Bulgarian parhaat matkakohteet

Bulgaria Veliko Tarnovo
Veliko Tarnovo on Bulgarian tunnelmallisin kaupunki. Kuva: Julie Mayfeng / Shutterstock

Bulgaria tunnetaan parhaiten halpana rantakohteena, mutta Bulgarian-matkalla voi kokea meren lisäksi myös vuoria, mystisiä luostareita ja muinaista historiaa.

Bulgarian kulttuurilla onkin erittäin kiehtovat juuret. Bulgaria on ollut osana niin muinaista Traakiaa kuin Rooman ja Bysantin valtakuntaakin. Lähes 500 vuoden ajan Bulgaria oli ottomaanien eli turkkilaisten vallan alla, mutta uskontona säilyi ortodoksisuus. Kirjaimet ovat kyrilliset.

Itsenäisyyden Ottomaanien valtakunnasta Bulgaria saavutti vasta vuonna 1878, mitä seurasivat heti 1900-luvun alussa levottomat ajat: Bulgaria kävi kaksi Balkanin sotaa turkkilaisia vastaan. Ja sitten tulivatkin ensimmäinen maailmansota, toinen maailmansota ja sosialismin aika.

Ei lienekään ihme, että Bulgarialla on ollut vaikea päästä taloudellisesti jaloilleen. Ja se näkyy matkailijan kannalta edullisena hintatasona; Bulgaria on halpa matkakohde, yksi Euroopan edullisimmista. Bulgarian-matkailu elääkin uutta kukoistusta.

Edullisesta hintatasosta huolimatta Bulgarian rannoilta on turha odottaa tai pelätä löytävänsä neuvostohenkistä köyhäilyä. Turismi-infrastruktuuri on hyvin kehittynyttä: kaikki tarvittavat palvelut ovat saatavilla, ja itse rannat pidetään putipuhtaina.

Bulgariassa ymmärretään hyvin, että turismi on maan yksi tärkeimmistä, ellei kaikkein tärkein elinkeino. Tulevaisuudessa sen merkitys Bulgarian kansantaloudelle vain kasvaa. Vielä kun matkailijat löytäisivät Bulgariassa myös rantakohteiden ulkopuolelle!

Bulgarian-matkat

Bulgaria Kultahietikko
Kultahietikon lähellä sijaitseva Bolatan poukama on yksi Bulgarian kauneimmista hiekkarannoista. Kuva: Calin Stan / Shutterstock

Helppo tapa matkustaa Bulgariassa on ostaa edullinen pakettimatka rantakohteeseen, vaikkapa Kultahietikolle tai Sunny Beachille, vuokrata auto ja lähteä kiertämään maata. Jo muutamassa päivässä ehtii nähdä ja kokea monenlaista – ja aikaa jää hyvin myös rantalomailuun. Viikon matkan Bulgariaan Mustanmeren rannalle voi saada reilulla 300 eurolla.

Rantakohteista on kolmen tunnin ajomatka ihanaan vuoristokaupunkiin Veliko Tarnovoon, josta matkaa voi jatkaa Rilan luostarille (4 tuntia) ja tunnelmallisen Plovdivin (3 tuntia) kautta takaisin rannikolle. Jo tällaisella Bulgarian roadtripillä saa varsin kattavan kuvan Bulgariasta. Jo yksi yö riittää kussakin kohteessa.

Kierroksen voi tehdä myös pienempänä ja jättää kauimpana sijaitsevan Rilan luostarin kokonaan väliinkin. Mutta Plovdiv ja Veliko Tarnovo kannattaa ainakin katsastaa. Jos käy Bulgariassa vain rantakohteissa, ei ole oikeastaan vielä nähnyt Bulgariaa laisinkaan.

Bulgarian rantakohteet – Kultahietikko vai Sunny Beach?

Bulgaria Sunny Beach
Sunny Beachin vetonauloihin kuuluu mahtava Action Aqua Park. Kuva: Andrei Bortnikau / Shutterstock

Mikä sitten on Bulgarian paras rantakohde? Bulgarian 400 kilometrin pätkällä Mustanmeren rantaviivaa on useita lomakohteita, mutta käytännössä Bulgarian rannikon voi jakaa kahteen alueeseen: Varnan lähellä sijaitsevaan Kultahietikkoon (Golden Sands) sekä Sunny Beachin ja Nessebarin alueeseen.

Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että Sunny Beach on parhaimmillaan yöelämää arvostavan kaveriporukan aurinkolomakohteena, kun Kultahietikko vetää vähän rauhallisemmasta lomailusta kiinnostuneita.

Mutta ero rantakohteiden välillä on kuin veteen piirretty viiva. Myös Kultahietikolta löytyy vilkasta iltaelämää ja Sunny Beachilta tekemistä perheille. Mustanmeren rannat ovat molemmissa kohteissa suuria ja kilometrien pituisia.

Jos siis totta puhutaan, ei Bulgarian rantakohteen valinnalla ole suurta merkitystä. Molemmissa on pitkät ja vilkkaat hiekkarannat, paljon palveluita, yöelämää ja edullinen hintataso. Molemmista on myös yhtä helppo lähteä roadtripille sisämaan nähtävyyksille. Ja molempien läheltä löytyvät myös hieman rauhallisemmat rantavaihtoehdot: Albena ja Sveti Konstantin Kultahietikon lähellä ja Pomorie Sunny Beachista etelään.

Bulgaria Albena
Uimaranta Albenassa Mustanmeren rannikolla lähellä Varnaa. Kuva: Nikolpetr / Shutterstock

Suurin ero Kultahietikon ja Sunny Beachin välillä on siinä, että kun Kultahietikon lähellä on Varna, Bulgarian kolmanneksi suurin kaupunki, on Sunny Beachin vieressä puolestaan Unescon maailmanperintökohde, Nessebarin vanhakaupunki.

Valinnan voi tehdä vaikka sen mukaan, etsiikö kaupungin rientoja ja historiallista tunnelmaa – tai vain perusteella, kumpaan löytää edullisempia valmismatkoja tai äkkilähtöjä.

Varnan Kultahietikko

Bulgaria Varna ilotulitus
Uudenvuoden ilotulitus Varnassa. Kuva: Valentin Valkov / Shutterstock

Bulgarian Mustanmeren rannikon keskus Varna on eläväinen kaupunki, jolla on pitkä historia. Varnan rakennustaiteessa on jälkiä niin ottomaanien valtakunnasta, jugendista kuin – ja etenkin – sosialismin ajasta. Varnaan saapujaa tervehtivät kaupungin edustalla nuhjuiset lähiöt.

Nykypäivän tunnelmista pääsee nauttimaan Varnan rantabulevardin klubeilla.

Bulgaria Varna luostari
Vanha ortodoksiluostari Varnassa. Kuva: Sergej Razvodovskij / Shutterstock

Varnan ainutlaatuisin nähtävyys on Varnan kullaksi kutsuttu aarrekokoelma, maailman vanhin kulta-aarre. Varnan Arkeologisessa museossa esillä olevat kultaesineet ovat peräisin 4600–4200-luvuilta ennen ajanlaskun alkua. Hurjaa! Sosialismin aikaa esittelee puolestaan sopivan kitsi Retro Museum.

Varna on kiinnostava kohde viettää ainakin yksi yö. Varnan hyviin puoliin kuuluvat myös keskustan edulliset hotellit. Jopa historiallisessa Grand Hotel Londonissa pääsee nauttimaan luksustunnelmasta yleensä hyvin kohtuuhintaan.

Vajaan kymmenen kilometrin päässä keskustasta, aivan Sveti Konstantinin rantakohteen veressä, on Euxinograd, Bulgarian kuninkaallisten vanha kesäpalatsi. Nykyisin Euxinograd toimii Bulgarian presidentin kesäpalatsina, mutta puutarhoissa ja lisärakennuksissa pääsee vierailemaan.

Bulgaria Golden Sands ranta
Sesonkiaikaan Golden Sandsin rannoilla rittää kuhinaa. Kuva: Gcpics / Shutterstock

Reilut 15 kilometriä Varnasta pohjoiseen on Bulgarian rantakohteiden klassikko, Golden Sands eli Kultahietikko. Rantaa riittää, samoin auringonpalvojia.

Kultahietikon erikoisuutena ovat läheiset kuumat lähteet, joiden vettä käytetään paikallisten kylpylöiden hoidoissa.

Matkan Kultahietikolle voi varata ainakin Aurinkomatkoilta.

Lue lisää kohteesta Kultahietikko – Golden Sands.

Albena – lasten kanssa Bulgariaan

Bulgaria Albena hotelli uima-allas
Albenassa voi pulikoida Mustassameressä tai hotellien uima-altailla. Kuva: Nikolpetr / Shutterstock

Kultahietikolta reiluta 10 kilometriä pohjoiseen on Albena, joka houkuttelee rantalomalle etenkin perheitä. Albenassa on lasten kanssa matkustaville huvi- ja vesipuistoa ja muuta perheille suunnattua tekemistä.

Albenassa myös on useita perheiden suosimia all inclusive -hotelleja kuten suosittu ja kohtuuhintainen Primasol Ralitsa. Lue lisää all-inclusive -matkailusta.

Sunny Beach, Nessebar ja Sozopol

Sunny Beach Bulgaria
Sunny Beachin hiekkaranta on kilometrien mittainen. Kuva: Aliaksei Smalenski / Shutterstock

Bulgarian suurin ja suosituin rantakohde on kahdeksan kilometriä pitkä Sunny Beach. Megahotelleista ja jättiyökerhoista ei ole pulaa, mutta Sunny Beachin vierestä löytyy myös historiallista nähtävää Nessebarin vanhassakaupungissa, Unescon maailmanperintökohteessa.

Lomamatkoja Sunny Beachille voi saada todella edullisesti.

Bulgaria Nessebar
Kapea kannas yhdistää Nessebarin vanhankaupungin mantereeseen. Kuva: Elisanth / Shutterstock

Nessebarin vanhakaupunki sijaitsee aivan Sunny Beachin eteläpäässä mereen työntyvällä niemellä kapean kannaksen päässä. Ikivanhan satamakaupungin vanhimmat kirkonrauniot ovat 400- ja 500-luvuilta. Erinomainen ja nimestään huolimatta edullinen majapaikka Nessebarin vanhassakaupungissa on Nessebar Royal Palace.

Nessebarin rannat löytyvät puolestaan uudestakaupungista mantereen puolelta. Nessebarin nimellä tavataan kutsua myös Sunny Beachin eteläpäätä.

Nessebar Stara Mitropolia kirkko raunio
Pyhän Sofian kirkon (Stara Mitropolia) rauniot Nessebarissa. Kuva: Ongala / Shutterstock

Nessebarista etelään on rauhallinen rantakohde Pomorie, jossa riittää kilometrikaupalla autiota rantaa kapealla hiekkakankaalla.

Ja vieläkin etelämpänä, Burgasin lahden toisella puolen, on kauniilla niemellä sijaitseva Sozopol. Nessebarin tapaan Sozopo on ikivanha rantakaupunki ja suosittu rantakohde. Hiekkarantojen ohella Sozopolissa pääsee nauttimaan perinteisten puutalojen tunnelmasta.

Veliko Tarnovo – Bulgarian kaunein matkakohde

Bulgaria Veliko Tarnovo
Veliko Tarnovo. Kuva: Arsenie Krasnevsky / Shutterstock

Bulgarian keskiosia hallitsevan vuoriston kupeessa sijaitseva Veliko Tarnovo on Bulgarian – ja koko Balkanin – tunnelmallisimpia pikkukaupunkeja. Veliko Tarnovon talot ovat tarrautuneet vehreiden kukkulaoiden rinteille, ja kapean laakson keskellä virtaa joki. Maisemat kruunaa linnoitus.

Ja mikä parasta: Bulgarian keskiaikaisten kuninkaiden vanha pääkaupunki ei ole mikään elävä museo vaan vilkas opiskelijakaupunki. Ei siis liene ihme, että vajaan sadantuhannen asukkaan Veliko Tarnovosta on tullut reppureissaajien suosikkikohde Bulgariassa.

Kaupungissa kannattaakin viettää ainakin yksi yö – ja saatat jäädä useammaksi. Eräs suomalainen taiteilija jäi vuosikausiksi. Veliko Tarnovon majapaikoista erityissuosisutukset saa edullinen superviiihtyisä Hostel Mostel.

Veliko Tarnovoon on Sunny Beachilta on noin kolmen tunnin ajomatka ja Varnasta vähän vähemmän.

Katso tarjoukset Veliko Tarnovon hotelleihin.

Plovdiv – antiikin ja 1800-luvun tunnelmia

Plovdiv amfiteatteri
Plovdivin amfiteatteri. Kuva: Dennis Jarvis, Flickr CC

Toinen ihana kaupunki on Plovdiv, Bulgarian toiseksi suurin kaupunki. Rento ja boheemi Plovdiv on pääkaupunkia Sofiaa palkitsevampi matkakohde. Plovdivissa on säilynyt tunnelmallinen 1800-luvun vanhakaupunki, jonka kävelykatuja reunustavat toinen toistaan romanttisemmat talot.

Rooman valtakunnan ajoilta on puolestaan säilyneet komea amfiteatteri.

Plovdiviin vie rannikolta moottoritie. Ajomatkaa kertyy Burgasista kaksi ja puoli tuntia. Vierailu on mahdollista päiväseltäänkin, mutta kaupungin tunnelma on niin ihana, että kannattaa jäädä yöksi.

Lue lisää Plovdivista.

Rilan luostari – Bulgarian kuuluisin nähtävyys

Rilan luostari
Rilan luostari on Bulgarian kuuluisin nähtävyys. Kuva: Dennis Jarvis, Flickr CC

Bulgariassa on useita kauniita vuoristoluostareita. Niistä kuuluisin on 900-luvulla perustettu Rila, Unescon maailmanperintökohde. Etenkin ottomaanien aikaan syrjäiset luostarit olivat tärkeässä roolissa bulgarian ortodoksisen kulttuurin vaalimisessa.

Rila on läpi historiansa ollut Bulgarian hengellinen keskus, ja vuosisatojen saatossa Bulgarian hallitsijat antoivat luostarille suuria lahjoituksia.

Rilan aarteista arvokkaimpia on puuleikkauksin koristeltu ja kullattu ikonostaasi, jota viisi käsityöläistä teki viiden vuoden ajan. Näyttäviä ovat myös Rilan katto- ja seinämaalaukset.

Kattomaalaus Rilan luostarissa
Kattomaalaus Rilan luostarissa. Kuva: Dennis Jarvis, Flickr CC

Rila on suosittu matkakohde ja etenkin viikonloppuisin vilskettä voi olla liikaakin. Parhaiten Rilasta nauttii jäämällä lähistölle yöksi, jolloin luostarin tunnelmasta voi nauttia maagisimmillaan varhaisen aamun ja myöhäisen illan tunteina.

Rilan lähistöllä on useita edullisia majataloja kuten ihastuttava Centaur, vajaan puolen tunnin ajomatkan päässä luostarista.

Rila sijaitsee metsäisten vuorten keskellä 175 kilometriä Sofiasta etelään. Luostariin järjestetään opastettuja retkiä Sofiasta.

Sofia, Bulgarian pääkaupunki

Bulgaria Sofia katedraali
Aleksanteri Nevskin katedraali on Sofian näyttävin maamerkki. Kuva: Naskopi / Shutterstock

Bulgarian pääkaupunki, miljoonan asukkaan Sofia, hurmaa eloisalla tunnelmallaan, mutta suuria maailmanluokan nähtävyyksiä Sofia ei tarjoa. Sofian näyttävin nähtävyys on vuonna 1912 valmistunut, uusbysanttilaista tyyliä edustava Aleksanteri Nevskin katedraali, yksi maailman suurimmista ortodoksisista kirkoista.

Sofian historiallisessa museossa pääsee puolestaan ihailemaan muinaisten traakialaisten kulta-aarteita – silloin kun maailmaa ahkerasti kiertävät aarteet eivät ole lainassa jossain toisessa museossa.

Sofian nähtävyydet ehtii kiertää parissa päivässä. Lue lisää Sofiasta.

Bulgarian nähtävyydet

Rantojen ja yllä kuvattujen matkakohteiden lisäksi Bulgariassa on muutakin nähtävää ja koettavaa.

Bulgarian nähtävyyksistä muinaisimpia ovat traakialaisten haudat. Traakialaiset olivat muinainen kansa, joka eli kukoistuskauttaan Balkanin alueella 600-luvulla eaa. ja vielä sen jälkeenkin. Bulgariasta on löytynyt useita koristeellisia traakialaisten hautoja.

Näistä kuuluisimmat ovat Unescon maailmanperintökohteet Kazanlăkin ja Sveštarin traakialaiset haudat. Sveštar sijaitsee Bulgarian koillisosassa parin tunnin ajomatkan päässä rantakaupunki Varnasta. Matkaa voi jatkaa Ivanovon kallioon hakatuille kirkoille, jotka nekin ovat Unescon maailmanperintökohde. Kirkkoja ja luostareita louhittiin alueen luoliin 1200-luvulta 1600-luvulle.

Kazanlăk on puolestaan kätevästi Plovdivin ja Veliko Tarnovon välissä. Traakialaisten hautojen ohella Kazanlăkin lähellä voi hämmästellä ufolta näyttävää Khadzhi Dimiturin monumenttia, joka lepää unohdettuna Buzludža-vuoren huipulla, 1441 metrin korkeudessa. Monumentti omistettiin sosialismin suuruudelle, ja nykyisin se näyttää yhtä hylätyltä kuin sen vaalima aate.

Vuoristossa Sofian ja Plovdivin välissä sijaitsee Koprivshtitsa, kaunis kylä, joka on säilyttänyt historiallisen asunsa. Koprivshtitsa oli tärkeässä roolissa Bulgarian vuoden 1876 kansannousussa ottomaanihallitsijoita vastaan, mikä on taannut kylällä erityisen rakkaan paikan bulgarialaisten mielissä.

Katso Bulgarian nähtävyydet ja matkakohteet kartalla.

Bulgarian vaelluskohteet

Bulgaria Rila vaellus
Rilan seitsemän vuoristojärveä. Kuva: Todoranko / Shutterstock

Bulgarian vuoristot tarjoavat kauniita maisemia patikointiin.

Rilan luostaria ympäröivä vuoristo on suojeltua Rilan kansallispuistoa. Kohokohtana on reilun parin kilometrin korkeudessa vuoristossa sijaitseva luonnonihme, ”Rilan seitsemän järveä”. Kuten nimikin lupaa, komealta näköalapaikalta näkee kerralla peräti seitsemän vuoristojärveä!

Rilan kansallipuistosta etelään sijaitseva Pirinin kansallispuisto on Unescon maailmanperintökohde, joka tunnetaan kauniista jäätikköjärvistään. Korkein huippu, Vihren, nousee 2914 metrin korkeuteen.

Bansko – lasketteluloma Bulgariassa

Bulgarian vuoret eivät ole pelkää luostarien rauhaa: niillä pääsee myös hiihtämään. Bulgarian hiihtokeskuksista suurin, kuuluisin ja lumisin on Bansko, parin tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista Sofiasta. Rinteet eivät ole vaativia, ja Banskon asiakkaista suurin osa onkin aloittelijoita Venäjältä, Turkista ja Briteistä. Hintataso on halpa, ja yöelämästä ovat munkkilupaukset kaukana.

Bulgarian hintataso

Bulgarian rantalomakohteiden suosion salaisuus pitkälti hintataso: Bulgaria on Euroopan Unionin edullisimpia maita ja halvimpia rantakohteita. Jo Bulgariaan matkustaminen on halpaa: pakettimatkan voi löytää noin 300 eurolla.

Myös paikan päällä Bulgariassa on edullista. Ravintoloissa annokset tapaavat maksaa 5–10 euroa ja oluen saa eurolla parilla. Edullisinta on kaupungeissa ja maaseudulla, kalleinta rantakohteissa.

Bulgarian valuutta

Bulgarian valuutta on leva, jonka kurssi on sidottu euroon. 1 euro on kaksi levaa.

Rahaa saa Bulgariassa nostettua helposti pankkiautomaateista, joita on vähän joka paikassa. Pankkiautomaattien kielivaihtoehtoina on bulgarian lisäksi englanti, ja yleensä myös saksa.

Luottokortilla Bulgariassa voi maksaa yleensä vain isommissa ja kallimmissa ravintoloissa ja kaupoissa. Pikkupaikoissa käy vain käteinen.

Autonvuokraus Bulgariassa

Bulgarian tienviitat eivät ole aina selkeimmät mahdolliset – ja käytössä ovat kyrilliset aakkoset – mutta nykyisin suunnistaminen on silti vaivatonta älypuhelinten navigaattorien avulla.

Katso tarjoukset autonvuokraan Bulgariassa.

Bulgarian sää – paras aika matkustaa Bulgariaan?

Suosituinta ja vilkkainta aikaa matkustaa on kesä kesäkuusta elokuun loppuun, jolloin Bulgarian sää on kuumimmillaan ja meri lämpimimmillään. Nähtävyyksien katseluun hyvää aikaa ovat puolestaan rauhallisemmat ja leudommat kevät sekä syksy.

Toukokuussa harva vielä tarkenee uimaan. Hyvät uinti- ja auringonottokelit jatkuvat Bulgariassa hieman vuodesta riippuen syyskuun puoliväliin tai loppuun asti.

Talvella Bulgariassa voi lasketella.

Bulgarian lennot

Norwegian lentää kesäkaudella Helsingistä Varnaan (Kultahietikko) ja Burgariin (Sunny Beach). Vaihtoehtona on lentää välilaskulla Sofiaan.

Katso lentotarjoukset Bulgariaan.

Äkkilähdöt Bulgariaan

Kannattaa katsastaa myös äkkilähdöt Bulgariaan, sillä kuten jo aiemmin todettiin, loppujen lopuksi ei ole niin kovasti väliä, mihin Bulgarian rantakohteista suuntaa. Pääosassa on kuitenkin edullisuus, ja siihen äkkilähdöt ovat mainio ratkaisu.

Lue vinkit, miten löytää parhaat äkkilähdöt.

Lue lisää: Bulgarian vinkit ja kokemukset

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi