Turkish Airlines – Euroopan paras vai huonoin lentoyhtiö?

Kannattaako Turkish Airlinesilla lentää? Alla oleva artikkeli pohjautuu omiin Turkish Airlines -kokemuksiini, joita on kertynyt varsin paljon ja laidasta laitaan. Aluksi vähän ylistystä, lopuksi varoituksen sana.

Turkish Airlines – hyvät kokemukset

Kohti kaukaisia maita. Turkish Airlines lentää useampaan kohteeseen kuin mikään muu lentoyhtiö. Kuva: Bulent Kavakkoru, Flickr CC
Jauhelihakebab, nam! Turkish Airlinesin klassikkoateria. Kuva: Sergey Melkonov, Flickr CC

Turkish Airlinesin lennoista tulee aina ensimmäisenä mieleen herkullinen ruoka. Se ei ole koskaan pettänyt. On oikeastaan uskomatonta, että lentoyhtiön ruoka voikin olla niin hyvää, kerta toisensa jälkeen.

Ateriat edustavat usein lihaisaa turkkilaista keittiötä – lentoyhtiön jauhelihakebabit ovat kerrassaan mahtavia – mutta kasvisruuatkin ovat onnistuneita.

Toinen hyvä syy valita Turkish Airlines on yhtiön kattava lentoverkko; Turkish Airlines lentää useampaan kohteeseen kuin yksikään toinen lentoyhtiö.

Suomesta pääseekin Turkish Airlinesilla kätevästi Istanbulin kautta melkein kaikkialle Afrikkaan ja Aasiaan, myös sellaisiin paikkoihin, joihin harvat yhtiöt lentävät (vaikkapa entisille kotikulmilleni Kathmanduun).

Ja matkan varrella voi vaikka pysähtyä kiehtovaan Istanbuliin muutaman päivän stopoverille (pitäisi onnistua maksutta ainakin, jos varaa lennon matkatoimiston kautta, ja välillä stopover-pysähdyksen voi saada edullisesti myös Turkish Airlinesin nettisivun multi-city-toiminnolla).

Kolmas hyvä puoli on kalusto: Turkish Airlinesin kalusto kuuluu maailman uusimpiin. Koneet ovat moderneja ja hyvin varusteltuja eli viihdepuoli on kunnossa.

Näillä eväillä Turkish Airlines valittiinkin vuonna 2015 viidettä kertaa peräjälkeen Euroopan parhaaksi lentoyhtiöksi.

Tosin titteli ei ole aivan yksiselitteinen: Turkish Airlinesissa on myös huonoja puolia.

Turkish Airlines – huonot kokemukset

Ensinnäkin on kyseenalaista, voiko Turkish Airlinesia kutsua eurooppalaiseksi lentoyhtiöksi.

Sen lennoista koskevat Euroopan Unionin tiukkoja lentomatkustusmääräyksiä vain ne, jotka lähtevät Euroopan Unionin alueelta. Tämän saa karusti huomata, jos vaikkapa Istanbulista jatkolentona lähtevät pitkän matkan lento myöhästyy: myöhästymisestä ei saa rahallista korvausta niin kuin saisi ”oikealta” eurooppalaiselta yhtiöltä.

Eikä Turkish Airlinesin koneiden myöhästyminen ole mitenkään tavatonta. Ainakin osalla pitkän matkan reiteistä, kuten Istanbul–Kathmandu, koneet ovat usein myöhässä.

Jos myöhästyy jatkolennolta ja joutuu jäämään Istanbuliin yöksi Turkish Airlines onneksi järjestää hotelliyöpymisen lentokentän lähettyvillä.

Hyvä niin, sillä Istanbulin lentokenttä ei ole nykyisellään miellyttävä kenttä. Se on itse asiassa kammottava paikka.

Kenttä on yleensä ruuhkainen ja tupaten täysi eikä kesähelteillä edes ilmastointi toimi kunnolla. Toivottavasti kentän tilanne paranee tulevaisuudessa, kun laajennustyöt saadaan valmiiksi.

Sitä odotellessa kannattaa toivoa, ettei Instanbuliin jää monen tunnin vaihtoaikaa.

Huom! Jos on lentämässä vain turkkiin eikä joudu jäämään kentälle hortoilemaan, toimii Istanbulin kenttä oikein mallikkaasti, ja passintarkastusten läpi pääsee yleensä ilman pitempää jonottamista.

Syy kentän ahtauteen lienee hurjassa vauhdissa, jolla Turkish Airlines on viime vuosina laajentunut yhdeksi maailman johtavista lentoyhtiöistä.

Lisää pyyhkeitä myöhästymisten ja kotikenttänsä lisäksi Turkish Airlines saa henkilökunnastaan, joka taso on kirjavaa. Syynä taitaa jälleen olla nopea laajentuminen: välillä tuntuu, ettei kaikkea henkilökuntaa ole ehditty kunnolla kouluttaa palveluammattiin.

Turkish Airlinesin ja henkilökunta voi olla hyvinkin mukavaa mutta se (ja etenkin Istanbulin lentokentän henkilökunta) saattaa olla myös stressaantunutta ja peräti töykeää.

Myöhästynyt lento ja odottelu Istanbulin lentokenttä voikin muodostua piinaavaksi kokemukseksi (täytyy joskus kirjoittaa tarkemmin omista kauhukokemuksista Istanbulin lentokentällä).

Yhteenveto eli kannattaako Turkish Airlinesilla lentää?

Kuulostiko yllä oleva jo liian pelottavalta? Älä anna sen haitata. Turkish Airlinesilla kannattaa ehdottomasti lentää; puutteistaankin huolimatta Turkish Airlines on yksi suosikeistani.

Niin kauan kuin kaikki menee putkeen (eikä Istanbulin kentällä ole pitkää vaihtoaikaa) on Turkish Airlinesilla lentäminen yhtä juhlaa.

Odotankin jo vesi kielellä Turkish Airlinesin seuraavia lentokoneaterioita!

Katso tarjoukset Turkish Airlinesin lennoille.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!