Nizza – Ranskan Rivieran ihana keskus

Nizzan rantapromenadi Promenade d’Anglais on saanut nimensä englantilaisilta turisteilta, jotka ovat viihtyneet Nizzan rannalla aurinkoa ottamassa. Kuva: Cezary Wojtkowski / Shutterstock

Nizzan voi kuulostaa luksuskohteelta, mutta Ranskan Rivieran keskukseen on itse asiassa usein edullisia matkatarjouksia Suomesta.

Matkakohteeena Nizza on mukava yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa. Nizzan edustalla on hienot rannat ja meri turkoosia, ja Nizzan vanhankaupungin kujilla on kiva kierrellä ruokapaikkoja etsien.

Ranskan Rivieran suurin kaupunki on hyvä tukikohta koko alueeseen tutustumiseen.

Jotta voi sanoa kokeneensa Nizzan, on osattava heittäytyä kiireettömään nautiskeluun. Itse asiassa eurooppalainen rantalomailu sai alkunsa juuri Nizzasta.

Alun perin 1800-luvulla englantilaiset matkustivat lääkärin määrääminä Nizzaan nauttimaan Välimeren parantavasta ilmastosta – Ranskan aurinkoisin ilmasto löytyy juuri Rivieralta. Auringossa köllöttävistä englantilaisista on saanut nimensäkin Nizzan kuuluisa rantabulevardi Promenade des Anglais.

Kun Nizzaan ihastui myös Englannin kuningatar Viktoria, tuli Nizzasta suosittu luksuslomakohde Euroopan silmäätekevien keskuudessa. Viktoria vieraili Nizzassa kaikkiaan viidesti, ja hänen kerrotaan tokaisseen kuolinvuoteellaan, että selviäisi kyllä hengissä, jos vain olisi Nizzassa.

Nykyisin Nizza ei ole entisen veroinen seurapiirikohde – Cannes on tunnelmaltaan paljon glamoröösimpi.

Parhaimmillaan Nizzan-matkasta nauttii edelleenkin heittäytymällä vanhanajan kiireettömään lomailuun, sellaiseen, jossa on aina aikaa viinilasilliselle ja ihmisten katseluun.

Nizzaan ei matkusteta lomalle suorittamaan. Nizzassa saa ja kuuluu nautiskella hyvällä omalla tunnolla: etsi vanhastakaupungista täydellistä bistroa ja ihaile rantabulevardin ihmisvilinää.

Promenade des Anglais – Nizzan kuuluisin nähtävyys

Promenade des Anglais -rantapromenadi. Kuva: Elena Elisseeva / ShutterstockNizzan nähtävyyksistä kuuluisin on palmujen ja luksushotellien reunustama Promenade des Anglais, Nizzan upea rantabulevardi, maailman kenties kuuluisin rantakatu.

Ranskan kansallispäivänä 14. heinäkuuta 2016 Promenade des Anglaisista tuli myös surullisen kuuluisa, kun terroristi ajoi promenadin varrella rekalla juhlivaan väkijoukkoon surmaten 84 ihmistä.

Rantabulevardilla sijaitsevat myös Nizzan hienoimmat hotellit. Niistä kuuluisin on belle epoquen tyyliä hehkuva Hôtel Négresco. Vuonna 1912 valmistuneen hotellin vaaleanpunaisen tornin suunnitteli kukapa muu kuin Gustav Eiffel.

Vaikkei olisi varaa asua Hôtel Négrescossa, kannattaa hotellin tunnelmaan käydä tutustumassa kahvilla brasserie La Rotondassa, joka on koristeltu vanhoilla sirkushevosilla.

Nizzan museot

Matisse-museo Nizzassa. Kuva: Veniamin Kraskov / Shutterstock

Nizzan museoista paras on omistettu Marc Chagallille – esillä on maailman laajin kokoelma Chagallin töitä. Museo sijaitsee tyylikkäässä Cimiezin kaupunginosassa, jossa myös Englannin kuningatar Viktoria asusti Nizzassa lomaillessaan.

Cimiezissä aikaa vietti myös Matisse, jolle on hänellekin omistettu museo Nizzassa. Molemmat museot ovat ilmaisia.

Kukkula La Colline du Château ja Nizzan paras näköala

Nizzan satama nähtynä La Colline du Château -kukkulalta. Kuva: Cezary Wojtkowski / Shutterstock

Nizzan maisemista pääsee nauttimaan yläperspektiivistä kipuamalla kävelypolkua pitkin La Colline du Château -kukkulalle.

Retket Nizzasta

Tunnelmallinen Mentonin kaupunki on hyvä päiväretkikohde Nizzasta. Kuva: Boris Stroujko / Shutterstock

Nizzasta käsin on helppo kiertää Ranskan Rivieran nähtävyyksiä. Lähikaupunkeihin pääsee bussilla alle kahdella eurolla. Bussi numero 112 Monacoon kulkee pitkin kuuluisaa maisemareittiä nimeltä Moyenne corniche.

Cannesiin pääsee Nizzasta junalla noin kolmessa vartissa.

Nizzan rannat

Ranskan Riviera tunnetaan loputtomista hiekkarannoistaan. Kuva: Lili Graphie / Shutterstock

Nizzan rannat ovat pikkukiveä, meri turkoosia. Nizzassa on sekä julkisia että yksityisiä rantoja. Parhaat rannat tapaavat olla yksityisiä, mikä tarkoittaa, että niistä nauttiakseen on maksettava aurinkotuolista, yleensä 10–20 euroa, eikä omien eväiden nauttiminen ole sallittua.

Nizzan kahvilat ja teehuoneet

Teekauppa Nizzassa. Kuva: Lals Stock / Shutterstock

Englantilaisten vaikutus näkyy Nizzan teehuoneissa. Ranskan Rivieran vanhin teehuone on The Scotch Tea House, joka sijaitsee hauskasti Ruotsalaisten kadulla (4 Rue de Suède).

Nizzan ravintolat

Nizzan pastellinvärisen vanhankaupungin kujilla ja aukioilla on viihtyisiä bistroja, joissa syö hyvin ja vielä kohtuuhintaan.

Nizzan viinit

Aivan Nizzan lähistöllä on viiniviljelmiä, joilla tuotetaan paikallisten rakastamia Nizzan alueen viinejä, joita on muualla vaikea löytää. Nizzalaisilla viineillä on Bellet-alkuperäluokitus.

Nizzan ostokset

Avenue Jean Médecin on Nizzan kuuluisin ostoskatu. Kuva: Kiev Victor / Shutterstock

Nizzan kuuluisin ostoskatu on Avenue Jean Médecin, joka alkaa Nizzan rautatieasemalta ja päättyy Place Massénan aukiolle. Ostoskadun varrelta löytää myös Galeries Lafayetten tavaratalon.

Muista käydä myös vanhassakaupungissa Cours Saleyan aukion legendaarisella kukkatorilla, joka on avoinna tiistaista sunnuntaihin. Maanantaisin kukkatorin paikalla ovat antiikkimarkkinat.

Vanhassakaupungissa myydään paljon myös paikallisia tuotteita kuten öljyjä ja saippuoita.

Nizzan hotellit

Hotel Negresco on yksi Nizzan hulppeimmista luksushotelleista. Kuva: Kiev Victor / Shutterstock

Mainio hotelli on Windsor, jota on pyörittänyt sama perhe jo vuodesta 1942. Hotellin kaikki huoneet on koristeltu eri teemoin – yöpyä voi vaikka käärmeenkesyttäjän huoneessa!

Windsor sijaitsee hyvällä paikalla vanhassakaupungissa, samoin kuin edellistä perinteisempää tyyliä edustava Hotel Lafayette.

Hieman syrjempää löytyy selvästi edullisempaa majoitusta. Rautatieaseman kupeessa on esimerkiksi hinta-laatusuhteeltaan erinomainen Villa Bougainville.

Vieläkin edullisemmin vaikkapa Ibis Styles Nice Centre Garessa, joka edustaa Ibis-ketjun taattua budjettilaatua. Nimensä mukaisesti tämäkin hotelli sijaitsee lähellä rautatieasemaa.

Katso tarjoukset Nizzan hotelleihin.

Nizzan vinkit

Kiitos englantilaisen vaikutuksen, Nizzassa pärjää englannilla paljon muuta Ranskaa paremmin.

Lennot Nizzaan

Finnair lentää suoraan Nizzaan. Nizzan lentokenttä Côte d’Azur sijaitsee vain reilun viiden kilometrin päässä kaupungista.

Lentokenttäbusseilla pääsee Nizzan kentältä bussiasemalle (linja 98) tai rautatieasemalle (linja 99). Paikallisbussilla numero 23 pääsee Nizzaan eurolla, mutta kyyti on lentokenttäbusseja hitaampaa. Taksi Nizzan lentokentältä keskustaan maksaa 20-30 euroa.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Nizzaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi