Zermatt ja Matterhorn – alppikylässä ihaillaan maailman kauneinta vuorta

Zermatt ja Matterhorn
Suosiostaan huolimatta Zermatt on säilyttänyt idyllisen ulkoasunsa. Kuva: Daniel Cox / Unsplash

Zermatt on Alppien viihtyisimpiä kyliä, hiihtokeskus, jossa pääsee ihailemaan maailman kauneinta vuorta, Matterhornia.

Jos piirsit lapsena vuoren, piirsit todennäköisesti tietämättäsi juuri Matterhornin. Terävähuippuinen, pyramidimainen Matterhorn on todellinen vuorten arkkityyppi. Se kurottaa kuin velhonhattu täydellisenä kohti taivaita, sopivasti rutussa.

Zermatt nousi maineeseen heinäkuussa 1865, kun Edward Whymperin johtama kiipeilyseurue nousi ensimmäisenä Matterhornin huipulle – traagisin seurauksin. Whymperin kiipeilytoveri suistui paluumatkalla kuolemaansa, eikä retkikunnan johtaja voinut antaa onnettomuutta itselleen anteeksi.

Onnettomuus saavutti runsaasti julkisuutta varsinkin Englannissa, ja kiinnostus Zermattia kohtaan paisui valtavaksi. Kun Zermattissa oli aiemmin käynyt vaivaiset parituhatta vierailijaa vuodessa, vuonna 1900 luku oli paisunut jo yli 50 000.

Nykyisinkin Zermatt on Sveitsin suosituimpia kohteita, jossa käy vuosittain pari miljoonaa matkailijaa.

Suosion ei sovi antaa vaikuttaa matkustuspäätökseen – jos kerran elämässä on nähtävä yksi alppikylä, se on juuri Zermatt. Niin hieno näky Matterhorn on paikan päällä.

Zermatt sopii matkailuun vuoden ympäri: talvella lasketellaan ja kesäisin alueella odottavat hienot vaellusmaastot.

Ihaile täällä Matterhornia

Gornergratin turistijuna kulkee Zermattin laakson ja Matterhornin maisemissa. Kuva: Emperorcosar / Shutterstock.com

Matterhorn on hieno joka puolelta katsottuna. Zermattin keskustassa hyvä paikka vuoren ihailuun on Bahnhofstrasse lähellä Matterhorn Museumin sisäänkäyntiä. Museon moderni, lasinen sisäänkäynti näyttää siltä kuin se olisi itsensä vuortenjumalan hukkaama piilolinssi.

Aivan Matterhornin viereen voi patikoida Schwarzseen gondola-asemalta. Hörnliweg vie Hörnlihüttelle, jossa Matterhornia valloittavat vuorikiipeilijät tapaavat yöpyä. Edestakainen patikointi kestää pari tuntia.

Erityisen upeat näkymät Matterhornille avautuvat 3135 metrin korkeudesta Gornergrat-vuoren näköalapaikalta, jonne vie Zermattista turistijuna pari kertaa tunnissa.

Gornegratin näköalapaikalla on historiallinen, vuonna 1907 valmistunut 3100 Kulmhotel Gornergrat. Luvassa on todella ikimuistoinen paikka yöpyä, jos rahat vain riittävät. Missä muualla Euroopassa voi yöpyä näin korkealla?

Zermatt laskettelukohteena

Zermattin hiihtokausi jatkuu melkein kesään asti. Aloittelijoille on muutama rinne, mutta parhaiten Zermatt sopii laskettelukohteena kokeneille laskijoille.

Päiväretkellä voi käydä myös Saas-Feen hiihtokeskuksessa, jossa kuvattiin Whamin kappaleen Last Christmas musiikkivideo.

Vaellusreitti Europaweg vie yli Charles Kuonen -riippusillan

Euroopan kauneimpiin kuuluva vaellusreitti Europaweg vie Zermattista viihtyisään Grächenin vuoristokylään, jossa toimii pieni hiihtokeskus.

Vaelluspolun varrella ylitetään maailman pisin riippusilta, Charles Kuonen Hängebrücke, joka avattiin vuonna 2017. Pituutta riippusillalla on 494 metriä, ja korkeimmillaan se kulkee 85 metriä maanpinnan yläpuolella.

Grächenistä on myös mahdollista jatkaa vaeltamista edellä mainittuun Saas-Feehin pitkin Saas Fee Hohenwegiä. Vaellus on noin päivän mittainen.

Katso tarjoukset Grächenin hotelleihin.

Pitkä ja vaativa Tour de Monte Rosa -vaellus

Zermattin alueen toinen hieno ja paljon vaativampi vaellus kulkee ympäri Sveitsin korkeimman vuoren, Monte Rosan. Yhdeksän päivän mittaisella vaelluksella kuljetaan sekä Sveitsin että Italian puolella. Reitti alkaa ja päättyy Zermattiin.

Zermattin hotellit

Zermattin kuuluisin majapaikka on Hotel Monte Rosa, jossa Edward Whymper asui Matterhornin huipulta palattuaan. Hän kirjoitti hotellin vieraskirjaan pitkin sepustuksen, jossa hän selitteli syyttömyyttään turmaan.

Kun sivut revittiin irti vieraskirjasta, hän kirjoitti uudestaan lyhyemmän selityksen, joka on edelleen tallella. Hotellin baari on nimetty Whymperin mukaan.

Toinen upea hotelli on Grand Hotel Zermatterhof, joka näyttää siltä kuin se voisi olla suoraan Wes Andersonin elokuvasta.

Katso tarjoukset Zermattin hotelleihin.

Matka Zermattiin

Zermattiin on kolmen tunnin junamatka Zürichistä, jonne on hyvät lentoyhteydet Suomesta.

Zermattista pääsee upeaa Glacier Express -rautatietä pitkin Alppien halki toiseen kuuluisaan alppikylään St Moritziin.

Katso lentotarjoukset Zürichiin.

Lue lisää Sveitsin matkakohteista.

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi