Kathmandu-opas

Patan
Patanin Durbar Square on Kathmandun alueen kaunein vanha aukio.

Kathmandu on yksi maailman kiehtovimmista kaupungeista – kaikesta kaoottisuudestaan, likaisuudestaan, saasteisuudestaan ja kurjuudestaan huolimatta.

Aikoinaan taivaallisen vehmaan Kathmandun laakson peittää nykyisin melkein kokonaan betonista kyhätty ruma kaupunkimatto, mutta sen sydämessä ovat Kathmandun ja Patanin upeat vanhat keskustat, joiden kapeilla kujilla ja kauniiden tiilitalojen keskellä tunnelma on edelleen ikiaikainen.

Kaupunkien vanha newari-arkkitehtuuri tyrmää outoudellaan: on korkeita, harjakattoisia temppeleitä, kivestä veistettyjä norsuja, demonien jättiläispäitä ja salaperäisiä pylväitä, joiden päällä kiveen veistetyt kuninkaat odottavat päivää, jolloin he muuttuvat jälleen lihaksi.

Päivitys: Sama aukio toisesta kulmasta kuvattuna huhtikuun 2015 maanjäristyksen jälkeen. Kathmandun historialliset aukiot kärsivät pahasti maanjäristyksessä, ja temppelien uudelleen rakentaminen vie aikaa.
Päivitys: Sama aukio toisesta kulmasta kuvattuna huhtikuun 2015 maanjäristyksen jälkeen. Kathmandun historialliset aukiot kärsivät pahasti maanjäristyksessä, ja temppelien uudelleen rakentaminen vie aikaa.

Vanhat miehet turisevat aukioilla niin kuin he ovat tehneet satoja vuosia, ja nuoret parit pitelevät ujosti toisiaan kädestä pornografisilla puuveistoksilla koristeltujen temppelien varjossa.

Lapsijumalatar Kumari kurkistaa temppelinsä ikkunasta siunaten häntä katsomaan saapuneet uskovaiset ja turistit.

Laakson laidalla on Kalin temppeli, jolla uhrataan joka lauantai kuin liukuhihnalla vuohia ja kukkoja pelottavalle jumalattarelle.

Kathmandun nähtävyydet

Kathmandun ainutlaatuisin nähtävyys on neitsytjumalatar Kumari, ilmielävä jumalatar, maaäidin sijainen maan päällä, jonka palatsi on Kathmandun kuninkaallisen aukion, Hanuman Dhokan, reunalla. Jumalatar hän on ensimmäisiin kuukautisiinsa asti, minkä jälkeen valtaistuimelle valitaan salaisin menoin uusi pikkutyttö.

Neitsytjumalatar Kumari näyttäytyy palatsinsa ikkunassa muutaman kerran päivässä, yleensä aamukymmenen aikoihin.

Hanuman Dhokan ohella Kathmandun toinen upea, vanha aukio on Patanissa. Lisää vanhaa arkkitehtuuria löytää päiväretkellä Bhaktapuriin.

Kaupungin hindulaisista temppeleistä pyhin on polttohautaustemppeli Pashupatinath. Hautaroviot savuavat temppelin edessä ympäri vuorokauden. Tuhkat sirotellaan pyhään, mutaiseen Bagmati-virtaan. Vaikka temppeliin sisälle pääsevät vain hindut, viettää alueella helposti pitkän aikaa katsellen eksoottisia hautajaismenoja. Ympärillä tapahtuu koko ajan jotain mielenkiintoista.

Kathmandun tiibetinbuddhalaisista temeppeleistä tärkeimpiä ovat alla tarkemmin kuvattu Boudanath sekä Kathmandunlaakson keskeltä nousevalla kukkulalla kohoava Swayambunath. Kukkulan ja stupan sanotaan keräävän puoleensa kaikki laakson tantriset voimat. Stupa ja sen ympärillä olevat pienet pyhätöt ovatkin täynnä tantrista symboliikkaa.

Stupa tunnetaan myös apinatemppelinä kiitos lukuisten makakiapinoiden, jotka parittelevat estottomasti stupan reunoilla sen pyhyydestä tuon taivaallista välittämättä.

Hämmästyttävä päiväreken kohde on Kathmandunlaakson laidalla sijaitseva Dakshinkalin temppeli, jossa paikalliset käyvät uhraamassa eläimiä kuolemanjumalatar Kalille tiistaisin ja lauantaisin. Veri virtaa valtoimenaan varsinkin lauantaisin, hindujen pyhänä päivänä.

Avoseinäiselle temppelille laskeutuvilla kiviportailla matelee kaksi loputtoman pitkää jonoa: toisessa uskovaiset kantavat kuolemanjumalatar Kalille eläviä kukkoja, toisessa he poistuvat roikottaen päättömiä broilereita. Jonossa muutama kilikin tarkkailee, mihinköhän sitä ollaan menossa?

Dakshinkalin temppeli sijaitsee noin tunnin taksimatkan päässä Kathmandusta.

Kathmandusta voi myös tehdä pienkonelennon maailman korkeimman vuoren Mount Everestin maisemiin. Lentoja järjestävät paikalliset lentoyhtiöt Buddha Air ja Yeti Airlines. Hintaa lennolle kertyy reilut 200 dollaria ja koneet lentävät vain varhain aamulla hyvän sään aikaan. Muutama tuhoisa onnettomuus on tosin sattunut ja kone syöksynyt vuorenseinään.

Thamel – Kahtmandun reppureissaaja-alue

Kathmandun keskustassa sijaitseva reppureissaajakeskittymä kantaa nimeä Thamel. Täältä on helppo aloittaa Kathmanduun – ja Nepaliin – tutustuminen. Korttelit ovat täynnä edullisia majataloja ja ravintoloita. Kaupoista voi täydentää retkeilyvarusteitaan.

Yöelämä on vilkasta – kun baarit sulkevat muualla kaupungissa aikaisin, Thamelissa bileet jatkuvat aamuun asti.

Thamel sijaitsee hyvällä paikalla kävelymatkan päässä Kathmandun kuninkaallisesta aukiosta, Hanuman Dhokasta.

Täältä on myös helppo jatkaa matkaa eri puolielle Nepalia turistibusseilla, jotka lähtevät Thamelin vierestä Sorhakhutten bussipysäkiltä.

Katso tarjoukset Thamelin majoitukseen.

Patan – Kathmandun tunnelmallisin paikka

Kathmandun tunnelmallisinta aluetta on Patanin vanhakaupunki, joka oli aikoinaan oma kaupunkivaltionsa. Nykyisin Patan on kasvanut kiinni Kathmanduun.

Patanin vanha kuninkaallinen aukio, Patan Durbar Square, on Kathmandun aukiota kauniimpi ja rauhaisampi: paikalliset viettävät täällä vapaa-aikansa ja turisteja on vähän. Aukio on niin ikiaikaisen näköinen, ettei sillä hämmästyisi laisinkaan, vaikka vastaan kävelisi Indiana Jones tai Conan Barbaari.

Aukiota hallitseva vanha kuninkaallinen palatsi on muutettu kiehtovaksi museoksi. Museossa voi ihailla paitsi upeita ja hyvin taustoitettuja newarien aarteita myös upeaa vanhaa arkkitehtuuria.

Museoon ja Patanin aukiolle on pieni pääsymaksu, tosin illan tullen hieman ennen auringonlaskua pääsymaksua ei enää kerätä. Ja juuri auringonlaskun aika on upeinta aikaa vierailla aukiolla.

Patan on hyvä paikka asumiseen, jos kaipaa Thamelia paikallisempaa ja ”aidompaa” tunnelmaa. Vanhoihin taloihin on avattu tunnelmallisia boutique-majataloja kuten Hiranya Guesthouse  ja Temple House, jotka sijaitsevat Patanin vanhankaupungin sydämessä.

Patanin klassikkohotelli on Summit Hotel, joka sijaitsee hieman pitemmän kävelymatkan päässä vanhastakaupungista. Täällä on viihyisä uima-allas ja kirkkaalla ilmalla terassilta voi ihailla Himalajan lumihuippuja.

Thameliin on ruuhkien takia noin puolen tunnin edullinen taksimatka.

Boudhanath – Kathmandun tiibetiläisalue

Kolmas mielenkiintoinen Kathmandun kaupunginosa on Boudhanath, jonne on muuttanut paljon tiibetiläisiä. Kaupunginosan keskellä nousee komea Boudhanathin stupa, jota tiibetiläiset kiertävät juhlapäivinä.

Stupan rakensivat tiibetiläiset kauppiaat jo satoja vuosia sitten – se sijaitsee Intian ja Tiibetin välillä kulkeneen kauppareitin varrelle. Tiibetin miehityksen jälkeen siitä on tullut yksi tärkeimpiä tiibetinbuddhalaisuuden keskuksia.

Sivukujien varrella on kymmeniä tiibetiläisiä luostareita, joissa opiskelee moni tiibetinbuddhalaisuudesta kiinnostunut länsimaalainenkin.

Alueella sijaitsee kaupungin paras hotelli, paikallisesta arkkitehtuurista vaikutteensa saanut Hyatt Regency Kathmandu. Tyylikkäät huoneet ja hieno uima-allasosasto lämmitettyine altaineen. Kylpylän höyrysaunassa voi päästä juttusille paikallisten tiibetinbuddhalaisten kanssa – varakkaat uskovaiset tuovat hotelliin lounaalle munkkeja.

Ikiaikainen Bhaktapur

Jos haluaa kokea ikiaikaista Nepalia, kannattaa viettää päivä tai pari Bhaktapurissa, joka sijaitsee reilun puolen tunnin taksikyydin päässä Kathmandusta.

Kaupunki on arkkitehtuuriltaan parhaiten säilynyt ja rauhallisin osa Kathmandun laaksoa; autot ja skootterit on kielletty kaduilta pörräämästä.

Vaikka kaupunkiin päästäkseen pitää maksaa pääsymaksu, on Bhaktapur aito, elävä kaupunki: vesi haetaan kaivoista ja sisäpihoilla tehdään kotitöitä, kuten erotellaan riisinjyviä.

Bhaktapurin kolme vanhaa aukiota ovat kuin valokuvaajan unelmista, mutta kaikista kiehtovinta on harhailla kapeilla pikkukujilla ja poiketa sisäpihoille katsomaan paikallista elämää.

Nagarkot ja Dhulikel – Himalajan vuoristomaisemissa

Kathmandun laakson reunalla sijaitsevat Nagarkot ja Dhulikel ovat kaupungin lähimmät paikat päästä ihailemaan kunnolla Himalajan lumihuippuja.

Nagarkot on paikoista suositumpi ja sieltä avautuvat aavistuksen dramaattisemmat vuoristonäkymät, mutta Dhulikelin tekee kiehtovaksi se, että se on aito newari-kaupunki, jossa on säilynyt kiehtova, pieni vanhakaupunki.

Kumman sitten valitseekin, kannattaa mennä yöksi, sillä näkymät ovat kauneimmillaan aamuvarhaisella, auringonnousun aikaan.

Molemmissa on useita hotelleja ja majataloja. Majapaikoista upeimmat ovat Dhulikelin luksushotelli Dwarika’s sekä Dhulikhelin lähellä sijaitseva viehättävä, kohtuuhintainen Namobuddha Resort.

Perille pääsee kätevimmin taksilla, vaikka paikallisbussejakin kulkee.

Kathmandunlaakson festivaalit

Kathmandunlaakso asuttavat newarit rakastavat uskonnollisia festivaaleja, ja arki kiertyykin paljon festivaaleihin valmistautumisen ympärille. Kummallisia festivaaleja tuntuu osuvan melkein vuoden jokaiselle kuukaudelle.

Jos ei muuta, niin tiibetinbuddhalaisella Boudhan jättistupalla on melkein joka täysikuu jonkin sortin festivaali, jolloin stupa valaistaan tunnelmallisesti voikynntillöillä ja tiibetinbuddhalaiset kiertävät sitä sankoin joukoin.

Matkalukemista Nepaliin

Manjushree Thapa: Forget Kathmandu. Erinomainen johdatus Nepalin traagisen eriskummalliseen lähihistoriaan maolaississeineen ja kuningasperheen murhineen.

Thomas Bell: Kathmandu. Toinen kiinnostava kirja Kathmandun historiasta ikiajoista tähän päivään. Sisältää myös paljon mielenkiintoista tietoa newarien kummallisesta kulttuurista.

Rashmila Shakya: From Goddess to Mortal. Entinen lapsijumalatar kertoo elämästään jumalattarena ja vaikeasta sopeutumisesta takaisin tavalliseksi kuolevaiseksi.

Kathmandu kokemuksia

Oppaan on kirjoittanut Kathmandussa neljä vuotta asunut matkailutoimittaja Antti Helin.

Matka Kathmanduun

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Nepaliin.

Katso tarjoukset Kathmandun hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!