Gorkha ja Nepalin pelottomat gurkha-sotilaat

Nepal Gorkha
Gorkhan linnoitus.

Gorkhan kaupungista nimensä saaneet gurkha-sotilaat yhdistivät ensin Nepalin pienet kuningaskunnat yhteiseksi valtioksi ja tulivat myöhemmin tunnetuiksi ympäri maailmaa brittiarmeijan pelottomina palkkasotilaina.

Teksti ja kuva Antti Helin

Tapahtui syyskuussa 2010. Bishnu Shrestha, Intian armeijasta eronnut 35-vuotias nepalilainen gurkha-sotilas oli Intian maaseudulla junassa matkalla kotiinsa Nepaliin, kun junaan nousi 30 maantierosvoa.

Kyllä, tällaista voi edelleen tapahtua Intian syrjäisellä maaseudulla. Kyseinen Maurya Express -juna oli matkalla Ranchista Gorakhpuriin.

Bsihnu katseli rauhassa, kun rosvot keräsivät matkustajien arvoesineitä. Rahan takia oli turha hötkyillä. Mutta kun rosvot alkoivat uhkaavasti lähennellä hänen vieressään istunutta 18-vuotiasta neitoa tämän vanhempien edessä, Bishnu sai tarpeekseen.

Hän vetäisi esiin khukuri-veitsensä ja loppu oli kuin toimintaelokuvasta. Kolme roistoa kuoli ja kahdeksan haavoittui. Loput pakenivat henkensä edestä.

Gurkhat ovat eliittisotilaita

”Parempi kuilla kuin olla pelkuri”, niin kuuluu gurkha-sotilaiden motto.

Kaikista nepalilaisista maailmalla kuuluisimpia taitavat olla gurkhat, eliittisotilaat, jotka ovat tulleet tunnetuiksi omista joukko-osastoistaan Ison-Britannian palveluksessa. Heitä pidetään maailman kovakuntoisimpina ja rohkeimpina sotilaina.

Britit alkoivat palkata gurkhia armeijaansa pian sen jälkeen, kun he olivat itse kohdanneet heidät taistelutantereella.

Vuonna 1815 Brittiläinen Itä-Intian kauppakomppania ajautui Intian pohjoisrajalla nepalilaisia joukkoja vastaan. Rajujen taistelujen jälkeen solmittiin rauha, jossa Nepla menetti isoja maa-alueita briteille mutta pysyi itsenäisenä. Ja britit päättivät, etteivät he enää halua taistella gurkhia vastaan, vaan mieluummin palkkaavat heitä omaan palvelukseensa.

Sen jälkeen gurhkat ovat taistelleet palkkasotilaina brittiarmeijassa molemmissa maailmansodissa, Falklandin sodassa, Kosovossa, Irakissa ja Afganistanissa.

Khukuri-veitset

Gurkhat tunnetaan käyristä khukuri-veitsistään. Sanonnan mukaan sen piti maistaa verta aina kun se vedettiin tupestaan.

Nykyisin veistä tosin harvemmin käytetään taisteluissa ja useammin yleistyökaluna ja tärkeänä osana kenttäkeittiöiden rutiineja.

Gorkha, gurkhien alkuperäinen koti

Nimensä gurkhat ovat saaneet Nepalin Gorkha-kaupungista, josta heidän armeijansa valloittivat koko Nepalin 1700-luvun lopulla kuningas Prithi Narayan Shahin johdolla. Sitä ennen Nepal oli koostunut pienistä itsenäisistä kuningaskunnista, jotka Shah yhdisti.

Gorkha sijaitsee Kathmandun ja Pokharan välissä ja sinne voi edelleen poiketa ihastelemaan Gorkhan linnoitusta, josta Shah lähti valloitusretkilleen. Nepalin valloitettuaan Shah siirsi pääkaupunkinsa Kathmanduun.

Gukrhat eivät kuitenkaan ole nykyisin yhtenäinen etninen ryhmä, vaan nimitys gurkha tarkoittaa nykyisin ketä tahansa nepalilaista sotilasta, joka käy läpi rankan gurkha-koulutuksen. Koulutus on maailman vaativimpia: vuosittain noin 28 000 nepalilaista hakee koulutukseen mutta vain 200 hyväksytään.

Suurin osa gurkhista tulee Keski- ja Itä-Nepalin köyhiltä kukkulaisilta (lue: vuoristoisilta) seuduilta, missä palkkasotilaan ammattia pidetään parhaana tienä vaurauteen ja arvostukseen. Monien gurkhien suvulla on pitkät perinteet palvelusta gurkha-joukoissa.

Ison-Britannian armeijan lisäksi gurkha-osastoja on Intian armeijassa. Nykyisin gurkha-sotilaita on yhteensä palveluksessa noin 3500.

Nepalin Pokharassa on sotilailla omistettu Gurkha-museo. Kaupungissa toimii myös gurkhien koulutuskeskus.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT