Etelä-Korean parhaat matkakohteet

Pyhällä vuorella.
Soulin modernin metropolin ohella Etelä-koreassa on vuoria ja pyhiä buddhalaisia paikkoja.

Etelä-Korea on maa Japanin ja Kiinan välissä – niin maantieteellisesti kuin tunnelmaltaan. Tosin korealaiset varmasti loukkaantuisivat vertailusta; he toki kokevat maansa toki olevan aivan uniikki maailmansa.

Ja siltä Etelä-Korea alkaa toki tuntuakin sitä enemmän, mitä syvemmin maahan tutustuu.

Matkakohteena Etelä-Korea on oiva: maa on siisti, moderni ja toimiva – ja silti vielä kohtuullisen edullinen. Varsinaiset maailman ihmeet eli pakolliset kerran elämässä -nähtävyydet maasta puuttuvat. Mutta pienempää kiehtovaa nähtävää ja koettavaa on riittävästi.

Kiinnostavinta Etelä-Koreassa on se, kuinka nopeasti maa on modernisoitunut sekä maailman teknologian että popkulttuurin huipulle ja silti – tai juuri siksi – säilyttänyt syvän kunnioituksen historiaansa.

Soulin upeita vanhoja palatsialueita vartioivat historiallisiin asuihin pukeutuneet soturit ja aivan yllättäen keskustan kadut voi tukkia satojen ja jopa tuhansien esiintyjien kokoinen historiallinen paraati, jolla kunnioitetaan jotain merkittävää entisaikan tapahtumaa.

Juuri niin kävi viimeisimmällä Soulin-vierailullani, kun kaupungissa elettiin uusiksi kuningas Jeongjon vuoden 1795 juhlakulkue – vanhan kaupunginportin luona edestäni marssi täysin yllättäen yli 5000 miestä ja naista sekä 500 ratsua täydessä sotisovassa.

Olihan se vaikuttavaa.

Kulkueen aikana kuninkaan kimppuun eivät tosin yrittäneet hyökätä salamurhaajat niin kuin tosielämässä.

Soul – Korean paras matkakohde

Soulin palatsinvartijat ovat pukeutuneet perinneasuihin.
Soulin palatsinvartijat ovat pukeutuneet perinneasuihin. Kuva: Antti Helin

Etelä-Korean ylivoimaisesti paras matkakohde on pääkaupunki Soul, upea yhdistelmä uutta ja vanhaa. Kaupungissa riittää nähtävää ja koettavaa, shoppailtavaa ja herkuteltavaa. 10 miljoonan asukkaan Soul on valtavan kokoinen – ja keskusta siltikin yllättävän helposti haltuun otettavissa ja jopa käveltävissä. Kyseessä on yksi Aasian kiehtovimmista kaupunkikohteista.

Tarvittaessa Etelä-Koreasta saa varsin hyvän kuvan jo käymällä pelkästään Soulissa. Nähtävyytenä on koristeellisia, puisia palatseja, vanhoja asuinkortteleita ja moderneja ostosalueita.

Hauskimpia nähtävyyksiä on kuitenkin keskustan läpi virtaava kristallinkikas puro, joka on tehty vanhan valtatien tilalle. Mahtava esimerkki oivaltavasta kaupunkisuunnittelusta!

Lue lisää Soulista tai katso tarjoukset Soulin hotelleihin.

DMZ – Etelä- ja Pohjois-Korean raja

Soul sijaitsee yllättävänkin lähellä Koreoiden rajaa: matkaa on alle 60 kilometriä. Raja on maailman vahvimmin aseistettu, vaikka sen kohdalla onkin nimellisesti demilitarisoitu alue eli DMZ. Jo pitkin matkaa tien varressa on vaikuttavia vartiotorneja.

Päiväretket Soulista vievät aivan maiden rajalle, josta pääsee katsomaan pohjoiseen ja siellä asennossa seisovia sotapoikia. Kierroksilla voi myös nähdä pohjoiskorealaisten etelän puolelle kaivamia käytäviä.

Retket Soulista Pohjois-Korean rajalle voi varata etukäteen netistä.

Suwon – Hwaseongin traaginen linna ja Vessamuseo

Suwon Etelä-Korea
Linnaa lukuun ottamatta Suwon on ulkoasultaan karun moderni ja täynnä jättimäisiä talokolosseja. Kuva: Ryoo Geon Uk / unsplash

Vain 30 kilometrin päässä Soulista sijaitsee Suwonin kaupunki, jonka keskustaa ympäröi mahtava linnoitus Hwaseong. 1700-luvun viimeisinä vuosina rakennetun linnoituksen taustalla on traaginen tarina, joka on ikuistettu useampaankin korealaiseen elokuvaan ja televisiosarjaan.

Historiallinen tositarina kertoo kruununprinssi Jangheonista, joka käyttäytyi niin omituisesti, että hänen uskottiin tulleen hulluksi. Nuorukaisen kerrottiin murhanneen ja raiskanneen alaisiaan palatsissaan ja uhanneen lopulta itsensä kuninkaan henkeä.

Lopulta isä, kuningas Yeongjo, lukitutti oman, 27-vuotiaan poikansa riisiarkkuun. Kruununprinssin oma poika, Jeongjo rukoili isoisäänsä säästämään isänsä hengen, mutta kuninkaan päätös oli lopullinen.

Päivien ajan arkusta kuului epätoivoisia ääniä, kunnes ne hilljenivät. Kuningas nimesi kuolleen poikansa uudestaan nimellä Sado, ”Ajattelen suurella surulla”, millä nimellä hänet edelleen parhaiten tunnetaan.

Lopulta Sadon poika Jeongjo nousi Joseon-dynastian kuninkaaksi. Isänsä muistoksi hän rakennutti Hwaseongin linnoituksen ja siirsi sinne valtakunnan pääkaupungin Soulista.

Jeongjo ei uskonut isänsä mielenvikaisuuteen, vaan uskoi tämän kuoleman taustalla olleen poliittisen salaliiton.

Jeongjon aikaa pidetään kulttuurisesti yhtenä Joseon-dynastian kultakausista, mutta hänen jälkeensä pääkaupunki siirrettiin takaisin Souliin.

Hwaseongin linnoitus on komea nähtävyys ja Unescon maailmanperintökohde. Perille Suwoniin pääsee Soulista metrolla noin tunnissa tai rautatieasemalta junalla alle puolessa tunnissa.

Linnoituksen ohella Suwonissa kannattaa vierailla Korean vessamuseossa. Siellä oppii vaikkapa sen, että Korean kuninkaan hovilääkärillä oli tapana päivittäin maistaa hallitsijan kakkaa tarkistaakseen, että kuningas oli terve.

Junalla pääsee nopeasti perille ja takaisin Souliin. Yöksi ei tarvitse jäädä.

Seoraksan, patikoijan paratiisi

Seoraksan on Korean kuuluisin patikointikohde. Kuva: Sarah Lee / unsplash

Terävähuippuinen Seoraksan-vuori (1708 m.) on Etelä-Korean kuuluisin vaelluspaikka. Vuoriston senotaan näyttävän dinosauruksen selkärangalta, ja maisemat ovat kieltämättä komeat. Erityisen kaunista vuorella on syysruskan aikaan lokakuussa. Se on tietysti myös vilkkainta aikaa.

Hyvää aikaa patikoimiseen on myös kevät. Kesät tapaavat olla kuumia ja kosteita.

Vuori sijaitsee koillisrannikolla, lähellä Pohjois-Korean rajaa. Lähin kaupunki on Sokcho, jonne on noin neljän tunnin bussimatka Soulista. Busseja kulkee puolen tunnin välein Seoul Express Terminalista.

Sokchosta lähtee puolen tunnin välein busseja kansallispuistoon, joka on vuoden ympäri auki aamukuudesta iltakahdeksaan.

Sokchossa ja kansallispuiston kulmilla on tarjolla hyvin majoitusta. Suurin osa matkailijoista viettää alueella vain yhden yön, mutta jos jää kahdeksi, ehtii tutustua kansalispuiston alueeseen kaikessa rauhassa.

Katso tarjoukset Sokchon hotelleihin.

Gyeongju – shamaanikuninkaiden valtakunta

Silla-dynastian hautakumpuja.
Silla-dynastian hautakumpuja Gyeongjussa. Kuva: Antti Helin

Gyeongju on kiehtova matkakohde Korean kulttuurista ja historiasta kiinnostuneille. Täältä käsin shamaanikuninkaat hallitsivat Silla-valtakuntaa Kolmen valtakunnan ajanjaksolla.

Kaupungissa on komeita shamaanikuninkaiden hautakumpuja ja muinaismuistoja.

1500 vuotta vanha Bulguksa-temppeli on Unescon maailmanperintökohde ja Korean kuuluisimpia temppeleitä.

Katso tarjoukset Gyengjun hotelleihin.

Seokguram ja Maailman kaunein Buddha

Gyeongjun vieressä kohoavalta pyhältä vuorelta löytyy yksi maailman kauneimmista Buddha-patsaista. Patsas muistuttaa Silla-kulttuurin kulta-ajoista – se oli tuhatvuotisen valtakunnan suurin taiteellinen saavutus.

Patsas sijaitsee Seokguram-pyhätöstä, kolmen vartin bussimatkan päässä historiallisesta Gyeongjun kaupungista.

Kookas, valkoinen Buddha-patsas istuu vuoren laella graniittiin louhitussa luolassa. Maine yhtenä maailman kauneimmista Buddha-patsaista ei ole liioittelua. Buddha on uskomattoman hienostunut.

Meditoivan patsaan edessä tekisi saman tien mieli heittäytyä polvilleen ja tunnustaa buddhalaisia totuuksia maallisen mammonan turhuudesta ja kaiken katoavaisuudesta.

Patsaan 700-luvulla veistänyt taiteilija on vanginnut Buddhan olemuksen kiveen niin täydellisesti, että hänen on täytynyt itsensäkin olla valaistunut. Patsaan laupias katse tuntuu julistavan, että elämä on toki kärsimystä, muttei se silti niin kamalaa ole.

Viirusilmäinen katse rauhoittaa ja tyhjentää mielen. Se jättää kaipuun palata vielä jonakin päivänä uudestaan tänne toiselle puolen maailmaa.

Onneksi taideteosta ole vangittu mihinkään museoon, vaan se saa istua vapaana vuorenhuipullaan ja katsella edessään avautuvaa aaltoilevaa vuoristoa ja kaukana siintävää Japaninmerta.

Täältä Seokguramin Buddhan sanotaan suojelevan koko Korean niemimaata.

Rantakaupunki Busan

Etelä-Korea rantakaupunki
Busanissa pilvenpiirtäjät kohtaavat hiekkarannan. Kuva. Minku Kang / unsplash

Etelä-Korean etelärannikolla on rantakaupunki Busan, jossa pilvenpiirtäjät kohtaavat hiekkarannan. Busan on ihan kiva ja helposti haltuunotettava matkakohde, muttei mikään must see -paikka. Kaupungissa on pitkä ranta ja muutama hieno temppeli, muttei oikein muuta nähtävää.

Katso tarjoukset Busanin hotelleihin.

Jeju – naissukeltajien saari

Jeju Etelä-Korea
Laavakallioita Jejun saarella. Kuva: Lightscape / unsplash

Karun kaunis Jeju on Korean kuuluisin nähtävyys ja suosituin matkakohde Soulin jälkeen. Suosittu on itse asiassa vähättelyä: Jeju on aivan käsittämättömän suosittu. Soulista lentää vuosittain liki 65 000 konetta Jejulle eli liki 180 konetta päivittäin. Eli huh, huh. Kyseessä on maailman vilkkain lentoreitti.

Saarella käy vuosittain kaikkiaan 15 miljoonaa matkailijaa. Jejua voisikin hyvin kutsua turistirysäksi, mutta saarella on säilynyt myös paljon omaa kulttuuria.

Muinaisten tulivuorten purkausten synnyttämä saari sijaitsee 90 kilometriä merellä Etelä-Korean eteläkärjestä. Subtrooppista saarta kutsutaan niin Korean Havaijiksi kuin Jumalten saareksikin.

Ilmasto tapaakin olla muuta Koreaa hieman lämpimämpi – ja saarta koristavat hauskannäköiset paikalliset jumalkuvat, mulkosilmäiset Dol Hareubangit.

Korealaiset tuntevat Jejun myös Rakkauden saarena.

Jejulla riittää monenlaista tekemistä: voi patikoida 1950 metriä korkealle Hallasanille, Etelä-Korean korkeimmalle vuorelle, ihailla vesiputouksia ja kirmata hiekkarannoilla.

Hienoimpia nähtävyyksiä ovat menneiden aikojen laavavirtojen muodostamat luolastokäytävät, joista kuuluisimpia on kahdeksan kilometriä pitkä Manjanggul (matkailijoille on tosin avoinna vain kilometrin pituinen pätkä laavatuubia). Vulkaanisen luontonsa ansiosta Jeju on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi.

Jejun erikoisempia nähtävyyksiä edustaa puolestaan Jeju Loveland, jota koristavat seksuaaliakteja kuvaavat patsaat. Puistosta sopii kiittää Jejun mainetta rakkauden saarena ja perinteisenä häämatkakohteena korealaisten keskuudessa.

Saaren perinteisiin voi tutustua ulkoilmamuseossa Seongeup Folk Village.

Jejulla sinnittelee vielä hengissä paikallinen perinne. Niin sanotut haenyeot ovat naisia, jotka vapaasukeltavat jopa 20 metrin syvyyteen keräämään ostereita ja muita äyriäisiä. Monet naissukeltajista pystyvät pidättämään hengitystään jopa kaksi minuuttia.

Tapa sai alkunsa siitä, että miehet saattoivat merellä kalassa useitakin viikkoja perätysten. Naisten asema on saarella muutenkin vahva.

Monet haenyeot ovat jo eläkeikäisiä rouvia, sillä vaativa ja vaarallinen, mutta huonosti palkattu ammatti ei juuri houkuttele nuoria.

Haenyeo-naisten kulttuuriin voi tutustua Haenyeo Museumissa.

Jejulle on vilkkaat lentoyhteydet sekä Soulista että Busanista. Jälkimmäisestä pääsee saarelle myös laivalla (3–12 tuntia).

Katso tarjoukset Jejun hotelleihin.

Korealainen ruoka

korealainen-ruoka
Korealainen ruoka on hurmannut jo muun Aasian – pian vuorossa on koko maailma. Kuva: Antti Helin

Korealainen ruoka olisi jo itsesään hyvä syy matkustaa Etelä-Koreaan. Keittiö on omanlaisensa ja kerrassaan herkullinen. Keskiössä on usein ravintolan pöydissä grillattu liha, jonka seurana tarjoillaan moninainen määrä monenlaisia kasvispohjaisia pikkuherkkuja.

Grillatut lihanpalat kääritään salaatinlehtiin ja mukaan laitetaan soijapaputahnaa sekä valkosipulia. Raikasta ja herkullista!

Koreassa tarjoillaan myös monenlaisia nuudeliannoksia ja paratuokia.

Etelä-Korean kulttuuri ja historia

Etelä-Korea on ollut historiansa ajan naapurimaiden Japanin ja Kiinan puristuksissa ja usein alusmaanakin, mikä näkyy korealaisessa kulttuurissa edelleen. Maa tuntuu Kiinan ja Japanin välimuodolta.

Korealaisen kulttuurin kultakautta oli kolmen kuningaskunnan aika 600–700-luvulla, kun kolme kuningaskuntaa kamppaili Korean niemimaan hallinnasta. Kuningaskunnista kuuluisin on Silla-dynastia, josta on säilynyt komeita nähtävyyksiä Gyeongju-sissa.

Toinen merkittävä ajanjakso oli Joseon-dynastia, joka oli vallassa yli 500 vuoden ajan 1392–1910. Joseon-dynastian aikaan Korealla oli tiiviit suhteet Kiinan Ming-dynastiaan, josta otettiin paljon mallia. Joseonin hallinto järjestettiin kiinalaiseen tapaan ja kungfutselaisuudesta tuli vallitseva ideologia.

Aikakauden loppua kohden Joseon-kuningaskunta eristäytyi muusta maailmasta niin vahvasti, että sitä alettiin kutsua erakkokuningaskunnaksi. Kuinka ollakaan pohjoiskorealaiset käyttävät itse edelleen maastaan nimeä Joseon.

Joseon-dynastian aika päättyi kansalliseen nöyryytykseen ja katastrofiin: Koreasta tuli Japanin siirtomaa vuosiksi 1910–1945.

Korean sota käytiin vuosina 1950–1953. Vastakkain olivat Kiinan ja Neuvostoliiton tukemat pohjoiskorealaiset ja Yhdysvaltain ja YK:n tukemat eteläkorealaiset.

Sodan jälkeen alkoi maan nopea modernisoituminen.

Matkustaminen Etelä-Koreassa

Matkustaminen Etelä-Koreassa on vaivatonta. Etäisyydet eivät yleensä ole pitkät, ja maan reunalta toisellekin pyyhältää nopeasti luotijunan kyydissä 300 kilometrin tuntivauhdilla.

Jeju-saarelle on lentoja eri puolilta Etelä-Koreaa.

Etelä-Korean sää ja ilmasto

Etelä-Koreassa voi sataa kesällä paljon. Kuva: Antti Helin

Etelä-Koreassa on neljä vuodenaikaa. Parasta aikaa matkustaa Etelä-Koreaan ovat kevät ja syksy, mutta maasta nauttii kyllä ympäri vuoden.

Korea kevät

Huhtikuusta kesäkuulle kestävä kevät on kirsikankukkien ja festivaalien aikaa.

Korean kesä

Korean kesä on kuuma ja kostea. Yli puolet vuotuisesta sademäärästä sataa monsuunikaudella, joka kestää heinäkuusta elokuun lopulle.

Etelä-Korean syksy

Syyskuusta marraskuulle kestävä syksy on upeaa aikaa. Syyskuussa lämpötila on vielä kesäinen ja lokakuussakin mukavan leuto. Loppusyksystä Etelä-Korean valtaavat ruskan värit. Ruska-aika vaihtelee ympäri maata, mutta marraskuu on todennäköisintä aikaa sen kokemiseen.

Korean talvi on kylmä

Talvella Siperiasta puhaltaa kylmää iltaa, ja maa voi peittyä lumeen. Talvi ei kuitenkaan estä matkustamista – talot ovat lämmitettyjä ja julkinen liikenne toimii.

Matka Etelä-Koreaan

Finnair lentää Helsingistä Souliin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!