Täällä Rauli Virtanen, Hamina

Rauli Virtasen näyttely IHMINEN on Haminan bastioneilla.

Rauli Virtasen (s. 1948) ääni on tullut tutuksi meille suomalaisille puolen vuosisadan ajan, milloin mistäkin kriisipesäkkeestä maailmalta. Hän on ollut paikalla, kun diktaattorit ovat kaatuneet, valtakunnat hajonneet ja luonnonvoimat iskeneet.

Ulkomaankirjeenvaihtaja ja tietokirjailija Virtanen on vieraillut kaikissa maailman maissa ja työskennellyt omassa maassaan kaikille tärkeimmille tiedotusvälineille.

Haminan linnoitus tarjoaa tunnelmalliset puitteet näyttelylle.

Sattuneesta syystä Virtanenkaan ei ole viime aikoina juuri matkustellut, ja hänellä on ollut aikaa järjestellä matkoilla kertyneitä valokuviaan. Lähes sata mielenkiintoista otosta on koottu näytteille Haminan Bastionin holveihin, eli kasematteihin. Varhaisimmat kuvat on otettu sotaa käyvässä Vietnamissa 1972 ja ehkä viimeisimmät Myanmarin sissien luona viime vuosikymmenellä.

Rauli Virtanen Hamina
Rauli Virtanen osaa olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Humaani rauhan mies on todistanut Chilen veristä sotilasvallankaappausta ja Punakhmerien valtaannousua Kambodžassa. Hän on myös ikuistanut Fräntin ja Vahasen Jolon saarella Filippiineillä keskellä panttivankidraamaa.

Otokset ovat uutiskuvia, eikä niissä ymmärrettävistä syistä ole tavoiteltu taiteellista näkemystä. Joukossa on kuitenkin National Geographic -tyylisiä erikoisuuksia, kuten vaalea ja sinisilmäinen syyrialaistyttö pakolaisleirillä vuodelta 2013. Kuvasta ollaan oltu montaa mieltä.

Virtanen esiintyy kuvissa myös itse; milloin Jasser Arafatin, Nelson Mandelan tai Muhammad Alin seurassa. Kuvia katsellessa ei voi olla ihmettelemättä, miten sama tyyppi on ehtinyt niin moneen paikkaan oikeaan aikaan ja miten paljon mielenkiintoisia ihmisiä hän onkaan tavannut sekä tietenkin, miten hän on yleensä onnistunut pysyttelemään hengissä?

Tehkää perässä tubettajat!

IHMINEN, Rauli Virtanen 50 vuotta maailmalla -juhlanäyttely on esillä 4.6.-15.8.2021 Haminan Bastionissa. Näyttelyyn on vapaa pääsy ja se sopii myös lapsille.

Lue lisää: Hamina

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi