Skagen – Tanskan paras rantakohde

Skagen dyynit
Skagenin dyynit ovat komeat. Kuva: Morten Hornum / Unsplash

Valon maa. Sillä lempinimellä tanskalaiset kutsuvat Skagenia, Tanskan aurinkoisinta paikkaa. Kesäaurinko saa Skagenin hiekkadyynit hehkumaan ihanan vaaleina. Meri välkkyy sinisenä.

Aivan Jyllannin pohjoiskärjessä sijaitseva Skagen on ollut pitkään suosittu lomakohde. Tunnetuksi Skagenin tekivät 1800-luvun lopulla impressionistiset tanskalaiset taiteilijat, jotka lumoutuivat Skagenin maisemista ja kuulaasta valosta.

Nykyisin Skagen on Tanskan vilkkaimpia matkakohteita. Skagenin jopa häpeilemättömän kauniista keskustasta löytyykin kerrakseen kivoja kauppoja ja hyviä ravintoloita. Taiteilijoiden perinnöstä muistuttavat lukuisat taidegalleriat.

Skagenin rannat ovat komeat ja luonto ainutlaatuista. Kyseessä on aikamoinen luonnonihme, hiekkarantojen ympäröimä niemimaa, joka sojottaa kuin sarvi Tanskan pohjoisreunalla.

Skagenin majakan kohdalla voi seurata, kuinka Pohjanmeren salmen Skagerrakin vesi kohtaa idänpuoleisen Jyllannin niemimaan ja Ruotsin länsirannikon välisen merialueen Kattegatin. Merien pitoisuus on erilainen, mikä näkyy meren eri sävyinä. Aallotkin lyövät usein ristiin.

Skagen – idyllinen keskusta ja satama

Skagenin idyllinen, pikkutaloista muodostuva keskusta on sataman edustalla. Kadut ovat kapeita ja talot pieniä ja nättejä kuin jossain lasten satukirjassa. Tunnelman viimeistelee vanha, punatiilinen Skagenin vesitorni, joka nousee kylän keskeltä kuin noidan mökki. Tornin huipulta voi ihailla kesäisin maisemia.

Torni on muutenkin hyvä maamerkki: täällä ollaan niin keskellä kylää kuin mahdollista. Aivan vieressä on Skagen Bamsemuseum, jossa on esillä tuhatkunta perustajan keräämää pehmonallea. Voiko söpömpää museota ollakaan!

Kulman takana on myös Skagens Museum, jossa pääsee ihailemaan Skagenin taiteilijoiden teoksia.

1900-luvun vaihteen taiteilijoiden elämään voi tutustua tarkemmin kotimuseoissa Anchers Hus ja Drachmanns Hus.

Elämä Skagenissa ei ole ollut aina boheemin rentoa. Meri Skagenin edustalla on petollisen vaarallinen ja haaksirikot olivat aikoinaan yleisiä. Menneiden aikojen kalastajien ja merimiesten elämään voi tutustua keskustan alueella sijaitsevassa ulkoilmamuseossa Skagen By og Egnsmuseum.

Skagenin sataman tunnelmiin pääsee Skagen Fiske Restaurantissa, joka avattiin jo 1900-luvun alussa. Mereneläviin erikoistunutta ravintolaa pidetään edelleen Skagenin parhaana.

Skagenissa kannattaakin herkutella juuri merenelävillä kuten kaloilla, katkaravuilla ja hummereilla – ne ovat täällä taatusti tuoreita. Skagenin kalasatama on Tanskan suurin.

Mukavia majapaikkoja keskustassa ovat aivan kylän sydämessä sijaitseva, vanhaa aikaa komeasti henkivä Brøndums Hotel sekä yksinkertaisempi ja edullisempi majatalo Skagen Bo Godt Kirkevej.

Hiekan peittämä kirkko – Skagenin kuvauksellisin nähtävyys

Skagen
Skagenin kuvauksellinen nähtävyys on osittain hiekkaan hautautunut kirkko, Den Tilsandede Kirke. Kuva: Error 420 / Unsplash

Omat ongelmansa Skagenin asukkaille ovat aiheuttaneet hiekkadyynit, joiden paikkaa tuulet alati muuttavat.

Vaikuttava esimerkki dyynien voimasta on keskustasta perin kilometrin päässä sijaitseva Hiekan peittämä kirkko eli Den Tilsandede Kirke.

Hiekkaa alkoi kasaantua eroosion seurauksena keskiaikaisen kirkon ympärille jo 1600-luvun alussa, ja sisään päästäkseen kirkkovieraat joutuivat aina raivaamaan tieltään kirkon eteen kasautuneen hiekan.

Lopulta kansa sai tarpeekseen ja kirkko hylättiin vuonna 1795. Suurin osa rakennuksesta purettiin, ja jäljelle jäi vain hiekasta sojottava kirkontorni.

Skagenin dyynit, luontokeskus ja majakka

Skagenin dyyniluonnosta kertoo luontokeskus Skagen Odde Nature Centre, jonka rakennukset on suunnitellut Sydneyn oopperatalosta kuuluisa tanskalainen arkkitehti Jørn Utzon.

Skagenin dyyneillä kasvaa harvinaislaatuisia kasveja. Myös eläimiä on runsaasti, etenkin lintuja, joita on bongattu peräti 367 lajia.

Skagenin komeaan vanhaan majakkaan, Skagen Fyr, on avattu lintukeskus, joka käsittää alueen lintuja esittelevän näyttelyn ja observatorion. Majakka on auki vierailijoille päivittäin.

Skagenin luontoon ja rantoihin kannattaa tutustua myös patikointireiteillä, joita on neljä erilaista. Lyhin reitti on kolmen kilometrin mittainen ja pisin 10 kilometriä.

Skagenista lähtee myös Tanskan pisin yhtämittainen pyöräreitti alas rannikkoa. Se on pituudeltaan 560 kilometriä ja päättyy Rudbølin kylään.

Skagenin hotellit

Skagenista löytyy majoitusta moneen makuun. Keskustan suosisitukset kerrottiinkin jo yllä. Kolmas mukava majapaikka on hieman syrjässä keskustasta sijaitseva historiallinen Ruth’s Hotel, joka vie 1900-luvun vaihteen taiteellisiin tunnelmiin.

Katso tarjoukset Skagenin majoitukseen.

Matka Skageniin

Jos käytössä ei ole omaa autoa, Skageniin voi matkustaa myös junalla tai bussilla. Paikan päällä liikkuu kätevästi polkupyörällä.

Läheiseen Frederikshavnin kaupunkiin on lauttoja Oslosta ja Göteborgista. Hirtshalsiin kulkee puolestaan lauttoja Färsaarilta ja muun muassa Norjan Stavangerista ja Bergenistä.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi