St. Moritz – täältä alkoi Alppien talvimatkailu

St Moritz
St Moritz on Sveitsin klassisimpia hiihtokeskuksia. Kuva: Sepp Rutz / unsplash

Kauniin järven rannalla sijaitseva St. Moritz tunnetaan rikkaiden ja kuuluisien laskettelukeskuksena sekä kylpyläkohteena. Upean Bernina Express -rautatien varrella sijaitseva alppikaupunki on täynnä ylevää, historiallista tunnelmaa.

Täältä alkoi Alppien talvimatkailu. Vielä 1800-luvulla St. Moritz ja Alpit olivat puhtaasti kesäkohde, jonne saavuttiin kylpylälomalla lillumaan luonnon kuumissa lähteissä ja patikoimaan – tai kiipeilemään – vuorilla.

Kunnes vuonna 1864 paikallinen hotelliyrittäjä Caspar Badrutt pyysi aristokraattisia englantilaisia kesävieraitaan palaamaan myös talvella. Kun asiakkaat epäröivät, hotellinyrittäjä lupasi, että jos eivät viihtyisi, hän maksaisi heidän matkakulunsa.

Ja jos aristokraatit viihtyisivät, he saisivat viipyä hotellin vieraina niin pitkään kuin haluaisivat – mitä vastaan heidän pitäisi seuraavina vuosina kehua St. Moritzia tutuilleen.

St. Moritz alkoi kehittyä vauhdilla. Hiihtämisen sijaan britit innostuivat erityisesti kelkkailusta. He laskivat kelkoilla pitkin St. Moritzin katuja, ja lopulta meno kävi niin vaaralliseksi ohikulkijoille, että Caspar Badrutt rakennutti St. Moritziin kelkkaradan. St. Morizissa alkaneesta huvittelusta kehittyi lopulta olympiaurheilulaji.

St. Morizissa onkin sittemmin pidetty talviolympialaiset kahdesti, tosin jo hyvän aikaa sitten vuosina 1928 ja 1948.

1800 metrin korkeudessa sijaitseva St. Moritz on edelleen hintatasoltaan kallis luksuskohde, vaikka toki etsimällä löytää edullisempiakin vaihtoehtoja. Mutta suurin syy matkustaa juuri tänne on ylellinen tunnelma – ja sijainti Bernina Expressin varrella.

Talvella hiihdetään ja lasketellaan, kesällä patikoidaan. Ja tietenkin kylvetään mineraalikylvyissä, joista St. Moritz tuli aivan alun perin tunnetuksi.

St. Moritzin hiihtokeskus

St. Moritzin hiihtoalue on Corviglia, jonne noustaan Celerinan kylästä. Jos on luksuksen sijaan kiinnostunut laskemisesta, kannattaa saman tien valita majapaikka St. Moritzia edullisemmasta Celerinasta.

Katso tarjoukset Celerinan hotelleihin.

St Moritzin hotellit

St. Moritzin hotelleista historiallisimpia – ja ylellisimpiä – on vuonna 1896 avattu, linnamaiseen jugendtyyliin rakennettu Badrutt’s Palace Hotel.

Katso tarjoukset St Moritzin hotelleihin.

Matka St. Moritziin

St Moritz syksy
St Moritz syksyn väreissä. Kuva: Sandro Walet / Unsplash

Tunnelmallisin tapa matkustaa St. Moritziin on junalla. Hiihtokeskus on sekä Bernina Expressin että Glacier Experssin varrella – molemmat kuuluvat maailman upeimiin junamatkoihin.

Zürichistä on melkein kolmen tunnin ajomatka. Suunnilleen saman verran ajomatkaa kertyy Italian puolelta Milanosta. Itävallan puolelta esimerkiksi St. Antonista on parin tunnin ajomatka.

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi