Suomen parhaat paikat nähdä villieläimiä

Kontio viettää kesäpäivää Martinselkosessa. Kuva: Danny Laredo / Visit Finland

Karhun kohtaaminen suomalaisella suolla on unohtumaton elämys, joka ei kalpene ulkomaiden parhaimpienkaan luontoelämysten rinnalla. Ja mikä parasta, Suomi on maailman parhaita paikkoja pohjoisten suurpetojen katseluun.

Karhujen, susien ja ahmojen ohella Suomessa voi bongata myös saimaannorppia ja harmaahylkeitä. Upea elämys ovat myös lintujen kevät- ja syysmuutot. Vielä kun jossain voisi bongata oman kissapetomme, varovaisen ilveksen!

Alla kerromme parhaat paikat kokea Suomen luonto eläimellisimmillään.

Miten suurpetoja katsotaan Suomessa?

Suurpetoja katsellaan Suomessa piilokojuista. Kuva: Ville Palonen

Karhuja, susia ja ahmoja katsellaan pienistä, valokuvaukseen soveltuvista piilokojuista, joiden edustalle on jätetty haaskoja eläinten houkuttelemiseksi. Yleensä jo yhden yön aikana näkee useita kertoja eläimen, jota on tullut katsomaankin.

Piilokojuihin mennään yleensä alkuillasta, ja niissä vietetään koko yö aamuun asti. Kesken ei pääse pois ellei erikseen ole sovittu, että kojulla ollaan vain osan yötä.

Eväitä voi syödä ja hiljaista keskusteluakin käydä – eläimet tietävät joka tapauksessa hajusta ihmisen olevan kopissa. Ylimääräistä meteliä ja kovia ääniä kannattaa kuitenkin välttää.

Suurpetojen katseluun parasta aikaa on kesä, jolloin valoa riittää melkein läpi yön. Talvella karhut ovat talviunilla, mutta susia ja ahmoja voi katsella ympäri vuoden.

Usvaisessa yössä jolkotteleva susi on tunnelmallinen näky. Kuva: Staffan Widstrand / Visit Finland

Varaudu maksamaan noin 170 euroa per aikuinen paikasta hyvin yksinkertaisessa majassa. Nukkumista varten on lavitsat ja patjat. Kojuissa on yleensä vessat – asia kannattaa kuitenkin tarkistaa etukäteen. Joissain kojuissa vessan virkaa voi hoitaa pullo tai potta.

Kokemus sopii myös perheille. Testattu on. Pienempiä lapsia varten on hyvä ottaa mukaan vaikkapa tabletti, joka pitää lapset hiljaisina.

Mikä sitten tekee Suomesta niin hyvän kohteen suurpetojen katseluun? Syitä on kaksi: Suomi on harvoja maita, joissa haaskoilla ruokkiminen on laillista, ja aivan vieressä on Venäjä, jonka rajavyöhykkeiden erämaat pitävät Suomenkin suurpetokannan pystyssä.

Karhut – Suomussalmi

Suomussalmen Martinselkosessa näkee karhuja melkein jo liikaakin.Kuva; George Turner / Visit Finland

Karhu on Suomen metsien myyttisin eläin. Muinaisille suomalaisille karhu oli pyhä eläin, jonka nimeä ei turhaan lausuttu, vaan sitä kutsuttiin lempinimillä kuten mesikämmen.

Ja karhujen katseluun Suomi on maailman parhaita luontokohteita ellei paras. Karhusafareita järjestetään toki muuallakin, mutta Suomen kohteissa karhuja näkee (lähes) varmasti jo ensiyrittämällä ja varsin vaivattomasti.

Todellinen karhu-bonanza odottaa Suomussalmella, aivan itärajalla sijaitsevassa Martinselkosen eräkeskuksessa. Karhuja näkee taatusti, ja paljon. Itse asiassa karhuja voi nähdä Martinselkosessa jo melkein liikaakin. Kokemus lähentelee absurdia, kun edessä temmeltää toistakymmentä kontiota.

Karhusafareita on järjestetty Martinselkosella jo 30 vuoden ajan, eivätkä karhut tunnu enää juurikaan välittävän ihmisten läsnäolosta, vaan voivat tulla hyvinkin lähelle piilokojuja.

Karhujen kuvaamiseen Martinselkonen on mahtava paikka, mutta luontokokemuksena autenttisemmalta tuntuvan elämyksen tarjoavat Kuhmon karhusafarit.

Lue lisää Suomussalmesta.

Karhut ja sudet – Kuhmo

Kuhmo susi
Karhujen lisäksi Kuhmossa voi bongata susia. Kuva: Ville Palonen.

Suomussalmen kanssa Suomen parhaan karhujen katselupaikan tittelistä kilpailee Kuhmo. Myös Kuhmon piilokojuilla näkee karhuja lähes varmasti. Karhuja katsellaan yleensä suon laidassa. Elämys on upea. Edessä levittäytyvä suo on kuin maalaus, johon karhuja tulee pitkin yötä touhuamaan.

Poikkeuksellisen paikan Kuhmosta tekee se, että karhujen kanssa näkee usein samaan aikaan susia – ainoana paikkana maailmassa. Viimeisimmän vierailumme aikaan Kuhmossa olikin National Geographicin tiimi kuvaamassa karhujen ja susien vuorovaikutusta.

Lue lisää karhujen katselusta Kuhmossa.

Ahma ja karhu – Lieksa

Ahma on ujo suurpeto, jonka voi bongata piilokojusta käsin. Kuva: Ville Palonen

Jos ahma häviääkin karhuille ja susille koossa, voittaa ahma ne veikeydessä. Ahmalla on  pienet korvat, isot tassut ja paksu töpöhäntä. Vaan ulkomuodon ei sovi antaa hämätä: ahma on varovainen mutta ärhäkkä eläin, joka pistää tarvittaessa kampoihin vaikka karhulle.

Ja nimensäkin mukaisesti ahma on todellinen ahmatti – Liekan piilokojuilla ahman näkee usein kiipeävän keloonkin ruuan perässä. Ahmojen touhuja onkin mukava seurata, varsinkin jos on jo käynyt karhusafarilla. Suosittelemme!

Maailman parhaana paikkana ahman näkemiseen pidetään Lieksaa, ja Pohjois-Karjalaan matkataankin ympäri maailmaa juuri ahmoja kuvaamaan. Erä-Eeron pitämillä kuvauskojuilla ahman näkee lähes varmasti. Kaupan päälle on myös hyvät mahdollisuudet nähdä karhu.

Lue lisää Pohjois-Karjalasta.

Saimaannorppa – Rantasalmi

Saimaannorpat köllöttelevät rantakallioilla alkukesästä. Kuva: Teuvo Juvonen / Vastavalo

Suomen vaikeimmin bongattavia eläimiä on Saimaalle endeeminen Saimaannorppa – ja juuri se tekee saimaannorppien katselusta niin kiehtovaa. Fiilis on mahtava, kun norpan vihdoin näkee rantakalliolla köllöttelemässä. Ja vaikkei näkisikään, on norppien katselussa sopivasti tekemisen meinikiä, varsinkin, jos niitä etsii melontasafarilla Saimaan kauniissa maisemissa.

Norppia katselemaan kannattaa matkustaa Linnansaaren kansallispuistoon Rantasalmelle. Parhaiten norppia näkee touko-kesäkuun vaihteessa, kun norpat lekottelevat rantakallioilla nauttimassa alkavan kesän auringosta. Norppien lisäksi retkillä voi nähdä majavia.

Lue lisää Savosta.

Harmaahylje – Uusikaupunki

Hylkeet ovat Nyky-Suomen unohdettuja eläimiä. Entisaikaan, aina kivikaudelta asti, hylkeet olivat kuitenkin rannikolla erittäin tärkeitä saaliseläimiä, joiden perässä hylkeenpyyntäjät tekivät kuukausienkin mittaisia pyyntimatkoja jäitä myöten kauas avomerelle. Erityisen kallisarvoista oli hylkeenrasva eli traani.

Itämeren hylkeistä suurimpia ovat harmaahylkeet eli hallit, joiden urokset voivat kasvaa kahden metrin mittaisiksi ja painaa yli 300 kiloa.

Halleja pääsee bongaamaan hyljesafareilla, jotka lähtevät Uudestakaupungista. Safarit vievät Sandbäckin hylkeidensuojelualueelle, jonka kivisillä luodoilla köllöttelee parhaimmillaan satoja hylkeitä kylki kyljessä.

Suurin osa hylkeistä ei ole vieraista moksiskaan, mutta uteliaimmat kierähtävät laivan lähestyessä veteen ja uivat lähemmäs tuttavuutta tekemään. Jos onni käy, pääsee kuulemaan hylkeiden laulua. Voiko eksoottisempaa oopperaa ollakaan!

Retkien ohjelmaan kuuluu vierailu Isokarin majakalla, jonka suunnitteluun osallistui empire-arkkitehti Engel. Matkalla nähdään myös merimetsojen valtaamia saaria ja kalasääskenpesiä linjataulujen päällä.

Noin sata euroa maksavat retket kestävät koko päivän ja hintaan sisältyvät aamukahvi ja lounas. Retkiä järjestetään muutamana päivänä toukokuussa.

isokari.fi/hyljesafarit/

Lintujen muutto – Liminganlahti

Oulusta 30 kilometriä etelään sijaitseva Liminganlahti on Suomen paras – ja kuuluisin – paikka bongata lintuja. Komealla kosteikkoalueella on bongattu yli 200 lintulajia, ja se on Euroopankin mittakaavassa arvostettu lintuvesi. Parempaa paikkaa ei olekaan ihailla lintujen kevät- ja syysmuuttoja.

Alueella on viisi lintutornia, joista voi ihailla kotkia, joutsenia, hanhia, sorsia ja monenlaisia kahlaajia. Tosiharrastajille on myös piilokojuja. Erityisen hieno näky ovat suokukkojen soidintanssit, joita voi ihailla piilokojuista toukokuun puolivälin tienoilla.

Kannattaa tutustua myös Liminganlahden luontokeskukseen, joka on ainoana Suomen luontokeskuksista erikoistunut lintuihin. Keskukselta alkava seitsemän kilometrin mittainen luontopolku esittelee maankohoamista, jonka seurauksena Liminganlahtikin on syntynyt.

Lue lisää Oulusta.

Metsojen soidinmenot – Kuhmo

Suurpetojen ohella Kuhmossa voi ihailla myös metsojen soidinmenoja, jotka kestävät huhtikuun lopulta toukokuun puoliväliin.

Näky on mahtava, kun mahtavat ukkometsot ottavat toisistaan mittaa. Tähän tanssiin Pate Mustajärvellä ei olisi mitään asiaa.

Lue lisää Kuhmosta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi