Burgas – tämä edullinen rantakohde on bulgarialaisten oma suosikki

Burgas ranta
Kesäfiilistä bulgarialaiseen tapaan. Burgas on täynnä paikallista tunnelmaa.

Suomalaiset tietävät Bulgarian, mutta eivät tunne sitä. Niinpä myös Bulgarian suuri lomakaupunki, Mustanmeren rannalla sijaitseva Burgas, on useimmille suomalaisille tuikituntematon. He eivät ole siitä kuulleetkaan, saati että osaisivat sijoittaa sen kartalle edes suurin piirtein.

Bulgarialaisille itselle Burgas sen sijaan on Mustanmeren rantakeitaista kaikkein läheisin, puoleensavetävin ja ”omin”.

Kun Sofiassa päätetään poika- tai tyttöporukassa, että ensi viikonloppuna lähdetään kuulkaas sitten Mustallemerelle päivettymään ja irrottelemaan, niin matka vie yleensä juurikin Burgasiin.

Edes Varna ei ole bulgarialaisilla yhtä kovassa huudossa, Golden Sandsista ja Sunny Beachista puhumattakaan, jotka ovat ”aivan liian täynnä ulkomaalaisia”, olkoonkin, että Sunny Beachille – ja esimerkiksi Nessebariin – on Burgasista matkaa lähestulkoon vain kivenheitto, alle 40 kilometriä.

Ei vain rantakohde – Burgas on oikea, elävä kaupunki

Burgasin kaunis vanha rautatieasema.

Burgas ei ole vain kesäinen lomakeidas, vaan myös ihan oikea satama-, kauppa- ja teollisuuskaupunki, joka on vasta viimeisen vuosikymmenen aikana kehittynyt kohti tyylipuhtaan rantakaupungin muotoa ja tunnelmaa.

Yhä vieläkin Burgasissa voi viettää monta päivää edes huomaamatta rantaa tai sen paikalle houkuttelemia turisteja, vaikka tuo ranta sijaitseekin käytännöllisesti katsoen kaupungin keskustassa.

Burgasissa ei ole tyypillisen rantaparatiisin hieman keinotekoista, liian ”voideltua” ja rahantuoksuista tunnelmaa, mitä voi pitää vain ja ainoastaan viehättävänä seikkana.

Burgasissa ja sen ympäristössä elää vähintään 200 000 ihmistä, joista vain osa – vaikkakin kasvava osa – on millään tavalla tekemisissä turismin kanssa.

Valitse Burgas jos etsit aitoa tunnelmaa

Vaikka Burgasissa on hieno uimaranta kaikkine mahdollisine oheispalveluineen, ei koko Burgas elä tuosta rannasta. Keskustauimarannan lisäksi Burgasissa on useita rantoja kaupungin pohjois- ja eteläpuolella.

Niinpä lomaltaan ja Bulgarian-matkaltaan ”vain” aurinkoa, rentoja fiilareita ja ehkä yöelämääkin etsivät suuntaavat yhä Golden Sandsille ja Sunny Beachille, mutta kosketusta aitoon ja oikeaan Bulgariaan etsivät menevät Burgasiin – josta siis todellakin löytyy myös noita kaikkia kolmea edellä mainittua: aurinkoa, rentoja fiilareita ja yöelämää.

Burgasiin ei voi olla ihastumatta, sitten kun sinne asti on lopulta tiensä löytänyt.

Burgasin nähtävyydet

Burgas on historiallinen kaupunki, jota ovat hallinneet vuosisatojen kuluessa ainakin kreikkalaiset, roomalaiset ja turkkilaiset. Kaikki ovat jättäneet kaupunkiin ja sen ympäristöön omat jälkensä. Niinpä vaikkapa uskonnollisista nähtävyyksistä kiinnostuneille on Burgasissa kissan päivät: kirkkoja ja temppeleitä riittää tutkittaviksi monen päivän ajaksi.

Burgasin suosituin nähtävyys, tai sitten ihan vaan ulkoilukohde, on uimarannan ja kaupungin ydinkeskustan tuntumassa sijaitseva puisto Sea Garden, joka tarjoaa erilaisia aktiviteetteja koko perheelle, kuten kesäiltojen konsertteja, kymmenistä eri ravintoloista puhumattakaan.

Puiston pitkä rantapromenadi kulkee aivan merenrannassa ja on paikallisille asukkaille erityisen tärkeä siitä syystä, että se varmistaa sen, että ranta pysyy ihmisten virkistyskäytössä, eikä sille voi rakentaa hotelleja tai muita betonimöhkäleitä.

Anastasia-saari

Ehdoton, hieno nähtävyys, ja koko päivän kestävän retken kohde Burgasissa on puolen tunnin venematkan päästä löytyvä saari Anastasia, jossa voi auringonoton ja muun löhöilyn lomassa nauttia hyvän ravintolalounaan ja ehkä ottaa sen päälle pienen drinkinkin.

Anastasiaan kulkee monenlaisia ja monen kokoisia aluksia. Niistä hienoimmatkin velottavat yhdensuuntaisesta matkasta vain euron tai pari.

Anastasia on myös paikallisten asukkaiden suosiossa.

Burgasin ravintolat

Kukaan tuskin odottaa nauttivansa Burgasissa viiden tähden gourmet-illallista, mutta valinnanvaraa kaupungin ruokapaikoissa on yllin kyllin.

Varma vaihtoehto Burgasissa, kuten muissakin Bulgarian suurimmissa kaupungeissa, on aina Happy Bar & Grill, jota voi nimittään ”Bulgarian Rossoksi, tai ”Bulgarian Chico’siksi”: tasaisenvarmaa laatua tasaiseen makuun ilman yllätyksiä.

Suomalaisen kannalta Happyn, tai minkä tahansa muunkin bulgarialaisravintolan, miellyttävä yllätys saapuu loppulaskun muodossa – näin edullista!

Merenherkkuja ja sushia, mutta myös pitsaa, Burgasissa tykittävä Incanto on kesäsesongin aikana niin suosittu, ettei sinne aina edes mahdu.

Merellisiä ruokia tarjoaa myös ranta-alueen Neptun.

Burgasissa ovat vahvasti läsnä myös kansainväliset pikaruokaketjut kuten McDonald’s ja KFC, Kentucky Fried Chicken.

Kahviloita Burgasissa on enemmän kuin kukaan jaksaa laskea, ja aika moni niistä on samalla myös baari. Ne ovat siis kahvilabaareja. Kahvilabaareista ehkä tunnetuin on MOKA Bar, jossa espresso on huolella puristettua ja hyvää, mutta tunnelma hieman ”herraskainen” eli jäykkä.

Amerikka-fanit ilahtuvat siitä, että Burgasissa on myös Starbucks-kahvila, Transportna-kadulla.

Hyvä Suomi: Burgasissa on Hesburger!

Hesburgerin Itä-Euroopan valloitus on edennyt siihen pisteeseen, että kotoinen Hese löytyy yllättäen myös Burgasista. Siellä on kivaa piipahtaa koti-ikävän yllättäessä tai silloin, kun iskee himo tarkasti konseptoitua ja teollisesti tuotettua hampurilaiselämystä sekä erityisen siistiä ravintolasalia kohtaan. Suomen lippua ravintolasta tai sen edustalta ei sentään löydy.

Burgasin Hesburger löytyy ostoskeskuksesta nimeltä Galleria ja ainakin silmämääräisesti arvioiden se on sangen suosittu.

Burgasin yöelämä

Burgasin yöelämä pyörii musiikkibaareissa, joista osa on karaokebaareja. Etenkin kesäaikaan, jolloin Mustanmeren alueella on kuumaa ja kosteaa öisinkin, ei porukka juuri tunne vetoa hikisiä yökerhoja kohtaan. Varteenotettava vaihtoehto nauttia viinilasillinen tai olut tai pari on istuutua Burgasin kävelykatujen terasseille, jolloin pääsee samalla seuraamaan kaupungin ja sen ihmisten elämää.

Jos kaipaa seurakseen nimenomaan ulkomaalaisia, ovat oikeat baarivalinnat osuvasti nimetty Karaoke Bar sekä Papa Beer. Jälkimmäinen on Burgasissa riehuvan käsityöolutbuumin harjalla: Papa Beerissä on tarjolla enemmän pikkupanimoiden oluita kuin kukaan ehtii maistaa edes koko kesälomansa aikana.

Villimpää yöelämää kaipaavat suuntaavat kohti Sunny Beachia, josta löytyy yökerhojakin. Matka taittuu bussilla alle tunnissa, ja maksaa euron tai pari.

Burgasin hintataso

Nyt ollaan edullisessa Bulgariassa, ja sen ehkä edullisimmassa lomakohteessa.

Bulgarian hintataso ei ole enää sama kuin ennen EU-jäsenyyttä, mutta yhä vieläkin voi Burgasin kaltaisessa kaupungissa syödä lounaan tai illallisen max kymmenellä eurolla, ja nauttia kyytipohjaksi kokonaisen pullollisen bulgarialaista viiniä vitosella, tai vähemmälläkin.

Kupillinen kahvia maksaa Burgasin kävelykatujen kahviloissa noin euron, ja vaatimattomissa katukeittiöissä saa vatsansa täyteen samalla rahalla.

Liikkuminen Burgasissa

Burgas on pinta-alaltaan laaja kaupunki, mutta on vaikea nähdä mitään syytä, miksi turistin pitäisi hakeutua sen keskusta-alueen ulkopuolelle. Lomailijan kannalta Burgas on kävelykaupunki.

Taksin aloitusmaksu Burgasissa on pääsääntöisesti yhden levan, eli noin puoli euroa, ja yhden matkakilometrin hinta on vähän vähemmän. Burgasin kaupunkialueella ei taksimatka maksa missään tapauksessa yli viittä euroa.

Tavallinen bussilippu maksaa 1,35 levaa eli noin 70 eurosenttiä, ja sen voi yrittää ostaa kuljettajalta.

Hyvä tietää

Vaikka luottokortti kelpaa Burgasissa periaatteessa kaikkialla, on turistin syytä kantaa mukanaan myös ainakin pientä määrää käteistä rahaa.

Burgasin hotellit

Burgasin tunnelmaan jotenkin sopii se, ettei majapaikka ole viimeisen päälle sliipattu ja etenkään hintava.

Kalliitakin hotelleja Burgasista tietenkin löytyy, ja esimerkiksi vähintään neljän tähden Grand Hotel & Spa Primoretzissä rahaa saa palamaan kiitettävällä tavalla ja vuorokauden ympäri.

Burgasissa on runsaasti myös kohtuuhintaisia hotelleja, kuten Aqua, jotka pääsääntöisesti ovat siistejä ja palveluhenkisiä.

Omanlaisensa kokemus on monoliittisella tavalla nimetty Complex National, joka useista varsin persoonallisista yksityiskohdistaan huolimatta on täysin käyttökelpoinen, ja lisäksi sijaitsee lyömättömällä paikalla rannan ja rautatieaseman sekä Burgasin eteläisen bussiaseman tuntumassa.

Eteläiseltä bussiasemalta lähtevät bussit muun muassa Istanbuliin.

Kotimajoitus

Bulgarialaiset itse yöpyvät Burgasissa mielellään perhemajoituksessa, eli vuokraavat asunnosta yhden huoneen, tai sitten he vuokraavat kokonaisen asunnon.

Mielenkiintoista, korvaamattoman antoisaa ja arvokasta kulttuurimatkailua onkin asua pari päivää paikallisen perheen kanssa, ja mahdollisesti jopa jakaa ateriat heidän kanssaan. Huoneen vuokrahinnan ei pitäisi kohota kesän piikkiviikonloppuinakaan kymppiä tai paria korkeammaksi.

Matka Burgasiin

Burgasissa on lentokenttä, jonne lennetään talvikaudella ulkomailta vain Lontoosta ja Moskovasta. Kesäkaudella kenttä vilkastuu ja Burgasiin voi lentää Helsingistäkin ainakin Norwegianilla, kun tekee välilaskun Oslossa.

Yleensä Burgasiin matkustetaan bussilla Bulgarian muista kaupungeista ja etenkin Varnasta, jonne on parin tunnin ajomatka.

Bussilla Burgasiin pääsee myös Turkin Istanbulista. Bussimatka Burgas-Istanbul maksaa noin 25–30 euroa.

Pääsee Burgasiin junallakin, mutta ainakin toistaiseksi on bussimatkailu Bulgariassa siistimpää ja aikataulujen suhteen joustavampaa kuin junalla matkustaminen.

Katso lentotarjoukset Burgasiin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi