Kanadan parhaat matkakohteet

Kanada
Calgaryn lähellä Kalliovuorilla sijaitseva Emerald Lake on yksi Kanadan kuvatuimmista maisemista. Kuva: Bruno Soares / Unsplash

Kanada on eeppinen matkakohde, jättimäinen villin luonnon maa. Maailman toiseksi suurin maa, ja vielä Venäjääkin harvaanasutumpi.

Suurin syy matkustaa Kanadaan ovat maan luontokohteet, joiden mittasuhteille on vaikea löytää vertaa muualta. Kanada on kuin pohjoinen, kasvuhormonia popsinut versio Uudesta-Seelannista.

Maantieteellisesti Kanadan voi jakaa neljään alueeseen. Idässä ollaan Suurten järvien luona. Maan keskiosa on loputtomalta tuntuvaa preeriaa eli Suurten tasankojen aluetta. Lännessä tasangot päättyvät Kalliovuoriin, ja saavutaan Brittiläiseen Kolumbiaan. Ja sitten on valtava pohjoinen alue.

Kanadan elämyksistä kaikkein huikein löytyy Hudsoninlahden rannalta Churchillista, joka on maailman paras paikka bongata jääkarhuja. Kanadan hiihtokeskukset ovat puolestaan luvatun maan maineessa off-piste-laskettelun harrastajien keskuudessa. Juuri Kanadan erämaissa keksittiin heli-skiing.

Löytyy Kanadasta toki myös helposti saavutettavia kerran elämässä -matkakohteita. Yhdysvaltain ja Kanadan rajalla sijaitsevilla mahtavilla Niagaran putouksilla pääsee vierailemaan helposti Torontosta käsin ja koko Kanadan halki voi matkustaa kätevästi The Canadian -junalla Torontosta Vancouveriin.

Kanadan parhaat nähtävyydet esitellään tällä sivulla idästä länteen. Matkaa suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon maan valtava koko. Kanada on suurempi kuin Australia.

L’Anse aux Meadows – muisto viikingeistä

Aivan Kanadan itäreunalla, Newfoundlandin saaren pohjoiskärjessä, on Unescon maailmanperintökohde L’Anse aux Meadows, ainoa aidoksi todistettu viikinkien asutus Pohjois-Amerikassa.

Viikingit asuttivat siirtokuntaansa vain kaksi tai kolme vuotta. Hylkäykseen pidetään syynä viikinkien ja alkuperäisasukkaiden välistä konfliktia.

Tämä on jokaisen viikingeistä kiinnostuneen unelmakohde. Todella syrjäinen ja tavattoman kiehtova.

Lunenburg – brittien siirtomaa-ajan tunnelmaa

Lunenburg on säilyttänyt brittien siirtomaa-ajan ulkoasunsa. Kuva: Stephen Walker / Unsplash

Kanadan itäreunalla on toinenkin Unescon maailmanperintökohde. Nova Soctian saarella sijatsevaa, historiallisen asunsa säilyttänyttä Lunenburgiia pidetään parhaiten säilyneenä esimerkkinä brittiläisestä siirtomaa-asutuksesta Pohjois-Amerikassa.

Suosittu nähtävyys on myös lähistöllä sijaitseva Peggys Cove, vanhaa aikaa henkivä kalastajakylä majakkoineen.

Nova Scotian erottaa mantereesta Fundynlahti, jossa on maailman suurin vuorovesivaihtelu. Lahti on myös hyvä paikka bongata valaita myös.

Quebec – koe ranskankielinen Kanada

Quebec Kanada
Quebecin maisemia hallitsee linnamainen luksushotelli Le Château Frontenac. Kuva: Julie Boulanger / Unsplash

Montreal ja Quebec ovat ranskankielisen Kanadan keskuksia. Maan koosta kertoo jotain se, että vaikka ne näyttävät olevan kartalla melkein vierekkäin, on kaupungista toiseen matkaa 250 kilometriä.

Etenkin Quebec on todellinen ranskalaisuuden linnake. Ja linnake ihan konkreettisestikin; Quebecin vanhat kaupunginmuurit ovat edelleen osin pystyssä. Niiden suojaama Quebecin vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

Kaupungin kuvatuimpia nähtävyyksiä on luksushotelli Le Château Frontenac, joka on sen verran ylväs näky, että sitä luulisi helposti kaupungintaloksi tai joksikin muuksi julkiseksi rakennukseksi. Linnamainen hotelli valmistui jo vuonna 1893.

Montreal – käy herkuttelemassa reuben-leivillä!

Montreal on selvästi isompi ja modernimpi suurkaupunki, joka tunnetaan parhaiten Cirque de Soleil -sirkusryhmän kotikaupunkina. Sekä tietysti yhtenä Kanadan johtavista jääkiekkokaupungeista, jonka yksi kaikkien aikojen sankareista on Saku Koivu.

Vuonna 1909 perustettu Canadiens on NHL:n vanhin yhä toiminnassa oleva joukkue ja se on voittanut Stanley Cupin peräti 24 kertaa. Viimeisimmästä voitosta on tosin jo aikaa (1993).

Montrealiin voisi matkustaa myös pelkästään maistaakseen jo vuonna 1928 perustetun Schwartz’sin legendaarisia ja syntisen hyviä Reuben-leipiä. Perinteisen delicatessenin edessä on usein käsittämättömän pitkä jono, ja jonottaminen kannattaa: näitä leipiä ei koskaan unohda!

Toronto ja Niagaran putoukset

Kanada matkailu
Toronton näkymiä hallitsee CN Tower.

Jos Kanadan pääkaupunki onkin Ottawa, on Kanadan suurin, vilkkain ja monikulttuurisin kaupunki Toronto. Torontossa voi herkutella niin Chinatownissa, Koreatownissa, Pikku-Italiassa kuin Pikku-Portuglissakin.

Täällä ollaan Suurten järvien alueella, vaikka suurin osa Toronton asukkaista onkin kotoisin jostain aivan muualta kuin Ontariojärven rannalta.

Toronton kuuluisin nähtävyys on 553 metriä korkea CN Tower, joka nousee mahtavana neulana Toronton pilvenpiirtäjien ylle. Torni ehti olla hyvän aikaa myös maailman korkein rakennus.

CN Towerin maisematasanteen lattialla voi testata korkeanpaikan kammoaan: läpinäkyvä lattia on tehty lasista. Näkymät ovat siis sanoinkuvannollisestikin huimaavat.

Toronto
Toronton kaupungintalon ovat suunnitelleet suomalaiset betonibrutalistit. Kuva: Scott Webb / Unsplash

Toronton toinen kuuluisa maamerkki on kaupungintalo Toronto City Hall. Se kiinnostaa suomalaisia sikälikin, että komean kompleksin ovat suunnitelleet suomalaisen bretonibrutalismin antisankarit Viljo Revell ja Heikki Castrén, joita saa syyttää tai kiittää Helsingin rumimmasta rakennuksesta, Makkaratalosta.

Kannattaa poiketa myös Hockey Hall of Fame -jääkiekkomuseossa, jossa voi koettaa maalivahtisimulaattorissa pysäyttää Wayne Gretzkyn laukauksen.

Torontosta on helppo tehdä retki lähellä sijaitseville Niagaran putouksille.

Seuraava merkittävä kohde onkin sitten hieman kauempana. Winnipegiin on reilun 2000 kilometrin matka.

Winnipeg – jääkiekkoa ja juna Hudsonlahdelle

Winnipeg on siellä, mistä Suuret tasangot alkavat. Täältä kun suuntaa länteen, edessä tuntuu olevan loputtomasti preeriaa. Aika tarkalleen ottaen 1300 kilometriä.

Winnipeg tunnetaan parhaiten jääkiekosta, mutta Winnipegistä voi myös nousta junaan, joka vie kahdessa päivässä suoraan pohjoiseen, Hudsonlahden rannalle Churchilliin.

Edessä on todella eksoottinen junamatka. Se vie tundralle alkuperäiskansojen maille, missä kyytiin voi nousta missä vaan rautatien varrella. Pitää vain heiluttaa kättään ja juna on velvoitettu pysähtymään.

Winnipegistä on Churchilliin myös lentoja.

Churchillin jääkarhut

Hudsonlahden rannalla sijaitseva Churchill on unelmien paikka nähdä jääkarhuja. Churchillia ei turhaan tunneta maailman jääkarhupääkaupunkina: jääkarhut kerääntyvät Churchillin ympäristöön odottamaan Hudsonlahden jäätymistä, jotta ne voivat suunnata merelle hylkeitä pyytämään.

Jääkarhuja voi näkee heinäkuulta marraskuulle. Kesä-elokuussa Hudsoninlahdella voi puolestaan ihailla maitovalaita.

Albertan provinssin dinosauruspuisto

Suurten tasankojen länsireunalla, parisataa kilometriä itään Calgarystä, on tosielämän Jurassic Park. Albertan dinosauruspuiston alueelta on löydetty niin vatava määrä dinosaurusten fossiileja, että se on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi.

Calgary ja maailman kuuluisin rodeo

Kanada rodeo
Kerra elämässä pitäisi käydä Calgaryn rodeossa. Kuva: Andre Ouellet / Unsplash

”Greatest Outdoor Show on Earth”, sillä nimellä calgarylaiset mainostavat heinäkuussa järjestettävää rodeotapahtumaa Calgary Stampede. Ja aikamoinen se tapahtuma onkin. Kymmenen päivän aikana miljoona katsojaa saapuu maailman kuuluisimpaan rodeoon katsomaan alansa suurimpia tähtiä.

Calgary on mainio kohde, vaikkei rodeon aikaa saapuisikaan. On suuren pienen suurkaupungin sykettä ja monipuolista arkkitehtuuria. Kalliovuoret kohoavat aivan vieressä.

Calgary
Reilun miljoonan asukkaan Calgary on pieni suurkaupunki. Kuva: Samson / Unsplash

Banffin kansallispuisto – täältä löytyvät Kanadan kauneimmat maisemat

Kanada Banff kansallispuisto
Morainejärvi saa turkoosin värinsä vuorilta jokien mukana valuvista mineraaleista. Kuva: Johny Goerend / Unsplash

Calgarysta länteen on Kanadan vanhin ja kuuluisin kansallispuisto, vuonna 1885 Kalliovuorille perustettu Banff National Park. Vetonaulana on sanoinkuvaamattoman kaunis, valkohuippuisten vuorten ympäröimä Morainejärvi.

Aivan Banffin vieressä on toinenkin kansallispuisto, Yoho National Park, jossa sijatsee toinen kuvankaunis järvi, Emerald Lake eli Smaragdijärvi.

Jasperin kansallispuisto ja Kanadan Kalliovuoret

Hieman pohjoisempana Kalliovuorilla on Jasperin kansallispuisto. Sen sydämmessä on pikkuruinen nimikkokylä, Jasper, jonka asemalla pysähtyy koko maan halki kulkeva The Canadian -juna. Jasper tarjoaa hyvät mahdollisuudet retkeilyyn.

Kalliovuorten toisella puolen odottaakin viimein Vancouver, liki myyttisen mukava kaupunki.

Vancouver – vuorien ja valaiden kaupunki

Mikä tekee kaupungista viihtyisän? Millainen on maailman mukavin kaupunki?

Kysymykseen voi etsiä vastausta Vancouverista, joka rankataan kerta toisensa jälkeen maailman viihtyisimpien kaupunkien joukkoon. Ainakin Vancouver sijaitsee huikean hienolla paikalla meren ja lumihuippuisten vuorten välissä. Modernin kaupungin ytimessä on Vancouverin vanhakaupunki Gastown.

Vancouverista on tosin tainnut tulla oman maineensa uhri. Kaupungista on tullut niin suosittu, että asuntojen hinnat ovat lähteneet aivan käsistä. Harvalla tavallisella ihmisellä on enää varaa asua unelmiensa kaupungissa.

Toukokuulta syyskuulle Vancouverin lähivedet ovat maailman parhaita paikkoja nähdä miekkavalaita (englanniksi orca). Hyvää aikaa valaiden bongaamiseen on myös maalis–huhtikuu, kun 20 000 harmaavalasta ui Vancouverin ohitse vuosittaisella vaelluksellaan.

Kolmen tunnin matkan päässä Vancouverista on Whistler, yksi Pohjois-Amerikan parhaista laskettelukeskuksista.

Yhdysvaltain puolelle Seattleen on vain reilun parin tunnin ajomatka.

Victoria – Brittiläisen Kolumbian elegantti pääkaupunki

Toisin kuin voisi luulla, Vancouver ei ole Brittiläisen Kolumbian pääkaupunki. Se on alle 100 000 asukkaan elegantti ja vanhaa aikaa henkivä Victoria, joka sijaitsee varsinaisella Vancouverinsaarella.

Klondike ja Dawson City

Kanadan kultaryntäys suuntautui Yukonin erämaa-alueelle Aku Ankastakin tuttuun Klondikeen. Lähellä Alaskan rajaa sijaitseva Dawson City on kiehtova ikkuna Klonkiden kultaryntäyksen aikaan: pikkukaupunki on säilyttänyt vanhan asunsa ja kultaa kaivetaan edelleen.

The Canadian – junalla halki Kanadan

Kanadan halki Torontosta Vancouveriin kulkeva The Canadian on maailman upeimpia junamatkoja – matkan varrella näkee niin Kanadan preeriat kuin Kalliovuoretkin.

Matkaan menee viisi päivää (neljä yötä). Tarjolla on niin makuuvaunuja kuin istumapaikkojakin. Halvimmat liput noin 300 euroa koko matkalle.

Matkan voi tehdä myös osissa ja pysähtyä itseään kiinnostavissa paikoissa matkan varrella – kunhan liput ostaa pysähdyksiensä mukaan.

Kanada ja kannabis

Kanadan-matkailun seuraava vetonaula saattaa hyvinkin olla kannabis. Kanadalaiset ovat olleet kovia pössyttelijöitä jo pitkään, ja viimein lokakuussa 2018 maa laillisti kannabiksen viihdekäytön toisena maana maailmassa. Kanadaa ennen kannabiksen oli laillistanut vain Uruguay. Esimerkiksi Alankomaissa kannabis on dekriminalisoitu, ei laillistettu. Yhdysvalloissa taas viihdekäyttö on sallittu yhdeksässä osavaltiossa muttei koko maassa.

Toisin kuin Hollannissa, jossa kannabiksen myynti ja käyttö on rajoittu vähän pahamaineisiin coffeeshopeihin, Kanadassa kannabisliikkeet ovat tyylikkäitä ja moderneja. Säännöt vaihtelevat vähän osavaltioiden mukaan, mutta yleensä pössyttely on sallittu samoissa paikoissa kuin tupakankin polttelu.

Kanada näyttäisi toimivan hyvänä esimerkkinä muillekin maille, kun nämä miettivät suhtautumistaan kannabiksen laillisuuskysymyksiin. Tarkemmin kanadan kannabislainsäädännöstä voit lukea blogista Muu maa mandariini.

Lisää vinkkejä Kanadaan

Lisää vinkkejä Kanadan matkakohteisiin löydät Kanadan kartalta.

Matka Kanadaan

Kanadaan on hyvät lentoyhteydet etenkin itäosiin Torontoon ja länsirannikolle Vancouveriin.

Kanada on järkyttävän kokoinen: yhtä suuri kuin koko Eurooppa. Etäisyydet pitkät ajettaviksi: kätevimmin Kanadassa liikkuu lentäen tai junalla.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Kanadaan ja vertaa maan sisäisiä lentoja.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi