11 x Suomen erikoiset nähtävyydet

suomen erikoiset nähtävyydet
Hiljainen kansa, Suomussalmi. Kuva: Ville Palonen

Suomessa riittää erikoisia nähtävyyksiä. Parhaiten niistä nauttii avoimin mielin ja mielikuvitusta käyttäen. Suomen parhaat erikoiset nähtävyydet eivät ole välttämättä koolla pilattuja, mutta yhtä kaikki hauskoja – tai hyytäviä – elämyksiä.

1 Suomen mystisimmät kohteet

Levänluhta pääkallot
Levänluhdan kalmiston verenpunaisen lähteen punertamat kallot ovat esillä Kansallismuseossa Helsingissä.

Kiehtovatko arvoitukset? Satakunnassa voi ihailla Suomen Stonehengeä Käräjämäellä. Muinaisen kivikehän tarkoituksesta ei olla vieläkään varmoja. Ehkäpä muinaiskansan tietäjät pitivät niillä palavereitaan.

Suomen saaristoon on koottu pienistä kivistä useita labyrinttimaisia kivispiraaleja eli jatulintarhoja. Niiden merkitystä ei tiedetä. Helppo kohde vierailla on Saariston rengastien varrella Nauvossa sijaitseva Hvitsin jatulintarha.

Hvitsin jatulintarha Nauvossa on hämmentävä näky. Kuva: Ville Palonen

Arvoituksellinen paikka on myös Pohjanmaalla sijaitseva Levänluhdan uhrilähde, mystinen lähde, josta on nostettu esiin verenpunaisia, muinaisia pääkalloja.

2 Suomen hyytävimmät paikat

Mustion linnassa voi yöpyä – jos ei pelkää kummituksia! Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Suomen kuuluisin kummitustalo on Mustion linna Uudellamaalla. Myös Mannerheimin synnyinpaikassa Louhisaaren kartanolinnassa kummittelee, samoin Bengtskärin majakalla.

Vähemmälle huomiolle on sen sijaan jäänyt Keminmaan vanha kirkko, jonka lattian alla makoilee lasiseinäisessä arkussa itsestään muumioitunut 1600-luvun kirkkoherra. Miehen kerrotaan nousevan välillä öisin arkustaan saarnaamaan.

3 Omenainen – Suomen salaperäisin saari

Suomen salaperäisin saari on Turun saaristossa Rymättylän ja Nauvon välissä sijaitseva Omenainen. Sympaattisesta nimestään huolimatta saari hehkuu hyytävää yksinäisyyttä. Sen rannat ovat karikkoiset ja vaikeapääsyiset.

Tänne saaristolaiset hautasivat ne henkilöt, jotka eivät kirkkomaahan kelvanneet. Rikolliset, itsemurhaajat ja huorintekijät. Perille pääsee vain omalla veneellä.

Helpompi vierailukohde on Seili, Suomen Shutter Island, jonne lähetettiin alun perin spitaaliset eristykseen ja myöhemmin siellä toimi pahamaineinen mielisairaala.

4 Suomen autiokaupungit

Autiokaupunkeja on Suomessa – ainakin – kaksi, ja erikoista kyllä, molemmat sijaitsevat saaressa.

Suomen kaunein autiokaupunki on Oulun lähellä sijaitseva Varjakansaari. Kiehtova on myös Tammisaaren edustalla Jussarön saarella sijaitseva hylätty kaivoskylä.

5 Suomen erikoiset patsaat ja taideteokset

Parikkalan Patsaspuisto on yksi Suomen upeimmista ITE-taiteen teoksista. Kuvassa joogaava patsas. Kuva: Ville Palonen

Suomen vaikuttavin ITE-taideteos on Hiljainen kansa. Suomussalmella pellolla seisoo tuhatkunta turvepäistä ihmishahmoa. Suosituin on puolestaan Rönkkösen patsaspuisto Parikkalassa. Suomessa on monta muutakin erikoista ITE-taideteosta.

Erikoisista patsaista sopii nostaa esiin myös Pelkosenniemellä sijaitseva männystä veistetty Andy McCoyn patsas. Tyyliltään se henkii vahvasti ITE-taidetta.

Juha Mieto patsas
Juha Mieto lykkii itseään varmoin vedoin Kurikan keskustassa. Liekö Mietaa käynyt koskaan taustalla näkyvässä parturissa trimmaamassa partaansa? Kuva: Antti Helin

Muutama virallisempikin patse voi nostaa kulmakarvoja. Kurikan keskustassa lykkii pronssisena kimaltava Juha Miedon näköispatsas. Samalla voi tutustua Kurikan Kusikiveen, jonka taakse Ruotsin kuningatar pysähtyi piiloon tarpeilleen.

Kovin kaukana Kurikasta ei ole myöskään hämmästyttävä, jäätelökauhalta näyttävä Speden patsas, jonka vieressä olevaan mahtavan hiidenkirnun pohjalle pääsee laskeutumaan.

Juankoskella sijaitseva Juicen patsas on sen sijaan erittäin onnistunut.

6 Mekaanisen musiikin museo – Suomen hauskin museo

Suomi on omituisten museoiden maa. Outoja museoita on vaikka kuinka monta, mutta harva niistä tarjoaa oikeasti mieleenpainuvaa elämystä.

Poikkeuksen tekee Varkauden vetonaulana toimiva Mekaanisen musiikin museo, joka on ihan oikeastikin matkan väärti. Museota pitää sopivan leikkisä saksalaismies, joka taitaa viihdyttämisen taidon.

7 Toivakan kirkko – Suomen psykedeelisin kirkko

Toivakan kirkkoa koristavat eksoottiset enkelit. Kuvaan on yhdistetty kolme kappaletta noin tusinasta tajunnanräjayttävästä seinämaalauksesta. Kuva: Ville Palonen

Omalaatuista taidetta pääsee ihailemaan myös Suomen erikoisimmassa kirkossa. Toivakan kirkon seinämaalaukset ovat silkkaa psykedeliaa.

8 Högbergetin luola – Suomen eroottisin luontokohde

Hörbergetin luola Kirkkonummi
Hörbergetin luola Kirkkonummella. Kuva: Ville Palonen

Uudellamaalla sijaitsevaa Högbergetin luolaa on kuvattu kauniisti sanottuna maaäidin kohduksi. Vaginan muotoinen luola voisi hyvinkin olla muinainen maaäidin temppeli. Sen suuaukko on sileässä, 90 asteen kulmassa haljenneessa kallionseinämässä, joka näyttää siltä kuin Väinämöinen olisi sen loitsuillaan avannut.

Högbergetin luola on siitäkin mukava kohde, että melkein sen vieressä on tyylikäs Långvikin kylpylä. Yhdessä ne muodostavat aika lailla mieltäkiihottavan kohteen vaikka romanttisen parisuhdeviikonlopun viettoon. Vai onkohan Högbergetin luola jo liiankin outo treffikohde?

9 Kummakivi – Suomen kummallisin siirtolohkare

Kummakivi on Suomen komein siirtolohkare. Kuva: Ville Palonen

Hauskoja nähtävyyksiä ovat myös siirtolohkareet, joita on vähän siellä sun täällä. Erikoisin niistä on osuvasti nimetty Kummakivi, joka näyttää siltä kuin se voisi minä hetkenä hyvänsä heilahtaa paikaltaan Ruokolahdella.

10 Neitokainen – Suomen erikoisin järvi

Ylläksen lähellä sijaitseva Neitokainen on taatusti Suomen erikoisin järvi. Läheltä katsottuna se voi näyttää aivan tavalliselta pikkujärveltä, mutta lintuperspektiivistä nähtynä totuus on toinen. Järvi on tismalleen Suomen kartan muotoinen.

Tekojärvi kaivettiin vuonna 1991 osana lomakylän rakennusprojektia, jonka 1990-luvun lama kuitenkin torppasi.

Autiolle ja syrjäiselle metsälammelle vie kuoppainen hiekkatie, mutta jos tänne eksyy, kannattaa runsaat sata metriä pitkä järvi tietenkin kiertää. Harva voi sanoa käyneensä saman päivän aikana Hangossa, Kilpisjärvellä ja Utsjoella – vieläpä kävellen!

11 Suomen kaksi keskipistettä

Toinen Suomen kahdesta keskipisteestä sijaitsee Nelostien varressa Siikalatvalla. Kuva: Ville Palonen

Suomen keskeisin nähtävyys on tietysti Suomen keskipiste – ainakin maantieteellisesti. Tai jos tarkkoja ollaan, on keskipisteitä kaksi kappaletta – ja ne sijaitsevat yli sadan kilometrin päässä toisistaan! Ja molemmat vieläpä väärässä paikassa.

Lisää erikoisia nähtävyyksiä tarjoilee upouusi teos Kerran elämässä Suomi – 321 kohdetta kotimaassa

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi