Pariisin nähtävyydet – koe ainakin nämä ihmeet!

Notre Damen katedraali ennen tuhoisaa tulipaloa. Kuva: Gurgen Bakhshetyan / Shutterstock

Pariisin nähtävyydet kuuluvat maailman parhaisiin. Nähtävää ja koettavaa on valtavasti: kaikkein tunnetuimpien Pariisin nähtävyyksien lisäksi monet vähemmänkin tunnetuista ovat upeita elämyksiä.

Jos on Pariisissa vilkkaimman turistikauden aikaan, hyvä vinkki onkin ihailla Pariisin kuuluisimpia nähtävyyksiä ulkoapäin ja käydä sisällä sellaisilla, joista ei ole ennen kuullutkaan. Voit olla varma, että nekin tarjoavat Pariisissa huippuluokan elämyksiä.

Eiffel-torni – Pariisin kuuluisin nähtävyys

Näkymä Eiffel-tornista. Kuva: Bancika / Shutterstock

Pariisin kuuluisin nähtävyys on tietenkin Eiffel-torni. Ja niin kuin lähes kaikki arkkitehtuurin suuret mestariteokset, myös Eiffel-torni herätti aikoinaan suurta pahennusta: moni pariisilainen ihmetteli, miksi moinen turha hökötys rakennettiin pilaamaan Pariisin maisemia?

Edullisimmin Eiffel-tornista nauttii ihaillen sitä kaikessa rauhassa istuskellen puistossa tornin juurella punaviiniä siemaillen ja tuoretta patonkia popsienn.

Torniin on usein pitkät jonot. Jonottamisaikaa voi lyhentää ostamalla torniin liput etukäteen.

Pariisin museot – vaihtoehtoja Louvrelle

Louvre-museon kuuluisa lasipyramidi. Kuva: Dennis van de Water / Shutterstock

Pariisin useoista kuuluisin on tietenkin Mona Lisan ja monen muun aarteen koti Louvre, joka on niin suosittu, että pääsylippu kannattaa ehdottomasti ostaa etukäteen.

Toinen lähes pakollinen museokohde on taidemuseo Musée d’Orsay, todellinen ranskalaisen taiteen kuka on kukin -paikka. Täällä on huikea, hengästyttävä kokoelma teoksia kaikilta aikansa merkittävimmiltä taiteilijoilta 1800-luvun puolivälistä 1900-luvun alkuun. Erityisen huikea on kokoelma impressionistien teoksia.

Kolmas kuuluisa museo on Pompidou-keskus, maailman toiseksi merkittävin nykytaiteen museo heti New Yorkin MoMan jälkeen. Sankariarkkitehti Renzo Pianon suunnittelema postmodernistinen rakennus on arkkitehtuuriltaankin mielenkiintoinen.

Pompidou Centren erikoista arkkitehtuuria. Kuva: Takashi Images / Shutterstock

Kolmen huippumuseon ohella Pariisissa on monta muutakin käymisen arvoista museota. Pompidou-keskuksen ohella nykytaidetta tarjoilee Pariisissa ennakkoluuloton Palais de Tokyo.

Musée Marmottan Monet’ssa on esillä maailman laajin kokoelma Claude Monet’n töitä. Museon kohokohta on maalaus Impression, soleil levant, joka antoi nimensä koko impressionistiselle taidesuuntaukselle.

Monet’n komeimmat lummetaulut löytyvät sen sijaan Musée national de l’Orangeriesta. Kahdeksan upeaa taulua kiertää ovaalinmuotoista huonetta. Näytteillä on myös Cézannea, Renoiria, Rousseauta, Matissea ja Picassoa.

Kauniissa 1700-luvun alkupuolen kaupunkipalatsissa sijaitseva Musée Rodin on omistettu Ranskan rakastetuimmalle kuvanveistäjälle. Rodinin töistä ovat esillä esimerkiksi hänen kuuluisimpiin kuuluvat teoksensa Suudelma ja Ajattelija.

Upea museoelämys on myös etnografinen museo Musée du quai Branly, joka esittelee Afrikan, Aasian, Oseanian ja Amerikan kulttuureja. Kuinka mielikuvituksellisia ovatkaan alkuperäiskansojen naamarit, patsaat ja toteemit!

Länsimaiden laajin kokoelma aasialaista taidetta löytyy Musée national des Arts asiatiques Guimet’sta.

Pariisista löytyy toki Pablo Picassolle omistettu oma museonsakin, Musée national Picasso. Sen kokoelma on tosin varsin vaatimaton eikä sisällä Picasson kuuluisimpia töitä. Voit jättää väliin.

Katutaidetta Pariisissa

Pariisin kuuluisimman katutaiteilijan, Invaderin, pikselihahmoja voi bongailla esimerkiksi trendikkään Marais’n kaupunginosan kaduilla.

Pariisin kirkot – ihaile maailman upeimpia lasimaalauksia

Notre Damen korkeuksissa asuu gargoileita. Kuva: TeusRenes / Shutterstock

Pariisin kirkoista kuuluisin on Notre-Dame, jonka nosti maineeseen Victor Hugon tarina Notre Damen kyttyräselkäisestä kellonsoittajasta.

Huhtikuussa 2019 Notre-Dame kärsi pahasti tuhoisassa tulipalossa ja kirkko tulee olemaan suljettu vuosikausien ajan korjaustöiden takia.

Sainte Chapellessa on komeita lasimaalauksia. Kuva: Lapas77 / Shutterstock

Notre Damen vieressä pienellä Seine-joen saarella on ihana Sainte-Chapelle, jonka lasimaalaukset ovat maailman upeimmat. Kappeli rakennettiin 1200-luvun puolivälissä pyhäinjäännösten säilytyspaikaksi.

Kappelin seinät koostuvat lähes kokonaan lasimaalauksista tehden siitä uskomattoman hauraan ja kevyen näköisen.

Sacre Coeur -kirkko seisoo Pariisin korkeimmalla kukkulalla. Kuva: Konstantin Yolshin / Shutterstock

Pariisin näyttävin kirkko ulkoapäin on Montmartren mäellä sijaitseva vitivalkoinen ja kupolitorninen Sacré-Coeur. Vuonna 1919 valmistunut kirkko näkyy ympäri kaupunkia. Kirkolle johtavilla portailla on mukava istuskella maisemia ihaillen.

Montmartre ja Rakkauden seinä – Pariisin romanttisin nähtävyys

Le mur des je t’aime -seinällä lukee ”rakastan sinua” sadoilla eri kielillä. Kuva: Marina Da / Shutterstock

Pariisia tavataan kutsua rakkauden kaupungiksi, ja mikä olisikaan parempi paikka päästä romanttisiin tunnelmiin kuin Montmartren kaupunginosa, jonka Le Mur des Je T’aime -muuriin on maalattu 250 kielellä: ”Minä rakastan sinua!”

Aikoinaan Montmartren kahviloissa ja baareissa hengailivat köyhät taiteilijanretkut.

Pariisin Riemukaari – maailman kuuluisin voitonmerkki

Riemukaari. Kuva: Lapas77 / Shutterstock

Maailman kuuluisin voitonmerkki löytyy Pariisista maailman kuuluisimman ostoskadun, Avenue des Champs Élysées’n päästä, vilkkaan liikenneympyrän keskeltä.

Riemukaaren eli Arc de Triomphen alla on tuntemattoman sotilaan hauta, jolla palaa ikuinen tuli.

Champs Elysees -katu nähtynä Riemukaaren päältä. Kuva: Ken Felepchuk / Shutterstock

Riemukaaren katolle voi kiivetä jyrkät kierreportaat näkymiä ihailemaan. Iltaisin riemukaarelta voi ihailla tasatunnein värivaloissa välkkyvää Eiffel-tornia.

Pére-Lachaisen hautausmaa

Pariisissa kannattaa poiketa hautausmaalle. Kuva: Samot / Shutterstock

Maailman kuuluisimman hautausmaan kuuluisimmissa haudoissa lepäävät Jim Morrison, Oscar Wilde, Édith Piaf ja Frédéric Chopin.

Les Invalides ja Napoleonin hauta

Les Invalides rakennettiin sotilassairaalaksi. Kuva: Ekaterina Pokrovsky / Shutterstock

Sotilassairaalaksi rakennettu Les Invalides (suomeksi Invalidit) on Pariisin komeimpia rakennuksia. Mahtavaan rakennuskompleksiin kuuluvan l’Eglise du Dômen kullatun kupolin alla voi käydä ihailemassa Napoleon Bonaparten hautaa. Kyllä: kaukaiselle vankilasaarelle tuomittu Napoleon pääsi lopulta kuolemansa jälkeen kotiin. Tai, no, Napoleon oli toki alun perin kotoisin Korsikan saarelta.

Komea, punaisesta kivestä veistetty sarkofagi on ainakin tarinan mukaan sijoitettu syvennykseen siksi, että englantilaiset joutuisivat kumartamaan Napoleonin edessä hänen hautaansa katsoessaan.

Pariisin viemärit – Pariisin erikoisin nähtävyys

Pariisin viemäreissäkin pääsee vierailemaan, jos Pariisi alkaa muuten tuntua liian romanttiselta. Le Musée des Égouts de Paris esittelee aidossa ympäristössä ja tuoksussa Pariisin viemäriverkostoa.

La Defensen pilvenpiirtäjät ja moderni riemukaari

La Defense on Pariisin liike-elämän keskus. Kuva: Augustin Lazaroiu / Shutterstock

Pariisin keskustassa kaikki näyttää olevan vanhaa. Mutta Pariisilla on myös moderni puolensa. Siihen voi tutustua La Defensen kaupunginosassa, joka on täynnä pilvenpiirtäjiä. Huomion vie La Defensen moderni riemukaari.

Retket Pariisista

Pariisista voi tehdä useita upeita kohteita päiväretkille. Näistä kuuluisin on Versailles, maailman mahtavin palatsi.

Voit varata kätevästi netistä Pariisin kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi