Edmund Hillary vai Tenzing Norgay – kumpi oli ensin huipulla?

Edmund Hillary ja Tenzing Norgay
Kuva Wikimedia Commons

Edmund Hillary ja Tenzing Norgay valloittivat Mount Everestin. Todellisiksi sankareiksi he nousivat muilla ansioilla.

Ulkonäkönsä puolesta parivaljakko sopisi paremmin Pekka Puupää -tarinaan kuin valloittamaan maailman korkeinta vuorta. Toinen miehistä on hontelo hujoppi, jonka pitkillä ja kulmikkailla kasvoilla hymykin näyttää irvistykseltä. Toinen on pieni ja sopusuhtainen, ja hänen päivettyneillä kasvoillaan välähtelee aurinkoinen hymy.

Toinen koikkeloi eteenpäin kuin kirahvi, toinen taivaltaa kissamaisen sulavasti.

Mutta niin vain miehet nousevat askel kerrallaan kohti Mount Everestin huippua toukokuun 29. päivän aamuna vuonna 1953.

Viiden tunnin ajan uusiseelantilainen Edmund Hillary ja sherpa Tenzing Norgay iskevät hakuillaan portaita jääseinämiin. Alapuolella uhkaavat huimaavat rotkot.

Lähes yhdeksän kilometrin korkeudessa jokainen liike vaatii ponnistelua, vaikka kiipeilijöillä on happipullot selässään. Yhden askeleen ottaminen hengästyttää kuin kokonainen pururatakierros.

Vielä yli viimeisen harjanteen ja…

Hyvä kysymys: mikä tekee todellisen sankarin?

”Me nujersimme sen pirulaisen”, Edmund Hillary hihkaisee tovereilleen, kun hän palaa Tenzing Norgayn kanssa takaisin telttaleiriin.

Miehille tarjotaan kupit kuumaa teetä. Maailman korkein vuori, 8 848 metriin kurottava Mount Everest, on viimein valloitettu, mutta tilanne tuntuu kovin arkipäiväiseltä.

Kenraali John Huntin johtamasta retkestä on puuttunut kaikki se dramatiikka, joka teki kymmenestä aikaisemmasta Everestin valloitusyrityksestä ikimuistoisia. Vuori on valloitettu pikkutarkalla suunnittelulla eikä kukaan kuole. Paleltumille ei menetetä edes yhtä ainutta varvasta.

Itse nousu ei ole lainkaan yhtä kiinnostava kuin se, mitä Hillary ja Tenzing tekivät urotekonsa jälkeen. He näyttivät, kuinka sankarien kuuluu käyttäytyä.

Kun valtaosa maailmanhistorian suurista seikkailijoista on ollut sietämättömiä mulkeroita, Hillary oli vaatimaton mehiläisfarmari Uudesta-Seelannista. Sankaritekoaan seuranneina viikkoina hän ei uskaltanut itse kosia tulevaa morsiantaan, vaan tämän äiti joutui esittämään asian puhelimessa tyttärelleen.

13-lapsiseen perheeseen syntynyt Tenzing ei kehuskellut saavutuksillaan, vaikka hän oli ollut mukana kuudella aikaisemmallakin yrityksellä nousta Everestin huipulle.

Everestin valloituksen jälkeen Hillary ja Tenzing alkoivat tehdä työtä Everestin rinteillä asuvan sherpakansan hyväksi. Hillary perusti kymmeniä kouluja ja terveyskeskuksia syrjäisille vuoristoseuduille.

”Olen vain maksanut takaisin sitä apua, mitä olen sherpoilta saanut”, hän sanoi.

Tyhmä kysymys: kumpi oli ensin huipulla?

Hillarylta ja Tenzingiltä kysyttiin monesti, kumpi heistä oli ensimmäisenä huipulla. Kiipeilijöistä kysymys oli älytön. Eivät he nousseet vuorelle kilpaa, vaan toisiaan tukien. Eikö suurempi sankari olisi sitä paitsi se, joka antaisi toiselle kunnian olla ensimmäinen?

Hillary ja Tenzing saattoivat olla aikakautensa sitkeimpiä kiipeilijöitä, mutta he eivät selättäneet vuorta kaksistaan. He olivat osa 13 vuorikiipeilijän ja 350 nepalilaisen kantajan retkikuntaa. Tietä huipulle olivat raivanneet vuodesta 1921 alkaen kaikki aikaisemmat yrittäjät, joista monen matka oli päättynyt traagisesti.

Silti Hillaryltä ja Tenzingiltä yhä vain kysyttiin, kumpi oli ensimmäinen. Lopulta Tenzing kyllästyi uteluihin.

”Vähän huipun alapuolella Hillary ja minä pysähdyimme. Katsoimme ylös, ja jatkoimme matkaa”, Tenzing kertoi vuosia myöhemmin. ”Meidät yhteen kytkevä köysi oli 30 jalkaa pitkä, mutta pidin suurinta osaa siitä kädessäni silmukalla, joten olimme noin kuuden jalan (kahden metrin) päässä toisistamme. Kuljimme eteenpäin hitaasti mutta varmasti. Ja sitten olimme siinä. Hillary astui huipulle ensin. Ja minä seurasin perässä.”

Huipulla Hillary kätteli Tenzingiä, mutta sherpa nappasi pitkän miehen syleilyynsä. Hetken aikaa kaverukset takoivat toisiaan selkään maailman katolla. Takana oli seitsemän viikkoa kiipeämistä ja korkeaan ilmanalaan sopeutumista. Huipulla he ehtivät viettää 15 minuuttia.

Tenzing kaivoi lumeen pienen kuopan ja laski siihen uhrilahjansa Everestille, sherpojen Chomolungmalle, Maailman jumaläidille: pari keksiä, suklaalevyn ja makeisia. Hillary lisäsi joukkoon pienen krusifiksin.

Tenzing on kuvannut, että näkymä huipulla oli samaan aikaan villi, upea ja hirvittävä. Mutta sherpa rakasti vuorta liikaa pelätäkseen sen voimaa. Hetkenä, jota hän oli odottanut koko ikänsä, vuori ei tuntunut enää elottomalta hahmolta kiveä ja jäätä, vaan lämpimältä ja ystävälliseltä.

Aivan kuin se olisi ollut elossa.

Lue lisää: Kaikki historialliset matkat

Kirja matkailun historiasta

Kuinka kapteeni Cook keitettiin? on hauska tietokirja matkailun historiasta.

Tämä tarina on julkaistu muokatussa muodossa myös teoksessa ”Kuinka kapteeni Cook keitettiin – 50 kummallista tarinaa matkailun historiasta”. Jos pidit tästä tarinasta, pidät myös kirjasta. Kyseessä on mukaansa tempaava tietokirja matkailun historiasta, jossa 50 hauskan tositarinan avulla kerrotaan, miten matkailu ja maailman on muuttunut vuosisatojen varrella.

Sopii erinomaisesti kaikille matkailusta – ja historiasta – kiinnostuneille.

Kirjasta saa nyt julkaisutarjouksena kirja.fi-kirjakaupasta 30 prosentin alennuksen koodilla KAPTEENICOOK30. Käy tilaamassa itsellesi tai ystävällesi!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi