Onko lentokoneella turvallista lentää korona-aikana?

lennot suomesta ulkomaille
Koronavirus tarttuu todennäköisemmin lentokentällä kuin letokoneessa. Kuva Madridin futuristiselta lentokentältä. Kuva: dalbera, Flickr CC

On. Vastaus kysymykseen voi tuntua yllättävänkin suoraviivaiselta. Mutta lentokoneella on turvallista lentää korona-aikana.

Jos et usko, ajattelepa tätä. Pandemian ollessa pahimmillaan kymmeniä- ellei satojatuhansia ihmisiä kotiutettiin lentokoneilla ympäri maailmaa, Suomeenkin tuhansia. Mutta jälkikäteen lentokoneiden kautta ei ole raportoitu tartunnoista.

Tai ajattelepa noin yleensä matkustamista ja lentämisiäsi. Jos lentokoneet levittäisivät tehokkaasti viruksia, olisit paljon useammin kipeä lentojen jälkeen.

Maalaisjärjellä ajateltuna tilanteen tietysti luulisi olevan aivan päinvastainen. Lentokoneissahan istutaan lähekkäin pitkiäkin aikoja sisätiloissa. Lentokoneiden luulisi nimenomaan olevan pahimman laatuisia viruslinkoja.

Vaan ei. Lentokoneiden ilmanvaihtosysteemit ovat niin hyviä, etteivät ilmaan hengityt virukset pääse leviämään.

Näin kertoi tartuntatauteihin erikoistunut apulaisprofessori Joseph Allen Washington Postissa (artikkeli maksumuurin takana). Hänen mukaansa lentokoneiden ilmanvaihto on yhtä tehokas kuin sairaaloiden eristyshuoneissa. Ilma vaihtuu lentokoneissa 10–12 kertaa tunnissa. Käytössä on myös samanlaiset ilmansuodattimet kuin sairaaloissa. Ne suodattavat 99,97 prosenttia ilman partikkeleista.

Apulaisprofessorin mukaan matkailuun kyllä liittyy tartunnan riski. Mutta se on paljon suurempi takseissa, busseissa, junissa, hotelleissa ja esimerkiksi lentokentillä kuin itse lentokoneessa.

Samalla apulaisprofessori Allen suosittelee, että lentokentillä – ja koneissa – kannattaisi ja pitäisi ehdottomasti käyttää maskeja. Käsidesipisteitä pitäisi olla siellä täällä ja vessoista tehdä sellaisia, ettei niissä tarvitse koskea mihinkään. Hän myös suosittelee, että lentokoneiden ruoka- ja juomatarjoilusta kannattaisi luopua – tai ajoittaa se boardingin yhteyteen.

 

2 KOMMENTIT

    • Lentokenttien tilannetta tartuntapaikkoina Allen ei kommentoinut – muuten kuin että niillä tartunnan saa todennäköisemmin kuin varsinaisessa lentokoneessa. Mutta todennäköisesti lentämisen virusturvallisuutta pystyy parantamaan tehokkaimmin lentokenttien käytäntöjä petraamalla.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi