Sveitsin parhaat matkakohteet

Sveitsi James Bond
Schilthorn-vuoren huipulla, Interlakenin lähellä, on James Bondistakin tuttu ravintola Piz Gloria.

Vuoria ja järviä, keskiaikaisia kaupunkeja, idyllisiä alppikyliä ja maailman kauneimmat junamatkat. Sveitsi on maailman upeimpia matkakohteita. Kauneudella on toki hintansa, ainakin matkailijan kukkaron kannalta: hintatasoltaan Sveitsi on Euroopan kalleimpia lomakohteita.

Mutta kun on tarkkana vaikkapa ravintoloissa syömisen suhteen, voi Sveitsin-matka välttämättä riko budjettia.

Sveitsin nähtävyydet

Sveitsi nähtävyydet
Chillonin linna on Sveitsin kuuluisimpia rakennuksia.

Sveitsin nähtävyyksien ykkönen on Matterhorn, maailman kaunein vuori. Toblerone-suklaatakin inspiroinut Matterhorn kohoaa kuin taikurin hattu Zermattin alppikylän edessä. Kyseessä on yksi maailman ikonisimmista vuorinäkymistä – ellei se kaikkein ikonisin.

Erityisen upeat näkymät Matterhornille avautuvat 3135 metrin korkeudesta Gornegratin harjanteelta, jolle pääsee junalla. Gornegratin huipulla on historiallinen, vuonna 1907 valmistunut 3100 Kulmhotel Gornergrat. Luvassa on todella ikimuistoinen paikka yöpyä, jos rahat vain riittävät. Missä muualla Euroopassa voi yöpyä näin korkealla?

Matterhornin ohella Zermattin alueen nähtävyyksiin kuuluu maailman pisin riippusilta, Charles Kuonen Hängebrücke, joka avattiin vuonna 2017 Zermattin ja Grächenin välille. Pituutta sillalla on 494 metriä, ja korkeimmillaan se kulkee 85 metriä maanpinnan yläpuolella.

Sveitsin toinen kuuluisa ja kaunis vuori on Jungfrau, joka sijaitsee Interlakenin lähellä. Suosittu tapa tutustua vuoreen on nousta Jungfraubahn-junalla Jungfraujochin solaan 3454 metrin korkeuteen.

Suosittu nähtävyys on myös Interlakenin lähellä sijaitseva Schilthorn-vuori, jonka huipulla oleva Piz Gloria -maisemaravintola esiintyi James Bond -elokuvassa Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa.

Kauniiden vuorten ohella Sveitsissä riittää vesiputouksia. Kuuluisin niistä on 250 metriä korkea Reichenbachfall, Sherlock Holmes -fanien pyhiinvaelluskohde.

Viimeisessä Holmes-tarinassa, vuonna 1891 julkaistussa The Final Problemissa, Holmes kamppailee putouksen äärellä arkkivihollisensa, professori Moriartyn kanssa. Lopulta molemmat suistuvat putoukseen.

Ihmisen tekemistä ihmeistä kauneimpia Sveitsissä on Montreux’n vieressä Genevenajärvellä sijaitseva, vallihaudan ympäröimä Chillonin linna (Château de Chillon). Romantiikan ajan runoilija Lordi Byron oli linnasta niin vaikuttunut, että raapusti nimensä sen seinään.

Kuuluisa nähtävyys on myös Luzernin katettu Kapellbrücke-silta, joka rakennettiin alun perin 1300-luvulla ja koristeltiin pyhimyksenkuvin. Alkuperäinen Euroopan vanhin puusilta tosin paloi vuonna 1993, ja nykyinen on rekonstruktio. Luzernin toinen symboli on sillan vieressä keskellä jokea kohoava kulmikas 1600-luvun torni.

Sveitsin erikoisimpia nähtävyyksiä ovat Alien-teemaiset Giger-baarit, joita on kaksin kappalein: toinen Churissa ja toinen Gruyèresissa lähellä Monreux’tä.

Voit varata kätevästi netistä Sveitsin opastetut kierrokset ja päiväretket.

Sveitsin kiehtovimmat kaupungit

Harva matkustaa Sveitsiin varsinaisesti kaupunkilomalle – vuorethan meitä kiinnostavat! Mutta Sveitsin-matkalla kannattaa tutustua myös muutamaan viihtyisään kaupunkiin.

Sveitsin pääkaupunki, idyllinen Bern, tunnetaan suihkulähteistään, jotka on koristeltu satuhahmoilla. Bernin 11 suihkulähteestä kuuluisin on Kindlifresserbrunnen eli Mörkösuihkulähde, jonka mörkö hotkii suihinsa pikkulapsia. Sympaattista. Bernin keskiaikaisen asunsa säilyttänyt keskusta on Unescon maailmanperintökohde.

Bernin nähtävyyksiin kuuluvat myös kaupungin nimikkoeläimet karhut, joita voi ihailla aivan keskustassa.

Sveitsin suurin ja monipuolisin kaupunki on Zürich, joka on pankkikeskukseksi yllättävänkin boheemi ja taiteellinen. Zürichiin voisi matkustaa ihan varta vastenkin kaupunkilomalle.

Katso tarjoukset Bernin tai Zürichin hotelleihin.

Parhaat laskettelukohteet Sveitsissä

Sveitsin laskettelukeskuksista kuuluisimpia ovat St. Moritz, Zermatt, Verbier ja Gstaad. Laskettelumatkailu sai alkunsa St. Moritzista 1800-luvun puolivälin jälkeen – samoin olympiaurheilulaji kelkkalasku, kun englantilaiset talvivieraat laskivat kelkoilla alas kylän katuja. Lopulta meno yltyi niin vaaralliseksi ohikulkijoille, että St. Moritziin rakennettiin virallinen kelkkarata.

Nykyisin St. Moritz on luksuskohde. Vieläkin eksklusiivisempaa luksusta löytää Gstaadista, Hollywood-julkkisten suosikkikohteesta Sveitsissä. Huippusuosittu Verbier tunnetaan puolestaan yöelämästään sekä loistavista mahdollisuuksista off-piste-laskuun.

Suosikkimme Sveitsin laskettelukeskuksista on kuitenkin Zermatt, jonka vetonaulana on maailman kaunein vuori, Matterhorn. Hulppeista alppimaisemista nauttii talvella lasketellen ja kesällä patikoiden. Katso tarjoukset Zermattin majoitukseen.

Sveitsin parhaat vaellukset

Matterhorn
Matterhorn on suippo kuin taikurin hattu.

Grächenin ja Zermattin välillä kulkevaa Europawegiä pidetään yhtenä Alppien kauneimmista kahden päivän vaelluksista. Maisemat avautuvat Matterhornille, ja matkalla ylitetään maailman pisin riippusilta.

Sveitsin ainoa varsinanen kansallispuisto on ytimekkäästi nimetty Sveitsin kansallispuisto. Alppiluonto on suojeltu Unescon maailmanperintökohteessa mahdollisimman koskemattomana.

Junalla Sveitsissä

Sveitsi juna
Bernina Expressin kyydissä maisemat ovat kauniit niin talvella kuin kesälläkin.

Sveitsin rautatiet kuuluvat maailman parhaisiin – ja Sveitsin junamatkojen maisemat kauneimpiin. Sveitsin St. Moritzista Italian Tiranoon kulkeva Bernina Express on julistettu jopa Unescon maailmanperintökohteeksi. Junat ovatkin elämyksellisin tapa liikkua Sveitsissä.

Bernina Expressin ohella toinen erityisen hieno rata on Glacier Express, joka kulkee Zermattin ja St. Moritzin välissä.

Sveitsin matkat

Suomesta järjestetään Sveitsiin varsin vähän valmiita matkoja – esimerkiksi suurin osa Alppien laskettelumatkoista suuntautuu Sveitsin sijaan Itävaltaan. Sveitsiin matkustaakin kätevästi omatoimisesti.

Sveitsin parhaiden matkakohteiden sijainnit näet Sveitsin-kartalla.

Lennot Sveitsiin

Finnair lentää Helsingistä suoraan Zürichiin ja Geneveen. Lue lisää, miten löytää halvat lennot.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(7) "Sveitsi"
}