Bandipur – Shangri-La löytyi Nepalista

Nepal-bandipur

Bandipur on kuin legendojen Shangri-La, Himalajan vuoristossa lymyilevä rauhan ja kauneuden keidas.

Teksti ja kuva: Antti Helin

Miten tällainen paikka voi olla keskellä ei-mitään? Sellainen on monen ensimmäinen reaktio Bandipuriin saapuessa. Kaunis vuoristokylä koostuu muutamasta kadunpätkästä, joita reunustavat komeat vanhat rakennukset. Talot ovat jännä sekoitus perinteistä newari-arkkitehtuuria ja eurooppalaista uusklassismia. Kylän ympärillä levittäytyvät vehreät terassiviljelmät ja kirkkaalla ilmalla Nepalin upeimpiin kuuluvat vuoristomaisemat – jos puhutaan paikoista, joihin vaeltamatta pääsee.

Autoja ei keskusraitille päästetä, ja iltaisin ravintolat levittävät pöytänsä kävelykadulle. Olo on melkein kuin italialaisessa pikkukaupungissa.

Kylä sijaitsee korkean kukkulan laella 1030 metrin korkeudessa (Nepalissa vain lumihuippuja kutsutaan vuoriksi) Kathmandun ja Pokharan välissä, pitkän ja mutkittelevan sivutin päässä.

Bandipur ei tietenkään aina ole ollut syrjässä; siitä kertoo vauras arkkitehtuuri. Kathmandunlaakson newareita muutti kylään kauppiaiksi 1700-luvun lopulla, heidän kotilaaksonsa oli joutunut gorkhakuningas Prithvi Narayan Shahin valtaamaksi.

Kylästä tuli tärkeä välipysähdyspaikka Intian, Nepalin ja Tiibetin väliä kulkeville kauppakaravaaneille. Kunnes kaikki muuttui 1950-luvun lopulla, kun Kathmandun ja Pokharan välille rakennettiin autotie, mikä jätti Bandipurin sivuun. Bandipur vaipui puolen vuosisadan unohdukseen.

Sana Bandipurista on vihdoin alkanut kiiriä, ja moniin keskusraitin rakennuksista on avattu majataloja. Todella hyvää laatua tarjoaa tosin vasta muutama majatalo, kuten Himalayan Encounters -vaellustoimiston pyörittämä Old Inn. Kiitos Bandipurin uudesta kukoistuksesta kuuluukin pitkälti Himalayan Encounters -toimistolle, joka ”löysi” Bandipurin ja nosti sen Nepalin matkailukartalle.

Bandipurin lähimaastossa voi trekkailla, mutta parhaimmillaan kylä on rentoutumiseen pitempien vaellusten jälkeen. Bandipurista kun tulee mieleen tiibetiläinen legenda salaisesta rauhan ja kauneuden paratiisista, Shambalasta eli Shangri-Lasta, joka lymyilee piilossa jossain Himalajan vuoristossa.

Bandipurin nähtävyydet

Kylän ainoa varsinainen nähtävyys on pieni Khadga Devi Mandir -temppeli. Mielenkiintoiseksi temppelin tekee siihen liittyvä tarina. Temppelissä säilytetään maagista miekkaa, jonka paikallisen kuninkaan kerrotaan saaneen itseltään Shivalta, hindujumalalta joka tuhoaa ja rakentaa. Miekka otetaan esille vain yhtenä päivänä vuodessa Dashain-juhlan aikaan, ja silloinkin se on kankaisiin kääritty, sillä legendan mukaan pelkkä miekan katsominen tappaa.

Komeita Himalajan vuoristomaisemia voi ihailla Tudikheliksi kutsutulta tasanteelta, jolle on kymmenen minuutin kävely Bhandipurin pääkadulta eli basaarista. Kirkkaalla ilmalla avautuu uskomattoman upea näkymä melkein koko Nepalin vuorijonoon Dhaulagiristä Langtangiin asti.

Hyvä vaihtoehto maisemien ihailuun on kivuta osan matkaa Thani Mai -pyhätölle johtavia kiviportaita. Kymmenen minuutin nousun jälkeen edessä avautuu Bhandipurin kylä, jonka takana levittäytyy vuoristojono. Aivan ylös asti ei ole välttämätöntä nousta, sillä Thani Main pikkuruisessa pyhätössä itsessään ei ole kummempaa nähtävää.

Bandipurin vaellukset

Kaunis polku vie hienojen maisemien läpi Ramkot-kylään, jonne edestakainen kävely muodostaa neljän tunnin vaelluksen. Kylä on säilynyt hyvin perinteisenä; melkein kaikilla taloilla on pihamaallaan oma vuohiaitauksensa ja kanat kulkevat vapaana. Muutama vanha pyöreä talokin on säilynyt. Kylän perällä on yksinkertainen majatalo, jossa voi yöpyä, tai tilata virvokkeita ja ihailla upeita vuorimaisemia.

Toinen patikkakohde on tippukiviluola Siddha Gupha, jolla on pituutta 400 metriä ja leveyttä 10 metriä. Polku luolalle on paikoin vaikea ja kapea, ja matkaan kannattaa varata ainakin puolitoista tuntia suuntaansa.

Vaelluksille voi kysyä mukaan oppaita majataloista.

Matka Bandipuriin

Bandipuriin pääsee ottamalla Kathmandun ja Pokharan väliä kulkevan bussin ja jäämällä pois suunnilleen matkan puolivälissä Bandipurin risteyksessä. Risteyksestä lähtee ylös Bandipuriin jeeppikuljetuksia sitä mukaa kuin ne täyttyvät, suunnilleen kolmen vartin välein.

Helpoin tapa päästä perille on järjestää retki Kathmandusta tai Pokharasta jonkin vaellustoimiston kautta. Erinomainen toimisto on Himalayan Encounters (www.himalayanencounters.com), joka pitää Bandipurin tunnelmallisinta majataloa, Old Bandipur Inniä.

Vertaa eri lentoyhtiöiden tarjouksia Nepaliin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT