Tanskan parhaat rannat


Hvide Sanden komeat rannat ja tuulet houkuttelevat leijasurffareita. Kuva: daspunkt, Flickr CC

Tanskan parhaat rannat sijaitsevat Jyllannin niemimaalla Pohjanmeren rannalla. Tanskan rantakohteista kuuluisin on Skagen, mutta Jyllannissa on monta muutakin hienoa paikkaa viettää rantalomaa.

Erityisen upeita Tanskan rannoista tekevät komeat hiekkadyynit. Surffareita hemmotellaan Jyllanin länsirannikolla hyvillä aalloilla.

Tanskan rantaloman voi yhdistää vierailuun sisämaassa sijaitsevaan Legolandiin.

Kannattaa käydä myös Jyllannin keskuksessa, Aarhusissa, Tanskan toiseksi suurimmassa kaupungissa. Eläväisen kulttuurikaupungin nähtävyytenä on ihana perinnekylä Den Gamle Byn, johon on tuotu taloja ei puolilta Tanskaa ja eri aikakausilta.

Tanskan länsirannikko ulottuu 500 kilometrin matkalla Jyllannin pohjoiskärjen Skagenista Saksan rajalla sijaitsevaan Rudbølin kylään. Poimimme Jyllannin länsirannikolta viisi kiinnostavinta rantakohdetta.

Skagenista voi puolestaan lukea Skagen-oppaastamme.

Jyllannin rantakohteiden sijainnit näet Tanskan kartalla.

Lønstrup – taidetta ja villiä dyynimaisemaa

tanska rannat
Lønstrupin mahtavia maisemia. Kuva: Sten Dueland, Flickr CC

Jos Skagen tuntuu turhankin vilkkaalta, kannattaa tutustua Lønstrupiin, joka sijaitsee Skagenista 70 kilometriä etelään.

Mahtavien dyynien koristamaa Lønstrupia pidetään taiteenystävien lomakohteena. Lønstrupin rantatien varrelta löytyy lukuisia taidepajoja ja erilaisia taideputiikkeja, joissa pääsee juttusille paikallisten kanssa ja voi ostaa käsintehtyjä matkamuistoja.

Kylän rantaa ja dyynejä on suojattu eroosioilta pienillä aallonmurtajilla.

Lønstrupin kuuluisin nähtävyys on kylästä nelisen kilometriä etelään sijaitseva Rudbjergin majakka. Hiekkadyynin päälle vuonna 1899 rakennettu majakka vajoaa vuosittain yhä alemmas ja onkin ennustettu, että parinkymmenen vuoden päästä majakka on vajonnut kokonaan mereen.

Dyynimaiseman korkein kohta, Rubjerg Knud, nousee 90 metriä merenpinnan yläpuolelle.

Lønstrupista pääsee myös vaeltamaan Euroopan suurimmalle dyynireitille nimeltään Råbjerg Mile. Duunialueella on kokoa kaksi neliökilometriä.

25 kilometriä Lønstrupista pohjoiseen on hieno meriakvaario Nordsøen Oceanarium, jossa voi nähdä erikoisen möhkäkalan!

Majoitustarjonta on Lønstrupissa varsin yksinkertaista. Uima-altaasta pääsee nauttimaan Lønstrup Egelunds Campingissa, jonka mökkeihin mahtuu isompikin seurue.

Katso tarjoukset Lønstrupin majoitukseen.

Løkken – rantaloma lasten kanssa

Løkkenin kuvatuin maamerkki on majakka Rubjerg Knude. Kuva: Patrick Rosenkranz / Unsplash Unsplash

16 kilometriä Lønstrupista etelään sijaitseva Løkken on eläväinen pikkukylä, jonka keskustassa on lukuisia ravintoloita, kahviloita ja kauppoja. Yksi diskokin löytyy: New York.

Erityisen viehättäväksi Løkkenin tekee se, että kylän pieni ydinkeskusta rannan tuntumassa on suljettu autoilta. Lasten kanssa on kiva nauttia täällä ravintoloiden ja putiikkien tarjonnasta rennosti ilman autoliikennettä.

Laivoja Løkken rannalla. Kuva: Kradolfer / Unsplash

Løkkenin ranta on komeampi kuin naapurissa Lønstrupissa. Se jatkuu pitkänä ja leveänä silmänkantamattomiin. Ranta sopii myös liikuntarajoitteisille, sillä merenrantaan pääsee ajamaan autolla.

Nähtävyytenä on tunnelmallinen Rubjerg Knuden majakka sekä toisen maailmansodan aikaisia bunkkereita meren äärellä. Rannalla toimii myös surffikoulu North Shore Surf.

Løkkenillä on pitkä historia. Kylässä on ollut asutusta jo vuodesta 1654 alkaen, jolloin alueelle rakennettiin kuparitehdas. Tehdas jatkoi toimintaansa aina vuoteen 1987 asti.

Katso tarjoukset Løkkenin majoitukseen.

Klitmøller ja Vorupør – Tanskan parhaat surffikohteet

tanska surffaus
Klitmøllerin aallot kutsuvat lautailemaan. Kuva: Cold Hawaii, Flick CC

Jyllantiin voi – ja kannattaa – matkustaa myös surffaamaan. Thistedin kunnan alueella, 15 kilometrin päässä toisistaan, sijaitsee kaksi pientä ja viehättävää surffikohdetta: Klitmøller ja Vorupør.

Surffarit tuntevat alueen tuttavallisemmin nimellä Cold Hawaii – se on ollut suosittu matkakohde puhdaslinjaista aaltoa etsiville surffareille jo useita vuosikymmeniä. Täällä järjestetään myös kansainvälisiä surffikilpailuja.

Kylistä Klitmøller on Tanskan tunnetuin ja suosituin surffikansan lomakohde. Kylältä löytyy kaksi kilpailevaa surffikoulua, jotka panevat parastaan auttaakseen surffista kiinnostuneita matkailijoita koettamaan kykyjään Pohjanmeren aalloissa.

Vorupørin kylässä asuu paikallisia asukkaita tuhatkunta. Rannalla matkailijoita ihmetyttää hiekalle traktorilla vedettävät isot kalastusalukset. Vorupørin merenrannasta löytyy myös meriuima-allas.

Klitmøllerin ja Vorupørin luontomaisema kuuluu Thyn kansallispuistoon. Vuonna 2008 perustettu kansallispuisto on Tanskan ensimmäinen laatuaan.

Katso tarjoukset Klitmøllerin majoitukseen.

Hvide Sande – vesiurheilijan paratiisi

Mahtavan pitkät dyynirannat odottavat Hvide Sanden edustalla Keski-Jyllannissa noin sadan kilometrin päässä Billundista ja Legolandista.

Kapealla kannaksella Pohjanmeren ja Ringkøbingin sisälahden välissä sijaitseva Hvid Sande on itsessään pieni kalastuskaupunki. Ulkoasultaan kaupunki on karu, ja se on rakennettu ensisijaisesti kalasataman tarpeisiin, mutta tarjoaa matkailijalle mahdollisuuden kokea aitoa kalastajakylän tunnelmaa.

Hvide Sanden viisituhatta asukasta pitävät pikkukaupungin palvelut ja liikkeet avoinna lähes ympäri vuoden lukuun ottamatta muutamaa hiljaisempaa talvikuukautta.

Klitmøllerin tavoin Hvide Sande houkuttelee puoleensa surffareita. Ringkøbingin matala sisälahti on mainio paikka opetella leijasurffauksen ja purjelautailun alkeita tai freestyletemppuja. Alueelta löytyy myös Kabelpark, täysipitkä kaapeliparkki.

Kokeneemmille surffareille Pohjanmeren aallot tarjoavat mukavasti lisähaastetta.

Kylältä viitisen kilometriä pohjoiseen sijaitseva Lyngvig Fyrin majakka ja sen yhteydessä toiminut majakan henkilökunnan talo pihapiireineen on valjastettu museokäyttöön.

Katso vinkit Hvide Sanden hotelleihin.

Rømø – värikkäitä leijoja ja mustan auringon näytöksiä

Tuulinen Rømø on suosittu paikka lennättää leijoja. Kuva: PRO Crosa, Flickr CC

Aivan eteläisen Jyllandin edustalla sijaitseva Rømøn saari on varsin omanlaatuisensa matkakohde. Saarelle pääsee pitkin pengertietä. Saarella voi ajaa autolla aivan meren rantaan, mutta huomioon kannattaa ottaa vuorovesi ja paikoitellen pehmeä hiekka.

Alueelta löytyy rajattu alue leijasurffaajille ja kite buggyn eli leijan ja kolmipyöräisen laudan kanssa hiekalla liikkuville harrastajille.

Saaren erikoisuus ovat näyttävät, isot ja värikkäät leijat, joita alueelle matkaavat turistit lennättävät päivittäin yläilmoissa. Saarella järjestetään myös Mustan auringon safareita. Tämä erikoinen luonnonilmiö käsittää valtavan joukon lintuja lentämässä rykelmässä taivaalla. Näyttää aivan siltä kuin linnut harrastaisivat ilmassa kuviotanssia.

Jyllannin kokemuksia

Jyllannin rantaoppaan kirjoitti Marjoannika Nyman, intohimoinen surffari, joka asuu Jyllannissa Aarhusin kaupungissa: ”Jyllanti on monipuolinen matkakohde surffarille. Leijasurffareille löytyy monipuolisesti spotteja niin länsi- kuin itärannikoltakin. Viikon lomamatkalle osuu usein monta tuulista surffipäivää. Viikonloppuretkillä viisivuotiaan tyttäremme kanssa suosimme Løkkenin merenrantaa. Løkkenin aallonmurtajan kohdalla on helppo yhdistää hiekkaleikit ja SUP-lautailu pikkuaalloissa. Puhdasta aaltolinjaa etsivien surffiystäviemme kanssa suuntaamme Klitmølleriin.”

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!