Georgia – Kaukasuksen lumoissa

Georgia
Georgian kuvatuimpia nähtävyyksiä on syrjäinen kirkko ylvään Kazbek-vuoren edustalla.

Georgia yllättää: pienessä ja matkakohteena sangen tuntemattomassa riittää näkemistä ja kokemista. Jos aivan maailmanluokan nähtävyydet maasta puuttuvatkin, lumoavat Georgiassa Kaukasuksen hengästyttävän upeat vuoristomaisemat sekä keskiaikaiset kylät ja myyttiset luostarit.

Georgian elämyksiin kuuluu tietysti myös herkullinen ruoka – gruusialainen keittiö on entisen itäblokin maista kaikkein rakastetuin.

Georgia on myös juomapuheiden luvattu maa. Oma kiinnostukseni Georgiaan heräsikin jo vuosia sitten, kun Pietarissa asunut ystäväni kertoi gruusialaisista juomapuheista. Perinteiden mukaan Georgiassa pitäisi ennen jokaista votkalasillista pitää puhe, joista onkin kehittynyt todellinen taiteenlaji. Pisimmillään puheet voivat venähtää tunninkin mittaisiksi.

Georgia linna
Khertvisi on yksi Georgian monista komeista linnoista.

Stalinin ja sankarikuningatar Tamarin synnyinmaa sijaitsee mielenkiintoisella paikalla Euroopan ja Aasian rajalla, kulttuurien ja uskontojen leikkauspisteessä.

Naapuriensa armenialaisten ohella georgialaiset kuuluvat maailman vanhimpiin kristinuskoon kääntyneisiin kansoihin, kun ympärillä levittäytyvät Kaukasuksen islamilaiset alueet: Turkki, Azerbaidžan sekä Venäjään kuuluvat Tšetšenia, Dagestan ja Ingušia.

Jos osa naapureista kuulostaakin sangen hurjilta, ei huolta, Georgiassa matkustaminen on turvallista. Tosin aivan ongelmitta ei ole sujunut Georgiankaan lähihistoria: maa kävi elokuussa 2008 lyhyen sodan Venäjää vastaan, minkä seurauksena Georgiaan autonomisena alueena kuulunut Etelä-Ossetia julistautui itsenäiseksi.

Georgian nähtävyydet

Georgia Tblisi
Tbilisin vanhakaupunki on idyllinen mutta pieni.

Pääkaupunki Tbilisin nähtävyytenä on tunnelmallinen, tosin varsin pieni vanhakaupunki, jota vartioi kaupunginosan ylle kohoava linnoitus.

Tbilisin Fabrika Hostel on hyvä paikka aloittaa Georgian seikkailut: entiseen neuvostoajan tehtaaseen remontoitu hostelli houkuttelee baareineen ja kahviloineen myös paikallisia hipstereitä aikaa viettämään.

Georgian-matkalla kannattaa ehdottomasti käydä myös pääkaupunki Tbilisin ulkopuolella, jotta pääsee ihailemaan Kaukasuksen maisemia ja maan mystisiä tunnelmia parhaimmillaan.

Jos pitäisi valita parhaat ja ainutlaatuisimmat Georgian nähtävyyksistä, ne olisivat Vardzian luolaluostari sekä syrjäinen ja kuvankaunis Svanetia keskiaikaisine vartiotorneineen.

Jos aika on kortilla, Georgiaa näkee varsin mukavasti myös päiväretkillä, joita järjestetään Tblisistä monille maan kuuluisimmista nähtävyyksistä.

Mtskheta – Georgian uskonnollinen keskus

Georgia Džvarin luostari
Džvarin luostaria pidetään yhtenä Georgian pyhimmistä.

Vain puolen tunnin bussikyydin päässä pääkaupungista sijaitsee Mtskheta, joka on ollut Georgiassa kristinuskon keskus aina siitä asti, kun kuningas Mirian III käännytti kansansa kristinuskoon vuonna 337, vain muutama vuosikymmen armenialaisten jälkeen. Ja armenialaiset tunnetaan yleisesti maailman ensimmäisenä kristinuskoon kääntyneenä kansakuntana. Mahtaa georgialaisia harmittaa!

Kuningas Mirian III omaksui uuden uskonnon Kappadokiasta saapuneelta, naispuoliselta lähetyssaarnaajalta, pyhältä Ninolta.

Kristinuskoon kääntymisen kunniaksi Mtskhetan vieressä kohoavalle kukkulalle pystytettiin risti, jonka paikalla sijaitsee 500-luvun lopulla rakennettu Džvarin luostari. Se on uskonnolliselta arvoltaan Georgian tärkeimpiä rakennuksia.

Pikkukaupungin keskustassa kohoaa puolestaan komea, 1000-luvulla rakennettu Svetitskhovelin katedraali. Yhdessä luostari ja katedraali muodostavat Unescon maailmanperintökohteen.

Sighnaghi ja Georgian viininviljelyalueet

Georgia Kakheti
Kakhetin alueen maisemia.

Pääkaupungista itään sijaitseva Kakhetin alue on hyvä kohde muutaman päivän seikkailuille, jos aikaa on vähän.

Alueen merkittävimmästä kylästä, pittoreskien pikkutalojen Sighnaghista, on hiljalleen kehittymässä yksi Georgian suosituimmista reissaajakeskuksista edullisine majataloineen ja viihtyisine ravintoloineen. Matkaa Tbilisiin on alle kaksi tuntia bussilla.

Parin tuhannen asukkaan Sighnaghista käsin on helppo käydä retkillä Georgian viiniviljelyalueilla.

Aivan Sighnaghin vieressä on Bodben luostari, yksi Geogian suosituimmista pyhiinvaelluskohteista. Nunnaluostarissa säilytetään Georgiaan kristinuskon tuoneen Pyhän Ninon pyhäinjäännöksiä.

Kazbek-vuori ja Tsminda Sameban kirkko

Georgia Kazbek
Georgia hurmaa Kaukasuksen maisemillaan. Kuvassa Georgian kuuluisin ja kolmanneksi korkein vuori Kazbek.

Georgian ikonisin maisema on pääkaupungista pohjoiseen aivan Venäjän rajalla kohoava lumihuippuinen, 5034 metriä korkea Kazbek-vuori (Kazbegi), jonka edustalla koreilee Tsminda Sameban kirkko.

Kirkon rakentaminen näin syrjäiselle paikalle lähes 2200 merin korkeudelle on täytynyt olla aikamoinen urakka 1300-luvulla. Kerrotaan, että vaaran aikoina kirkkoon tuotiin turvaan tärkeimmät uskonnolliset esineet Mtskhetan kaupungista.

Kirkon luokse valmistui vuonna 2018 päällystetty tie, joten nykyisin perille pääsee myös henkilöautolla.

Kirkkoon voi myös patikoida viereisestä Stepantsmindan vuoristokylästä, jonne on kolmen tunnin minibussikyyti Tbilisistä. Kylässä on useita majataloja kuten erinomainen Kazbek View Guest House.

Gori ja luolakaupunki Uplistsikhe

Stalin-museo Georgia
Stalin-museon näyttelyesineisiin kuuluvat myös Isä Aurinkoisen hapertuneet sikarit. Kuva: Adam Jones, Flickr CC

Kun suuntaa Tbilisistä länteen, vastaan tulee Mtskhetan jälkeen ensimmäisenä Gori, Josif Stalinin synnyinkaupunki. Ja kas, kaupungissahan on Isä Aurinkoiselle omistettu museo, ja vieläpä täysin hurmahenkinen. Tämän parempaa paikkaa ei olekaan tehdä pientä aikamatkaa suureen ja mahtavaan Neuvostoliittoon.

Gorin vieressä, noin 10 kilometrin päässä kaupungista, on toinenkin mielenkiintoinen nähtävyys. Uplistsikhe on ikivanha, luoliin louhittu kaupunki. Kaupunki kukoisti 400-luvulta ennen ajanlaskun alkua aina 1200-luvulle asti. Parhaimmillaan luolastoissa on sanottu olleen jopa 20 000 asukasta. Vuoden 1920 maanjäristys tuhosi osan luolakaupungista.

Luolaluostari Vardzia ja Georgian sankarikuningatar

Vardzian luolaluostari on kuin suoraan fantasiaelokuvasta.

Kun Gorista suuntaa kohti etelää, saapuu Akhaltsikhen pikkukaupunkiin, jota koristaa komea, turkkilaisten rakennuttama Rabatin linnoitus. Akhaltsikhe on hyvä yön tai parin tukikohta käydä tutustumassa Vardzian luolaluostariin, joka sijaitsee melkein Turkin rajalla. Matkalla voi pysähtyä ihailemaan Khertvisin linnoitusta.

Georgialaiset pitävävät vuorenseinään louhittua Vardzian luolaluostaria erityisen pyhänä.

Luostarin perusti kuningas Giorgi III, jonka seuraajan, kuningatar Tamarin johdolla Georgiasta tuli 1200-luvun vaihteessa Kaukasuksen alueen mahtivaltio. Samalla Vardzia kasvoi suureksi 50 000 asukkaan kaupungiksi, jossa asuttiin luolissa yli kymmenessä kerroksessa.

Sankarikuningatar Tamari on kuvattuna luostarin keskuksena toimivassa Marian kuolonuneen nukkumisen kirkossa. Freskot edustavat keskiajan Georgian maalaustaiteen huippukautta.

Georgian kuningaskunnan kultakausi kesti tosin vain muutaman vuosikymmenen. Ensin hyökkäsivät mongolit, sitten Uzbekistanin kansallissankarin, Timur Ramman, joukot. Georgian valtakunta pilkkoutui osiin.

Luostari kärsi pahoin vuoden 1283 maanjäristyksessä. Vuonna 1551 georgialaiset hävisivät luostarilinnoituksella käydyssä taistelussa persialaisille ja Vardzia ryöstettiin. Nykyisin luostarissa asuu jälleen muutama munkki.

Vardziaan kulkee muutama minibussi päivässä Akhaltsikhesta. Matka kestää tunnin verran.

Luolaluostarissa ehtii käydä myös pitkällä päiväretkellä Tblisistä.

Kutaisi – lisää Unescon maailmanperintökohteita

Georgian länsiosan keskus on maan toiseksi tärkein kaupunki Kutaisi, jonne on ajomatkaa Tbilisistä kolme ja puoli tuntia.

Kaupungin nähtävyyksiin kuuluvat Unescon maailmanperintökohteet Bagratin katedraali ja Gelatin luostari. Keskustassa voi ihailla myös hyvin säilynyttä vanhaa juutalaiskorttelia.

Suurin syy matkustaa Kutaisiin on kuitenkin se, että tätä kautta voi jatkaa matkaa Georgian kenties upeimpaan kohteeseen, Svanetian laaksoon.

Kutaisin ja Gorin väliin jää myös kummallisen kiehtova vanha kaivoskaupunki Tšiatura.

Katso tarjoukset Kutaisin hotelleihin.

Gondolihissien Tšiatura ja Katskhin pylväskirkko

Chiatura Georgia
Täältä tullaan elämä! Kaivoskaupunki Chiaturassa liikutaan ruosteisilla gondolihisseillä. Kuva: Panegyrics of Granovetter, Flickr C

Tämä on erikoisuuksien ystäville! Jo parhaat päivänsä nähnyt kaivoskaupunki Tšiatura (Chiatura) tuo sopivaa sosialistisrealistista vaihtelua muun Georgian kauneudelle. Kaupunki on rakennettu – pitkälti betonista – kukkuloiden rinteille.

Tšiaturan varsinainen vetonaula ovat gondolihissit, joita on rakennettu eri puolille kaupunkia liikkumista helpottamaan. Jotkut niistä on jo hylätty, mutta 17 toimii edelleen. Ruosteisissa, kaupungin yllä kulkevissa karuissa gondoleissa on dystooppisen tieteiselokuvan tunnelmaa.

Keskeisten gondolihissien kunnostaminen tosin aloitettiin vuonna 2017 – toivottavasti se ei pilaa nukkavierua tunnelmaa.

Georgia Kaskhi Pillar
Katskhi-torni on todellinen taivaan pilari. Kuva: Levan Nioradze, Flickr CC

Tšiaturan lähellä on toinen erikoinen nähtävyys, Katskhin kirkko, joka tasapainoilee kapean ja pystysuoran luonnonkivitornin päällä 40 metrin korkeudessa. Miten ihmeessä kirkko on oikein rakennettu 900-luvulla? Kirkossa asui erakkomunkkeja ainakin 1200-luvulle, kunnes se lopulta autioitui. Kirkko restauroitiin 2000-luvun alussa.

Nykyisin kirkkoon vievät huimaavan korkeat metalliset tikapuut, mutta niitä saavat nousta vain alueella asuvat munkit.

Maagisen kaunis Svanetia

Svanetia georgia
Svanetian kyliä vartioivat keskiaikaiset puolustustornit.

Svanetia on maagisen kaunis paikka. Lumihuippujen ympäröimissä laaksoissa on ikivanhoja kyliä, joita suojaavat taivaita tähyävät vartiotornit.

Suurin osa torneista on rakennettu varhaisella keskiajalla 800–1100-luvuilla, ja yhdessä Svanetian ortodoksikirkkojen ja linnoitusten kanssa ne muodostavat Unescon maailmanperintökohteen.

Svanetia oli pitkään niin eristyksissä, että alueella on omanlaisensa kulttuuri.

Alueen keskus on 1500 metrin korkeudessa sijaitseva Mestia, jossa jo pääsee näkemään puolustustorneja. Kaikkein kauneimmat kylät sijaitsevat kuitenkin Ushgulin alueella 2100 metrin korkeudessa. Harvassa paikassa Euroopassa asutaan pysyvästi yhtä korkealla. Elämä sujuu hyvin perinteiseen tapaan, vaikka matkailijat ovatkin jo löytäneet paikalle.

Mestiaan on Kutaisista noin neljän ja puolen tunnin ajomatka. Bussit kulkevat Zugdidin kautta. Zugdidiin pääsee Tblisistä myös päivä- tai yöjunalla.

Mestiasta on vielä 50 kilometrin vuoristotie Ushguliin. Perille pääsee taksilla (noin 50 euroa).

Georgialainen kulttuuri

Georgialaiset kääntyivät kristinuskoon jo 300-luvulla, mikä näkyy maan lukemattomina tunnelmallisina kirkkoina ja luostareina. Uskonnolliset rakennukset ovat kansallisaarteiden asemassa, ja niissä vierailevalta matkailijaltakin odotetaan kunnoittavaa käytöstä.

Kirkoissa ja luostareissa vieraillessa miehillä pitää olla pitkät housut jalassa, eikä lakkia sovi pitää päässä. Naisilla pitää puolestaan olla pitkä hame ja huivi hiusten suojana.

Georgian sää ja ilmasto

Georgia on vuoristoinen maa, ja parasta aikaa matkustaa kestää kesäkuun alusta lokakuun puoliväliin, jolloin Georgia sää on parhaimmillaan vaelluksille.

Liikkuminen Georgiassa

Bussit ja minibussit kulkevat varsin hyvin paikasta toiseen. Kiinnostavasta kohteesta toiseen on harvoin yli kahden tunnin matkaa.

Georgiassa on myös helppo liftata – usein jo ensimmäinen auto pysähtyy pystyssä olevan peukun nähdessään.

Georgian hintataso

Georgia on hintatasoltaan edullinen matkakohde, varsinkin Tblisin ulkopuolella. Majatalohuoneen saa noin 10 eurolla, aterian viidellä.

Tarvitseeko Georgiaan viisumin?

Suomalainen ei tarvitse Georgiaan viisumia lomamatkalle.

Georgian valuutta ja valuutanvaihto

Georgian valuutta on lari. Lareja on vaikea löytää Suomesta, mutta Tblisissä riittää rahanvaihtopisteitä ja kurssikin on niissä usein hyvä. Myös pankkiautomaatteja on pääkaupungissa mukavasti.

Tbilisin hotelleissa käyvät yleensä luottokortit, samoin monessa ravintolassa ja kaupassa. Pääkaupungin ulkopuolella kannattaa varautua käteisen käyttöön.

Aikaero

Kello on Georgiassa tunnin edellä Suomen-aikaa.

Matka Georgiaan

Matkakohteena Georgia on ollut nousussa muutaman viime vuoden ajan, mistä kuuluu osin kiitos uusille, Euroopasta avatuille lentoreiteille. Suomesta lentää Tbilisiin esimerkiksi AirBalticilla Riian kautta.

Heinäkuussa 2020 halpalentoyhtiö Wizzair avaa reitin Turusta Kutaisiin, Georgian toiseksi suurimpaan kaupunkiin.

Osa kiitoksesta kuuluu varmaan myös matkabloggareille, jotka ovat heränneet kertomaan Kaukasuksella sijaitsevan maan kauneudesta.

Tbilisin lentokentältä keskustaan vievät taksit voi maksaa euroilla tai dollareilla. Käypä hinta tuntuu olevan 15 euroa/dollaria.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!