Plovdiv – Bulgarian mysteerikaupunki

Plovdiv
Plovdivin amfiteatteri. Kuva: Dennis Jarvis, Flickr CC

Jos kaupunkia voi nimittää mysteeriksi, niin sitten Bulgarian Plovdiv on sellainen, mysteerikaupunki. Siitä on vaikea saada otetta, vaikka siellä vierailisi toistuvasti. Plovdivissa on rutkasti nähtävää ja koettavaa, viihdettä ja kulttuuria ja ostosmahdollisuuksia, ja nykyään siellä on jo useampi hyvä hotellikin.

Matkakohteena Plovdiv soittaa kaikkia kelloja, mutta siitä huolimatta se tuntuu jäävän aina vähän etäiseksi ja salaperäiseksi, tavoittamattomaksi.

Hyvästä viinistä sanotaan, ettei se avaudu heti ja helpolla, ja ehkä sama viisaus voi päteä myös kaupunkeihin? Plovdivista lähtiessä on aina sellainen tunne, että jotain hyvin tärkeää ja oleellista jäi taas näkemättä ja kokematta. Mutta mitä?

Jokin mahtava klubi tai kahvila, johon kukaan ei suostu neuvomaan, tai uskomattoman hyvä ravintola, jota ei haluta ”pilata” ulkomaalaisilla? joku tietty erityisen vaikuttava näköala? Ehkä se selviää jo seuraavalla vierailulla, tai viimeistään sitä seuraavalla…

Ensivaikutelma Plovdivista on, että nyt ollaan historiallisessa kaupungissa. Etenkään Plovdivin roomalaiselta historialta ei voi välttyä, sillä arkeologisten kaivausten tuloksia on nähtävillä joka puolella: on roomalainen teatteri, roomalainen stadion…

Plovdivin historiaan ovat kuitenkin jättäneet jälkensä monet muutkin kansat kuin vain roomalaiset. Vuosisatojen saatossa tätä yhtä Euroopan vanhimmista kaupungeista ovat pitäneet hallussaan ainakin persialaiset, kreikkalaiset, keltit, ne roomalaiset, hunnit, venäläiset, ristiretkeläiset, turkkilaiset… Aika pitkä lista, vai mitä?

1800-luvun lopussa Plovdiv liittyi erinäisten vaiheiden jälkeen Bulgariaan, ja nyt sitä voisi nimittää myös Bulgarian Jyväskyläksi eli kulttuuri-, urheilu- ja opiskelukaupungiksi. Yliopistoja Plovdivissa on peräti puolenkymmentä, ja sen vuosittaiset messut ovat Bulgarian kansainvälisesti tunnetuimmat.

Plovdivin nähtävyydet

Plovdiv sinänsä on jo melkoinen nähtävyys, sillä yhtä mäkistä kaupunkia ei ole helppo löytää, edes Bulgariasta, jossa näitä mäkikaupunkeja on erityisen paljon.

Plovdiv on kehittynyt ja rakennettu seitsemälle kukkulalle, mistä tuleekin sen vanha kutsumanimi ”Seitsemän kukkulan kaupunki”.

Joku paikallinen ilonpilaaja saattaa tosin muistuttaa, että nykyään kukkuloita on enää vain kuusi, kun yksi tuhottiin, murskattiin kiviksi, jolla monet Plovdivin kadut on nyt päällystetty.

Plovdivissa piisaa ylämäkiä, mutta onneksi myös vastaava määrä alamäkiä. Mäkisenä pidetty San Francisco ei ole Plovdivin rinnalla yhtään mitään.

Arkkitehtuurista vähääkään viehättyneet eivät voi olla ihastumatta Plovdivin vanhan kaupungin ”bulgarialaista renessanssia” edustaviin värikkäisiin asuintaloihin, jotka nykyään on jo melkein kaikki kauniisti restauroitu.

Talot ovat sen ajan peruja, 1800-luvulta, jolloin bulgarialaiset kokivat voimakkaan kansallisen herätyksen ja pyrkivät itsenäisyyteen. Vuosina 1877 ja 1878 käytyyn, venäläisten ja vähän suomalaistenkin avulla voitettuun itsenäisyyssotaan saakka Bulgaria oli osa ottomaanien, eli turkkilaisten, valtakuntaa.

Plovdivissa harhaillessa ja sitä ihastellessa kannattaa muistaa, että lähes kaikkialle näkyvänä maamerkkinä toimii kaupunkia halkova Maritsa-joki.

Jos paikallisilta asukkailta kysyy Plovdivin nähtävyyksistä, niin todennäköisesti he johdattavat sinut ensimmäiseksi kauniiseen ja kauniisti valaistuun, suihkulähteiden koristamaan Tsar Simeon -puistoon, aivan keskustan tuntumassa, ja sen jälkeen Plovdivin roomalaiseen teatteriin.

Loppuhuipentumaksi säästetään vaikuttava mutta kovin sotaisa Puna-armeijan muistomerkki Aljosha, joka sijaitsee kukkulan laella ja tarjoaa huikeat näköalat yli koko kaupungin. Aljosha-monumentti antaa myös osviittaa siitä, että Bulgarian ja Venäjän suhteet ovat pysyneet lämpiminä myös kommunismin kaaduttua molemmissa maissa. Tämä koskee niin valtiotasoa kuin tavallisia ihmisiäkin. Plovdivissa venäläiset ovat haluttuja, arvostettuja turisteja ja messuvieraita.

Plovdivin ravintolat

Nyrkkisääntö Plovdivin ravintoloiden suhteen on se, että ne ovat lähes kaikki hintansa arvoisia. Oikeastaan ne ovat kaikki hintansa arvoisia. Plovdiv ei ole – ainakaan vielä – siinä mielessä turistikaupunki, että siellä olisi varta vasten vain turisteille suunnattuja ravintoloita – mikä on tietenkin positiivinen asia.

Plovdivin ravintoloiden on pärjättävä pääosin paikallisilla asiakkailla, eivätkä paikalliset tule takaisin, jos tuote ja palvelu eivät ole kunnossa. Paras tapa valita ravintola Plovdivissakin on mennä sinne, minne muutkin menevät – ja maistaa ainakin Shopska-salaattia. Shopska-salaatti pysyy bulgarialaisen keittiön kuninkuuslajina, ainakin kaikille meille, jotka emme erityisemmin välitä lihasta.

Eräs kokeilemisen arvoinen ravintola on, jo pelkästään nimensäkin puolesta, roomalaisen teatterin vieressä sijaitseva Hemingway, joka tarjoaa sitä samaa kuin kilpailijansakin eli hyvää ruokaa ja paljon viiniä edullisin hinnoin, paikallista rakia eli mastikaa unohtamatta. Mestarikirjailija Ernest Hemingwayllä ei tiettävästi ollut mitään siteitä Plovdiviin – mutta eihän hänellä ollut Suomeenkaan ja silti Suomessa on kokonainen ravintolaketju nimetty hänen mukaansa.

Paikalliseen, yhä kovempia kierroksia ottavaan kahvilabuumiin kannattaa tutustua vaikkapa kahvilassa Coffee House Dwell, joka tykittää erinomaisen mainiota kahvia siistissä ympäristössä, mutta on joidenkin makuun tunnelmaltaan ehkä vähän liikaakin ”starbucksia” ja ”espressohousea”.

Yleisilmeeltään ja tunnelmaltaan Plovdiv on opiskelijakaupunki, mikä merkitsee sitäkin, että kaupungissa on joka nurkalla edullisia ja energisesti pöhiseviä kahviloita, mutta myös kebabkioskeja.

Opiskelijoiden määrä näkyy myös Plovdivin hintatasossa, joka on hyvin edullinen.

Liikkuminen Plovdivissa

Plovdivin paikallisliikenteen oma nettisivu on vain bulgariankielinen, joten siitä ei juuri ole apua. Etenkin juuri kaupunkiin tulleelle paras tapa löytää majapaikkaansa on pyytää apua paikallisilta ihmisiltä – he auttavat mielellään, jos vain suinkin osaavat englantia tai muita vieraita kieliä.

Bussilippu Plovdivissa maksaa yhden levan eli noin puoli euroa. Takseja Plovdivissa on runsaasti. Taksimatkan minne tahansa keskusta-alueella ei pitäisi maksaa missään tapauksessa yli 8–10 levaa eli 4–5 euroa.

Kun on päässyt vanhaan kaupunkiin, ei Plovdivissa ole tarvetta julkisiin, maksullisiin liikennevälineisiin. Omat jalat riittävät mainiosti.

Plovdiv vinkit

Plovdiv on turistille turvallinen kaupunki, jossa ongelmia voi aiheuttaa lähinnä vain vesijohtovesi, vatsanväänteiden muodossa. Kannattaa pitäytyä pullovedessä, kuten muuallakin päin Balkania.

Plovdivissa monellakin vanhan kaupungin pienellä ja sympaattisella hotellilla ja majatalolla on ongelmia lämmityksen kanssa – tai sitten niitä lämmitetään talviaikaan muuten vain niukasti vähäisen asiakasmäärän vuoksi. Plovdivissa on talvella on lunta ja mittariasteet miinuksella.

Matka Plovdiviin

Plovdivin juna-asema ja bussiasema ”Central” sijaitsevat kaupungin keskustan tuntumassa, suhteellisen lähellä toisiaan. Tyypillisesti Plovdiviin matkustetaan bussilla Sofiasta, matka kestää kaksi tuntia ja maksaa 5–10 euroa.

Plovdivissa on myös yllättävänkin kookas lentokenttä, jonne lentää myös Ryanair, tuoden paikalle myös juhlimishaluisia brittipoikamiehiä.

Plovdivin hotellit

Huoneen tai kokonaisen asunnon vuokraaminen saattaa olla paras ja edullisin tapa päästä kiinni paikalliseen elämänmenoon ja kurkistamaan paikallisten ihmisten elämään lähietäisyydeltä.

Mutta jos kaipaa hotellien vaivattomuutta, ei niitäkään ole Plovdivissa hinnalla pilattu. Plovdivin kaiketi suosituin hotelli on kansainvälisen ketjun takuulaatua tarjoava Holiday Inn Plovdiv, josta tosin kertyy liki puolen tunnin kävely vanhankaupungin ytimeen.

Majoittujan kannattaakin huomioida, että Plovdiv on pinta-alaltaan suhteellisen laaja kaupunki ja aika usein ”keskikaupunki” merkitsee hotellikontekstissa ”lähellä messualuetta”.

Tunnelmallisinta seutua asumiseen on vanhakaupunki, jossa on samalla baari- ja yöelämän keskipisteessä. Mutta ovatko korvatulpat mukana matkassa?

Katso tarjoukset Plovdivin hotelleihin.

Plovdiv – kokemuksia

Plovdivista kirjoitti Itä-Euroopan matkailuun erikoistunut toimittaja Sami Lotila, joka on vieraillut Bulgariassa lukuisia kertoja.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi