Soutustadion – Helsingin legendaarinen melontapaikka

Soutustadion Helsinki
Helsingin Soutustadion. Kuva: Petri Kosonen

Taivallahden entisen kasarmialueen ja Töölön rantabulevardi Merikannontien takana avautuu merelle valkoinen katsomorakennelma, jolla on paikkansa Helsingin lähihistoriassa. Kuten muutkin olympiakaupungin funktionaalisuutta korostavat, valkoiseksi maalatut betoniset kisapaikat (Olympiastadion, Uimastadion, Velodromi) se on Suomen Docomomo-työryhmän laatimalla suomalaisten modernismin muistomerkkien listalla.

Arkkitehti Hilding Ekelundin suunnittelema Soutupaviljonki rakennettiin 1939 seuraavan vuoden Helsingin olympialaisia varten, jotka tunnetusta syystä siirtyivät vuoteen 1952. Seurasaarenselkä osoittautui kuitenkin liian tuuliseksi soutukisoja varten, ja niitä varten Meilahteen jouduttiin rakentamaan popup soutustadion.

Taivallahden Soutustadionilla järjestettiin sen sijaan kisojen melontatapahtumat, joissa suomalaisista kaksikkomelojat Kurt Wires ja Yrjö Hietanen, yksiköissä Thorvald Strömberg sekä naisten sarjassa Sylvi Saimo voittivat olympiakultaa. Neljällä kullalla sekä yhdellä hopealla ja pronssilla Suomi nousi hetkeksi melonnan suurvallaksi.

Yllättävää onkin, että menestyksestä ja maineesta huolimatta pian kisojen jälkeen Soutustadionin katetun, tuhannen hengen katsomon, Soutupaviljongin, annettiin mennä tärviölle. Kasvikunta valtasi betonilta alaa ja kodittomat polttivat paviljongin puupenkkejä nuotioissaan. Siitä löytyy todiste Tauno Palon viimeiseksi jääneessä elokuvassa Tulipunainen kyyhkynen (Matti Kassila 1961), jonka pitkässä, unenomaisessa jaksossa rappioituneessa katsomossa tapahtuu kauheita.

Soutustadionin melontaseurat

Melontaharrastuksen käytyä aallonpohjassa 1980-luvulla alkoi sen uusi nousu, eikä kursseillekaan päässyt enää jonottamatta. Soutustadionin ympäristöstä kehittyi varsinainen melojien mekka.

Katsomon alla on Helsingin Melojien kajakkivarikko, ja aivan Stadionin vieressä toimii Soutuseura SMARK näyttävine kirkkoveneineen. Avovesikauden ulkopuolella seuran tiloissa voi harrastaa sisäsoutua, ja sen saunasta pääsee uimaan avantoon, jollaisia on myös melontaseurojen tiloissa.

Soutustadionin viereisellä Eteläisellä Humalluodolla seisoo Merimelojien Maja, joka tunnetaan myös kesäisistä lavatansseistaan, ja tätä vastapäätä olevalla Rajasaarenpenkereellä sijaitsee Helsingin Kanoottiklubin pyörittämä Melontakeskus, joka myös vuokraa kajakkeja, kanootteja ja SUP-lautoja ulkopuolisille.

Lähistöllä, Hietaniemen uimarannan eteläpäässä, pitävät majaansa vielä Melaveikot.

Taivallahden rannan ravintolat

helsinki melonta soutustadion
Idylline Cafe Regatta sijaitsee Soutustadioni vieressä. Kuva: Aku Pöllänen / Visit Finland

Aktiivisen melontapäivän päätteeksi voi rentoutua hyvällä omalla tunnolla Taivallahden anniskelupaikoissa, joita riittää sesongin aikana Soutustadionin vieressä.

Mestaritalli keskittyy ruokaan ja viereinen Meritalli lähinnä juomapuoleen. Melontakeskukseen johtavalla tiellä olevassa punaisessa tuvassa toimii turistien suosima Cafe Regatta, joka rakennettiin 120 vuotta sitten Pauligin huvilan kalastusvajaksi.

Merikannontien toisella puolella, Taivallahden venekerhoa vastapäätä, on asiakkaiden mielipiteet jakava kahvila-lähikauppa Airo, josta saa edullisten kahvilatuotteitten lisäksi yllättäen herkullista vietnamilaista nuudelisoppaa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi