Nepalin parhaat matkakohteet

Nepal vuoret
Tiibetinbuddhalaiset rukousloput lennättävät tuuleen myötätunnon rukouksia.

Nepal on monipuolisempi matkakohde kuin moni uskookaan. Nepalin-lomalla voi vaeltaa Himalajalla, bongata tiikereitä luonnonpuistoissa ja ihmetellä Kathmandunlaakson eksoottista kulttuuria, jossa veriuhrit ovat edelleen arvossaan.

Ensimmäisenä matkailijoille tulevat Nepalista tietenkin mieleen vuoret ja vaeltaminen. Ja Nepal onkin maailman upeimpia – ellei upein – vaelluskohde. Maailman kymmenestä korkeimmasta vuoresta kahdeksan sijaitsee Nepalissa, ja vaelluksilla tutustuu upeiden vuoristomaisemien lisäksi Himalajan mystiseen, tiibetinbuddhalaiseen kulttuuriin.

Mutta Nepal ei ole vain vuoria, ja Nepaliin kannattaakin ehdottomasti matkustaa, vaikkei vaeltaminen kiinnostaisikaan. Kathmandu ja Kathmandunlaakson muut kaupungit ovat täynnä huikeaa, ikiaikaista arkkitehtuuria ja nähtävyyksiä. Vuoristojen juurella Terain kansallispuistoissa Chitwanissa ja Bardiassa voi bongata niin sarvikuonoja kuin tiikereitäkin. Pokhara on loistava rentoutumispaikka järven rannalla vuoristomaisemissa.

Tämän oppaan on kirjoittanut Himalajan alueen kulttuuriin erikoistunut matkailutoimittaja Antti Helin, joka on asunut neljä vuotta Nepalissa.

Nepal ja maailman ihmeet

kathmandu kumari
Kathmandun naapurikaupunki Patanin elävä Kumari-jumalatar.

Ihmeiden aika ei ole ohi. Nepalissa yliluonnollinen on arkipäivää: Kathmandussa asuu elävä jumalatar ja Himalajan vuoristosolissa lymyävät lumimiesten ohella pelottavat demonit. Nepal on yksi maailman maagisimmista paikoista. Ikiaikaiset perinteet ovat säilyneet maassa elinvoimaisina – ja verihurmeisina.

Kun korkealla vuoristossa värikkäät buddhalaiset rukousliput liehuvat tuulessa ja lennättävät ilmoille myötätunnon mantraa, om mani padme humia, Kathmandun laaksossa uhrataan edelleen eläimiä Kalille ja muille verenhimoisille jumalattarille.

Kathmandu tarjoaa harvinaislaatuisen mahdollisuuden matkailijalle: maailmassa ei ole montaa paikkaa, jossa pääsee näkemään silmästä silmään taivaallisen olennon, jumalattaren. Nuori lapsijumalatar Kumari asuu palatsissaan Kathmandun kuninkaallisella aukiolla.

Kathmandunlaaksossa on monta muutakin maailmanluokan nähtävyyttä: Kathmandun, Patanin ja Bhaktapurin vanhojen kaupunkien historialliset keskustat ovat niin mystisen näköisiä, että niillä tuntee tupsahtaneensa keskelle fantasiaelokuvan lavasteita.

Kathmandusta löytyvät myös Nepalin kiehtovimmat hotellit. Jos rahat riittävät, on luksushotelli Dwarika’s Hotel yksi maailman ikimuistoisimmista hotelleista. Dwarikasissa asuu kuin muinaisessa kathmandulaisessa palatsissa. Edullisesti perinteisestä tyylistä pääsee nauttimaan puolestaan ihanassa Hira Guest Housessa.

Tiibetin rajalla sijaitseva Ylä-Mustangin alue (Upper Mustang) on puolestaan maailman parhaiten ulkopuolisilta vaikutuksilta säilyneitä tiibetiläisalueita. Karun kaunis vuoristoalue oli suljettu matkailijoilta 1990-luvulle asti, ja ensimmäinen tie muualta Nepalista Ylä-Mustangin pääkaupunkiin Lo Manthangiin valmistui vasta muutama vuosi sitten. Sitä ennen kaikki liikenne tapahtui hevoskaravaaneilla.

Nepal ja Himalajan vuoristo

Nepal vaarat
Rukousliput ja -myllyt suojaavat matkaajaa Himalajan vuorilla.

Himalajan lumihuippuja ihaillakseen ei tarvitse välttämättä lähteä vaellukselle. Kirkkaalla ilmalla vuoria voi nähdä kaukaisuudessa pilkistämässä Kathmandun keskustastakin kukkuloiden laelta ja korkeiden rakennusten katoilta.

Paremmat näkymät avautuvat Kathmandun laakson reunalta Nagarkotin ja Dhulikhelin kylistä. Vuoret näyttävät olevan jo paljon lähempänä kuin keskustasta nähtynä.

Vieläkin kauniimmista vuorinäkymistä pääsee nauttimaan Pokharassa, joka sijaitsee aivan Annapurnan vuoriston kupeessa. Pokhara on muutenkin mukava paikka chillailla kauniin järven rannalla Kathmandun kaaoksen jälkeen.

Kaikkein kaunein paikka vuoristomaisemien ihailemiseen – jos ei ole menossa patikoimaan – on kuitenkin Kathmandun ja Pokharan puolivälissä sijaitseva ihastuttava Bandipurin kylä. Bandipurissa tuntuu saapuneensa salaiseen Shangri-Lahan.

Bandipur on Nepalin viehättävimpiä kyliä, mainio paikka hengailuun ja chillailuun, varsinkin jos Pokahara tuntuu turhan reppureissaajahenkiseltä. Bandipurissa on säilynyt vanha kylärakenne kauniine taloineen toisin kuin Pokharassa.

Vaeltaminen Nepalissa

nepal-matkatavarat
Vaeltaja ihmettelee taakkaa, jota kantaja vie ylös vuoren rinnettä.

Nepalissa on lukemattomia upeita vaellusreittejä. Syrjäisimmät reitit vaativat kuitenkin erikoisjärjestelyjä, ja suurin osa patikoijista suuntaakin kahdelle suosituimmalla vaellusreitille, joko Annapurnan-kierrokselle tai Everest Base Camp -vaellukselle. Reittien suosio on ansaittu: vuoristomaisemat ovat molemmilla huikeat.

Everest Base Camp -vaellus, yksi maailman legendaarisimmista vaelluksista, vie maailman korkeimman vuoren juurelle, perusleiriin, josta vuorikiipeilijät lähtevät Everestiä valloittamaan. Vaellukselle kannattaa varata aikaa noin 12 päivää.

Annapurnan kierros on erityisen mukava siitä syystä, että se on kierros eli koko ajan liikutaan uusissa, alati vaihtuvissa maisemissa eikä takaisin palata samaa reittiä. Vehreästä vuoristoviidakosta noustaan jäätiköiden luokse ja laskeudutaan alas kiviaavikolle.

Annapurnan kierrokselle kannattaa varata aikaa noin 11 päivää, joista kahdeksan on kävelypäiviä. Kolme päivää menee liikkumiseen Kathmandusta vaellusreitin varteen ja vaellusreitin päätepisteestä Pokharaan.

Kolmas kuuluisa vaellus suuntaan Langtangiin, jonka vaellusmaastoille on Kathmandusta ”vain” noin kuuden tunnin bussimatka. Langtangin alue kärsi pahoin huhtikuun 2015 maanjäristyksessä: kokonaisia kyliä hautautui maanvyörymien alle. Langtang on kuitenkin jo avautunut uudelleen matkailulle.

Lyhyempiäkin vaelluksia voi tehdä, esimerkiksi Pokharasta 4–6 päivää kestävän Poon Hill Trekin, mutta käytännössä komeimmat vuoristomaisemat ovat pitkillä trekeillä, joilla päästään aivan lumihuippujen vierelle.

Vaellukset Nepalissa eivät ole fyysisesti kovin vaativia, sillä päivämatkat ovat yleensä lyhyitä korkean ilmanalan sopeutumisen takia.

Nepalin safarit – tiikereitä ja sarvikuonoja

nepal chitwan
Chitwanissa tehdään tuttavuutta sarvikunojen kanssa.

Katmandusta matka jatkuu usein Annapurna-vuoren vieressä sijaitsevaan rentoon Pokharan kaupunkiin ja sieltä eri pituisille vaelluksille vuoristoon. Matkalla Pokharaan voi – ja kannattaa – tehdä kiertolenkki Chitwanin kansallispuistoon.

Lähellä Intian rajaa Terailla sijaitseva Chitwan on Nepalin suosituin kansallispuisto. Matkaa Kathmanduun on ”vain” 4–6 tuntia. Kansallispuiston suurin vetonaula ovat harvinaiset sarvikuonot, joita täällä näkee lähes varmasti.

Huulikarhujakin Chitwanissa voi nähdä, samoin tiikereitä, joiden kohtaaminen on tosin harvinaista. Eläimiä voi etsiä norsun selässä ratsastamalla, jeeppisafareilla ja kävellen (!).

Bardia National Park on Nepalin toinen komea kansallispuisto. Bardia on Chitwania syrjäisempi Kathmandusta nähden ja siksi paljon villimmän tuntuinen.

Matkailijoita Bardiassa käy vain vähän, vaikka Bardia on maailman parhaita paikkoja nähdä tiikereitä. Tiikereiden näkemiseen on loistavat mahdollisuudet etenkin kuumalla kaudella huhti–toukokuussa, kun tiikerit viihtyvät viilentävien vesilähteiden äärellä.

Bardian-matkan voi yhdistää vierailuun Lumphinissa, Buddhan synnyinpaikalla.

Lumbini – Buddhan synnyinpaikka

Lähellä Intian rajaa Terailla sijaitseva Lumbini on Buddhan syntymäpaikka. Näissä maisemissa Siddharta Gautama eli ylellistä elämää kuninkaan poikana, kunnes hän huomasi maailman olevan täynnä kärsimystä. Täältä hän lähti vaelluksilleen etsimään totuutta ja päätyi lopulta nykyiseen Intiaan opettamaan buddhalaisuutta.

Buddhan synnyinajasta 500-luvulta eaa. ei ole säilynyt mitään, mutta Lumbiniin on nykyaikana rakennettu useita komia buddhalaisia luostareita ja temppelitorneja eli stupia, jotka muistuttavat buddhalaisuuden eri koulukunnista ympäri maailmaa.

Tunnelma on harras: Lumphinissa kokee olevansa suurten asioiden äärellä.

Nepalin kulttuuri

eroottinen patsas
Nepalilaiset pronssityöt ovat upeita. Tämä kuvaa pyhää yhdyntää, yabyumia.

Nepal on kulttuurisesti uskomattoman rikas maa: Nepalissa asuu kymmeniä etnisiä kansoja omine kielineen ja kulttuureineen, ja vanhat perinteet ovat säilyneet elinvoimaisina jopa pääkaupungissa Kathmandussa.

Nepalin valtauskonto on hindulaisuus. Tiibetinbuddhalaisia ovat maan vuoristokansat – ja Kathmanduun suurin joukon asettuneet tiibetiläiset pakolaiset.

Uskonnoista kiehtovimpia on Kathmandun laaksossa asuvien newarien uskonto, joka on kummallinen sekoitus hindulaisuutta, tantrista buddhalaisuutta ja newarien omia, verenhimoisia jumaluuksia.

Jos newarilta kysyy, onko hän buddhalainen vai hindulainen, vastaus tapaa olla ”Kyllä”. Eli he ovat samaan aikaan molempia.

Newarien uskonnon erikoisuuksia ovat pyhä yhdyntä yabyum sekä eläinuhrit. Kathmandunlaaksossa uhrataan edelleen säännöllisesti vuohia ja kukkoja Kalille ja muille pelottaville jumalattarille.

Nepalin kiinnostavin kulttuurikohde on Kathmandunlaakso ja sen historialliset kaupungit Kathmandu, Patan ja Bhaktapur. Kaupunkien arkkitehtuuri ja kaupunkeja asuttavien newarien kulttuuri ovat molemmat lumoavan kummallisia, outoja ja ikiaikaisia.

Koskenlasku Nepalissa

Nepalin vuoristojoet tarjoavat maailman parhaisiin kuuluvia koskenlaskuseikkailuja. Koskenlaskumahdollisuuksiin vaikuttaa paljon vuodenaika.

Liitovarjoilu Nepalissa

Liitovarjoilua Pokharassa.
Liitovarjoilua Pokharassa.

Pokharaa pidetään yhtenä maailman parhaista liitovarjoilukohteista. Liitovarjoilemaan pääsee myös kesyjen haukkojen kanssa.

Last Resort – Benji-hyppy Tiibetin rajalla

Melkein Tiibetin rajalla, Last Resort -nimisessä telttakylähotellissa, voi hypätä yhden maailman korkeimmista benji-hypyistä. Jokirotkoon tehtävällä hypyllä on korkeutta 160 metriä.

Last Resort järjestää paljon muutakin seikkailullista tekemistä kuten koskenlaskua.

Voit jättää väliin

Kathmandun laakson kaupunkeja ja Pokharaa lukuun ottamatta muut Nepalin kaupungit tapaavat olla pölyisiä, betonista rakennettuja rötjäkkeitä.

Myös nepalilaiset orpokodit kannattaa kiertää kaukaa – monet niistä on perustettu lasten auttamisen sijaan huijaamaan rahoja hyväuskoisilta länsimaalaisilta.

Matka Nepaliin

Nepalin toistaiseksi ainoa kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Kathmandussa. Suomesta Kathmanduun lentää kätevimmin Turkish Airlinesilla (yksi vaihto) sekä Etihadilla (kaksi vaihtoa).

Katso parhaat lentotarjoukset Nepaliin.

Katso tarjoukset Nepalin hotelleihin ja majataloihin.

Vaellusmatkat Nepaliin

Suomalainen Mandala Travel -matkatoimisto järjestää kahdenkymmenen vuoden kokemuksella kiipeily- ja vaellusmatkoja  mm. Annapurnan, Langtangin ja Everestin kansallispuistoihin, sekä Nepalin kulttuuri- ja luontomatkoja.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi