Mitä Nepaliin kannattaa pakata mukaan?

nepal-matkatavarat
Paikallisen kantajan taakassa riittää ihmettelemistä.

Nepal on maailman köyhimpiä maita ja kauppojen valikoimat ovat hyvin rajalliset – ja vaikka tavaroita löytyykin, ovat ne yleensä kalliimpia kuin länsimaissa. Nepalin-matkalle kannattaakin pakata kotoa mukaan kaikki mitä lomalla tarvitsee.

Millaiset vaelluskengät Nepalin vaelluksille?

Suurimmalla osalla Nepalin-vaelluksista ei tarvitse hienoja ja raskaita vaelluskenkiä. Vaelluspolut ovat oikeita polkuja ja niillä saisi nähdä aika paljon vaivaa nilkkansa taittaakseen. Kävelyetapit ovat korkeuserojen takia yleensä myös sangen lyhyitä, puolen päivän mittaisia, joten jalkapohjatkaan eivät pääse pahasti väsymään. Parhaat kengät Nepalin vaellukselle ovat tukevat mutta kevyet vaelluskengät. Poluilla pärjää tarvittaessa vaikka lenkkareissa.

Upouusia kenkiä ei vaellukselle kannata ottaa vaan kengät, jotka on hyvin ”sisäänajettu” eivätkä aiheuta rakkoja.

Mitkä ovat hyvät vaellusvaatteet Nepaliin?

PÄIVITYS: Lokakuussa 2014 Annapurnan vaellusreiteille iski epätavallisen voimakas lumimyrsky, joka vei ainakin 39 vaeltajan hengen, jotka eivät olleet osanneet varautua yllättävään myrskyyn. Vaikka vaelluksilla yleensä pärjääkin varsin yksinkertaisilla varusteilla, aina pitäisi varautua poikkeusolosuhteisiin, jotka voivat olla hengenvaaralliset.

Tavallisille vuoristovaelluksille ei tarvitse huippuluokan vaellusvarusteita. Vaellukset tapahtuvat yleensä kuivana kautena, jolloin sateet ovat harvinaisia eli goretex-kilpavarusteluun ei tarvitse lähteä mukaan. Ja jos sade ylättääkin, niin tavallinen sateenvarjo suojaa mukavasti – ja vaelluspoluilla on paljon teetupia, joihin voi suunnata sadetta pitelemään.

Päivisin aurinko lämmittää ja shortseissa pärjää hyvin. Illaksi on hyvä varata mukaan pitkät housut ja lämmin fleece sekä takki. Kevyt ja pieneen tilaan pakkautuvat mutta lämmin downjacket on hyödyllinen vuoristovaelluksilla talvisin lokakuusta pitkälle kevääseen.

Paitojen on olla hengittäviä ja hikeä iholta poistavia.

Tarvitaanko Nepalin vaelluksilla makuupussia?

Makuupussi on hyvä ottaa mukaan vaellukselle – vuoristossa tulee iltaisin viileää ja oma makuupussi on yleensä miellyttävämpi vaihtoehto kuin majatalojen (teetupien) raskaat viltit. Mutta mitenkään välttämätöntä makuupussin raahaaminen ei ole, ellei sitten matkusta kylmään aikaan ja korkealle.

Jos kotona ei ole sopivaa makuupussia, varsin hyviä makuupusseja löytää edullisesti Thamelista.

Vedenpuhdistusvälineet

Kaupunkien, etenkin Kathmandun, vesijohtovesi on niin likaista, ettei sitä kannata ruveta puhdistamaan kotikonstein vaan ostaa suosiolla pullovettä. Ja pullovesissäkin kannattaa suosia kalliimpia merkkejä, sillä monen halpamerkin vedestä löydetään säännöllisesti paikallisten terveysviranomaisten ratsioissa epäpuhtauksia.

Vaelluksillakin pystyy usein ostamaan pullovettä, mutta sen hinta nousee, mitä korkeammalle mennään ja tyhjät muovipullot ovat ympäristöongelma. Parasta ottaa mukaan vedenpuhdistusvälineet, joilla voi pudistaa vuoristopurojen vettä tai varmuuden vuoksi paikallisten vedentäyttöpisteiden veden.

Taskulamppu

Nepal ja varsinkin Kathmandun alue kärsii kroonisesta sähköpulasta. Talvella sähkökatkot saattavat kestää jopa 20 tuntia – eikä sähkökatkoja edes kutsuta nimellä sähkökatko, vaan load shedding eli sähköä jaellaan säännöstellen muutama tunti päivässä eri kaupunginosien välillä. Lopun ajan kodit ja palvelut joutuvat tuottamaan sähkönsä itse generaattoreilla tai varaamalla isot akut täyteen sähköä silloin kun sitä on.

Kathmandu pimeneekin pian auringon laskettua ja kaduilla on liki säkkipimeää kaikkialla muualla paitsi Thamelin vilkkaalla turistialueella. Eikä majataloissakaan sähköä aina riitä koko ajaksi. Ota siis mukaan taskulamppu tai mieluummin otsalamppu.

Kiikarit

Kiikarit tulevat tarpeeseen. Niillä voi bongata villieläimiä ja lintuja kansallispuistoissa ja ihailla vaelluksilla vuorenrinteitä aivan vierestä.

Lääkkeet

Lääkkeet ovat Nepalissa älyttömän halpoja; ne tulevat Intiasta. Harvinaisimpia lääkkeitä saattaa tosin olla vaikea löytää. Vaellusmatkalle mukaan pakattavat vuoristotautilääkkeet kyllä löytyvät, ja ne saa Kathmandusta paljon Suomea edullisemmin. Lue lisää matkalla tarvittavista lääkkeistä.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi