Suomen parhaat museot

Aboa Vetus -museo, Turku. Kuva: Timo Viitanen / Visit Finland

Suomen parhaat museot ovat ikkuna Suomen historiaan, taiteeseen – ja vähän tulevaisuuteenkin. Suurten museoiden ohella kannattaa käydä myös kotimuseoissa ja ulkoilmamuseoissa.

Kun kotimuseot tarjoavat mahdollisuuden kurkistaa Suomen merkkihenkilöiden elämään, pääsee ulkoilmamuseoissa tutustumaan tavallisen kansan elämään menneinä aikoina. Paljon ovat maailma ja Suomi muuttuneet!

Suomen historialliset museot

Levänluhta pääkallot
Kansallismuseossa Helsingissä voi hämmästellä Levänluhdan kalmistosta löytyneitä, Suomen arvoituksellisimpiin muinaismuisoihin kuuluvia kalloja. Kuva: Antti Helin.

Helsingissä sijaitseva Kansallismuseo on Suomen historian ja kulttuurin ylin pyhättö, huikea nähtävyys, joka vie totaalisesti mukanaan, kunhan tuntee riittävästi Suomen historiaa. Täällä ne kaikki ovat, Suomen tärkeimmät aarteet!

Suomen keskiaikaan kannattaa käydä tutustumassa Turun linnassa, jonka näyttely on rakennettu erittäin kiehtovaksi. Tavallisen kansan elämään keskiajalla voi puolestaan tutustua Turun Aboa Vetus – museossa, jonka keskiaikaisia raunioita elävöittävät mainiot tarinat.

Suomen parhaat taidemuseot

Gösta taidemuseon uuden puolen komeisiin saleihin mahtuu taideteokseksi vaikka kokonainen omakotitalo. Kuva: Antti Helin

Suomen merkittävin taidemuseo on Ateneum, joka on täynnä Suomen taiteen kultakauden mestariteoksia. Mutta muutama erityisen hieno merkkiteos Ateneumista puuttuu.

Akseli Gallen-Kallelan vuonna 1896 maalaamaa, mahtavan tunnelmallista Sammon puolustusta on aivan pakko käydä ihailemassa Turun taidemuseossa. Maalauksesta kerrotaan tarinaa, jonka mukaan se oli tehty tilaustyönä vauraalle perheelle, mutta palautettiin Gallen-Kallelalle. Syyksi kerrottiin, että talon emäntä ei voinut sietää maalausta, joka oli rouvan mielestä liian väkivaltainen ja värikäs katsottavaksi.

Mäntässä sijaitsevassa Göstassa voi puolestaan hämmästellä Gallen-Kallelan humalanhuurusta Symposiumia. Gösta on muutekin Suomen parhaita taidemuseoita: Mäntässä Suomen taiteen kultakauden teokset kohtaavat laadukkaat nykytaiteen näyttelyt.

Suomen merkittävin nykytaiteen museo on kuitenkin Kiasma, jossa pääpaino on vaihtuvissa näyttelyissä.

Kiasman vahvaksi kilpailijaksi saattaa nousta naapuriin kesällä 2018 avattu Amos Rex, jonka näyttelyt keskittyvät uusimpaan, usein teknisesti kokeilevaan, nykytaiteeseen. Aika näyttää – mutta ainakin Amos Rexin avajaisnäyttely keräsi ylistäviä arvioita.

Kunniamaininta täytyy antaa myös Joensuun taidemuseolle Onnille, jonka kokoelmissa on muutama ehdoton helmi kuten Magnus Enckellin Narkissos ja Albert Edelfeltin hurmaava Virginie. Jälkimmäinen kuvaa Edelfeltin suosikkimallia, pariisilaista Virginietä, jolla uskotaan olleen suhde Edelfeltin kanssa.

Parhaat kotimuseot

Lepikon torppa
Täällä synnyin minä! Lepikon torppa on Urho Kekkosen synnyinkoti. Kuva: Ville Palonen

Todellinen kotimuseoiden rypäs on Järvenpäässä Tuusulanjärvellä, jonne Suomen kultakauden taiteilijat muuttivat Sibeliuksen johdolla asumaan omaan taiteilijayhteisöönsä. Tuusulanjärven kohokohtia ovat Sibeliuksen koti Ainola ja Aleksis Kiven kuolinmökki.

Suomen oman supersankarin eli Urho Kekkosen elämään voi tutustua kahdessakin mainiossa kotimuseossa. Kekkosen syntymää savusaunassa voi ihmetellä Pohjois-Savossa Lepikon torpassa.

Varsinainen Urho Kekkosen museo sijaitsee Helsingissä presidentin vanhassa edustusasunnossa Tamminiemessä. Museoon tutustutaan erinomaisilla opastetuilla kierroksilla, joissa kerrotaan Kekkosesta sopivasti pilke silmäkulmassa.

Helsingin museoiden aateliin kuuluu myös Mannerheimin museo, jossa pääsee lähelle sotamarsalkan elämää.

Myös Lapista löytyy hieno kotimuseo. Kittilän lähellä sijaitseva Särestöniemen museo esittelee Reidar Särestöniemen elämää ja lumoavaa taidetta.

Suomen paras ulkoilmamuseo

Luostarimäen käsityöläismuseo herättää Turun eloon aikana ennen Turun suurta paloa. Kuva: Rob Hurson, Flickr CC

Yksi Turun parhaista nähtävyyksistä on Luostarinmäen käsityöläismuseo, joka on arvokas Euroopankin mittapuulla. Poikkeuksellisen Luostarinmäestä tekee se, ettei ulkomuseon taloja ole koottu paikalle muualta, vaan alue on aito ja alkuperäinen. Turun palolta säästyneet Luostarinmäen puutalokorttelit ovat 1800-luvun vaihteesta – parempaa paikkaa ei olekaan nähdä ja kokea, miten Suomessa ennen elettiin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi