakellarissa voi vierailla, kuten monessa muussakin samppanjatalossa, joiden kellarit sijaitsevat L’Avenue de Champagne -nimellä kutsutulla kadulla Épernayssa, 45 minuutin junamatkan päässä Pariisista.

Samppanjan maistelun lisäksi Champagnessa riittää ihasteltavaa komeissa linnoissa ja Reimsin katedraalissa, jossa kruunattiin sukupolvi toisensa jälkeen Ranskan kuninkaita.

Reimsissä voi asua todella tyylikkäästi: Domaine les Crayères on historiallinen kartano, jossa tuntee itsensä kuninkaalliseksi – tai vähintään filmitähdeksi. Elämyksen kruunaa hotellin ravintola Le Parc, joka on palkittu kahdella Michelin-tähdellä. Tavallisen kuolevaisen kukkarolle sopivampi paikka on Reimsin keskustassa sijaitseva tunnelmallinen Grand Hôtel Des Templiers.

Normandia – Normandian maihinnousu ja Mont Saint-Michelin luostarisaari

Le Mont Saint-Michel. Kuva: Gaspar Janos / Shutterstock

Normandian rannikolla omalla pienellä saarellaan lepäävä, linnamainen Mont Saint-Michel on maailman hienoimpia luostareita. Tunnelmallinen hotelli lyhyen ajomatkan päässä luostarilta on vanhassa kivitalossa sijaitseva Les escargots du mont.

Normandian nähtävyyksiin kuuluvat myös Normandian maihinnousun rannat, Monet’n kuuluisaksi tekemä Givernyn puutarha sekä keskiaikainen Rouenin kaupunki, jonka torilla Jean d’Arc poltettiin roviolla.

Lue lisää: Normandia.

Ihanan epäilyttävä Strasbourg

Pakkohan tämä on nähdä, EU:n älyttömin paikka! Aivan Saksan rajalla sijaitseva Strasbourg on surullisen kuuluisa siitä, että EU:n parlamentti muuttaa tänne aina kerran kuussa – mikä maksaa vuosittain veronmaksajille yli 100 miljoonaa euroa.

Strasbourgin vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja kerrassaan ihastuttava vierailukohde.

Hyvällä paikalla kaupungin rautatieaseman vieressä sijaitsee Le Grand Hotel, joka nimestään huolimatta ei ole erityisen hieno tai kallis vaan sopivasti monen budjettiin mahtuva.

Lyon – Ranskan herkullisin kaupunki

Fourviere, Lyon. Kuva: Ventdusud / Shutterstock

Lyon on Ranskan gastronominen pääkaupunki. Lyonista on kotoisin esimerkiksi Paul Bocuse, Ranskan kuuluisin kokki, joka kehitti nouvelle cuisinen 1970-luvulla. Sittemmin Bocuse tuli järkiinsä ja keskittyi pikkupipertämisen sijaan yksinkertaisen herkulliseen perusruokaan.

Lyonissa on toinen toistaan herkullisempia ravintoloita ja viihtyisä vanhakaupunki.

Lyonin lähellä kannattaa käydä katsomassa myös komealla paikalla sijaitsevaa linnanrauniota: Chateau Gaillard oli kaiketi maailman ainoa linna, joka valloitettiin vessan kautta!

Katso tarjoukset Lyonin hotelleihin.

Ronchampin kirkko – Le Corbusierin mestariteos

Ronchampin kirkko (Notre Dame du Haut. Kuva: AWBT / Shutterstock

Le Corbusier oli maailman kuuluisin moderni arkkitehti ja vuonna 1954 valmistunut, Ronchampissa sijaitseva Notre Dame du Haut on hänen kuuluisin työnsä. Modernistinen kirkko uudisti käsityksen siitä, miltä kirkko voi näyttää.

Aivan kirkon vieressä, joen rannalla, odottaa Ronchampin ihanin majapaikka, La Maison D’hôtes du Parc.

Annecy – Ranskan romanttisin kaupunki

Annecy. Kuva: Mny-Jhee / Shutterstock

Häikäisevän kaunis pikkukaupunki Annecy on maailman romanttisimpia kaupunkeja. Annecy sijaitsee lumihuippuisten Alppien keskellä, sinisen järven rannalla. Vanhan keskustan halki kulkee idyllinen kanaali, yllä loistaa ritarilinna.

Kesällä voi nauttia lämpimistä illoista, talvella kaupungin kaduille lankeaa kevyt lumipeite.

On joutsenia, kukkaloistoa ja purjeveneitä, ranskalaisia huippuravintoloita ja punan poskille nostattavia viinejä. Ja tietenkin ihania yöpaikkoja kuten hulppea, vuonna 1913 rakennettu palatsimainen L’Imperial Palace.

Annecyssä on helppo käydä Chamonix’sta käsin.

Chamonix ja Auiguille de Midi – katse kohti Mont Blancia

Aiguille du Midin kabiinihissiasema. Kuva: Konstantin Yolshin / Shutterstock

Alppien korkeimpien vuorten laaksossa sijaitseva Chamonix on maailman huikeimpia vuoristokohteita. Chamonix’sta nousee köysirata 3800 metrin korkeudella vuoren huipulla sijaitsevalle Auiguille du Midin näköalapaikalle, jota parempaa paikkaa ei olekaan ihailla läntisen Euroopan korkeinta vuorta Mont Blancia – jos ei satu olemaan vuorikiipeilijä.

Ota mukaan lämpimiä vaatteita: kesälläkin Auiguille du Midin lämpötila voi laskea –10 asteeseen.

Chamonix’sta käsin voi tehdä myös upeita vaelluksia – kuten maailman hienoimpiin kuuluvat vaelluksen Haute Routen, joka vie Mont Blancilta Matterhornille Sveitsin puolelle.

Lue lisää Chamonix’sta tai katso tarjoukset Chamonix’n hotelleihin.

Chauvet ja maailman vanhimmat luolamaalaukset

Kysymys on tajunnanräjäyttävä: millaisia ihmiset olivat 36 000 vuotta sitten? Vastaus on vielä hurjempi: pohjimmiltaan hyvin samanlaisia kuin me olemme nykyisinkin. Jos 36 000 vuotta sitten ihmiset toteuttivat itseään taiteen avulla. Siitä ovat todisteena maailman vanhimpiin kuuluvat patsaat, soittimet ja Chauvet’n luolamaalaukset, maailman vanhimmat maalaukset.

Chauvet’n luolamaalauksia on vihdoin vuodesta 2015 päässyt ihailemaan mahdollisimman aidossa ympäristössä, kun aitojen luolamaalausten viereen valmistui mahdollisimman aito kopio, jonka tekeminen vei vuosia ja maksoi miljoonia.

Chauvet’n eläimiä kuvaavat luolamaalaukset ovat huikeita: ne ovat huikean elävän oloisia ja vähintään yhtä taiteellisia, kuin mikään mikä on luotu niiden jälkeen.

Toinen hieno paikka ihailla muinaisia luolamaalauksia Ranskassa on Lascaux II, joka sekin on alkuperäisen luolamaalauspaikan tarkka kopio.

Sekä Chauvet’n että Lascaux’n alkuperäiset luolamaalaukset on suojeltu puhtaasti tutkijoiden käyttöön.

Provence – kuin van Goghin maalauksessa

Laventelipelto Provencessa. Kuva: Anton Gvozdikov / Shutterstock

Kuvankaunis Provence on Ranskan kuuluisimpia matkakohteita – ja Provencessa riittää nähtävää useammankin matkan puitteiksi. Provencen maaseutua koristavat kauniit keskiaikaiset pikkukylät kuten Gordes, ja violetit laventelipellot, jotka kukkivat upeimmillaan heinäkuussa.

Arlesissa pääsee kaupungissa asuneen ja maalanneen Vincent van Goghin tunnelmiin: van Gogh maalasi yli 200 taulua Arlesista.

Provencessa on säilynyt paljon roomalaisajan raunioita. Arlesissa on mahtava amfiteatteri ja Nimesin keskustassa voi ihailla roomalaisajan temppeleitä.

Pont du Gard -akvedukti. Kuva: Kavram / Shutterstock

Mahtava roomalainen akvedukti Pont du Gard on puolestaan maailman kuuluisimpia siltoja. Uudempaa mutta yhtä lailla vaikuttavaa siltarakentamista voi ihailla Millaun maasillalla, maailman korkeimmalla sillalla, joka kulkee 343 metrin korkeudessa.

Camarguessa näkee vapaita valkeita hevosia. Kuva: Vadim Petrakov / Shutterstock

Provencessa pääsee kokemaan myös luonnonihmeitä. Reinin suistoalue Camargue on Euroopan mahtavin suomaa, jolla elävät vapaina valkoiset hevoset, ja Verdon on Euroopan upeimpia kanjoneita. Melominen kajakilla kanjonin pohjalla kiemurtelevassa smaragdinvihreässä joessa on ikimuistoinen elämys.

Katso tarjoukset Arlesin hotelleihin.

Carcassonne – matka maailman parhaaseen lautapeliin

Carcassonen linna. Kuva: Pe3k / Shutterstock

Carcassonne on loistava lautapeli ja hieno on sille nimen antanut kaupunkikin lähellä Espanjan rajaa. Näky on ikimuistoinen, kun mahtava linnoitettu kaupunki kohoaa edessä kuin sadussa.

Vaikka suurin osa kaupungin majapaikoista on linnoitetun kukkulan juurella, myös muurien sisäpuolelta löytyy hotelleja. Romanttisempaa yöpaikkaa tuskin onkaan kuin viiden tähden kylpylähotelli Hotel de la Cité & Spa MGallery.

Ranskan Riviera – elokuvatähtiä ja luksuselämää

Nizzan rantapromenadi Promenade d’Anglais on saanut nimensä englantilaisilta turisteilta, jotka ovat viihtyneet Nizzan rannalla aurinkoa ottamassa. Kuva: Cezary Wojtkowski / Shutterstock

Ranskan Riviera eli Cote d’Azur, Sininen rannikko, on upeita hiekkarantoja ja toinen toistaan tyylikkäämpiä kaupunkeja. Cannes tunnetaan toukokuisista elokuvajuhlistaan ja Nizza rantapromenadistaan Promenade des Anglais sekä tunnelmallisesta vanhastakaupungistaan.

St Tropezin rannoilla ja klubeilla viihtyvät rikkaat ja kauniit lomailemassa. Itsenäiseen Monacoon voi puolestaan matkustaa ihmettelemään maailman kuuluisinta kasinoa Monte Carloa ja formulakuskien suosikkikaupunkia.

Keskiaikaisiin tunnelmiin pääsee vanhoissa, kukkuloiden laella tasapainoilevissa kylissä Eze ja Saint-Paul de Vence, jossa taiteilija Marc Chagall asui ja maalasi 20 vuoden ajan.

Lue lisää Ranskan Rivierasta.

Korsika – Napoleonin saari

Pointe de la Parata -niemeltä löytyvät Korsikan komeimmat kävelypolut. Kuva: Pawel Kazmierczak / Shutterstock

Karun kaunis saari Korsika sijaitsee Ranskan ja Italian välissä. Napoleonin synnyinsaarelta Korsikalta löytyy hienoja vaelluspolkuja ja Ranskan kauneimmat hiekkarannat. Korsikan kulttuurikin on omalaatuinen: korsikalaiset puhuvat omaa kieltään, joka muistuttaa enemmän italiaa kuin ranskaa.

Olisikohan Euroopan historia ollut kovin toisenlainen, jos Napoleon olisi sotimisen sijaan jäänyt nauttimaan kotisaarensa luontoelämyksistä?

Katso tarjoukset Korsikan hotelleihin.

Autonvuokraus Ranskassa

Ranskassa matkailee kätevimmin vuokra-autolla – julkisen liikenteen lakot kun ovat turhankin yleisiä.

Rentalcars.com vertailee kaikkia käytettävissä olevia autonvuokrauspalveluita niin, että löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan vuokra-auton. Vertaa vuokra-autojen hintoja.

Paras aika matkustaa Ranskaan

Valle Blanche, Chamonix. Kuva: Roberto Caucino / Shutterstock

Ranskassa riittää elämyksiä ympäri vuoden. Nähtävyyksien katseluun parasta aikaa on kesä-heinäkuu. Elokuussa kannattaa välttää matkustamista Ranskaan: silloin on ranskalaisten oma loma-aika.

Matka Ranskaan

Ranskaan on yleensä tarjolla edullisia lento+hotelli-paketteja Pariisin lisäksi varsinkin Nizzaan, sesongista riippuen myös esimerkiksi Normandiaan.

Halvat lennot Ranskaan

Ranskan keskiosiin ja Bretagnen sekä Normandian rannikoihin tutustuu helposti lentämällä Pariisiin. Jos aikoo matkustaa Etelä-Ranskaan Provenceen, kannattaa lentää esimerkiksi Marseilleen tai Nizzaan. Vertaile lentohintoja Ranskan eri kohteisiin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi