Chamonix – Ranskan paras kohde Alpeilla

Chamonix
Chamonix on täydellinen paikka ihailla Ranskan Alppien huikeita maisemia.

Chamonix sijaitsee laaksossa Alppien korkeimpien vuorten vierellä, jäätiköiden keskellä – tämä on paras paikka päästä lähellä Mont Blancia, läntisen Euroopan korkeinta vuorta. Upean sijaintinsa ansiosta Chamonix on Ranskan kuuluisin vuorikiipeilyn keskus.

Talvella lasketellaan, ja kesällä Chamonix’ssa voi patikoida tai vain nauttia upeista vuoristomaisemista: kaupunkia ympäröivistä jyrkänteistä, mahtavista jäätiköistä ja Mont Blancista.

Maailman parhaisiin kuuluva vaellus Haute Route vie Chamonix’sta Mont Blancin juurelta Sveitsin puolelle Matterhornin maisemiin.

Reilun tuhannen metrin korkeudessa sijaitseva Chamonix on Alppien kuuluisimpia ja perinteisimpiä hiihtokeskuksia. Täällä pidettiinkin maailman ensimmäiset talviolympialaiset vuonna 1924.

Upeiden maisemien ohella Chamonix’ssa hurmaa 10 000 asukkaan pikkukaupungin ulkoasu, joka on säilyttänyt paljon vanhaa tunnelmaa. Kaupungin sydän on viihtyisä kävelykatu, jolla riittää ravintoloita.

Elämyksiä riittää kaikenlaisille matkailijoille. Vaikkei laskettelisi tai patikoisikaan, kannattaa täällä käydä ihailemassa yhtä maailman huikeimmista näköalapaikoista.

Katso tarjoukset Chamonix’n hotelleihin.

Auiguille du Midi – Alppien huikein näköalapaikka

Aiguille du Midi, Chamonix
Aiguille du Midin kabiinihissiasema. Kuva: Konstantin Yolshin / Shutterstock

Chamonix’sta nousee köysirata 3800 metrin korkeudelle Auiguille du Midille, Mont Blancin viereiselle huipulle, jossa on upea näköalatasanne ja kahvila, yksi Euroopan korkeimmalla sijaitsevista.

Tätä parempaa paikkaa ei olekaan ihailla Alppien korkeinta vuorta!

Auiguille du Midin eli ”Keskipäivän neulan” huipulla on kirkasta ja kylmää. Chamonix’n reissulle kannattaakin pakata mukaan lämpimiä vaatteita: kesälläkin Auiguille du Midin lämpötila voi laskea –10 asteeseen.

Alun perin vuonna 1955 avattu köysirata nousee nykyisin näköalapaikalle 20 minuutissa. Ylhäällä voi astua Step of the Voidiksi nimettyyn lasiseinäiseen ja lattiaiseen koppiin ja seistä huimaavan tyhjyyden yllä. Jalkojen alla on kilometrin verran suoraa pudotusta.

Uusi nähtävyys on The Tube, koko huipun kiertävä näköalaputki.

Kesäkuukausina Auiguille du Midistä voi jatkaa Vallée Blanchen köysirataa pitkin Italian puolella sijaitsevalle Pointe Helbronnerin (3462 m.) huipulle, josta matkaa voi jatkaa kolmannella köysiradalla Courmayeurin alppikylään. Aikamoista!

Näköalatasanteelta voi myös tehdä huikean Vallée Blanchen,  20 kilometrin pituisen off-piste-laskun Chamonix’iin.

Laskettelu Chamonix’ssa

Chamonix Aguille du Midi laskettelu
Chamonix’n kuuluisin lasketteluelämys on off-piste lasku Auguille de Midista Valle Blanchen kautta Chamonix’iin. Kuva: Roberto Caucino / Shutterstock

Chamonix’n alueella on yhteensä 49 hiihtohissiä ja 170 kilometrin verran rinteitä, joiden äärelle pääsee hiihtobusseilla.

Suksivuokra on varsin edullista, 30–45 euroa päivä ja jos tykästyy vuokrasuksiinsa, ne voi ostaa omakseen, jolloin vuokrahinta hyvitetään ostohinnasta.

Mont Blanc Express – ilmainen kyyti Alpeilla

Mukava, ilmainen huvi on matkustaa Mont Blanc Express -junalla vuoristomaisemien halki Chamonix’sta Sveitsin puolelle Martignyyn ja takaisin. Junalla saa matkustaa ilmaiseksi, kunhan pyytää hotellistaan Carte d’Hotel -kortin.

Annecy – ihanan romanttinen pikkukaupunki

Annecy
Ihanassa Annecyssä kannattaa käydä retkellä Chamonix’sta. Kuva: Mny-Jhee / Shutterstock

Chamonix’n matkalla kannattaa käydä myös ihanassa Annecyssä, joka sijaitsee vain 60 kilometrin päässä. Perille kulkee busseja ja junia.

Annecy on häikäisevän kaunis pikkukaupunki lumihuippuisten Alppien keskellä, sinisen järven rannalla. Vanhan keskustan halki kulkee idyllinen kanaali, yllä loistaa ritarilinna. On joutsenia, kukkaloistoa ja purjeveneitä, ranskalaisia huippuravintoloita ja punan poskille nostattavia viinejä. Oh, mon amour!

Paras aika matkustaa

Patikoijalle parasta aikaa matkustaa Chamonix’iin kestää kesäkuun lopulta syyskuun alkuun, jolloin suurin osa vaellusreiteistä on avoinna. Aiemmin tai myöhemmin matkustaessa voi käydä niin, että osa reiteistä on suljettu lumitilanteen takia.

Näin matkustat Chamonix’iin

Chamonix sijaitsee Ranskassa aivan Sveitsin ja Italian rajalla. Lähin lentokenttä on Sveitsin puolella Genevessä (GVA), josta on noin tunnin ajomatka. Kentältä kulkee busseja alppikylään.

Ranskan puolella lähimpinä ovat Chamberyn ja Lyonin lentokentät. Lyonista on junayhteys.

Katso lentotarjoukset.

Katso tarjoukset autonvuokraan.

Chamonix kokemuksia

Kerro omia Chamonix-kokemuksiasi ja auta vinkeilläsi muita matkailijoita.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!