Bulgarian taksit – näin vältät huijaukset!

Auringonnousu Sofiassa. Kuva: Cristian Balate / Shutterstock

Taksit Bulgariassa ovat edullisia ja onpa Sofiassa ajossa ainakin yksi sellainenkin taksisuhari, joka osaa suomen kieltä ainakin alkeiden verran. Taksit ovat keltaisia. Tuulilasin takana oleva vihreä merkkivalo tarkoittaa, että taksi on vapaa.

Bulgarialaisten taksien kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana – taksifirmat kun saavat itse hinnoitella taksansa, mikä saattaa johtaa ikäviin yllätyksiin hinnassa.

Taksin hinta kannattaakin aina tarkastaa etukäteen katsomalla hinnastoa, jonka kuuluu olla näkyvissä niin tuulilasissa kuin sivuikkunoissakin.

Älä kuitenkaan rupea vainoharhaiseksi: Bulgarian tuhansista takseista valtaosa on rehellisiä ja yleensä taksikyydistä selviää edullisesti ilman ongelmia.

Huijaamiseen taipuvaiset taksit tapaavat odotella asiakkaita lentokentän, rautatieasemien ja hotellien edustalla. Taksi kannattaakin napata lennosta aina kun mahdollista.

Paljonko Bulgarian taksit maksavat?

Nyrkkisääntönä voi pitää, että sopiva hinta Bulgarian kaupungeissa on yhden Levan aloitusmaksu ja siitä eteenpäin Leva per kilometri (eli puoli euroa kilometrilta). Hinta kannattaa tarkistaa ikkunasta ennen kyytiin astumista. Hinnat vaihtelevat jonkin verran päivän ja vuorokauden ajan mukaan.

Rantakohteissa taksien hinta on yleensä 3–4 kertaa kalliimpi. Eivät ne silti mahdottoman kalliiksi tule, vaikka aloitusmaksu ja kilometritaksa olisivatkin kaksi euroa.

Käyttävätkö Bulgarian taksit mittaria?

Bulgarialaisten taksien tulee lain mukaan käyttää mittaria. Jos taksi ei laita mittaria päälle, pyydä häntä tekemään se tai jää pois kyydistä.

Taksi voi toki myös koettaa huiputtaa ulkomaalaista ajamalla kiertokautta.

Miten taksit huijaavat Bulgariassa?

Yleisin huijausyritys on se, että taksi pitää sivuikkunansa alhaalla, jolloin hinnastoa ei näe muuten kuin tuulilasissa. Vältä siis ikkunoitaan auki pitäviä takseja.

Suhtaudu myös epäilyksellä taksikuskiin, joka on kovin puhelias – se voi tarkoittaa, että hän koettaa siirtää huomiosi muualle kuin taksin mittariin. Toki jotkut kuskit voivat olla puheliaita ihan silkkaa ystävällisyyttään.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi