Aarhus-matkaopas

ARoS Aarhus Kunstmuseum on komea taidemuseo. Kuva: Ricochet64 / Shutterstock

Tanskan toiseksi suurimman kaupungin Aarhusin matkailun vetonaula on ihana perinnekylä Den Gamle Byn, johon on tuotu taloja ei puolilta Tanskaa ja eri aikakausilta. Mutta Aarhus on kiinnostava matkakohde muutenkin. Kaupunki on yksi Pohjoismaiden vanhimmista: viikingit perustivat Aarhusin merenrannalle jo vuonna 770.

Nykyisin on eläväinen opiskelijakaupunki, jossa toimii monia luovan alan yrityksiä. Aarhusin sydämenä on tunnelmallinen vanhakaupunki. Asukkaita Aarhusissa on 300 000. Aarhusin nimi oli vuoteen 2010 saakka Århus.

Aarhusissa kannattaa käydä esimerkiksi osana Legolandin-vierailua ja jatkaa matkaa Jyllannin rannoille lekotteman tai surffaamaan.

Tämän Aarhus-oppaan on kirjoittanut kaupungissa asuva Marjoannika Nyman.

Århus – nähtävyydet

DOKK1 on moderni multimediarakennus. Kuva: Ricochet64 / Shutterstock

Århusin Tuomiokirkolla on ikää 400 vuotta. Tuomiokirkon tornista voi tähyillä Aarhusin maisemia lintuperspektiivistä. Tuomiokirkon edessä oleva aukio Bispetorvet on mukava paikka istuskella kaupunkielämää ihastellen.

ARoS-taidemuseon vetonaula on tanskalais-islantilaisen taitelija Olafur Eliassonin taideteos Your Rainbow Panorama, jolta avautuvat näkymät keskustaan.

Aarhusin uusin nähtävyys on kesäkuussa 2015 avattu DOKK1, Pohjoismaiden suurin kirjasto ja kulttuurikeskus, josta on tullut kaupunkilaisten julkinen olohuone.

Jos aika riittää, kannattaa käydä myös kulttuurihistorialle omistetussa Moesgaard-museossa ja Aarhusin kasvitieteellisessä puutarhassa. Aarhusin Musiikkitalossa esiintyy Tanskan kansallisooppera.

Iceberg-talo muistuttaa jäävuorta. Kuva: Ricochet64 / Shutterstock

Modernia wow-arkkitehtuuria Aarhusissa edustaa vedenrannassa kohoava Iceberg-talo, joka on nimensä mukaan saanut inspiraationsa jäävuoresta.

Den Gamle Byn

Den Gamle By on ulkoilmamuseo. Kuva: Raymond Thill / Shutterstock

Den Gamle Byn -perinnekylään on siirretty vanhoja taloja ympäri Tanskaa. Vanhimmat talot ovat 1550-luvulta. Den Gamle Byssä voi ihastella vanhoja tanskalaiskoteja, puoteja ja käsityöläisten pajoja.

Aarhusin kaupunginosat

Aurinkoisella säällä joen rannassa kulkeva Åboulevard täyttyy ihmisistä. Kuva: Balipadma / Shutterstock

Aarhusin ”sydän” on ydinkeskusta, jonka läpi virtaa joki. Joen varrella on ravintoloita terasseineen.  Ydinkeskustasta löytyvät suositut vierailukohteet Musiikkitalo, Aros -taidemuseo ja 850 metriä pitkä ostoskatu Strøget, jonka varrella on noin 150 kauppaa.

Lisää kauppoja ja kahviloita löytyy pitkän Vestergade-kadun varrelta. Vestergadelta pääsee myös pujahtamaan idylliselle Møllestien-kadulle, jossa on pieniä ja värikkäitä, 1800-luvun lopulla rakennettuja taloja.

Aarhusin Tuomiokirkon ympärille levittäytyvät Latinalaiset korttelit ovat saaneet nimensä alueella sijaitsevasta yliopistosta, ja alue on Aarhusin vanhinta aluetta. Asutusta on ollut 1400-luvun lopulta alkaen. Mukulakivikatujen varrella on värikkäitä taloja 1600–1800-luvuilta. Latinalaiskortteleista löytyy paljon designvaateliikkeitä, pieniä putiikkeja ja tunnelmallisia kahviloita sekä ravintoloita. Viehättävä ostoskatu on esimerkiksi 1500-luvulta peräisin oleva Graven.

Aarhusin kolmas kiinnostava kaupunginosa on Frederiksbjerg, suosittu asuinalue parin kilometrin päässä Latinalaisista kortteleista. Frederiksbjergin vilkkaimpia ostos- ja ravintolakatuja ovat M.P. Bruunsgaden, Jægergårdsgaden ja Frederiksgaden.

Keskiviikko ja lauantai ovat erityisen hyviä päiviä vierailla Frederiksbjergissä: tällöin pidetään ihanaa toria Ingerslev Boulevardilla. Tarjolla on niin kukkia, juustoja kuin tuoretta, Pohjanmerestä pyydettyä kalaa.

Aarhusin ravintolat

Aarhusissa kannattaa käydä syömässä ainakin Aarhus Street Food -kauppahallissa, jossa on kymmeniä ravintoloita ja katukeittiötunnelmaa. Mainio paikka nauttia lounasta tai iltapalaa.

Illalliselle kannattaa suunnistaa Frederiksbjergin suositulle ravintolakadulle Jægergårdsgadelle Forlæns & Baglæns -ravintolaan (Jægergårdsgade 23), jonka sisustus on tunnelmallisen sekava ja ruokalista täynnä mielenkiintoisia herkkuja kuten paahdettua manchego-juustoa.

Aarhusin kahvilat

Latinalaisissa kortteleissa sijaitsee kaksi kahvipaahtimoa, joiden työntekijät ovat mukana mittelemässä maan parhaan baristan tittelistä vuosittain Tanskan mestaruuskilpailuissa.

Great Coffee (Klostergade 32) on omistautunut täysin hyvin tehdylle kahville. Kahvilan valikoimista löytyy erilaisia kahveja, joita voi nauttia viihtyisällä sisäpihalla.

La Cabrassa (Graven 20) voi maistella pienen suolaisen lisäksi uusia kahvimakuja tilaamalla neljää eri kahvia sisältävän maistelutarjottimen.

Aarhusin ostokset

Salling-tavaratalosta löytää kaiken mahdollisen saman katon alta. Sallingissa on myynnissä myös suositun tanskalaisen vaatemerkin Minimumin tuotteita. Tavaratalon ruokaosasto on sekin käymisen arvoinen – täältä löytyvät tanskalaiset herkut tuliaisiksi.

Badstuegadella sijaitseva Designers Zoo -liike myy tanskalaista designia.

Aarhusin hotellit

Katso tarjoukset Aarhusin (Århus) hotelleihin.

Matka Aarhusiin

Paavalin kirkko Aarhusissa. Kuva: Lepneva Irina / Shutterstock

Aarhusiin (Århus) pääsee Suomesta lentäen. Lähimmät kentät ovat Aarhusin lentokenttä ja tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Billundin lentokenttä.

Kööpenhaminasta pääsee Aarhusiin niin junalla kuin bussillakin. Aarhusin rautatieasema sijaitsee suositun ostoskatu Jægergårdsgaden päässä.

Katso lentotarjoukset Aarhusiin.

Aarhusin kokemuksia

Aarhus-matkaoppaan kirjoittaja Marjoannika Nyman asuu Aarhussissa ja tekee siellä työkseen verkkoviestintää Katoni.fi -palveluun. Lue lisää Marjoannikan Aarhus-vinkkejä.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi