Suomen erikoiset nähtävyydet

suomen erikoiset nähtävyydet
Hiljainen kansa, Suomussalmi. Kuva: Ville Palonen

Suomessa riittää erikoisia nähtävyyksiä. Parhaiten niistä nauttii avoimin mielin ja mielikuvitusta käyttäen – ne eivät ole välttämättä koolla pilattuja, mutta yhtä kaikki hauskoja – tai hyytäviä – elämyksiä.

Lisää erikoisia kotimaanelämyksiä tarjoilee upouusi teos Madventures Suomi.

Suomen autiokaupungit

Suomessa on – ainakin – kaksi kiehtovaa autiokaupunkia, ja erikoista kyllä, molemmat sijaitsevat saaressa.

Suomen kaunein autiokaupunki löytyy Varjakansaaresta Oulun läheltä.

Kiehtova on myös Tammisaaren kansallispuiston alueella Jussarössä sijaitseva hylätty kaivoskylä.

Suomen mystisimmät kohteet

Levänluhta pääkallot
Levänluhdan kalmiston verenpunaisen lähteen punertamat kallot ovat esillä Kansallismuseossa Helsingissä.

Kiehtovatko arvoitukset? Eurassa voi ihailla Käräjämäellä Suomen Stonehengeä, muinaista kivikehää, jonka tarkoituksesta ei olla vieläkään varmoja.

Pienistä kivistä on Suomeen koottu myös useita kivispiraaleja eli jatulintarhoja. Niistä kuuluisimpia on Saariston rengastien varrella oleva Nauvon jatulintarha.

Pohjanmaan arvoituksellisin paikka on Levänluhdan uhrilähde, mystinen lähde, josta on nostettu esiin verenpunaisia, muinaisia pääkalloja.

Suomen hyytävimmät nähtävyydet

Mustion linnassa voi yöpyä – jos ei pelkää kummituksia! Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Suomen kuuluisin kummitustalo on Mustion linna Uudellamaalla.

Vähemmälle huomiolle on sen sijaan jäänyt Keminmaan vanha kirkko, jonka lattian alla makoilee lasiseinäisessä arkussa itsestään muumioitunut 1600-luvun kirkkoherra. Öisin hänen kerrotaan nousevan välillä arkustaan saarnaamaan.

Suomen erikoiset museot

Suomi on omituisten museoiden maa. Sonkajärvellä on Kansainvälinen Pullomuseo, johon on kerätty 3000 pulloa ympäri maailmaa.

Tampereen lähellä on Suomen jäähdytystekniikan museo ja Laihialla tietysti Nuukuuren museo. Museo on varsin vaatimaton – niin kuin kai nuukilta laihialaisilta sopii odottaakin.

Varkauden vetonaulana on puolestaan Mekaanisen musiikin museo. Siitäkö johtuu, ettei Varkautta juuri tunneta matkakohteena?

Suomen erikoiset taideteokset

Parikkalan Patsaspuisto on yksi Suomen upeimmista ITE-taiteen teoksista. Kuva: Ville Palonen

Suomen vaikuttavin ITE-taideteos on Hiljainen kansa. Suomussalmella pellolla seisoo tuhatkunta turvepäistä ihmishahmoa. Suosituin on puolestaan Rönkkösen patsaspuisto Parikkalassa. Suomessa on monta muutakin erikoista ITE-taideteosta.

Erikoisista patsaista sopii nostaa esiin Pelkosenniemellä sijaitseva männystä veistetty Andy McCoyn patsas.

Kurikan keskustassa lykkii puolestaan kultaisena kimaltava Juha Miedon näköispatsas. Kultaisena kimaltavan pronssipatsaan taiteellisesta arvosta voi olla montaa mieltä mutta ainakin se on suuri. Samalla kannattaa tutustua Kurikan Kusikiveen, jonka taakse Ruotsin kuningatar pysähtyi piiloon tarpeilleen.

Kovin kaukana Kurikasta ei ole myöskään hämmästyttävä Speden patsas, jonka vieressä olevaan mahtavan hiidenkirnun pohjalle pääsee laskeutumaan.

Juankoskella sijaitseva Juicen patsas on sen sijaan varsin tyylikäs tulkinta.

Suomen erikoisin kirkko

Toivakan kirkkoa koristavat eksoottiset enkelit. Kuvaan on yhdistetty kolme kappaletta noin tusinasta tajunnanräjayttävästä seinämaalauksesta. Kuva: Ville Palonen

Omalaatuista taidetta pääsee ihailemaan myös Suomen erikoisimmassa kirkossa.  Toivakan kirkon seinämaalaukset ovat silkkaa psykedeliaa.

Suomen härskein luontokohde

Uudellamaalla sijaitsevan Högbergetin luolan suuaukko näyttää aivan vulvalta. Kauniisti sitä on kuvattu maaäidin kohduksi.

Suomen paras siirtolohkare

Kummakivi on Suomen komein siirtolohkare. Kuva: Ville Palonen

Hauskoja nähtävyyksiä ovat myös siirtolohkareet, joita on vähän siellä sun täällä. Erikoisin niistä on osuvasti nimetty Kummakivi, joka näyttää siltä kuin se voisi minä hetkenä hyvänsä heilahtaa paikaltaan Ruokolahdella.

Suomen keskeisin nähtävyys

Suomen keskeisin nähtävyys on tietysti Suomen keskipiste – ainakin maantieteellisesti. Se sijaitsee sopivasti keskellä ei-mitään.

Kerro kommenttiosuudessa lisää outoja nähtävyyksiä Suomessa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi