Porvoo – lue vinkit Suomen idyllisimpään kaupunkiin

Porvoo
Porvoo taika on kauneimmillaan pienillä, keskiaikaisilla kujilla. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland

Porvoo on Suomen kuuluisin ja hienoin puutalokaupunki Rauman ohella. Erityisen ihanaksi vanhan Porvoon tekee kaupungin sijainti mäellä, muut Suomen kauneimmat puutalokaupungit kun ovat tasaisella maalla.

Mäkisyys tekee Porvoosta poikkeuksellisen dramaattisen näköisen. Maisemia kannattaakin ihailla myös Porvoonjoen vastarannalta, vaikkapa Vanhan Helsingintien sillan vieressä olevalta Näsin kiven näköalatasanteelta.

Suurin osa Porvoon vanhoista taloista on rakennettu vuoden 1760 tulipalon jälkeen, mutta vanhankaupungin epäsäännöllinen asemakaava on keskiajan peruja. Sekin on poikkeuksellista Suomen oloissa. Vanhan Porvoon kadut ovat kapeita ja mutkittelevia.

Vastaavaa, suoraan keskiajalta periytyvää kaupunkimaisemaa ei muualta Suomesta löydy. Porvoon vanhojen korttelien kujilla saakin hyvän kuvan siitä, millainen oli suomalainen rannikkokaupunki 500 vuotta sitten.

Porvoon maine yhtenä Uudenmaan hienoimmista nähtävyyksistä takaa myös sen, että kaupungissa riittää matkailupalveluita vieraiden nautittavaksi. On viihtyisiä kahviloita, houkuttelevia putiikkeja, herkullisia ravintoloita ja tunnelmallisia pikkuhotelleja.

Porvoo ei ole kuitenkaan myynyt sieluaan turismille, vaan vanha Porvoo on edelleen myös paikallisten asuttama ihanan tunnelmallinen asuinalue.

Jokikatu ja Välikatu – Vanhan Porvoon pääkadut

Vanhan Porvoon pääkatu
Porvoon Jokikadulla riittää kesäisin vilskettä. Kuva: Julia Kivelä Visit Finland

Porvoon vanhankaupungin ”pääkatuja” ovat Jokikatu ja Välikatu, jotka molemmat johtavat kaupungin uudelta puolelta Vanhalle raatihuoneentorille Vanhan Porvoon sydämeen. Molemmat kapeat ja nätit kadut on pyhitetty kävelijöille.

Molempien varrella on paljon kauppoja, ravintoloita ja kahviloita. Jokikatu on hyvinkin vilkas, Välikatu hieman rauhallisempi.

Varhan Porvoon muut kadut ovatkin sitten yleensä hyvinkin uneliaita. Esimerkiksi Välikadun viereistä ihanaa Vuorikatua pitkin voi kävellä kaikessa rauhassa keskustasta suoraan Porvoon tuomiokirkolle, jos ei ihmisvilinä miellytä.

Välikadun ja Vuorikadun välissä on Porvoon kehutuin majapaikka, Hotelli Runo. Hillityn tyylikkäästi sisustetusta hotellista löytyy hieno saunaosasto, ja aamupalaa moni hotellivieras kehuu elämänsä parhaaksi.

Porvoo kahvila Helmi
Astu sisään ihanaan kahvila Helmeen! Kuva: Julia Kivelä Visit Finland

Välikadun varrella, aivan Vanhan raatihuoneen takana, on Porvoon ihanin kahvila, kahvi- ja teehuone Helmi. Wanhaa aikaa henkivässä paikassa leivotaan kenties koko Porvoon herkullisimmat leivonnaiset! Niitä maistellessa kelpaa ihmetellä kahvilan boheemia sisustusta.

Jokikadun lähes pakollisia pysähdyspaikkoja on puolestaan PetriS Chocolate Room, jonka kakut ja konvehdit sulavat suuhun. Fiskarsista alkunsa saanut suklaapuotiketju toimii nykyään Porvoon lisäksi Mathildedalissa ja Halikossa.

Vanha raatihuoneentori – aloita täältä Porvoon kierros

Kapea Ralinginkuja laskeutuu Vuorikadulta alas Vanhalle raatihuoneentorille. Kuva: Julia Kivelä Visit Finland

Vanhan Porvoon sydän on Vanha raatihuoneentori, jonka näkymiä hallitsee vuonna 1764 valmistunut Vanha raatihuone. Se on Suomen vanhin alkuperäisessä asussaan säilynyt raatihuone. Rakennuksessa toimii Porvoon museo, joka esittelee kaupungin historiaa.

Vieressä sijaitsevaan Holmin taloon on sisustettu varakkaan porvoolaisen porvarin koti 1700-luvulta.

Raatihuoneentorille kannattaa suunnata heti alkuun Porvoon-matkalla. Aukiolta voikin sitten lähteä harhailemaan ympäri viereisiä pikkukujia – vaikkapa ylös kapeaa ja söpöä Ralinginkujaa, joka alkaa heti raatihuoneen kulmalta.

Ralinginkuja johtaa kauniille Vuorikadulle, joka vie Porvoon Tuomiokirkolle.

Porvoon tuomiokirkko – Porvoon kuuluisin nähtävyys

Porvoo kaunis katu
Kaunis Kirkkokatu nousee kohti Porvoon tuomiokirkkoa. Kuva: Julia Kivelä Visit Finland

Porvoon kuuluisin nähtävyys on 1400-luvulla rakennettu, myöhäisgotiikkaa edustava Porvoon tuomiokirkko. Kirkon katto tuhoutui vuoden 2006 tuhopoltossa, mutta on korjattu. Sisällä kirkossa voi ihmetellä muun muassa katosta roikkuvia purjelaivojen pienoismalleja eli votiivilaivoja, joita menneinä aikoina lahjoitettiin kirkkoon suojelemaan merimatkaa – tai kiitokseksi merihädästä pelastumisesta.

Kirkon kulmalla on Ville Vallgrenin tekemä Albert Edelfeltin rintakuva. Kyseessä on kunnianosoitus Porvoossa syntyneelle ja kuolleelle taiteilijalle – joka viihtyi erinomaisesti Pariisissa, kuten myös kuvanveistäjä Vallgren.

Jos Edelfelt kiinnostaa, kannattaa käydä myös hänen Ateljeemuseossaan, joka sijaitsee Haikon kartanon yhteydessä Porvoon edustalla.

Tuomiokirkon kulmalla sijaitsee ihana Hotelli Onni, joka panostaa yksilöllisiin huoneisiin. Hotelli Onnissa voi yöpyä vaikka safaritunnelmissa. Onni sopii etenkin kulinaristeille, sillä hotellin ravintola on Porvoon kenties tasokkain, yllätyksellisistä maistelumenuistaan ja laatuviineistään tunnettu SicaPelle.

Vanhat ranta-aitat

porvoo
Porvoon vanhat ranta-aitat hehkuvat tunnelmaa. Taustalla näkyy keskiaikainen Porvoon tuomiokirkko. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland

Tärkeä osa vanhan Porvoon näkymiä ovat joenrannan punaiset ranta-aitat. Niihin maailman meriltä saapuneet purjelaivat purkivat aikoinaan lastinsa. Ranta-aitat maalattiin punamullalla jo 1700-luvun lopulla kuningas Kustaa III:n vierailua varten.

Ranta-aittoja ihailee parhaiten Porvoonjoen vastarannalta. Raatihuoneentorin kulmalta pääsee ravintola Fryysinrannan sisäpihalle ihailemaan vanhaa aitta miljöötä.

Toinen aitoissa toimiva ravintola on Ranta-Aitta, johon on sisäänkäynti Jokikadun puolelta.

Nykyisin vanhoissa ranta-aitoissa on myös mahdollista yöpyä. Raatihuoneen torin laidalla toimiva Old Town B&B Ida-Maria vuokraa touko-kesäkuussa ranta-aittaan tehtyä pientä, mutta vieraiden kehumaa huonetta.

Runebergin talo – käy myös täällä!

Kauniita puutaloja on säilynyt paljon myös varsinaisen Vanhan Porvoon ulkopuolella uuden keskustan alueella. Yksi vanhoista taloista on Suomen kansallisrunoilija Runebergin koti, joka sijaitsee Runeberginkadun ja Aleksanterinkadun kulmassa.

Kirjailija asui täällä elämänsä viimeiset 25 vuotta – ja niistä viimeiset 14 vuotta vuodepotilaana. Runeberg muutti Porvooseen vuonna 1837 kaupungin lukion Kreikan kirjallisuuden lehtoriksi. Talonsa hän osti kirjailijapalkkioillaan.

Runeberg voi kuulostaa nykysuomalaisesta etäiseltä hahmolta, mutta hän oli aikansa julkkis ja menestyskirjailija. Runebergin elämä herää kiinnostavasti henkiin museovierailulla, kiitos mainioiden museo-oppaiden.

Runebergin talolle on vajaan 10 minuutin kävely Raatihuoneen torilta, ja muutama minuutti linja-autoasemalta.

Porvoon taidetehdas – koe kaupungin modernimpi tunnelma

Porvoo ei ole pelkkää historian lehtien havinaa. Porvoon idyllinen tunnelma on houkutellut kaupunkiin asumaan paljon eri alojen taiteilijoita.

Porvoon taiteellisuus pääsee valloilleen Taidetehtaassa (Läntinen Aleksanterinkatu 1), joka on yhdistelmä konserttisalia, taidehallia, taidelainaamoa ja ravintoloita. Samaan pakettiin mahtuu myös kauppakeskus.

Porvoon taidetehtaalle kävelee Runebergin talolta alle viidessä minuutissa pitkin Aleksanterinkatua ja siltaa pitkin yli Porvoonjoen.

Näsinmäen hautausmaa

Luulitko jo, että Porvoo on tuttu ja olet nähnyt kaikki nähtävyydet? Miten olisi Näsinmäen hautausmaa? Hautausmaan hieman erikoisempana vetonaulana on Suomen kuuluisimman terroristin, Eugen Schaumanin hauta.

Suomen sortovuosia vastustaakseen Schauman ampui Helsingissä nykyisin valtioneuvoston portaikossa Venäjän kenraalikuvernöörin Bobrikovin ja heti perään itsensä. Alun perin Schauman haudattiin Malmille nimettömään hautaan, mutta jo muutamaa vuotta myöhemmin hänen hautapaikkansa vaihdettiin Porvooseen sukuhautaan. Komean hautamuistomerkin rahoituksen keräsivät ylioppilaat.

Erityisen vaikuttava on Ville Vallgrenin ja hänen vaimonsa Viivi Paarmio-Vallgrenin hauta. Sen enkelipatsaan on veistänyt Viivi itse.

Näsinmäessä on myös Runebergin hauta. Hautausmaan kauniin kappelin on suunnitellut Gustaf Nyström, jonka kädenjälkeä ovat muun muassa Helsingin Säätytalo ja Turun taidemuseo.

Näsinmäen hautausmaan vieressä on Porvoon paras näköalapaikka, Näsin kivi, josta näkee hienosti koko joen toisella puolella olevan vanhankaupungin.

Porvoon parhaat ravintolat

Porvooseen kannattaa matkustaa vaikka ihan vain syömään. Ravintolat ovat hyvät ja pääkaupunkia edullisemmat.

Porvoon maineikkain ravintola on Hotelli Onnin yhteydessä toimiva SicaPelle, joka on saanut nimensä kuvanveistäjä Ville Vallgrenin lempipossulta. Tarjolla on kekseliäitä maistelumenuita. Varaa aikaa reilut kolme tuntia ja rahaa satanen.

Raatihuoneentorin kulmassa sijaitsevasta Gabriel 1763:sta saa herkullisia pizzoja hyvin kohtuulliseen hintaan. Melkein vieressä on ravintola Fryysinranta, joka pitää yllä Porvoon etanaperinnettä. Etanoiden lisäksi tarjolla on lihaa ja kello yhdeksään asti myös kalaisa saaristolaispöytä.

Bistro Gustaf tarjoilee ihastuttavan perinteisiä ranskalaisen keittiön luomuksia kivenheiton päässä vanhasta kaupungista.

Kasvisruokaan on erikoistunut Ani’s Cafe, joka on toimii keskeisellä paikalla Välikadulla Vanhan raatihuoneen vieressä.

Ehdottomasti vierailemisen arvoinen on myös vanhan kaupungin ulkopuolella Taidetehtaalla sijaitseva Bistro Sinne. Maista ainakin jälkiruokaa nimeltä Klassikko: Koivunlehdillä marinoituja mansikoita, ruusumarenkia ja vaniljajäätelöä.

Herkkusuiden Porvoo

Herkkusuiden kannattaa poiketa jo aiemmin mainittuun kahvila Helmeen, jossa tarjolla on ihania leivonnaisia. Kesällä kolmessa katukioskissa on tarjolla Vanhan Porvoon Jäätelötehtaan kekseliäitä makuja, kuten ruskistettu voi, pinjansiemenet ja mämmi. Vai maistuisiko mieluummin ruusunlehdillä tai basilikalla maustettu jäätelö? Jäätelötehtaan on perustanut Michelin-tähdellä palkittu Samuli Wirgentius, joten artesaanijäätelön laatu on taattu!

Perinteisesti Porvoon-tuliaiset ostetaan Brunbergin makeismyymälästä, jossa on usein vastustamattoman hyviä tarjouksia.

Klovharun – unohtumaton retki Porvoon saaristoon

Porvoon edustalla levittäytyy upea saaristo. Sen suosituimpia kohteita on Söderskärin majakka, jolla tosin vierailee kätevämmin Helsingistä käsin.

Porvoon kiehtovin saari, melkeinpä vain kiviluoto, on Klovharun, jolla Tove Jansson vietti lähes 30 kesää elämänkumppaninsa taidegraafikko Tuulikki Pietilän kanssa. Äärimmäisen karulla saarella kasvaa vain yksi pihlaja.

Suurimman osan vuodesta Klovharun on yksityiskäytössä, mutta saari avataan aina heinäkuisin yhden viikon ajaksi vierailijoille. Silloin pääsee käymään myös Toven ja Tuulikin yksinkertaisen kauniissa mökissä.

Täältä pieneltä saarelta taiteilijapariskunta löysi oman rauhansa ja oman maailmansa, jossa he saivat olla juuri sellaisia kuin tahtoivat. Vähän niin kuin heidän ystävänsä, omalaatuinen ruotsalainen vapaaherra Källskärin saarella Ahvenanmaalla.

Porvoo talvella – koe Porvoon joulumarkkinat

Porvoo on ihanan tunnelmallinen talvella. Kuva: Visit Porvoo

Suomi on täynnä kivoja kesäkaupunkeja, mutta Porvoo on ihana paikka ympäri vuoden. Talvella Porvoo voi tuntua jopa kesäistäkin Porvoota tunnelmallisemmalta, kun muita matkailijoita on vain kourallinen, ja vanhankaupungin kadut ovat lumenvalkoiset.

Joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna Porvoossa järjestetään Wanhan ajan joulumarkkinat. Lumoavasta tunnelmasta pitävät huolen 1800-luvun asuihin sonnustautuneet kauppiaat ja Raatihuoneentorin kaunis valaistus.

Porvoon linja-autoasema

Porvoon bussiasema sijaitsee torin yhteydessä. Linja-autoasema on Suomen vilkkaimpia. Bussimatka Helsinkiin kestää tunnin verran ja busseja kulkee vähän väliä. Bussilla meno–paluulippu maksaa noin 15 euroa.

Vanha Porvoo alkaa heti nurkan takaa linja-autoasemalta, Mannerheiminkadu toiselta puolen. Kävelyä kertyy vain muutama minuutti.

Linja-aseman seutu on muuten tylsä, mutta torin laidalla on yksi viehättävä rakennus, kaunis vanha pankki. Siinä toimii erinomainen Café Cabriole. Kannattaa käydä, ihan vaikka vain pankkiholviin tehtyjen vessojen ansiosta.

Risteily Helsingistä Porvooseen

Tunnelmallisin tapa matkustaa Helsingistä Porvooseen on risteily M/S J. L. Runebergilla. Risteily kauniiden saaristomaisemien halki kestää 3,5 tuntia. Matkalla nähdään myös Haikon kartano.

Meno–paluuristeily maksaa 47 euroa, mutta suositeltavampaa on risteillä yhteen suuntaan (35 e) ja palata bussin kyydissä (9 e). Runeberg-alus lähtee Helsingin Kauppatorilta kello 10 ja Porvoosta kello 16.

Porvoon hotellit

Porvoon näkee helposti päiväretkellä Helsingistä, mutta kaupungista löytyy niin tunnelmallisia hotelleja, että Porvooseen kannattaa jäädä yöksi.

Välikadun ja Vuorikadun välissä on Porvoon kehutuin majapaikka, Hotelli Runo. Hillityn tyylikkäästi sisustetusta hotellista löytyy hieno saunaosasto, ja aamupalaa moni hotellivieras kehuu elämänsä parhaaksi.

Tuomiokirkon kulmalla sijaitsee ihana Hotelli Onni, joka sopii etenkin kulinaristeille, sillä hotellin ravintola on Porvoon kenties tasokkain, yllätyksellisistä maistelumenuistaan ja laatuviineistään tunnettu SicaPelle. Ravintolan neljän ruokalajin illallisen voi halutessaan tilata omaan huoneeseen.

Edullista majoitusta tarjoaa Porvoo Hostel (Porvoon Retkeilymaja), joka sijaitsee upeassa puutalossa, Alva Forsiuksen yli sata vuotta sitten perustamassa synnytyslaitoksessa. Hostellista löytyy simppeleitä ja siistejä 1–6 hengen huoneita ja ilmainen pysäköinti. Hostellin vieressä on Porvoon uimahalli. Vanhaankaupunkiin kävelee täältä vajaassa parissakymmenessä minuutissa.

Toinen edullinen majapaikka on Porvoonjoen toisella puolen sijaitseva Budget Hotel Easystay, joka toimii entisessä vanhainkodissa. Vanhaankaupunkiin on noin vartin kävely.

Katso tarjoukset Porvoon majoitukseen.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi