Bulgarian vinkit ja kokemukset

Kalaa ja grillattuja vihanneksia – bulgarialaisesta ruokapöydästä ei poistuta nälkäisenä. Kuva: Mike Pellinni / Shutterstock

Tällä sivulla kerrotaan käytännön vinkkejä ja kokemuksia Bulgarian-matkan suunnitteluun. Jätetäänkö Bulgariassa juomarahaa ja missä voi maksaa luottokortilla? Miten toimii julkinen liikenne vai kannattaako Bulgariassa vuokrata auto?

Omilla sivuillaan kerrotaan lisää Bulgarian hintatasosta, valuutanvaihdosta, säästä, turvallisuudesta ja takseista.

Aikaero Suomen ja Bulgarian välillä

Suomessa ja Bulgariassa on sama aika sekä kesällä että talvella.

Millainen pistorasia on Bulgariassa?

Bulgariassa on käytössä samanlaiset pistorasiat kuin Suomessa.

Voiko Bulgariassa juoda vesijohtovettä?

Bulgarian vesijohtovesi on periaatteessa juotavaa, mutta aiheuttaa usein matkailijoille vatsanväänteitä erilaisesta bakteerikannasta johtuen. Kannattaa pitäytyä pullovedessä.

Vatsataudit eivät ole Bulgariassa sen suurempi ongelma kuin muuallakaan Etelä-Euroopassa.

Juomaraha Bulgariassa

Juomarahan jättäminen on yleistä ravintoloissa. Monet ulkomaalaiset jättävät 10 prosenttia laskun hinnasta, mutta bulgarialaiset jättävät, mitä mielivät. Yleinen tapa maksaa lasku sopivalla, tipin sisältävällä summalla, jättää raha pöytään ja lähteä liikkeelle odottamatta, että tarjoilija alkaa kantaa pöytään vaihtorahoja.

Takseissa tavataan pyöristää lähimpään tasarahaan. Hotellihenkilökunta ei yleensä odota tippaamista.

Sim-kortti ja datapaketit Bulgariassa

Bulgaria on EU-maa, joten suomalaisella liittymällä voi surffata netissä samaan hintaan kuin kotimaassa. Tarkasta oman kännykkäliittymäsi ehdot.

Vaikka Bulgaria tuntuukin monessa asiassa olevan EU:n mittapuulla takapajulaa on maassa erittäin nopeat wifi-yhteydet. Yleensä hotellit, ravintolat ja kahvilat tarjoavat asiakkailleen ilmaisen nettiyhteyden.

Mitä Bulgariaan kannattaa pakata?

Bulgariassa ei tarvitse mitään erityisiä matkavarusteita. Muista aurinkorasva, aurinkolasit ja kunnollinen hattu suojaksi auringolta. Pakkaa mukaan myös yksinkertainen matka-apteekki.

Pakkaa mukaan myös pieni lukko, jotta voit lukita hotellihuoneessa laukkusi, jos sinulla ei ole lukollista matkalaukkua.

Bussit ja junat Bulgariassa

Suosituin tapa liikkua Bulgariassa ovat bussit, jotka ovat uudenaikaisia ja mukavia, kesäaikaan ilmastoituja. Etäisyydet kiinnostavasta kohteesta toiseen eivät ole kovin pitkät: esimerkiksi bussimatka pääkaupunki Sofiasta kulttuurikaupunki Plovidiviin kestää kaksi tuntia ja Plovdivista Sunny Beachin rantakohteeseen kolme tuntia. Bussiliput ovat myös varsin edullisia: esimerkiksi bussikyyti Sofian ja Plovdivin välillä maksaa 5–10 euroa.

Bulgariassa on myös varsin kattava rautatieverkosto tärkeimpien kohteiden välillä. Junat tapaavat tosin olla busseja vanhempia ja selvästi hitaampia. Toisaalta maisemat rautateiden varsilla voittavat pääteiden näkymät. Suurin osa bulgarialaisista suosii kuitenkin busseja.

Autonvuokraus Bulgariassa

Mukava tapa kiertää Bulgariaa on lentää vaikka rantakohteeseen ja vuokrata auto roadtripiä varten. Mukaan liittyy sopivasti seikkailun tuntua, sillä tiet ovat osin huonosti merkittyjä ja usein huonossa kunnossa – varo kraatterin kokoisia kuoppia! Moottoriteitä maassa on alle 700 kilometriä. Välillä pitää ohittaa traktoreita. Hyvä puoli on se, etteivät ajomatkat ole kovin pitkiä ja liikenne on oikeanpuoleista.

Polttoaine maksaa Bulgariassa noin euron litralta. Ajovalot pitää olla aina päällä. Poliisien ratsiat ovat yleisiä. Suomalainen ajokortti käy Bulgariassa, kuten kaikkialla EU-alueella.

Auto kannattaa vuokrata kansainvälisestä firmasta, jotta saa asianmukaiset vakuutukset. Tarkista myös, että autossa on niin sanottu vignette-tarra, joka merkitsee sitä, että teidenkäyttömaksu on maksettuna. Bulgariassa ei ole varsinaisia tietulleja, mutta ilman vignette-tarraa ajamisesta saa sakot.

Katso tarjoukset autonvuokraan Bulgariassa.

Bulgarialainen ruoka ja juoma

Bulgarialainen ruoka on balkanilaiseen tapaan lihaisaa. Kasvissyöjille pelastuksen tarjoaa shopska-salaatti, ”Bulgarian kansallissalaatti” ja bulgarialaisen keittiön kuninkuuslaji, jota ei voi liikaa ylistää.

Shopskan, jota myös bulgariansalaatiksi kutsutaan, tärkein komponentti on – tuoreiden vihannesten lisäksi – sirenejuustoraaste.

Bulgarialaiset tapaavat tilata ravintoloissa ruokaa yhteisesti jaettavaksi, minkä takia annokset tulevat pöytään sitä mukaa kuin valmistuvat. Noudata bulgarialaista tapaa, jos et halua, että pöytäseurue syö omat annoksensa eri aikoihin.

Aperitiiviksi ja miksei jälkiruokakahvinkin kera sopii nauttia bulgarialaista anisviinaa, mastikaa, joka sekin olisi shopska-salaatin ohella jo yksin riittävän hyvä syy vierailla Bulgariassa.

Pärjääkö Bulgariassa englannilla?

Bulgariassa pärjää englannilla varsin hyvin suosituimmissa matkakohteissa, ja nuoriso tapaa puhua muuallakin englantia ainakin kohtuullisesti.

Bulgarian kirjoitusmerkit ovat kyrilliset, ja ne kannattaa opetella etukäteen tai viimeistään paikan päällä. Bulgarialaiset ovat muuten syystäkin ylpeitä kyrillisistä kirjaimistaan; ne kehitettiin juuri Bulgariassa 800-luvulla niin sanotun Bulgarian ensimmäisen valtakunnan aikana.

Pahimmat mokat Bulgariassa

Tämä ei ole vitsi vaan täyttä totta. Eniten hämminkiä matkailijalle aiheuttaa bulgarialainen nyökkäily ja päänpudistus, jotka toimivat täysin vastakkain kuin Suomessa ja läntisessä Euroopassa. Eli kun bulgarialainen tarkoittaa ei, hän nyökkää päällään, ja pään puistelu merkitsee puolestaan myönteistä vastausta.

Tämä voi aiheuttaa paljon hämmennystä varsinkin silloin kun keskustelijoiden yhteiset kielitaidot ovat rajalliset.

Pukeutumisen suhteen Bulgariassa ollaan Itä-Euroopan tapaan hyvin avomielisiä, tosin kirkoissa vieraillessa tulee pukeutua säntillisesti ja välttää kovin paljastavia vaatteita.

Bulgarian ortodoksisissa kirkoissa naisilla ei ole tapana peittää päätä hunnulla.

Sekin kannattaa huomioida, että bulgarialaisilla on varsin lämpimät välit Venäjään, eli ei kannata välttämättä ruveta kritisoimaan Putinia bulgarialaisten edessä.

Syy löytyy historiasta: Venäjän armeija auttoi Bulgariaa itsenäisyystaistelussa ottomaanien valtakuntaa vastaan 1800-luvun lopulla niin sanotussa Turkin sodassa ja uudemman kerran 1900-luvun alussa ensimmäisessä Balkanin sodassa. Molemmat sodat ovat Bulgariassa edelleen näkyvästi läsnä muistomerkkien muodossa.

Mitä bulgarialaiset ajattelevat suomalaisista?

Bulgarialaiset tapaavat suhtautua suomalaisiin hyvin myönteisesti. Osin syynä ovat edellä mainitut, Venäjän tukemat Bulgarian itsenäisyystaistelut. Tsaarin joukoissa kun palveli myös suomalaisia, jotka muistetaan Bulgariassa edelleen sisukkaina ja oikeudenmukaisina sotureina.

Toinen syy Suomen-ihannointiin on se, että Suomi nauttii mainetta korruptiosta vapaana maana. Monelle bulgarialaiselle nyky-Suomi on sellainen mallimaa, jollaiseksi Bulgariakin tulisi rakentaa – sitten joskus kaukana tulevaisuudessa, kun aika on kypsä.

Hotellit ja majoitus Bulgariassa

Hotellit ja majatalot tapaavat olla Bulgariassa edullisia ja erinomaisia hinta–laatusuhteeltaan. Katso tarjoukset Bulgarian hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Bulgariasta saa asunnon pikkurahalla ja vielä EUn rajojen sisäpuolelta. Kaupan päälle tulee niin halpaa&aurinkoa kuin yltättävän mukavaa paikallisjengiä. Oma valintani on etelä-Bulgarian maaseutu ja kylä pikkuvuorien välissä

    makarainen.net/Leshnikovo-Kyla-Bulgariassa

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi