Sofia – varaudu eloisaan yllätykseen

Sofia
Sofia on eloisa ja edullinen kaupunkikohde. Kuva: Naskopi / Shutterstock

Matkakohteena Sofia yllättää, ja yleensä myönteisesti. Suomeen asti kantautuvat uutiset Bulgariasta kertovat lähinnä köyhyydestä ja korruptiosta, mutta Sofiaan ensi kertaa saapuva ei voi olla hämmästelemättä maan pääkaupungin komeaa ja vaurasta ulkokuorta ja ystävällisiä, ulkomaalaisista erittäin kiinnostuneita ihmisiä.

Sofiassa on kymmeniä tasokkaita hotelleja ja pääkaupungin pitkä ostoskatu Vitosha pullistelee putiikkeja, jotka myyvät kalleimpia kansainvälisiä merkkibrändejä. Sofian keskusta on täynnä tyylikkäitä ravintoloita, kahviloita ja klubeja, eivätkä Sofian suuret kauppakeskukset kalpene Helsingin vastaavien rinnalla – pikemmin päinvastoin.

Ongelma Bulgariassa kuten niin monessa muussakin Itä-Euroopan maassa on se, että vauraus jakaantuu kovin epätasaisesti. Elintasolla mitattuna Bulgaria pysyy EU:n peränpitäjien joukossa, ja tämä fakta tuskin muuttuu lähivuosina, etenkin kun bulgarialaisilla nuorilla on taipumus etsiä tulevaisuuttaan pikemmin Lontoosta ja Berliinistä kuin kotimaastaan.

Matkakohteena Sofia on lähestulkoon täydellinen kaupunki, sillä mitään palveluita ei puutu ja hintataso on pysynyt pääosin kurissa, etenkin kun muistaa pysyä pois turistiloukuista ja syödä ja juoda siellä, missä paikallisetkin.

Mitään uutta Sofian kukoistuksessa ei ole – Sofia yllätti pirteydellään ja värikkyydellään jo heti 1990-luvun alussa, sosialismin kaaduttua, kun useimmissa muissa Itä-Euroopan suurkaupungeissa katukuva pysyi harmaana vielä pitkään.

Bulgarialainen elämäntapa suosii ulkoilua ja katukahviloissa sekä baareissa istumista ja jutustelua – ja etenkin väittelyä. Parasta Sofiassa on vain olla ja antaa tunnelman viedä mukanaan. Paras osa Sofiaa ovat sen ihmiset, jotka mielellään keskustelevat – eli väittelevät – ulkomaalaisten kanssa ja kehuvat heille Bulgarian mahtavaa historiaa ja etenkin sitä, miten juurikin Bulgaria oli se maa tai ainakin alue, josta eurooppalainen sivistys sai alkunsa.

Arkeologiset kaivaukset osoittavat väitteen todeksi, kuulemma. Totta on ainakin se, että Sofian juuret ulottuvat tiettävästi 7000 vuoden taakse, mikä tekee siitä yhden Euroopan vanhimmista kaupungeista.

Sofian nähtävyydet

Sofia
Aleksanteri Nevskin katedraali on Sofian näyttävin nähtävyys. Kuva: RossHelen / Shutterstock

Sofian nähtävyydet sijaitsevat ilahduttavan pienellä alalla Sofian keskustassa ja ne on nopeasti nähty. Aikaa jää siis elämästä nauttimiseen Sofian ravintoloissa ja baareissa.

Sofian päänähtävyys on komea Aleksanteri Neevskin katedraali, jonka vieressä sijaitsevat myös Bulgarian tiedeakatemia ja parlamenttitalo. Kivenheiton päässä katedraalista on Sofian yliopiston pompöösi päärakennus.

Toinen nähtävyyssikermä on rautatieasemalle vievän Maria Luiza -bulevardin varrella. Lähes vierivieressä on neljä upeaa vanhaa rakennusta: 600 vuotta vanha ja upealla tavalla entisöity moskeija sekä sata vuotta vanhat kauppahalli, kylpylaitos ja synagoga.

Aleksanteri Nevskiin katedraali

Sofian tunnetuin ”postikorttinähtävyys” on mahtavan kokoinen, tyyliltään uusbysanttilainen Aleksanteri Nevskiin katedraali, joka valmistui vuonna 1912. Kirkon rakentamisella kunnioitettiin niitä 100 000 venäläistä sotilasta, jotka kuolivat taistellessaan Turkin sodassa (1877–78). Kaatuneiden joukossa oli runsaasti myös tsaarin armeijassa palvelleita suomalaisia sotilaita.

Varsinaisissa taisteluissa venäläisiä sotilaita kaatui tosin ”vain” 15 000 – kun yli 80 000 kuoli sairauksiin.

Ai miksi bulgarialaiset rakensivat kirkon venäläisten muistoksi? Koska Turkin sota toi Bulgarialle itsenäisyyden Ottomaanien valtakunnasta. Katedraali on yksi maailman suurimmista ortodoksisista kirkoista.

Kansallinen kulttuuripalatsi NDK

Sofia nähtävyys
Avaruusalus on laskeutunut keskelle Sofiaa Kansallisen kulttuuripalatsin valepuvussa. Kuva: David Jones, Flickr CC

Omanlaisensa nähtävyys on myös vuonna 1981 valmistunut Kansallinen kulttuuripalatsi eli NDK, yksi Euroopan suurimmista rakennuksista. Sosialismin kaaduttua NDK:lle etsittiin pitkään järkevää käyttötarkoitusta, ja nyt se on löytänyt paikkansa mahtavankokoisena kokous- ja kongressiareenana mutta myös ravintola ja vapaa-ajanviettokeskuksena.

Rakennus edustaa modernia, sosialistista arkkitehtuuria mahtipontisimmillaan ja jo sikäli kiinnostava nähtävyys. Sisätilat on koristeltu aikansa merkittävimpien bulgarialaistaiteilijoiden töillä.

Retket Sofiasta

Kaupungin laitamilla, lähellä Vitoshan jykevää vuorta, sijaitsevassa Kansallisessa historiamuseossa pääsee ihailemaan muinaisten traakialaisten kulta-aarteita – silloin kun maailmaa ahkerasti kiertävät aarteet eivät ole lainassa jossain toisessa museossa.

Museon lähellä sijaitsee Unescon maailmanperintökohteeksi julistettu varhaiskeskiaikainen Boyanan kirkko, jonka sisätiloja koristavat arvokkaat vanhat seinämaalaukset.

Suosittu päiväretken kohde Sofiasta on kaunis Rilan luostari, johon pääsee kätevästi opastetuilla retkillä.

Ostokset Sofiassa

Mahtavankokoisessa, satavuotiaassa Sofian kauppahallissa on myynnissä mitä vain mahdollista ja melkein mahdotontakin. Myös lapset on huomioitu erilaisilla puunhailulaitteilla.

Toinen merkittävä kauppapaikka, joka on jo kokonsa vuoksi myös yksi Sofian maamerkeistä, on samoilla nurkilla sijaitseva tavaratalo Tsum. Vuonna 1957 avattu tavaratalo oli vuosikymmenet Sofian ylellisin ostospaikka. Nykyään se palvelee etenkin kauneudestaan tarkasti huolehtivia naisia.

Sofian ravintolat

Sofia
Kävelykatu Sofian keskustassa. Kuva: LMspencer / Shutterstock

Sofian ravintoloiden lippulaiva on Ugo. Jo pelkästään ateriointi yhdessä Sofian neljästä Ugosta on riittävän hyvä syy vierailla Sofiassa. Ugot ovat suuria ja nopeita koko perheen ravintoloita, joiden aukioloajat ovat anteliaan pitkiä ja hintataso kohdallaan. Ugot ovat myös pitsaravintoloita, mutta etenkin ulkomaalaiset tuntuvat ihastuvan Ugojen juustoisiin vuokaruokiin ja salaatteihin kuten perinteiseen bulgarialaiseen shopskaan.

Edullisimmillaan pitsa irtoaa Ugossa parilla eurolla, ja salaatit kolmella eurolla. Pitkänkin kaavan mukaan nautittuun ateriaan on Ugossa vaikea saada kulumaan yli 10–15 euroa.

Toinen bulgarialainen ravintolaketju, jota Sofiassa ei voi välttää, on Happy Bar & Grill. Myös Happyn menestyksen eväät ovat yksinkertaiset: keskeiset liikepaikat, suuret mutta edulliset annokset ja nopea sekä kaikin puolin erinomainen palvelu. Hyvän ruuan ystävää toden totta hemmotellaan Sofiassa.

Kokonaisuutena Sofian ravintolaelämä on hyvin linjassa minkä tahansa muun suuren Itä-Euroopan metropolin kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että Sofiassakin on vauhti päällä: uusia ravintoloita avataan ja vanhoja suljetaan niiden alta hengästyttävää vauhtia. Kulloisenkin tilanteen voi saada selville vain omin silmin, kiertelemällä Sofian kaduilla, toreilla ja kauppakeskuksissa.

Pikaruuan ystävät nappaavat tasokkaan kebabrullan Sofian sadoista snagareista mukaansa eurolla tai kahdella.

Sofian yöelämä

Sofia on baarien ja yökerhojen luvattu kaupunki, ja on ollut sitä jo 1990-luvulta lähtien. On suorastaan hämmästyttävää, kuinka bulgarialaisilla nuorilla on ollut halua ja rahaa bailata myös kaikkein taloudellisesti synkimpinä aikoina.

Sofian alati muuttuvan yöelämän vakiopysäkkeinä pysyvät ostoskatu Vitoshan tuntumassa sijaitseva irkkubaari J. J. Murphy’s sekä housea ja technoa yliopiston päärakennuksen liepeillä tykittävä yökerho Yalta.

Edullista, kiihkeää yöelämää halajava löytää sitä myös Sofian ”opiskelijakaupungista” eli Studentski Grad -kampukselta, jossa on omat baarinsa ja bailuareenansa. Asukkaita Studentski Gradissa, jota kansan suussa kutsutaan ”Stuttgartiksi”, on virallisesti noin 40 000, mutta epävirallisesti 50 000–60 000, joten menoa riittää aina.

Sofian yöelämään voi tutustua myös opastetulla baarikierroksella.

Sofian hotellit

Auringonnousu Sofiassa. Kuva: Cristian Balate / Shutterstock

Sofiasta majoitusta varatessaan kannattaa ottaa huomioon, että se on pinta-alaltaan suuri, lähes 1,5 miljoonan asukkaan kaupunki, jossa ei välttämättä jaksa kävellä kohteesta toiseen. Kannattaa siis valita hotelli keskustasta.

Aivan Aleksanteri Nevskiin katedraalin kulmilla on tyylikkäästi vanhan ajan luksustunnelmaa henkivä Sofia Hotel Balkan, josta saa huoneen yleensä alle sadalla eurolla.

Hyvätasoista, sisustukseltaan jopa juhlavaa, viidenkympin majoitusta tarjoaa Family Hotel Agoncev.

Jos kaipaa vielä edullisempaa hotellimajoitusta, kukapa voisi vastustaa majapaikkaa, joka kantaa ylpeästi nimeä Hotel Cheap. Sijainti on rautatieseman kulmilla, parinkymmenen minuutin kävelyn päässä Aleksanteri Nevskin katedraalista.

Balkanin paras hostelli löytyy Sofiasta

Sofian retkeilymajoista maineikkain on usein yhdeksi Euroopan parhaista hostelleista valittu Art-Hostel, joka tosin on etenkin sesonkiaikaan niin täysi, ettei sinne voi saada huonetta millään ilveellä. Art-Hostel ei ole pelkkä majapaikka, vaan instituutio, jossa yöpyjät pääsevät mukaan nauttimaan taiteesta, tai myös tekemään sitä itse.

Art-Hostelissa yövytään usein viikkojakin kerralla, eivätkä kaikki haluaisi lähteä pois sieltä koskaan.

Osuutta asiaan voi olla myös Art-Hostelin eloisalla, hyvin varustellulla baarilla. Art-Hostelin sijaintikin on täydellinen keskellä Sofian vilskettä, mutta silti rauhaisessa nurkassa, ja onpa sillä oma puutarhakin.

Lopulta Art-Hostelin porukka olikin pakotettu laajentamaan toimintaansa, ja nyt Art-Hostelilla onkin lähettyvillä ”pikkuveli”, majatalo nimeltä Garibaldi.

Sofian metro

Monien korruptio- ja muiden sotkujen jälkeen Sofian metro on vihdoin valmistunut. Metro on uusi ja puhdas, ja lisäksi vieläpä edullinen. Yksi matka maksaa 1,60 levaa eli 0,80 euroa, ja lipun voi ostaa automaateista, joita löytyy metroasemien ovensuista.

Enemmän matkustava ostaa matkakortille ladattavan kymmenen matkan paketin, hintaan 12 levaa/6 euroa.

Sofian metron käyttäjältä ei vaadita suurta kartanluku- tai suunnistustaitoa, sillä linjoja siinä ei ole juuri enempää kuin Helsingin metrossa. Sofian metron punainen linja numero 1 kulkee länsi-itä-suunnassa ja sininen linja numero 2 pohjoinen-etelä-suunnassa. Linjat risteävät asemalla Serdika, Sofian ydinkeskustassa. Lentokentälle pääsee linjalla 2.

Omanlaisiaan nähtävyyksiä ovatkin keskustan metroasemat, kuten Sofian muinaisen nimen mukaan nimetty Serdika, joissa on näkyvillä arkeologisten kaivausten tuloksia etenkin roomalaiselta aikakaudelta eli ajanlaskun ensimmäisiltä vuosisadoilta.

Sofian bussit ja raitiovaunut

Bussien ja ratikoiden kertamaksu on myös 1,60 levaa/0,80 euroa ja lipun voi ostaa liikennevälineen sisällä sijaitsevasta automaatista. Lippu on voimassa yhden matkan ilman vaihto-oikeutta. Päivä-, viikko- ja kuukausilippuja voi kysellä kioskeista.

Tarkastusmaksu ilman lippua matkustavalle on tällä hetkellä 20 levaa eli 10 euroa. Sakkomaksua enemmän pummilla matkustanutta kirpaiseekin tapa, jolla lipputarkastajat häntä kohtelevat. Se on ehtaa Itä-Eurooppaa.

Myös Sofian taksit ovat edullisia, kunhan välttyy huijaukselta. Lue lisää Bulgarian takseista.

Sofian hintataso

Koko Bulgarian tapaan pääkaupunki Sofiakin on edelleen erittäin edullinen matkakohde etenkin ruokailujen, juomien ja kahvihetkien osalta.

Ostoskatu Vitoshalla kansainväliset vaate-, kello- ja korubrändit ovat sen sijaan käytännössä saman hintaisia kuin Euroopan kalleimmalla ostoskadulla, Zürichin Bahnhofstrassella.

Lue lisää Bulgarian hintatasosta.

Sofian vinkit – tarkkana rahanvaihdon kanssa

Tarkkana kannattaa olla rahaa vaihtaessa, sillä etenkin ostoskatu Vitoshan valuuttakioskien vaihtokurssit ovat huonoja. Paikallinen kikka on tarjota hyvää vaihtokurssia, mutta velottaa sen päälle muhkea ”vaihtopalkkio”, vaikka se nykyisin onkin laitonta.

Sofian keskusta on täynnä pankkiautomaatteja, joista saa rahaa omalla kortillaan.

Lue lisää valuutanvaihdosta Bulgariassa.

Matka Sofiaan

Sofiaan pääsee ulkomailta lentämällä, junalla ja bussilla. Sofiaan lentää halpalentoyhtiöitä kuten EasyJet, mutta myös esimerkiksi Lufthansa ja Puolan LOT. Sofian lentokentältä pääsee keskustaan kätevästi metrolla.

Budapestista Sofiaan matkustetaan junalla Belgradin kautta. Bussiyhteydet Sofiaan ovat hyvät joka puolelta Eurooppaa. Suosittu, edullinen vaihtoehto on myös matkustaa Sofiaan Turkin kautta.

Katso lentotarjoukset Sofiaan.

Sofia kokemuksia

Sofian kokemuksia kertoi Itä-Euroopan matkailuun erikoistunut matkailutoimittaja Sami Lotila.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi