Geneve – hurmaava kaupunki Alppien äärellä

Geneve suihkulähde
Geneven kuuluisan Jet d’Eau -suihkylähteen viereen voi kävellä – jos ei pelkää pärskeitä. Kuva: Serhat Beyazkaya / Unsplash

Geneve, Sveitsin toiseksi suurin kaupunki, sijaitsee hienolla paikalla Genevenjärven rannalla Alppien ja Jura-vuoriston välissä. Vilkas kansainvälinen kaupunki tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa, pidät sitten museoista, shoppailusta, kulttuurista, kahviloista, puistokävelyistä tai rantalomailusta.

Noin 200 000 asukkaan Geneven kaupunki on osa Geneven kantonia, jossa asuu puoli miljoonaa ihmistä. Kantoni on lähes kokonaan Ranskan ympäröimä, ja ranskalaisuus on vahvasti läsnä kaupungin katukuvassa ja elämänmenossa. Englannin kielellä pärjää kuitenkin hyvin.

Geneve on yksi Euroopan kansainvälisimmistä kaupungeista, sillä yli 40 prosenttia asukkaista on maahanmuuttajia. Suurimpia kansalaisuusryhmiä ovat portugalilaiset, ranskalaiset, italialaiset ja espanjalaiset.

Geneve on huomattava kelloteollisuuden keskus, ja Rolex on kaupungin suurin yksityinen työnantaja.

Suuret puistot tarjoavat miellyttäviä virkistys- ja kävelypaikkoja Geneven keskustassa ja sen lähistöllä.

Geneven nähtävyydet

Geneve
Geneven nähtävyyksiä: Geneven katedraali ja kaupungin kuuluisa suihkulähde. Kuva: Anokhi de Silva / Unsplash

Geneven tärkein nähtävyys on vanhakaupunki. Se on rauhallinen, hyvin autenttisena säilynyt vanhojen rakennusten, aukioiden ja pikkukatujen kokonaisuus, yksi suurimmista vanhoista kaupunkikeskustoista Euroopassa.

Vanhakaupunki oli aikanaan tiukasti muurien ympäröimä. Vasta vuonna 1850 geneveläiset päättivät muurien purkamisesta, kun kasvavalle kaupungille oli pakko saada lisää tilaa laajentua.

Vanhankaupungin sydämessä on konstailemattoman nätti vanha aukio Place du Bourg-de-Four, jota reunustavat viihtyisät ravintolat.

Pyhän Pietarin katedraali – Geneven maamerkki

Geneven katedraali on sisältä kalvinistisen pelkistetty. Kuva: Olivier Miche / Unsplash

Kulman takana aukiolta on vanhankaupungin maamerkki, massiivinen Pyhän Pietarin katedraali (Cathédrale Saint-Pierre). Alkuperäinen kirkko valmistui vuonna 1252, mutta vuosisatojen aikana sitä on korjailtu ja täydennetty lisärakennuksilla. Kirkon pääsali on hyvin karu, sillä reformistit tuhosivat alkuperäisen värikkään sisustuksen maalauksineen ja patsaineen vuonna 1535. Yksi kirkon kappeleista on restauroitu alkuperäiseen asuunsa.

Uskonpuhdistaja Jean Calvin työskenteli tässä kirkossa 1540-luvulla ja hänen oppituolinsa on esillä pääsalissa. Pientä pääsymaksua vastaan pääsee kiipeämään ja seikkailemaan kirkon torneihin, joista aukeaa hieno näköala yli kaupungin.

Katedraalin alapuolella on arkeologinen museo, jossa on esillä noin 1700 vuotta vanhoja antiikkisten rakennusten jäänteitä Rooman valtakunnan ajoilta.

Maison Tavel – kiehtova museo

Lähettyvillä on myös Geneven vanhin asuintalo vuodelta 1334. Maison Tavel on nykyisin kiinnostava museo, jossa esitellään kaupungin ja kaupunkiasumisen historiaa.

Museon ehdoton vetonaula on vuonna 1896 valmistunut, 32 neliömetrin laajuinen pienoismalli Geneven vanhasta kaupungista. Arkkitehti Auguste Magninilta meni tämän sinkistä ja kuparista valmistetun vaikuttavan rakennelman tekemiseen 18 vuotta.

Maison Tavelissa on esillä myös aito giljotiini muistona vuodelta 1798, kun Geneve liitettiin osaksi Ranskaa kuudeksitoista vuodeksi. Giljotiini joutui tositoimiin kaikkiaan 33 kertaa.

Museoon on vapaa pääsy.

Treillen puistikko ja Parc des Bastions

Vanhassa kaupungissa Treillen puistikossa (Promenade de Treille) voi ihmetellä maailman pisintä puistonpenkkiä (120 metriä).

Puistossa kasvaa virallisena kevään mittarina toimiva kastanjapuu: Geneven kantonin valtuuston pääsihteeri julistaa kevään virallisesti alkaneeksi, kun ensimmäinen silmu puhkeaa tähän kyltillä merkittyyn puuhun.

Puistosta avautuvat näkymät vanhankaupungin alapuolella sijaitsevaan Parc des Bastiones -puistoon. Parc des Bastionsissa voi pelata shakkia ja tammea suurilla ulkoilmalaudoilla, tai katsella muiden pelaamista mukavalla terassilla.

Puistossa on näyttävä, viisi metriä korkea reliefi, joka esittää Jean Calvinia ja kolmea muuta reformistia. Calvin perusti Geneven yliopiston vuonna 1559, ja yliopiston 1800-luvulla rakennettu vanha päärakennus on reliefiä vastapäätä.

Geneven taidemuseo ja Patek Philippen kellomuseo

Geneven taidemuseossa on mittava kokoelma sveitsiläistä taidetta ja historiaa. Kuva: Boris Dunand / Unsplash

Vanhan kaupungin vieressä sijaitsevassa Geneven taidemuseossa (Musée d’Art et d’Histoire) on mittava kokoelma sveitsiläistä ja kansainvälistä taidetta, soittimia, tekstiilejä, huonekaluja, aseita ja arkeologisia esineitä. Museoon on vapaa pääsy.

Kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista on myös Patek Philippen kellomuseo, jossa on esillä noin 2000 kellon monipuolinen kokoelma kelloseppien mestariteoksia 1500-luvulta tähän päivään.

Genevenjärven rannalla

Suihkulähde Jet d’Eau hallitsee Genevenjärven maisemia kaupungin keskustassa. Kuva: Milada Vigerova / Unsplash

Kaupungin tunnetuin nähtävyys on 140 metrin korkeuteen vettä syöksevä suihkulähde Jet d’eau. Uskaliaimmat voivat käydä ihastelemassa vesisuihkua aivan sen juurella, mutta samalla täytyy varautua vilvoittavaan suihkuun.

Läheisessä Jardin Anglais -puistossa on toinen tunnettu nähtävyys eli kukkakello. Paikallisen Patek Philippen kellotehtaan valmistama, halkaisijaltaan noin viisimetrinen kello näyttää takuuvarmasti tarkan ajan. Kukkakellon istutukset vaihdetaan muutaman kerran vuodessa, vuodenaikojen mukaan.

Genevenjärven itärannalla hyvä kävelykohde on suuri puisto Parc de la Grange, jossa on muun muassa viehättävä ruusutarha.

Genevenjärven länsirannalla on rivi viiden tähden luksushotelleja, muun muassa Beau-Rivage, jossa Itävallan keisarinna Elisabeth tapasi yöpyä ja jonka edustalla häntä puukotettiin kohtalokkaasti vuonna 1898.

Järven länsirannan kävelypromenadi päätyy ensin Mon repos -puistoon ja hieman kauempana kasvitieteelliseen puutarhaan Jardin Botanique.

Kasvitieteellisen puutarhan vieressä onkin sitten jo YK:n Euroopan päämaja.

YK ja Punainen Risti – Geneve on järjestöjen kaupunki

Genevessä on 41 suuren kansainvälisen järjestön ja noin 500 pienemmän kansalaisjärjestön pääkonttoria. Parin kilometrin päässä keskustasta sijaitsevaan YK:n Euroopan päämajaan järjestetään arkipäivisin opastettuja vierailukäyntejä.

Kiinnostava kohde on myös YK:n naapurissa sijaitseva Punaisen Ristin museo.

YK:n vieressä on yksi Euroopan merkittävimmistä posliini- ja keramiikkamuseoista, Musée Ariana, jonka noin 27 000 esineen kokoelma seitsemänsadan vuoden ajalta on pääosin peräisin Sveitsistä, muualta Euroopasta ja Aasiasta.

CERNin vierailukeskus – hiukkasfysiikkaa kansantajuisesti

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN sijaitsee noin kahdeksan kilometrin päässä keskustasta Sveitsin ja Ranskan rajalla. Keskuksen päärakennuksessa Sveitsin puolella on kaksi näyttelyä, joissa kerrotaan kansantajuisesti CERNin tutkimuskohteista.

Geneven rannat

Genevenjärvellä voi risteillä – tai nauttia järven hiekkarannoista. Kuva: Chris Slupski / Unsplash

Geneve on siitä harvinainen kaupunki, että keskustassa on useita uimarantoja. Genevenjärven länsirannalla on perinteinen ja suosittu uimaranta Bains des Pâquis, jossa on myös edullinen itsepalveluravintola. Uimalan sauna lämpiää syyskuusta toukokuuhun.

Genève-Plage vastapäisellä rannalla on isompi uimaranta, ja alueella on myös 50-metrinen uima-allas ja ravintola.

Genève-Plagen eteläpuolelle on juuri valmistunut iso Plage des Eaux-Vives -uimaranta.

Keskustan ulkopuolelta löytyy useita pienempiä ja rauhallisempia rantoja. Esimerkiksi Hermancessa 15 kilometriä keskustasta koilliseen on mukava uimaranta ja pari hyvää ravintolaa.

Geneven ravintolat

Kahvilla Genevessä. Kuva: Johan Mouchet / Unsplash

Geneveläisten kansallisruoka on paistetut ahvenet. Ikävä kyllä oman järven ahventa on niukasti tarjolla, ja usein joutuu tyytymään tuontiahveniin. Toinen suosittu kala on siikakaloihin kuuluva féra, joka elää Genevenjärven lisäksi vain parissa muussa järvessä.

Tyypillinen sveitsiläinen herkku fondue on suosittua Genevessäkin. Paikalliset syövät juustofondueta talvisin, mutta sitä on tarjolla monessa ravintolassa ympäri vuoden. Lihafondue (fondue bourgouignonne) löytyy sekin useiden ravintoloiden listalla.

Kaupunki on täynnä hyviä ravintoloita. Esimerkiksi vanhan kaupungin keskusaukion (Place du Bourg-de-Four) lähistöllä on monipuolinen ravintolakeskittymä, mm. Café Papon, Demi Lune, Les Armoires ja Café du Bourg-de-Four.

Järven länsipuolella hyviä vaihtoehtoja ovat mm. suosittu puistoravintola Cottage Café ja paikallisiin herkkuihin erikoistunut Auberge de Savièse.

Geneven kahvilat

Geneve on herkkusuiden paratiisi. Kahviloita on runsaasti, ja niiden tiskit notkuvat houkuttelevia leivoksia ja torttuja. Ranskalaistyyliseen valikoimaan sisältyvät esimerkiksi sitruuna- ja aprikoositortut, éclairit lukuisilla eri täytteillä, monenlaiset suklaakakut ja pienempi suklaaleivos carac. Monissa kahviloissa on myös erillinen suklaatiski. Pikkunälkään voi valita suolaisen piiraan (quiche) haluamallaan täytteellä.

Varmoja kahvilavaihtoehtoja ovat mm. geneveläiset kahvilaketjut Martel ja Pougnier sekä parin korttelin päässä ydinkeskustasta sijaitseva viehättävä Café Remor.

Vanhan kaupungin keskusaukion baari La Clémence isoine terasseineen on hyvä valinta janon yllättäessä.

Ostokset Genevessä

Geneve ostokset
Genevessä riittää tietysti myös luksusliikkeitä. Kuva: Dino Sabic / Unsplash

Kaupungin keskustaa järven eteläpuolella hallitsee yli kilometrin pituinen ostoskatu, jonka nimi vaihtuu muutaman korttelin välein. Kadun varrella on muun muassa tavaratalo Globus. Toinen iso tavaratalo Manor sijaitsee lähellä rautatieasemaa.

Kaupat sulkevat ovensa jo kello 19, torstaisin ne saavat olla auki pari tuntia pidempään. Sunnuntaisin kaupat ovat kiinni.

Keskiviikkoisin ja lauantaisin Plainpalais’n aukiolla on suuri antiikki/kirpputori.

Tapahtumien Geneve

Geneve autonäyttely
Geneven autonäyttelyssä. Kuva: Sam Pearce Warrilow / Unsplash

Kaupungin suurin ja tunnetuin tapahtuma on maaliskuussa järjestettävä Geneven autonäyttely, joka houkuttelee paikalle yli 600 000 messuvierasta. Tapahtumakalenterista löytyy paljon muutakin mielenkiintoista.

Geneven maraton juostaan toukokuussa ja triathlonistit kisaavat kaupungissa heinäkuussa. Maailman merkittävin sisävesien purjehdusregatta Bol d’Or Mirabaud järjestetään kesäkuun alkupuolella.

Kesäkuun lopulla kaupungin valtaa kolmipäiväinen ilmainen musiikkikarnevaali Fête de la Musique. Noin 30 esiintymislavalla esiintyy satoja artisteja, jotka edustavat ihan kaikkia mahdollisia musiikkityylejä.

Musiikkia on tarjolla runsaasti myös heinä-elokuussa Parc de la Grangen puistokonserteissa, joihin on vapaa pääsy. Ulkona voi kesäiltaisin käydä elokuvissakin, joko Mon Repos -puiston ilmaisnäytöksissä tai vastarannalla maksullisessa ulkoilmateatterissa.

Loppukesän massiivinen festivaali Fêtes de Genève on toistaiseksi tauolla, mutta joka vuosi elokuun toisena lauantaina kaupungissa voi edelleen nähdä yhden Euroopan upeimmista ilotulituksista.

Joulukuu on tärkeä tapahtumakeskittymä Genevessä. Kuun alussa järjestettävään Course de l’Escalade -juoksutapahtumaan osallistuu vuosittain yli 40 000 juoksijaa. Aikuiset juoksevat seitsemän kilometrin matkan, lapsille ja nuorille on omat sarjansa.

Kiinnostava talvinen urheilutapahtuma on myös vuodesta 1934 lähtien järjestetty uintikilpailu Coup de Noël. Genevenjärven 6–7-asteisessa vedessä uidaan 120 metrin matka.

Joulukuun kohokohta on sen toisena viikonloppuna järjestettävä historiallinen Escalade-viikonloppu. Silloin palataan ajassa joulukuuhun 1602, kun Savoijin herttua yritti valloittaa Geneven. Ohjelmassa on mm. musiikkiesityksiä, taistelunäytöksiä ja näyttelyitä. Escalade huipentuu noin 800 hengen kolmetuntiseen historialliseen kulkueeseen.

Joulukuussa kaupungissa on luonnollisesti myös joulumarkkinat. Myynnissä on paikallisten käsityöläisten tuotteita, mutta pääroolin markkinoilla vievät ruoka- ja juomakojut.

Geneven kantonissa kaupungin ulkopuolella tapahtuu paljon, kun lähes jokaisella kantonin 45 kunnasta on omat kyläjuhlansa tai festivaalinsa. Esimerkiksi Versoix’n suklaafestivaaleilla (Festichoc) maalis-huhtikuussa saa suklaaherkuttelukiintiön helposti täyteen ja samalla voi ihastella suklaamestarien taideteoksia.

Viinitilojen avoimien ovien viikonloppuna (Caves ouvertes) toukokuussa pääsee vierailemaan kantonin yli 80 viinitilalla ja maistelemaan eri viinilaatuja. Jussyn kyläjuhlissa (Vogue de Jussy) toukokuussa voi puolestaan hurrata possujen juoksukilpailun osallistujille ja lyödä vetoa oman suosikkinsa puolesta.

Geneven hintataso

Geneve ei ole halpa matkakohde. Turistin tarvitsemat palvelut ovat pääosin vähintään Helsingin hintatasoa. Sveitsin frangin kurssi suhteessa euroon vaikuttaa osaltaan matkailijan hintatasoon.

Liikkuminen Genevessä

Keskustassa kävely on paras liikkumismuoto. Kaupungissa on erinomainen julkisen liikenteen verkosto, johon kuuluu bussien, raitiovaunujen ja lähijunien lisäksi myös keltaisten veneiden (mouettes) liikennöimät neljä vesireittiä. Hotellit antavat yöpyjilleen ilmaiseksi paikallisliikenteen matkakortin. Taksien hinnat ovat Suomen tasoa eli kalliita.

Geneve on mukava pyöräilykaupunki. Pyöräilijöille on erotettu useimmilla kaduilla omat kaistat ja pyöräily on vaivatonta sekä keskustassa että kaupunkia ympäröivällä maaseudulla. Kuvaavaa on, että paikalliset käyttävät fillarista usein sen historiallista lempinimeä ”la petite reine”, pikku kuningatar. Genèveroule (geneveroule.ch/en) vuokraa edullisesti hyvälaatuisia polkupyöriä.

Geneve on kokoaan suurempi kaupunki, sillä joka arkipäivä yli 80 000 ranskalaista saapuu rajan takaa töihin Geneveen. Valtaosa heistä kulkee työmatkansa autoilla tai skoottereilla, mikä näkyy keskustan liikenteessä. Ruuhka-aikoina onkin syytä välttää autoilua keskustassa.

Retket Genevestä

Geneve vuori
Rochers de Naye on romanttinen retkikohde Geneven lähellä. Kuva: Sara Dubler / Unsplash

Genevenjärvi on yksi iso retkikohde. Järvellä voi seilata sata vuotta vanhalla siipirataslaivalla esimerkiksi Hermanceen, Nyoniin tai Ranskan puolelle Yvoireen. Valikoimassa on myös lounas- ja illallisristeilyjä.

Kaupunkia ympäröivä maaseutu viehättävine kylineen ja viinialueineen tarjoaa mukavia kävely- ja pyöräilykohteita. Maaseudun rauhaa löytyy jo muutaman kilometrin päässä ydinkeskustasta paikallisbussireittien ulottuvilla.

Kaupungin vieressä Ranskan puolella kohoaa reilut 1300 metriä korkea Salève. Kaapelihissillä pääsee ylös vuoren maisematerassille (1100 m) ja ravintolaan, minne Geneve näyttäytyy hienosti. Salèven huipulta aukeaa upeat maisemat Alpeille, mutta tätä näkymää varten täytyy hissiasemalta patikoida vielä puolisen tuntia polkua loivaan ylämäkeen.

Genevenjärven pohjoisrantaa pitkin pääsee junalla kätevästi mielenkiintoisiin kaupunkikohteisiin: Nyon (Nyonin linna), Lausanne (Olympiamuseo), Vevey (Charlie Chaplin -museo ja Lavaux’n viininviljelyrinteet) sekä Montreux (Chillonin linna ja Mannerheimin muistomerkki).

Tunnin junamatkan päässä sijaitsevasta Montreux’sta voi nousta hammasratasjunalla ylös Roches de Naye -huipulle noin kahteen kilometriin. Juna ohittaa alkumatkasta Valmont’n parantolan, missä Mannerheim vietti viimeiset vuotensa.

Ranskan ja Italian rajalla kohoava Mont Blanc -vuori näkyy kirkkaina päivinä komeasti Geneveen. Vuoren juurelle Chamonix’iin on vain 70 kilometriä, ja siellä voi jatkaa matkaa kaapelihissillä kohti Euroopan korkeimman vuoren huippua aina 3840 metriin asti.

Voit varata etukäteen netistä päiväretket Genevestä.

Lennot Geneveen ja kentältä keskustaan

Finnair lentää Helsingistä Geneveen päivittäin. Geneve on yksi Easyjetin tukikohdista. Yhtiö lentää kaupungista yli 70 kohteeseen.

Lentokenttä sijaitsee vain viiden kilometrin päässä keskustasta. Tuloaulan automaatista ennen tullia saa paikallisliikenteen vapaalipun. Junamatka kentältä Geneven keskustaan rautatieasemalle kestää seitsemän minuuttia, bussilla matkaan menee 15–20 minuuttia.

Katso lentotarjoukset Geneveen.

Junalla Geneveen

Geneveen on hyvät junayhteydet esimerkiksi Zürichista (vajaat 3 tuntia) ja Pariisista (reilut 3 tuntia).

Geneven hotellit

Kaupungissa on runsas valikoima hotelleja. Esimerkiksi paikallisen Manotel-hotelliketjun valikoimassa on useita vaihtoehtoja Pâquis’n kaupunginosassa.

Rautatieaseman ympärillä on paljon hotelleja, muun muassa Hotel Cornavin, joka on tuttu Tintti-sarjakuvasta Tuhatkaunon tapaus. Edullisempia vaihtoehtoja ovat niin ikään rautatieaseman kulmilla sijaitsevat budjettihotelli Ibis ja Hotel des Tourelles.

Aivan rautatieasemaa vastapäätä sijaitsee trendikäs Hotel Bernina Geneva.

Genevenjärven länsirannalla on rivi viiden tähden luksushotelleja, muun muassa Beau-Rivage.

Katso tarjoukset Geneven hotelleihin.

Geneven kokemuksia

Tämän oppaan on kirjoittanut Genevessä asuva Mika Jouhki, joka pitää kaupungin rennosta kansainvälisestä ilmapiiristä, kompaktin kokoisesta keskustasta puistoineen sekä sijainnista järven rannalla, maaseudun ympäröimänä ja vuorten läheisyydessä.

Lue lisää Sveitsin matkakohteista.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi