12 x Suomen parhaat kaupungit – suuntaa tänne kotimaan kaupunkilomalle

Arvaatko tai tunnistatko, missä kaupungissa sijaitsee Koulumuseo Pedagogi, Suomen vanhin kaupunkiympäristössä säilynyt puurakennus?

Saammeko esitellä: Suomen parhaat kohteet kaupunkilomalle! Helsingin, Tampereen ja Turun ohella kotimaassa on monta muutakin hienoa kaupunkia elämyksellisen viikonlopun viettoon.

Kotimaan kaupunkilomalla voi kokea kauniita puutalokaupunkeja, henkiä aidon satamakaupungin tunnelmaa tai kurkistaa vankilaan.

Valitsimme 15 parasta kohdetta Suomen kaupunkilomalle – ja monta hienoa kohdetta jäi vielä listan ulkopuolellekin. Selkeät kesäkohteet Naantali ja Hanko putosivat listalta, samoin Kemi, joka on puolestaan yksi Suomen parhaista talvikohteista.

Entistä hauskemmaksi kotimaanmatkailun tekee upouusi teos Kerran elämässä Suomi – 321 kohdetta kotimaassa. Olemme koonneet yksien kansien väliin, helposti silmäiltävään muotoon, Suomen upeimmat, kiehtovimmat ja erikoisimmat nähtävyydet. Osta kirja Adlibris-kirjakaupasta.

12. Rovaniemi – koe pohjoisen vauhdikas pääkaupunki

Haluaisitko asua jääkarhun seurassa? Kuva: Arctic Light Hotel / Visit Finland

Kansainvälisen matkailun kasvu on tehnyt Lapin keskuksesta kiehtovan kaupunkikohteen suomalaisillekin: Rovaniemelle on noussut useita mielenkiitoisia ravintoloita ja hotelleja.

Suomessa ei taida olla toista yhtä vilkasta ja houkuttelevaa ravintolakatua kuin Rovaniemen Valtakatu, jonka varrelle ovat keskittyneet melkein kaikki kaupungin parhaat ravintolat. Ja niitä riittää.

Designhostelli Cafe Kodin katolla sijaitseva kattobaari Mökki Roof Terrace on hyvä esimerkki Suomen pohjoisimman yliopistokaupungin sopivan äkkiväärästä ja välittömästä tunnelmasta. Luovuus kukoistaa ja iltaelämä on sen verran vauhdikasta, että Rovaniemeä voisi hyvin kutsua Lapin Reykjavikiksi.

Perille pääsee sekä lentäen että tunnelmallisesti yöjunalla.

Majoitus: Café Kodin ohella Valtakadulla sijaitsevat Rovaniemen keskustan parhaat hotellit – seksikäs Huoneistohotelli Haawe sekä tyylikäs designhotelli Arctic Light Hotel.

11. Lahti – Suomen paras kaupunki urheiluturistille

Legendaariset hyppyrimäet ovat Lahden kuuluisin maamerkki. Vestman, CC

Talvilajeista kiinnostuneen kannattaa viettää viikonloppu Lahdessa, jossa pääsee katsomaan maailmaa mäkihyppytornin huipulta sekä kokeilemaan hyppäämistä Hiihtomuseon mäkihyppysimulaattorissa.

Samalla tulee testattua, olisiko itsessä ollut ainesta Matti Nykäseksi vai sittenkin Eddie Edwarsiksi?

Jalkapallofanitkin saavat Lahdessa osansa: Lahden Reippaan kasvatille, Jari Litmaselle, on omistettu patsas.

Majoitus: Lahden ykköshotelli on perinteinen, tosin moderniksi kunnostettu Seurahuone.

10. Lappeenranta – paras kaupunki grilliherkuille

Lappeenrannan ratsuväkimuseo.
Lappeenrannan ratsuväkimuseo sijaitsee kaupungin vanhimmassa talossa.

”Ota vety, et pety”, Lappeenrannassa sanotaan. Etelä-Karjalan keskuksessa pääsee herkuttelemaan vedyillä ja atomeilla, Suomen parhailla grilliherkuilla.

Atomi on lihapiirakka joko kinkulla tai kananmunalla. Vedyn väliin tulee molempia. Makuelämykselle ratkaisevaa on se, että lihapiirakka tulee Kesämäen leipomosta. Lappeenrantalaisleipomon piirakat ovat kuohkeudessaan ylivertaisia. Voisi jopa sanoa taivaallisia.

Grilliherkuilla mässäilyn lisäksi kannattaa tutustua Lappeenrannan linnoitukseen, jonka muurien suojissa on Etelä-Karjalan museo. Museon kohokohtana on Viipuri-pienoismalli, josta voi etsiä tuttuja rakennuksia ja näkymiä.

Rajantakaista kaupunkia voi kyllä käydä ihailemassa myös ihan paikan päällä, sillä Lappeenrannasta lähtevät kesäisin viisumivapaat risteilyt Viipuriin.

Majoitus: Lappeenrannan elämyksellisin majapaikka on Hotelli Rakuuna, joka sijaitsee Rakuunamäen entisellä kasarmialueella.

9. Kuopio – kun on ikävä muikkuja

Kuopioon kannattaa suunnata, kun on ikävä muikkuja. Savon pääkaupungin legendaarinen Muikkuravintola Sampo on toiminut jo vuodesta 1931. Muikut ovat tuoreita, ilmapiiri ajan patinoima.

Muikut maistuvat tietysti myös kalakukossa. Kuopion torilla on käyty jo vuosikymmenien ajan kalakukkosotaa, jonka rintamalinjat ovat jämähtäneet kuin länsirintamalla. On valittava puolensa: kumman kalakukot ovat parempia, Hanna Partasen vai Irene Partasen?

Herkuttelun lisäksi Kuopion-lomalla pääsee ihailemaan Puijo tornista Suomen kauneimpiin kuuluvia maisemia sekä VB-valokuvakeskuksessa erinomaisia valokuvanäyttelyitä.

Jos Kuopio onkin tunnelmaltaan vahvasti kesäkaupunki, kannattaa sinne matkustaa myös talvella. Talvisen Kuopion vetonaulana on Kallaveden luonnonjäällä kulkeva 12 kilometriä pitkä retkiluistelureitti. 60 Kilometrin päässä kaupungista on Tahkon hiihtokeskus.

Majoitus: Kuopion torin laidalla on Kuopion historiallisin hotelli, jo vuonna 1930 rakennettu Scandic Atlas.

8. Rauma – Suomen kaunein kaupunki

Rauman vanha puutalokeskusta on Suomen tunnelmallisimpia nähtävyyksiä. Kuva: Visit Finland

Suomen kaunein kaupunki on Rauma, joka on kotimaamme Unescon maailmanperintökohteista aivan omaa luokkaansa. Pohjoismaiden laajin säilynyt puukaupunki on maailmankin mittakaavassa merkittävä nähtävyys.

Vanhan Rauman säilyminen on aikamoinen ihme. Puutalokaupungit ovat tavallisesti palaneet kerta toisensa jälkeen poroksi, mutta Rauman viimeisestä suuresta kaupunkipalosta on aikaa jo liki 350 vuotta.

Sijoitusta listalla vasta sijalle kahdeksan selittää se, ettei Raumassa ole kauniiden puutalonäkymien ohella kovin paljoa muuta nähtävää.

Majoitus: Vanhan Rauman kupeessa sijaitsee viehättävä 1930-luvun funkkishotelli Vanha Rauma, jonka aamiainen nostaa veden kielelle. Hotellilta voi myös vuokrata polkupyöriä.

7. Kokkola – Pohjanmaan paras puutalokaupunki

kokkola-ite-museo
Kokkolan ITE-museo on kuin kurkistus suomalaiseen hulluuteen. Kuva: Antti Helin

Kokkola kiilaa Rauman ohitse sillä, että täällä nähtävää riittää helposti koko viikonlopuksi. On aikansa rikkaimman miehen kotitalo, tunnelmallinen vanha koulumuseo sekä Suomen ainoa ITE-taiteen museo täynnä kansantaiteilijoiden kiihkeää luomisvoimaa. Koulumuseo Pedagogi on puolestaan Suomen vanhin ei-kirkollinen puurakennus.

Kokkolan erikoisin nähtävyys on englantilainen barkassi, maihinnousuvene, ainoa alus, joka on jäänyt minnekään sotasaaliiksi Englannin kuninkaalliselta laivastolta. Aika sankareita siis, kokkolalaiset.

Pohjanmaalla on Kokkolan ohella muitakin kauniita puutalokaupunkeja kuten Kristiinankaupunki, Pietarsaari ja Raahe, mutta Kokkola on niistä selvästi monipuolisin matkakohde.

Vaasasta pohjoiseen sijaitsevassa kaupungissa on rautatieasema ja lentokenttä.

Majoitus: Kokkolan tunnelmiin pääsee parhaiten asumalla puutalokeskustan ytimessä sijaitsevassa majatalossa Wanha Kartano.

6. Kotka – ihastu satamakaupungin tunnelmaan

Talvisodan sankari, jäänmurtaja Tarmo, on Kotkan symboleita. Kuva: Antti Helin

Kotka on Suomen paras – ja oikeastaan ainoa – paikka kokea aidon satamakaupungin tunnelmaa. Kotka on myös panostanut erinomaisiin nähtävyyksiin: upeassa merimuseo Vellamossa voi tutustua Kotkan edustalla käytyyn Itämeren suurimpaan meritaisteluun ja Maretariumin mainiossa akvaariossa ihailla Suomen pinnanalaista elämää.

Kesäpäivinä voi tehdä retken Kaunissaarelle, Suomen Seychelleille.

Majoitus: Kotkan hotelleista kiehtovin on vanhassa jugendtalossa sijaitseva keskihintainen Hotel Merikotka. Heti kulman takana on aito merimieskapakka Kairo.

5. Hämeenlinna – linnan ja Sibeliuksen kaupunki

Hämeenlinnan vankilamuseo
Tältä näytti erään vangin selli ennen Hämeenlinnan vankilan lopettamista. Kuva: Antti Helin

Helsingin ja Tampereen välissä sijaitseva Hämeenlinna on upea, mutta vähän suurempiensa varjoon jäänyt kaupunki. Hämeen linnan ohella ihasteltavaa riittää kiehtovassa vankilamuseossa ja Aulangon näkötornissa, jonka maisemat innoittivat Sibeliusta säveltämään Finlandian.

Sibeliuksen syntymäkaupungista löytyy myös vanhan ajan tunnelmaa: Hämeenlinnan lyseon kulmilla on helppo kuvitella, miltä kaupunki on näyttänyt Sibeliuksen nuoruusvuosina.

Vanhoja puutaloja on säilynyt myös Eteläkadulla. Yhdessä niistä toimii Hämeenlinnan sydämellisin majapaikka, Matin ja Maijan majatalo.

Majoitus: Aulangolla, vajaan 10 minuutin ajomatkan päässä keskustasta, sijaitsee Suomen klassikkohotelleihin kuuluva Scandic Aulanko. Kauniin funkkishotellin historiassa riittää tarinoita, kuten kauniin elokuvanäyttelijättären arvoituksellinen kuolema. Uudempaa perua on kylpyläosasto.

4. Porvoo – Suomen paras kaupunki hemmottelulomalle

Porvoo kaunis katu
Kaunis Kirkkokatu nousee kohti Porvoon tuomiokirkkoa. Kuva: Julia Kivelä Visit Finland

Helsingin vieressä sijaitseva Porvoo on Suomen paras kohde hemmottelulomalle. Kapeat, keskiaikaiset kujansa ja puutalonsa säilyttänyt keskusta on riipaisevan kaunis ja täynnä viehättäviä kahviloita, ravintoloita ja putiikkeja.

Mistään toisesta Suomen pikkukaupungista ei löydy yhtä hyvää ravintolatarjontaa. Kylpylään pääsee rentoutumaan Haikon kartanossa.

Jos Porvoo tuntuu jo turhankin tutulta, Uudellamaalla on muitakin kauniita puutalokaupunkeja. Loviisa on säilynyt ihanana salaisuutena, ja Tammisaaressa voi kiertää taiteilija Helene Schjerfbeckin jalanjäljillä.

Majoitus: Porvoon hotelleista kenties kaikkein tyylikkäin on Pariisin Ville, joka on nimetty pariisilaistuneen kuvanveistäjä Ville Vallgrenin mukaan. Boutique-tyylisen hotellin kaikki kymmenen huonetta on sisustettu yksilöllisesti. Hyviä vaihtoehtoja ovat Hotelli Onni ja Old Town B&B Ida-Maria.

3. Turku – Suomen eurooppalaisin kaupunki

Turun tuomiokirkko
Turun tuomiokirkko on Suomen merkittävin muisto keskiajalta. Kuva: Konstantin Yolshin / Shutterstock

Tuskinpa on sellaista matkailijaa, joka ei olisi ihastunut Turkuun. Turku tuntuu helposti Suomen eurooppalaisimmalta kaupungilta, niin täynnä Aurajoen varren korttelit ovat ravintoloita, kahviloita ja putiikkeja.

Turun keskiaikaiset nähtävyydet ovat Suomessa vertaansa vailla. Turun tuomiokirkko on Suomen tärkein keskiajalta periytyvä rakennus ja Turun linna yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä linnoista. Molemmat ovat äärettömän kiehtovia elämyksiä.

Majoitus: Turun-lomalla kannattaa majoittua tyylikkäästi kohtuuhintaan 1900-luvun alun jugendtalossa toimivassa Park Hotel Turussa. Kakolan entisessä vankilassa taas toimii Hotel Kakola.

2. Tampere – Suomen saunapääkaupunki

Rajaportin saunan kipakoista löylyistä voi nauttia kesällä ja talvella. Kuva: Ville Palonen

Tampere on aivan toisenlainen kaupunki kuin Turku. Siinä missä Turku henkii arvokkaasti keskiaikaa, Tampere on komeita vanhoja tehtaita ja 1800-luvun työläisromantiikkaa. Työläistunnelmaa pääsee henkimään Työväenmuseo Werstaassa – ja yhdessä maailman harvoista yhä pystyssä olevista Lenin-museoista.

Tampere on myös Suomen paras paikka käydä saunassa. Pispalan puutalokaupunginosassa sijaitseva Rajaportin sauna on Suomen vanhin yhä toimiva yleinen sauna ja tunnelma hyvinkin eksoottinen. Modernimpaa saunakulttuuria edustaa puolestaan Kuuma, jossa voi pulahtaa avantoon keskellä kaupunkia.

Turun ohitse Tampere kirii viimeistään vilkkaammalla kulttuuritarjonnallaan. Tampere kilpailee teatterikaupunkina jopa Helsingin kanssa.

Majoitus: Jos haluaa yhdistää työläishenkeen säväyksen luksusta, Tampereen hotelleista unohtumattomin on jo vuonna 1929 avattu Grand Hotel Tammer. Mainio edullinen majapaikka on Dream Hostel & Hotel, joka on noteerattu maailman designlehdissäkin.

1. Helsinki – suuren maailman tunnelmaa

helsinki museot kiasma
Nykytaiteen museo Kiasma hurmaa ja kummastuttaa muodollaan. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland

Pääkaupungin valtteja ovat Suomen johtavat museot, vilkkain kulttuurielämä ja kuuluisimmat ravintolat. Helsinki on jo sen verran isokin, ettei täällä pärjää kävelemällä paikasta toiseen, vaan on otettava avuksi metro tai raitiovaunu. Suuren maailman tunnelmaa siis.

Helsingin nähtävyyksien kohokohtia ovat Senaatintori ja Suomenlinna, mutta nähtävää ja koettavaa riittää usean kaupunkiloman puitteiksi.

Majoitus: Helsingin-lomalla elämyksiä tarjoavat myös erinomaiset hotellit. Harvalla riittävät rahat Suomen ylellisimpään hotelliin Kämpiin, mutta tyyliä ja tunnelmaa löytää myös monesta muusta hotellista, vaikkapa tornihotelli Clarionista, jonka katon lämmitetyllä uima-altaalla voi polskia myös talvisin.

Ikimuistoinen majapaikka on myös entisessä vankilassa toimiva Hotel Katajanokka.

Lue lisää:

Suomen ikimuistoisimmat hotellit

Suomen parhaat matkakohteet

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

3 KOMMENTIT

  1. Korjaisin,että kyllä Raumalla muutakin nähtävää ja koettavaa on kuin vanha Rauma.
    Esimerkiksi lyhyet risteilyt entiselle armeija saarelle tai majakka saarelle.
    Myös kaupungin leirintäalue kuuluisa ja jossa myös paljon nähtävää ja koettavaa esimerkiksi vanhat purjelaivat.

  2. Kotka on todella kaunis kaupunki eikä pitäisi unohtaa Tiutisiin menevää meren ympäröimää moottoritieltä poikkeavaa reittiä. Autotie vie historialliseen kalastajakylään saaressa, jonka eteläkärjen upea maisema avautuu horisonttiin. Kotka on esim etätyöläisten ihannepaikka. Asuminen erittäin edullista! Suosittelen.

    • Kuulostaa erinomaiselta vinkiltä, kiitos Irmeli! Tsekkaamme tämän pikimiten. Kotka kuuluu myös Kerran elämässä -tiimin suosikkipaikkoihin Suomessa. Varmasti tänä kesänä tulee taas käytyä.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi