Matkailijan uskonnot

Sikhien pyhä kaupunki Amritsar on ikimuistoinen matkakohde.
Sikhien pyhä kaupunki Amritsar on ikimuistoinen matkakohde.

Uskonto on tärkeä osa kulttuuria, ja eksoottisissa maissa uskonto voi hämmentää ja ilahduttaa. Paikallinen uskonto tulee taatusti tavalla tai toisella matkalla vastaan, ovathan kirkot, temppelit ja moskeijat monesti kohteidensa kuuluisimpia nähtävyyksiä.

Tässä kirjoitussarjassa johdatetaan eksoottisten uskontojen maailmaan matkailijoiden näkökulmasta. Tarkoituksena on valottaa uskontoja käytännönläheisesti tavoilla, joita Kerran elämässä -tiimi on omilla matkoillaan kohdannut.

Buddhalaisuus

Tiibetinbuddhalaisia rukousmyllyjä Intian Ladakhissa.
Tiibetinbuddhalaisia rukousmyllyjä Intian Ladakhissa.

Buddhalaisuus tapaa olla eksoottisista uskonnoista vetovoimaisin matkailijoiden keskuudessa; länsimaisiin vetoaa uskonnon filosofisuus, joka löytää kosketuspintoja melkein jokaisen ihmisen arkielämästä. Buddhalaisuus vastaa siihen peruskysymykseen, miksemme koskaan ole onnellisia kuin hetken aikaa, vaikka meillä näyttäisi olevan päällisin puolin elämässä kaikki kunnossa.

Pohjimmiltaan Buddhalaisuus onkin kuin lääke angstiin.

Buddhalaisuudesta kerrotaan tarkemmin artikkelissa, jonka on kirjoittanut pitkään Aasian buddhalaisissa maissa asunut matkailutoimittaja Antti Helin.

Buddhalaisuudella on useita muotoja. Niistä kiehtovimpia ja kummallisimpia on Himalajan vuoristoseuduilla harjoitettava tiibetinbuddhalaisuus. Tiibetinbuddhalaisuuden opetukset tuovat mieleen Matrix-elokuvan: lopulta kaikki on vain illuusiota.

Intian uskonnot: hindulaisuus

Tämä sadhu on pitänyt kättään niin pitkään yhtäjaksoisesti pystyssä, että käsi on muuttunut ylöspäin sojottavaksi tikuksi.

Intia on uskonnoista kiinnostuneen matkailijan aarrearkku. Intian uskonnoista kirjoittaa Intiaan erikoistunut matkailutoimittaja Ville Palonen.

Intian pääuskontoa hindulaisuutta pidetään maailman vanhimpana yhä olemassa olevana järjestäytyneenä uskontona (kun shamanismia ei lasketa mukaan).

Sanotaankin, että hindulaisuuden pyhissä kaupungeissa – kuten Varanasissa – pääsee seuraamaan elämänmenoa vielä pitkälti samanlaisena kuin sen näkivät antiikin Kreikan muinaiset matkailijat.

Hindulaisuus on äärettömän monimuotoinen uskonto, jonka opetuksia voi tulkita lukemattomilla tavoilla. Hindulaisuuden kummalliseen puoleen voi käydä tutustumassa vaikka Rajasthanin rottatemppelissä, jonka pyhillä rotilla on jopa oma baarinsa.

Hindulaisuuteen kuuluvat olennaisesti myös valtelevat ja askeettisesti elävät pyhät miehet, sadhut. Sadhuista erikoisimpia ovat Aghori-sadhut, jotka ovat vieneet yhteiskunnasta irtautumisen äärimmilleen, että tottuneisuuden tabuja rikkoakseen he harjoittavat jopa kannibalismia.

Intian uskonnot: jainalaisuus

Jo hindulaisuus on kiehtova uskonto, mutta sen rinnalla Intiassa pääsee tutustumaan myös buddhalaisuuteen, sikhismiin ja jainalaisuuteen. Näistä etenkin jainalaisuus on aivan omaa luokkaansa erikoisten uskontojen joukossa.

Jainalaiset kun kunnioittavat elämää niin paljon, että jälleensyntymien kierrosta pääsee vain lopettamalla kasvienkin syömisen ja paastoamalla itsensä hengiltä.

Parhaita paikkoja tutustua jainalaisuuteen on heidän pyhä kaupunkinsa Palitana.

Intian uskonnot: sikhit

Kultaisen temppelin luona Amritsarissa.

Sikhit tunnetaan turbaaneistaan, joita he eivät ota koskaan julkisesti päästään. Turbaanit suojaavat sikhien hiuksia, joissa sikhit uskovat voimansa asustavat – vähän kuin Raamatun tarinassa väkivahvasta Samsonista.

Sikhien kiehtovaan uskotoon tutustuu parhaiten heidän pyhässä kaupungissaan Amritsarissa, joka tunnetaan maailman ihmeisiin kuuluvasta Kultaisesta temppelistä.

Shamanismi

Ikiaikainen shamanismi on maailman vanhin ja laajimmalle levinnyt uskonto (shmanismia on taidettu harrastetaa kaikkialla minne ihmiskunta on levinnyt).

Shamanismin perusajatus maan ylisistä ja alisista maailmoista sekä hengistä, jotka asuttavat kiviä, puita ja muita luonnonpaikkoja, on siirtynyt moneen järjestäytyneeseen uskontoonkin.

Etelä-Amerikka on yksi parhaista paikoista etsiä nykypäivän shamaaneja. Etenkin Bolivia on mahtava paikka shamanismista kiinnostuneille – Bolivian-matka ei ole täydellinen ilman vierailua shamaanilla.

Shamanismia löytyy yhä myös eri puolilta Aasiaa. Esimerkiksi Burmassa elää shamanistinen kulttuuri vahvana buddhalaisuuden rinnalla; Burman nat-henkifestivaalit muistuttavat luonnonhengille omistettuja rockfestivaaleja.

Uskonnollisia erikoisuuksia

Kiehtovaa uskonnoissa on se, kuinka kummallisia muotoja ne ympäri maailmaa saavat. Kathmandussa voi kohdata elävän jumalattaren, ja Vietnamissa palvotaan kirjailija Victor Hugoa profeettana.

Ja kun tutustuu uskontoihin eri puolilla maailmaa saa perspektiiviä myös meidän omaan valtauskontoomme. Kristinuskohan se vasta kummallinen uskonto onkin: tuskin missään muussa maailman uskonnossa syödään sunnuntai toisensa jälkeen profeetan ruumista ja juodaan hänen vertaan.

Lue lisää uskonnoista.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!