Ranskan Riviera – esittelyssä Cote d’Azurin ihana rannikko

Ranskan Riviera
Ranskan Riviera tunnetaan loputtomista hiekkarannoistaan. Kuva: Lili Graphie / Shutterstock

Ranskan Riviera, täältä alkoi eurooppalainen rantalomailu. Täällä rusketuksesta tuli muotia ja seksikkääksi kolo etuhampaiden välissä. Ja laskiaispullallakin on täällä hieno nimi, tarte tropézienne.

Ranskan Riviera, eli ranskalaisittain Cote d’Azur, on ihan omanlainen maailmansa. Se on säihkyvä ja taivaansininen kuten nimikin lupaa.

Ranskan Rivieran keskus on sen suurin kaupunki Nizza, joka myös nousi alueella ensimmäisenä maineeseen. Juuri täältä alkoi eurooppalainen rantalomailu 1800-luvun lopulla, kun englantilaisia houkutteli paikalle lempeä, välimerellinen ilmasto. Venäläiset, italialaiset ja saksalaiset aristokraatit seurasivat perässä.

Aristokraattien ohella Ranska Riviera houkutteli paikalle taiteilijoita, jotka lumoutuivat alueen poikkeuksellisesta valosta. Renoir, Picasso, Matisse ja Chagall viettivät kaikki pitkiä aikoja Rivieralla.

Nizzan jälkeen matkailu alkoi seuraavana kehittyä Cannesissa, joka voi kiittää suosiotaan siitä, että Nizzassa sattui puhkeamaan koleraepidemia.

Cannes
Ranskan Riviera tunnetaan hienoista vanhoista hotelleistaan kuten Cannesin Carlton.

Aivan aluksi Rivieralle tosin matkustettiin talvella ja terveyslomalle, englantilaiset lääkärit kun määräsivät potilailleen keuhkotauteihin hoidoksi Välimeren ilmastoa.

Kesäkohteeksi Riviera muuttui 1920-luvulla amerikkalaisten matkailijoiden myötä, F. Scott Fitzgeraldin ja Ernest Hemingwayn johdolla.

Samoihin aikoihin täältä sai alkunsa myös rusketuksen palvonta, kun muotisuunnittelija Coco Chanel palasi huviristeilyltä Cannesista. Hän oli saanut kannella turhankin paljon aurinkoa ja ruskettunut läpikotaisin.

No, kaikki mitä Coco niihin aikoihin teki, tuli muotiin.

Ja lopulta, vuonna 1956, kansainväliseen maineeseen nousi myös Saint-Tropez, kun viehättävässä rantakaupungissa kuvattiin Brigitte Bardot’n tähdittämä elokuva …ja jumala loi naisen. Siitä lähtien Saint-Tropez on ollut yksi kansainvälisen jetsetin suosikkikohteita.

Elokuvaa filmatessa puolalainen ravintoloitsija Alexandre Micka huolehti filmiryhmän tarjoiluista. Jälkiruuaksi hän tarjosi brioche-pullia, jotka jotka oli täytetty hillolla ja vaniljalla maustetulla kermavaahdolla.

Bardot nimesi rakastamansa leivonnaisen tarte tropézienneksi. Siitä lähtien ne ovat olleet Ranskan Rivieran suosikkiherkku.

Ranskan Rivieran parhaat kohteet

Menton Ranskan Riviera
Ihana Menton on Ranskan Rivieran vähemmän tunnettuja kohteita. Kuva: Boris Stroujko / Shutterstock

Jos Ranskan Rivieran kohteet pitäisi tiivistää yhteen lauseeseen, se menisi jotenkin näin: Nizza on tavallisenkin pulliaisen kohde, Cannes tunnetaan elokuvajuhlistaan ja Saint-Tropezin rannoilla ja klubeilla viihtyvät rikkaat ja kauniit.

Rivieralla on paljon muitakin mukavia ja vähemmän tunnettuja kohteita kuten aivan rannikon itäpäässä Italian rajalla sijaitseva Menton, jolla silläkin on hieno kaupunkiranta Nizzan ja Cannesin tapaan. Pitkä ranta on myös Cannesin vieressä sijaitsevassa Juan-les-Pinsissä.

Nizza
Nizzan rantapromenadi Promenade d’Anglais on saanut nimensä englantilaisilta turisteilta, jotka ovat viihtyneet Nizzan rannalla aurinkoa ottamassa.

Kätevin kohde Ranskan Rivieraan tutustumiseen on Nizza, joka sijaitsee aika lailla alueen keskellä. Kun lähtee rannikkoa itään, vastaan tulevat Eze ja Monaco ja lännessä Cannes sekä Antibes (sekä selvästi kauempana Saint-Tropez).

Nizzan edustalla sijaitsee Ranskan Rivieran lentokenttä, ja Nizzasta löytää helpoiten kohtuuhintaista, jopa edullista majoitusta.

Ranskan Rivieran nähtävyydet

Eze
Kukkulan laella tasapainoileva Eze on Ranskan Rivieran kuuluisimpia nähtävyyksiä.

Ranskan Rivieran kauneus ei ole yksin sen rannikossa. Sisämaan kukkuloilla tasapainoilee satumaisen kauniita keskiaikaisia kyliä kuten Eze, jossa tosin sielläkin sininen meri loistaa säihkyvän sinisenä horisontissa.

Hieno nähtävyys on myös Saint-Paul de Vence, jossa taiteilija Marc Chagall asui ja maalasi 20 vuoden ajan. Kuvankaunis kylä on houkutteli 1900-luvun alkuvuosikymmeninä monia muitakin taiteilijoita, jotka tapasivat asua La Colombre d’Or -hotellissa. Maksuksi riitti usein taideteos, joita riittääkin hotellin seinillä.

Molemmat keskiaikaiset kylät sijaitsevat lähellä Nizzaa, josta käsin on helppo vierailla myös kasinostaan ja formulakuskeistaan kuuluisassa Monacossa.

Cannesin vieressä sijaitseva Antibes tunnetaan Picassosta, joka vietti tunnelmallisessa vanhassakaupungissa aikaa niin vaihtuvien naisystäviensä kuin valokuvaajatuttunsa Man Rayn seurassa. Picasson ateljeena toimi Antibesin keskiaikainen linna, jossa on nykyisin Musée Picasso.

Liikkuminen Rivieralla

Vuokra-auto on näppärin muttei ainoa mahdollinen tapa kiertää Ranskan Rivieraa. Myös junalla ja busseilla pääsee kaikkialle – tarvitsematta huolehtia parkkipaikasta.

Etäisyydet ovat pääosin lyhyet. Nizzasta matkustaa Monacoon matkustaa junalla tai autolla puolessa tunnissa ja matka Cannesiin kestää kolme varttia. Kauempana sijaitsee oikeastaan vain Saint-Tropez, eikä sinnekään ole Nizzasta kuin vajaan kahden tunnin ajomatka.

Jo viikon lomalla ehtiikin kiertää vaikka koko Ranskan Rivieran.

Katso tarjoukset autonvuokraan Rivieralla.

Ranskan Rivieran hintataso

Rivieralla on maine luksuskohteena, mutta tarjontaa löytyy monessa hintaluokassa, varsinkin Nizzassa. Ravintolalaskuissa säästää, jos varaa huoneistohotellista huoneen keittiöllä.

Lähtökohtaisesti hintataso Rivieralla ja Ranskassa ylipäätään on Suomen luokkaa.

Paras aika matkustaa Ranskan Rivieralle

Ranskan Riviera
Meri on Ranskan Rivieralla ihanan turkoosia, rannat usein pikkukivistä koostuvia.

Suosituinta aikaa vierailla Rivieralla on elokuun huippusesonki, jolloin rannikolle pakkautuu reilusti yli puoli miljoonaa lomailijaa. Viihtyisämpää aikaa ovat kaikki muut kuukaudet.

Jos ei ole pakko käydä meressä uimassa, hienoa aikaa on kevät huhti-toukokuussa, jolloin Rivieran valo on erityisen kaunis. Kesäkuussa tarkenee jo uimaan, ja heinäkuussa vielä paremmin, eikä vilkkain turistikausi ole vielä alkanut.

Vaikka Riviera nousikin maineeseen alun perin talvikohteena, talvi on huonoina aikaa matkustaa, sillä ilma voi olla kolea ja sateinen. Talveenkin mahtuu tosin aurinkoisia päiviä, joita sanotaan olevan Rivieralla 300 vuodessa.

Matkat Ranskan Rivieralle

Matkoja Ranskan Rivieralle järjestävät suomalaiset matkatoimistot. Esimerkiksi TUI:n kohteina ovat Nizza, Cannes ja Juan les Pins.

Nizzan lentokenttä, Aéroport Nice Côte d’Azur, sijaitsee kuuden kilometrin päässä Nizzasta matkalla Cannesiin. Bussit kulkevat lentokentältä Nizzan rautatieasemalle.

Katso lentotarjoukset Nizzan lentokentälle (NCE).

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!