Pariisin nähtävyydet

Notre Damen katedraali. Kuva: Gurgen Bakhshetyan / Shutterstock

Nähtävyyksiä Pariisissa on valtavasti. Kaikkein tunnetuimpien Pariisin nähtävyyksien lisäksi monet vähemmänkin tunnetuista ovat lajissaan maailman parhaita.

Jonojen välttämiseksi hyvä vinkki onkin katsella Pariisin kuuluisimmat nähtävyydet ulkoapäin ja käydä sisällä sellaisilla, joista ei ole ennen kuullutkaan. Voit olla varma, että nekin tarjoavat Pariisissa huippuluokan elämyksiä.

Eiffel-torni – kuka sinne viitsii kiivetä?

Näkymä Eiffel-tornista. Kuva: Bancika / Shutterstock

Niin kuin lähes kaikki arkkitehtuurin suuret mestariteokset, myös Eiffel-torni herätti aikoinaan suurta pahennusta: moni pariisilainen ihmetteli, miksi moinen turha hökötys rakennettiin pilaamaan Pariisin maisemia?

Myönnämme, emme ole koskaan viitsineet jonottaa Eiffel-tornin sisälle, vaan aina tyytyneet nauttimaan siitä puistossa tornin juurella punaviinistä ja patongista nauttien.

Riemukaari – maailman kuuluisin voitonmerkki

Riemukaari. Kuva: Lapas77 / Shutterstock

Maailman kuuluisin voitonmerkki löytyy Pariisista maailman kuuluisimman ostoskadun, Avenue des Champs Élysées’n päästä, vilkkaan liikenneympyrän keskeltä.

Riemukaaren eli Arc de Triomphen alla on tuntemattoman sotilaan hauta, jolla palaa ikuinen tuli.

Champs Elysees -katu nähtynä Riemukaaren päältä. Kuva: Ken Felepchuk / Shutterstock

Riemukaaren katolle voi kiivetä jyrkät kierreportaat näkymiä ihailemaan. Iltaisin riemukaarelta voi ihailla tasatunnein värivaloissa välkkyvää Eiffel-tornia.

Pariisin museot – vaihtoehtoja Louvrelle

Louvre-museon kuuluisa lasipyramidi. Kuva: Dennis van de Water / Shutterstock

Pariisin taidemuseoista kuuluisimpia ovat tietenkin Louvre (Mona Lisa!), Musée d’Orsay (todellinen modernin taiteen kuka on kukin -kokoelma) ja Pompidou-keskus mutta Pariisissa on monta muutakin käymisen arvoista museota.

Pariisin upeimpia museoelämyksiä on etnografinen museo Musée du quai Branly, joka esittelee Afrikan, Aasian, Oseanian ja Amerikan kulttuureja. Kuinka mielikuvituksellisia ovatkaan alkuperäiskansojen naamarit, patsaat ja toteemit!

Kauniissa 1700-luvun alkupuolen kaupunkipalatsissa sijaitseva Musée Rodin on kerrassaan ihastuttava museo. Rodinin töistä ovat esillä hänen kuuluisimpiin kuuluvat teoksensa Suudelma ja Ajattelija.

Musée Marmottan Monet’ssa on esillä maailman laajin kokoelma Claude Monet’n töitä. Museon kohokohta on maalaus Impression, soleil levant, joka antoi nimensä koko impressionistiselle taidesuuntaukselle.

Monet’n komeimmat lummetaulut löytyvät sen sijaan Musée national de l’Orangeriesta. Kahdeksan upeaa taulua kiertää ovaalinmuotoista huonetta. Näytteillä on myös Cézannea, Renoiria, Rousseauta, Matissea ja Picassoa.

Pompidou Centren erikoista arkkitehtuuria. Kuva: Takashi Images / Shutterstock

Pariisista löytyy toki Pablo Picassolle omistettu oma museonsakin, Musée national Picasso. Sen kokoelma on tosin varsin vaatimaton eikä sisällä Picasson kuuluisimpia töitä. Voit jättää väliin.

Pompidou-keskuksen ohella nykytaidetta tarjoilee Pariisissa ennakkoluuloton Palais de Tokyo.

Pariisin kuuluisimman katutaiteilijan, Invaderin, pikselihahmoja voi koettaa bongailla esimerkiksi trendikkään Marais’n kaupunginosan kaduilla.

Länsimaiden laajin kokoelma aasialaista taidetta löytyy Musée national des Arts asiatiques Guimet’sta.

Pariisin kirkot – kerro terveisiä kyttyräselälle

Notre Damen korkeuksissa asuu gargoileita. Kuva: TeusRenes / Shutterstock

Pariisin kirkoista kuuluisin on Notre-Dame, jonka nosti maineeseen Victor Hugon tarina Notre Damen kyttyräselkäisestä kellonsoittajasta. Tarinan tunnelmiin pääsee nousemalla Notre-Damen kierrokselle kirkon torneihin. Tutuiksi tulevat kirkon kellot ja katon komeat gargoilit.

Sainte Chapellessa on komeita lasimaalauksia. Kuva: Lapas77 / Shutterstock

Notre Damen vieressä pienellä Seine-joen saarella on ihana Sainte-Chapelle, jonka lasimaalaukset ovat maailman upeimmat. Kappeli rakennettiin 1200-luvun puolivälissä pyhäinjäännösten säilytyspaikaksi. Kappelin seinät koostuvat lähes kokonaan lasimaalauksista tehden siitä uskomattoman hauraan ja kevyen näköisen.

Sacre Coeur -kirkko seisoo Pariisin korkeimmalla kukkulalla. Kuva: Konstantin Yolshin / Shutterstock

Pariisin näyttävin kirkko ulkoapäin on Montmartren mäellä sijaitseva vitivalkoinen ja kupolitorninen Sacré-Coeur. Vuonna 1919 valmistunut kirkko näkyy ympäri kaupunkia. Kirkolle johtavilla portailla on mukava istuskella maisemia ihaillen.

Montmartre ja Rakkauden seinä

Le mur des je t’aime -seinällä lukee ”rakastan sinua” sadoilla eri kielillä. Kuva: Marina Da / Shutterstock

Pariisia tavataan kutsua rakkauden kaupungiksi, ja mikä olisikaan parempi paikka päästä romanttisiin tunnelmiin kuin Montmartren kaupunginosa, jonka Le Mur des Je T’aime -muuriin on maalattu 250 kielellä: ”Minä rakastan sinua!”

Aikoinaan Montmartren kahviloissa ja baareissa hengailivat köyhät taiteilijanretkut.

Pére-Lachaisen hautausmaa

Pariisissa kannattaa poiketa hautausmaalle. Kuva: Samot / Shutterstock

Maailman kuuluisimman hautausmaan kuuluisimmat haudat kuuluvat Jim Morrisonille, Oscar Wildelle, Édith Piafille ja Frédéric Chopinille.

Les Invalides ja Napoleonin hauta

Les Invalides rakennettiin sotilassairaalaksi. Kuva: Ekaterina Pokrovsky / Shutterstock

Sotilassairaalaksi rakennettu Les Invalides (suomeksi Invalidit) on Pariisin komeimpia rakennuksia. Mahtavaan rakennuskompleksiin kuuluvan l’Eglise du Dômen kullatun kupolin alla voi käydä ihailemassa Napoleon Bonaparten hautaa. Kyllä: kaukaiselle vankilasaarelle tuomittu Napoleon pääsi lopulta kuolemansa jälkeen kotiin. Tai, no, Napoleon oli toki alun perin kotoisin Korsikan saarelta.

Komea, punaisesta kivestä veistetty sarkofagi on ainakin tarinan mukaan sijoitettu syvennykseen siksi, että englantilaiset joutuisivat kumartamaan Napoleonin edessä hänen hautaansa katsoessaan.

Pariisin viemärit – Pariisin romanttisin paikka

Otsikko on vitsi. Pariisin viemäreissäkin pääsee vierailemaan, jos Pariisi alkaa muuten tuntua liian romanttiselta. Le Musée des Égouts de Paris esittelee aidossa ympäristössä ja tuoksussa Pariisin viemäriverkostoa.

La Defensen pilvenpiirtäjät ja moderni riemukaari

La Defense on Pariisin liike-elämän keskus. Kuva: Augustin Lazaroiu / Shutterstock

Pariisin keskustassa kaikki näyttää olevan vanhaa. Mutta Pariisilla on myös moderni puolensa. Siihen voi tutustua La Defensen kaupunginosassa, joka on täynnä pilvenpiirtäjiä. Huomion vie La Defensen moderni riemukaari.

Voit varata kätevästi netistä Pariisin kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

Booking.com

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi