Chitwanin kansallispuisto – Nepal, tuo sarvikuonojen maa

nepal chitwan
Norsujen selästä sarvikunojen kanssa voi tehdä suhteellisen turvallisesti lähituttavuutta. Kuva: Ville Palonen

Chitwan on Nepalin suosituin kansallispuisto, jossa näkee lähes varmasti harvinaisia Aasian sarvikuonoja. Myös tiikerien näkemiseen on Chitwanissa mahdollisuus, tosin pieni.

Sarvikuonojen lisäksi tulee bongattua todennäköisesti erilaisia peruaeläimiä sekä villejä riikinkukkoja. Chitwanissa järjestettävillä veneretkillä näkee usein komeita krokotiileja.

Chitwan sijaitsee noin kuuden tunnin bussimatkan päässä Kathmandusta.

Chitwan ja norsulla ratsastaminen

Chitwan on maailman parhaita paikkoja ratsastaa norsuilla – jos sellaisen elämyksen haluaa kokea.

Norsuilla ratsastamisesta on tullut viime vuosina hyvin kontroversaalia sitä mukaa kun tietämys norsuilla ratsastamisen huonoista puolista on kasvanut. Norsuja pidetään usein huonoissa oloissa ja niiden kouluttamiseen kuuluu yleensä väkivaltaista alistamista.

Hyvää Chitwanissa on se, että norsuilla ei ratsasteta ”muuten vain”, vaan norsuilla ratsastamiseen on Chitwanissa syy ja tarkoitus.

Norsujen selästä bongataan sarvikuonoja. Sarvikuonot eivät häiriinny norsuista, joiden kanssa ne ovat tottuneet rauhalliseen rinnakkaiseloon. Kävellen sarvikuonojen lähestyminen on sen sijaan vaarallista – vaikka Chitwanissa järjestetäänkin myös muutaman tunnin kävelysafareita.

Chitwan ja sarvikuonot

Nepal Chitwan
Nepalissa sarvikuonoja riittää jonoksi asti. Kuva: Ville Palonen

Norsuilla ratsastetaan noin tunnin ajan Chitwanin metsissä ja sarvikuonoja näkee lähes varmasti, sillä kuonokkaat tykkäävät kölliä vakiopaikoillaan mutalammikoissa.

Sarvikuonoja näkee usein poikasensa kera. Parhaimmillaan useita kerralla.

Chitwanissa on sarvikuonoja terve populaatio. Sarvikuonoja on niin paljon, että niitä on hiljan siirretty myös syrjäisempään Bardian kansallispuistoon – joka on puolestaan yksi maailman parhaista paikoista nähdä tiikereitä.

Chitwan ja kävelysafarit

Myös kävelysafarit ovat suosittua huvia Chitwanissa. Kävellen voi nähdä esimerkiksi sarvikuonoja – tosin tilanne voi kääntyä vaaralliseksi.

Kävelysafarilla mukana kulkevat kansallispuiston vartijat eli rangerit, joilla on suojanaan pitkät kepit. Aivan aluksi he kertovat ohjeet, miten toimia, jos kohtaamiset eläinten kanssa käyvät uhkaaviksi. Paras ohje on kiivetä puuhun.

Jos sarvikuono näyttää uhkaavia merkkejä kävelijöitä kohtaan, kopauttaa ranger kepillään puuta. Syntynyt paukahdus säikähdyttää sarvikuonon tielleen – yleensä.

Ja jos ei säikäytä, niin on parasta pinkoa zigzagia karkuun ja pudottaa tavaroitaan matkan varrelle toivoen että sarvikuono pysähtyisi niitä haistelemaan.

Chitwanissa tapahtuu vuosittain uhkaavia tilanteita ja vakavia onnettomuuksia kävelysafareilla. Nepalissa niistä ei vaan pidetä turhan tarkkaa lukua.

Voiko Chitwanissa nähdä tiikereitä?

Chitwanissa on vakaa tiikerikanta, mutta tiikerien näkeminen on harvinaista. Samoin leopardin nähdäkseen tarvitsee todella hyvää onnea.

Huulikarhuja (Sloth bear) on paremmat mahdollisuudet nähdä, varsinkin jeeppisafarilla.

Jeeppisafareilla pystytään taittamaan pitempi matka kuin norsuilla ratsastaen ja kävellen.

Pohjimmiltaan Chitwan on leppoisa luontokokemus

Nepal Chitwan
Chitwanin kansallispuistoa reunustavalla joella käydään veneretkillä aamuvarhaisella. Kuva: Ville Palonen

Chitwanin elämykset voivat kuulostaa hurjilta, mutta suurimmalle osalle matkailijoista Chitwan on pohjimmiltaan hyvin leppoisa kokemus.

Suurin osa matkaajista ei itse asiassa tule edes käyneeksi varsinaisessa kansallispuistossa vaan sitä reunustavissa community forest -metsissä, joissa näkee samoja otuksia kuin kansallispuiston alueella. Retket vievät hyvin harvoin Chitwanin koskemattomaan sydämeen.

Sekä norsuratsastukset, kanoottiretket että patikoinnit tapahtuvat pääosin juuri näissä yhteisissä kylämetsissä – ja usein hyvin pienellä alueella. Kyseinen metsä ei ole kovin dramaattisen näköinen viidakko.

Kannattaako Chitwaniin siis mennä? Jos etsii villiä viidakkokokemusta, Chitwan on todennäköisesti väärä valinta. Jos haluat ratsastaa norsulla tai nähdä sarvikuonoja, on Chitwan siihen todennäköisesti maailman paras paikka.

Chitwanin hotellit ja majatalot

Chitwanin matkailukeskus on kansallispuiston vieressä joen rannalla sijaitseva Sauraha, jossa on majoitusta jokaiselle kukkarolle.

Suosikkipaikkojamme on hieman Saurahan ulkopuolella sijaitseva Sapana Village Lodge. Omassa rauhassaan joen rannassa sijaitsevassa majatalossa on mukava safaritunnelma. Huoneet ovat viihtyisät ja pihamaalla on paljon tilaa. Majatalolla on myös omat norsunsa, joiden päivätoimia voi tarkkailla.

Chitwanissa on paljon myös todella edullisia majapaikkoja. Safariretket järjestetään yleensä majapaikan kautta.

Katso tarjoukset Saurahan majoitukseen.

Chitwanin kansallispuistomaksu

Chitwanin kansallispuistomaksu on 2000 rupiaa (noin 15 euroa) per päivä. Aktiviteettien hinnat alkavat 20 eurosta. Jeeppisafarit ovat selvästi kalliimpia kuin kävelysafarit ja sarvikuonojen bongaaminen norsulla ratsastaen.

Paras aika matkustaa Chitwaniin

Chitwan sijaitsee alavilla mailla Terain alueella lähellä Intian rajaa. Teraista vitsaillaan, ettei siellä ole koskaan miellyttävä ilmasto. Joko on tuskallisen kuuma tai hyytävän kylmä.

Hyvä puoli on se, että Chitwaniin voi matkustaa ympäri vuoden.

Parasta aikaa on maaliskuu, jolloin talvi on ohi, muttei ole vielä kuuma ja heinä on matalalla, mikä tekee eläinten bongaamisesta helppoa. Mitä pitemmälle huhtikuu ehtii sitä kuumemmaksi ilma käy. Kesäkuussa alkaa sadekausi.

Syksyllä heinä on korkealla, mikä vaikeuttaa eläinten näkemistä. Talvella voi olla kylmä.

Matka Chitwaniin

Chitwan on maantieteellisesti suunnilleen Kathmandun ja Pokharan puolivälissä. Se ei ole kuitenkaan Kathmandun ja Pokharan välillä kulkevan tien varrella, vaan vaatii kiertolenkin.

Bussimatka kummasta tahansa kohteesta kestää viidestä kuuteen tuntien riippuen liikenteestä.

Kathmandusta matkustaa Chitwaniin helpoiten ilmastoiduilla turistibusseilla, jotka lähtevät keskustan reppureissukeskittymästä Thamelista aamuseitsemän aikaan. Pokharasta turistibussit lähtevät puoli kahdeksalta aamulla.

Chitwaniin voi myös lentää Kathmandusta. Chitwanin lentokenttä on nimeltään Bharatpur, ja se sijaitsee 20 kilometrin päässä Saurahasta.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Nepaliin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!