Lentoyhtiöt

Norwegian ja muut uudehkot lentoyhtiöt ovat tehneet matkustamisesta entistä vaivattomampaa. Norwegian lentää Helsingistä esimerkiksi suoraan Marrakechiin. Kuva: Ville Palonen

Mikä on maailman paras lentoyhtiö? Ja onko sillä edes väliä, minkä lentoyhtiön koneella lentää?

Tärkein ero lentoyhtiöiden välillä on turvallisuudessa. Toki lentoyhtiötä valittaessa voi miettiä myös palvelun tasoa, eli millaista ruokaa, juomaa ja viihdettä lennoilla tarjoillaan.

Maailman parhaat lentoyhtiöt

Maailman parhaat lentoyhtiöt rankataan vuosittain, ja yleensä kärkeen nousevat Lähi-idän lentoyhtiöt, etenkin Emirates ja Qatar Airways. Syynä on etenkin yhtiöiden palvelu: Emiratesin ja Qatar Airwaysin ruoka ja viihdetarjonta ovat huippuluokkaa myös economy-luokassa, mutta todella ylelliseksi tarjonta muuttuu bisnes- ja ykkösluokassa.

Myös Singapore Airlines ja Turkish Airlines ovat yleensä korkealla listauksessa.

Suomalaisten kannalta hyvä puoli on se, että sekä Qatar Airways ja Turkish Airlines lentävät Suomesta ja vievät välilaskulla ympäri maailmaa.

Qatar Airwaysista Kerran elämässä -tiimillä on vain erinomaisia kokemuksia, Turkish Airlinesista kokemuksemme ovat sen sijaan moninaisemmat. Aina ei paraskaan onnistu!

Entä Finnair?

Me suomalaiset tykkäämme usein purnata Finnairista, valittaa lentoyhtiön palvelukulttuurista ja etenkin ruuasta. Euroopan lentoyhtiöiden mittapuulla Finnair rankkaa kuitenkin korkealle. Finnair myös rankataan tasaisesti maailman 10 turvallisimman lentoyhtiön joukkoon.

Parhaimmillaan Finnairin palvelu on kaukolennoilla Aasian kohteisiin – aasialaiset kun ovat vaativia lentomatkailijoita. Aasiaan lentävät koneetkin ovat yleensä uusista uusimpia ja viimeisen päälle tyylikkäitä Airbus A350 -lentokoneita.

Korkean kustannusrakenteensa takia Finnairin ja muiden eurooppalaisten lentoyhtiöiden on käytännössä mahdoton kilpailla palvelun tasossa edellä mainittujen maailman parhaiden lentoyhtiöiden kanssa.

Halpalentoyhtiöt

Etenkin lyhyemmillä muutaman tunnin lennoilla halpalentoyhtiöt ovat mainio valinta; maksavat vain siitä palvelusta mistä haluat.

Ryanair on pahamaineinen malliesimerkki halpalentoyhtiöstä, jossa kaikesta mahdollisesta laskutetaan ekstraa. Mutta turha purnata: Ryanairilla voi lentää todella edullisesti varsinkin vilkkaimpien lomasesonkien ulkopuolella.

Suomesta lentää myös unkarilainen Wizzair, jonka paras puoli on se, että Wizzairin siivin pääsee lentämään erikoisiin kohteisiin kuten Skopjeen – joihin ei muuten välttämättä tulisi lähdettyä.

Suurin osa niin sanotuista halpalentoyhtiöistä tosin tarjoaa Ryanairia parempaa palvelua. Esimerkiksi Norwegianista on yleensä vaikea huomatakaan, että kyseessä on halpalentoyhtiö.

Myös monet Aasian halpalentoyhtiöt kuten AirAsia ovat oikein mallikelpoisia lentoyhtiöitä: AirAsian lennot ovat ajallaan ja palvelu on kaikin puolin ok – tosin ruuasta ja viihteestä pitää toki maksaa ekstraa, samoin matkatavaroista.

Halpalentoyhtiöltä lippua varatessa kannattaa huomioida, että alkuhintaan tulee lähes aina ekstraa. Matkatavaroista maksetaan lisää, samoin luottokortilla maksamisesta tulee usein lisähinta. Lisäksi halpalentoyhtiöt yrittävät kuin varkain saada lisätuloja tarjoamalla lisämaksusta mahdollisuuden valita istuinpaikka etukäteen ja ostaa matkavakuutus.

Varaamistilanteessa kannattaa olla tarkkana, mitä kaikkia maksullisia lisäpalveluita ruksaa lennolleen.

Mitkä lentoyhtiöt ovat turvallisia?

Maailmassa on monta pientä ja vähän suurempaakin lentoyhtiötä, joilla on turvallisuudessa niin paljon ongelmia, että ne ovat EU:n mustalla listalla eli niiden ei anneta lentää Eurooppaan. EU:n mustalla listalla on lähes 200 lentoyhtiötä.

Euroopan Unioni onkin todella tarkka lentoturvallisuudesta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mikä tahansa Suomesta tai ylipäätään Euroopan Unionin alueelta lentävä lentoyhtiö on erittäin turvallinen.

Turvallisuusnäkökulma tulee vastaan vasta Euroopan Unionin ulkopuolella, yleensä eksoottisissa matkakohteissa kuten vaikkapa Nepalissa, jonka kotimaisten lentoyhtiöiden turvallisuusluokitukset ovat valitettavan surullista luettavaa.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja ja tarjouksia.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

3 KOMMENTIT

 1. Lufthansa on huonoin lentoyhtiö. Lyövät luurin korvaan asiakaspalvelussa poikkeuksetta. Lennot myöhässä (3h=12h lento). Laukut katosivat. Hyvitykset katoavista laukuista ja lennoista on vain toivetta. Joudut sitten kaiken tarpeellisen mikä ei mahtunut läsimatkatavaroihin maksamaan itse. Tekee check In:n itsestään ja tulee ilmoitus sähköpostiin. Veloittivat eri summan tililtä kuin piti. Rahoja ei koskaaan tullut takaisin.
  Kannattaa valita toinen lentoyhtiö. Kerta riitti minulle.

 2. Fly Lufthansa – let your luggage see the world.
  Minulla, paljon lentävällä, on jo jonkun aikaa sitten noussut huomio Lufthansan surkeasta lentopalvelusta.
  Jotenkin syntyy tunne että koneet vie miestä eikä mies konetta noin prosessimielessä.
  Suurilukuinen kenttähenkilökunta alkaa pääosin olla eläkeiän kynnyksellä ja tämän mummoryhmän palveluinto ja -tyyli on epäkohteliasta ja ylimielistä. Samoin paljon lennelleenä olen joutunut kokemaan poikkeavan usein viimehetken LHn koneiden myöhästymisiä… mutta vielä raivostuttavampaa on koneiden myöhästelyt ja jo saamieni reittien viimetingassa vaihtamiset. Useinkin on käynyt niin että ostamieni yhden vaihdon matkasta yllättäen tuleekin kolmen lennon putki. Siinä menee omat ohjelmat uusiksi… ja ilman edes anteeksipyyntöä. Onneksi on lentoyhtiöissä nykyisin vaihtoehtoja. FINSKIN KYYTIIN NYKYISIN MIELUITEN ISTAHDAN JOS REITTI ON SOPIVA.

  • Kurja juttu että sinulla on huonoja kokemuksia Lufthansasta. Itsekin lennän työn puolesta useita kertoja vuodessa, eikä minulla ole mitenkään erityisen huonoja kokemuksia Lufthansasta. Omia suosikkejani ovat KLM ja Turkish Airlines.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi