Liitohaukkailua Himalajalla

Liitovarjoilua Pokharassa.

Nepalin patikointipääkaupunki Pokhara on maailman parhaita paikkoja harrastaa liitovarjoilua. Taivaalle pääsee lentämään myös kesytettyjen korppikotkien kanssa.

Teksti ja kuva Ville Palonen

Istun satojen metrien korkeudessa, jalat ilmassa heiluen. Ylläni pullistelee liitovarjo, ympärilläni kohoavat Himalajan lumiset huiput.

Tärisevillä käsillä kaivan sylissäni olevasta pussista pienen palan raakaa lihaa. Kun ojennan nahkahanskan suojaaman käteni, tumma hahmo ilmestyy takaani. Suuri lintu laskeutuu kevyesti ranteelleni ja nappaa käyrällä nokallaan lihanpalan sormistani. En tunne sen teräviä kynsiä paksun hansikkaan läpi.

Otus katsoo minua suoraan silmiin kuin kiittääkseen ja kohoaa uudestaan siivilleen. Kun liitovarjo kääntyy seuraamaan lintua, tunnen todella lentäväni.

Kun liitovarjo kääntyy seuraamaan lintua, tunnen todella lentäväni.

Nepalin patikointipääkaupungissa, Pokharassa, on useita liitovarjoilua järjestäviä matkatoimistoja. The Parahawking Projectin erikoisuus on ”liitohaukkailu”, tandem-lennot koulutetun korppikotkan kanssa.

Liitohaukkailun keksi Pokharassa asuva Scott Mason. Hän koulutti Kevinin, pesästään pudonneen pikkukorppikotkan, lentämään kanssaan. Tandem-lennoilla ensikertalainenkin pääsee Kevinin ruokkimisen lisäksi ihailemaan Annapurnan kahdeksan kilometrin korkeuteen kohoavia lumihuippuja.

 

Lue lisää:

Nepal-opas

Pokhara-opas