Otsalamppu – matkan paras valonlähde

otsalamppu
Petzl Zipka on pieni ja mainio otsalamppu.

Jokainen retkeilyä harrastava tietää, että mukaan pitää pakata kunnollinen valaisin. Tavallista taskulamppua parempi vaihtoehto on pieni ja kätevä otsalamppu. Otsalampusta on usein iloa ja apua myös ihmisten ilmoilla matkustaessa.

Otsalamppu on parempi kuin taskulamppu

Pieni otsalamppu on matkavaruste, jonka otan mukaan jokaiselle reissulle. Koskaan ei voi tietää, yllättääkö sähkökatko hotellissa (tai mökillä), eikä yöjunan hytissä viitsi häiritä muiden unia kattovalon kanssa. Baarista majapaikkaan hoippuessa lisävalo suojelee pimeällä kujalla lojuvaan koirankakkaan astumiselta.

Miksi otsalamppu on parempi kuin taskulamppu, joka on usein edullisempi? Syy on yksinkertainen: otsalampun kanssa kädet jäävät vapaaksi. Pimeässä puuhailu (vaikkapa teltan pystyttäminen tai matkalaukun pelssaaminen) on monin verroin helpompaa, kun voi käyttää molempia käsiä.

Nykyinen suosikkilamppuni on Petzl Zipka. Sen vanhempi versio on kulki mukana joka ikisellä reissulla monta vuotta, ja kesti ilman ongelmia. Tätä artikkelia varten sain maahantuojalta testattavaksi uudistetun mallin (kuvissa).

Petzl Zipka on pieni mutta (tarpeeksi) pippurinen

Petzl Zipka on pieni otsavalaisin, joka sopii mainiosti kaikenlaiseen peruskäyttöön. Itse en ole kaivannut lisätehoja kuin pari kertaa öisessä viidakossa eläimiä bongatessa. Tämä oli vanhemman mallin kanssa – uudessa on enemmän potkua.

Lampussa on kaksi valotehoa. Tehokkaamman (100 lumenia) kantama on monta kymmentä metriä, himmeämpi (20 lumenia) taas säästää paristoja eli sopii esimerkiksi pimeässä lukemiseen. Vanhaan malliin verrattuna uudessa Zipkassa on enemmän tehoa, mutta toisaalta hätävilkkutoiminto puuttuu. No, enpä sitä ikinä käyttänytkään.

Päivitys: Zipkan uusimmassa mallissa on tehoa huikeat 300 lumenia. Kantamaksi luvataan kokonaiset 65 metriä.

Zipka toimii kolmella AAA-paristolla, joiden käyttöajaksi valmistaja lupaa reilusti yli sata tuntia. Itse pakkaan varaparistot mukaan ainoastaan useita päiviä kestäville retkille. Vanhan Zipkan patteriosasto oli hiukan työläs avata, uudessa mallissa luukku aukeaa helposti.

Petzl_Zipka_2

Roisketiiviin Zipkan nerous piilee sisään kelautuvassa ohuessa dyneemanarussa. Tavallisten otsalamppujen hihna on usein tiellä ja takertuu taskujen tai repun muuhun sisältöön, mutta Zipka ei takerru yhtään mihinkään. Samalla vaijerisysteemi pienentää lampun kokoa huomattavasti. Zipkaa voi kantaa vaikka paidan rintataskussa: paristoineen se painaa vaivaiset 68 grammaa.

Kaikki eivät pidä vaijerista, sillä se ei ole yhtä miellyttävä kuin kankainen panta (varsinkaan paljasta otsaa vasten). Mielestäni pieni koko on kuitenkin suurempi etu, eikä pipon tai hatun kanssa eroa tavalliseen otsalamppuun edes huomaa. Bonuksena Zipkan voi ripustaa vilauksessa ranteeseen – tai vaikka polkupyörään – ilman remmien säätämistä.

Scandinavian Outdoor myy Petzl Zipkaa (noin 45 euroa), ja lisäksi montaa muuta matkailuun sopivaa otsalamppua.

Lue lisää:

Viisi parasta matkavarustetta – ja viisi turhaketta.