Albania – vinkit ja kokemukset

Kansallismielinen hurmos koristaa Albanian kansallismuseon sisäänkäyntiä. Kuva: JM Travel Photography, Shutterstock

Tällä sivulla kerrotaan vinkkejä ja kokemuksia Albanian-matkan suunnitteluun. Onko Albania turvallinen matkakohde? Millainen on Albanian hintataso? Entä mikä on paras aika matkustaa Albaniaan?

Tämän Albania-oppaan kirjoittaja, freelance-toimittaja Petri Kosonen, asuu osan vuodesta Albaniassa.

Albania on helppo ja turvallinen matkakohde

Kielimuurista huolimatta Albaniassa matkustaminen on helppoa, linja-autoaseman löytämistä lukuun ottamatta.

Vaikkapa Lähi-idän maihin verrattuna matkanteko on Albaniassa stressitöntä. Mattokauppiaat eivät lyöttäydy väkisin seuraan. Kerjääminen ja aggressiivinen kaupustelu on Albaniassa harvinaista. Vaihtorahat tulevat kaupassa takaisin oikein. Ihmiset väistävät toisiaan kohteliaasti kadulla. Harvemmin kukaan tuppaantuu seuraan, mutta apua saa yleensä tarvittaessa.

Albanialaiset ovat ystävällistä, huumorintajuista ja erittäin vieraanvaraista kansaa. Ärsyttävä piirre heissä on jonossa etuilu. Sekin loppuu kokemuksen mukaan yleensä asiasta huomauttamalla.

Tarvitseeko Albaniaan viisumia?

Albaniaan ei vaadita viisumia, jos kyseessä on tavallinen lomamatka: suomalainen voi oleskella Albaniassa kolme kuukautta ilman viisumia. Jos haluaa olla maassa pidempään, voi kolmen kuukauden jälkeen käydä vaikka kääntymässä Kreikan puolella, minkä jälkeen voi jatkaa Albaniassa oleskelua toiset kolme kuukautta.

Lennot Albaniaan

Suomesta ei ole suoria lentoja Albaniaan. Pääkaupunki Tiranaan lennettäessä reitti kulkee usein Frankfurtin (Lufthansa) tai Istanbulin (Turkish Airlines) kautta, nopeimmillaan alle kuudessa tunnissa. Menopaluu Tiranaan maksaa alk. 250 euroa.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Albaniaan.

Aikaero Suomen ja Albanian välillä

Albaniassa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa: Albaniassa on käytössä Keski-Euroopan aika.

Albanian sää ja ilmasto – paras aika matkustaa Albaniaan?

Albanian-matkailun huippusesonki on kesällä. Heinä-elokuun kuuma sää sopii hellettä ja auringonporotusta rakastavalle. Monien mielestä miellyttävimmät lomakelit koittavat vasta alkusyksystä.

Albanian eteläosissa rantakelejä riittää joulukuuhun asti. Joonianmeri on silloinkin lähes 20-asteista. Itse uin meressä läpi talven! Toisaalta talvella (marraskuusta helmikuuhun) saattaa sataa rankasti.

Tammi-helmikuu on lämmityksen puutteessa ehkä turhan koleaa lomailuun, varsinkin Tiranassa ja siitä pohjoiseen. Vuoden 2017 tammikuussa oli harvinainen neljän päivän pakkasjakso, joka palellutti sitrussadon ja tappoi taatelipuita pystyyn. Lunta oli rannikolla ensimmäistä kertaa 30 vuoteen.

Maaliskuussa alkaa simpukkakausi, bougainvilleat kukkivat ja joet tulvivat laskettaviksi. Lisäksi esimerkiksi hotellien hintataso on kohdallaan. Myös kevät on erinomaista aikaa vierailla Albaniassa.

Albanian hintataso ja matkabudjetti

Albania on kenties Euroopan edullisin maa turistille. Albanian hintataso on vain runsas puolet Kreikan tasosta. Tämä näkyy erityisesti alkoholin ja ulkona syömisen hinnoissa. Sen sijaan polttoaine on Albaniassa vain vähän halvempaa kuin Suomessa ja tuontitavarat – vaatteet ja erityisesti elektroniikka – saattavat olla jopa kalliimpia.

Myös majoitus on Albaniassa edullista – tosin hotellit eivät ole aina laadulla pilattuja.

Katso tarjoukset Albanian hotelleihin.

Albanian valuutta ja rahanvaihto Albaniassa

Albanian valuutta on lek (ALL). 1 € = 120 ALL (2/2019).

Pankkiautomaateista voi toisinaan nostaa Albanian valuutan lisäksi myös euroja (kokeile Raiffeisen Bank).

Eurojen vaihtaminen rahanvaihtajilla tulee jonkin verran edullisemmaksi kuin pankeissa. Ulkomailla lekejä ei voi vaihtaa, sillä paikallisen valuutan tuonti ja vienti on kielletty ainakin virallisesti.

Toimivatko luottokortit Albaniassa?

Käteistä – lekejä tai euroja – on hyvä pitää mukana. Pankkikortti toimii yleensä vain kalliimmissa hotelleissa. Paikalliset operaattorit saattavat laskuttaa kortilla maksamisesta jopa 4,5 prosenttia lisää.

Jätetäänkö Albaniassa juomarahaa?

Ravintolan pöydälle on tapana jättää jotain. Paikalliset jättävät usein vain pienimmät vaihtorahat, mutta turistien odotetaan jättävän tippiä noin 10 prosenttia. Jos sopivaa rahaa ei löydy, niin tutussa paikassa isäntä saattaa pyöristää laskun jopa alaspäin.

Albanialainen ruoka

Islaminuskosta huolimatta porsaanliha on varsin yleistä Albaniassa. Lihavartaat ovat maittavia ja makkarat lihaisia.

Kasvissyöjille Albania ei ole luvattu maa. Välimerellinen salaatti oliiviöljyllä ja limetillä on maukasta, varsinkin kreikkalaistyylisellä juustolla höystettynä. Vegaanituotteita on vaikea löytää.

Vaikka Albaniassa on paljon muslimeita, löytyy alkoholijuomia laajalti.

Lue lisää: Albanian ruoka ja juoma

Onko hanavesi juotavaa Albaniassa?

Vesijohtoveden laatu vaihtelee alueittain, mutta yleisesti vesijohtoveden juominen ei ole suositeltavaa. Pullotettu vesi on hyvää, ja iso pullo maksaa vain puoli euroa. Jotta muovia kuluisi vähemmän, kannattaa ostaa vesi isommissa kanistereissa. Kuuden litran pönikän saa eurolla.

Vatsataudit Albaniassa

Itselläni ei puolen vuoden aikana esiintynyt vatsavaivoja, eikä kenelläkään tuntemallanikaan. Muista kuitenkin hygienia (etenkin käsien peseminen) ja varmista ennen matkaa, että  matkavakuutus on kunnossa.

Lue lisää: Paska juttu – turistiripuli vai jotain vakavampaa?

Onko Albaniassa vaarallisia tauteja?

Albaniassa ei tiettävästi ole sen enempää vaarallisia tauteja kuin muissakaan Välimeren maissa. Tarkista ennen matkaa, että perusrokotukset (kuten jäykkäkouristus ja hepatiitti A+B) ovat voimassa.

Onko Albaniaan turvallista matkustaa?

Verisestä historiastaan, mafiasta ja vendettan kaltaisista klaanien kunniakoodeista huolimatta Albania on turistille turvallinen maa. Verikoston tielle ei ulkomaalaisten tiedetä joutuneen. Myös Albanian kuuluisat gangsterit loistavat poissaolollaan katukuvassa. Varkaudet ja ryöstöt ovat harvinaisia.

Suurimmat vaarat turistille ovat liikenne – ja toisinaan putoamisvaara, jonka vuoksi pimeällä liikkuessa kannattaa pitää mukana otsalamppu tai muu pieni valo.

Albania sijaitsee seismisellä alueella, joten maanjäristyksiä esiintyy aika ajoin. Esimerkiksi loppuvuoden 2016 Italian järistykset tuntuivat pienellä viiveellä  ainakin Sarandassa. Mitään vaurioita ne eivät tiettävästi aiheuttaneet.

Luonnossa, ja joskus sisätiloissakin, saattaa törmätä mustaan skorpioniin. Otuksen pisto voi olla tuskallinen, mutta ei ainakaan terveelle aikuiselle hengenvaarallinen.

Albania ja huumeet

Virallisista huumeiden vastaisista kampanjoista huolimatta  kannabiksen tuotanto ja salakuljetus on merkittävä osa Albanian kansantaloutta. Kohtuulaatuista ja -hintaista heinää löytää tarvittaessa helposti, mutta päihteiden käyttö ei pistä silmään katukuvassa, eikä siitä tiedetä koituneen merkittävästi ongelmia turisteillekaan.

Yleisimmät huijaukset Albaniassa?

Albanialaiset ovat pääpiirteittäin rehellistä kansaa, eikä maassa esiinny mitään yleisiä vedätyksiä.

Pahimmat mokat Albaniassa

Alabania on maallistunut muslimaa, jossa myydään alkoholia joka puolella. Näkyvä juopumustila ei kuitenkaan ole hauskaa vaan noloa, ja albaanit antavat hiljaisesti myös ymmärtää sen.

Vietetäänkö Albaniassa ramadania?

Vaikka Albania periaatteessa onkin islamilainen maa, käytännössä muslimien pyhä paastokuukausi ramadan ei vaikuta turisteihin millään tavalla. Uskonto oli kielletty Albaniassa yli 40 vuoden ajan, ja siksi suurin osa albanialaisista ei ole lainkaan uskonnollisia.

Miten Albaniassa kuuluu pukeutua?

Albanialaiset ovat pukeutumisen suhteen konservatiivisia. Esimerkiksi pitkätukkaisia miehiä näkee erittäin harvoin. Kesähelteiden aikana pääkaupungissakin voi kyllä liikkua shortseissa ja naiset topeissa.

Kirkkoon tai moskeijaan mennessä on peitettävä polvet ja olkapäät.

Huivillisia naisia näkyy uskonnollisten rakennusten ulkopuolella harvoin ― pohjoisessa tosin enemmän.

Mitä kannattaa pakata Albanian matkalle?

Riippuu paljon siitä minne menee: rantalomalle etelään vai vaelluslomalle pohjoiseen? Tarvitsemansa vaatteet on hyvä tuoda mukanaan. Toalettituotteet ja lääkkeet saa yleensä paikanpäältä.

Millainen pistorasia Albaniassa on?

Sähköpistoke ja jännite Albaniassa (230v/50Hz) ovat samat kuin Suomessa.

Pärjääkö Albaniassa englannilla?

Toistaiseksi varsin huonosti, mutta albanialaisten kanssa on helppo kommunikoida, vaikka yhteistä kieltä ei olisikaan.

Matkalukemista Albaniaan

Sarandasssa puolet vuodesta asuva rymättyläläinen Pirjo Mellanen on kirjoittanut matkakirjan Matkustin Albaniaan (2013), joka pohjautuu pitkälti Mellasen pariskunnan asunnonostoon liittyviin kommelluksiin Albaniassa. Lyhyt, pakollinen oppimäärä kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Suomessa asuva ja opiskeleva Kosovon albaani Pajtim Statovci käsittelee kirjassaan Tiranan sydän (Otava 2016) seksuaalivähemmistöjen asemaakin juuri diktatuurista vapautuneesta Albaniassa.

Tunnetuin albanialainen nykykirjailija on Ismail Kadaré, jonka kolmas suomennettu romaani, Särkynyt huhtikuu (Gummerus 2006), käsittelee albaanien ikiaikaisiin Kanun-lakeihin perustuvia kunniakoodeja vieraanvaraisuuksineen ja verikostoineen.

Italialaistuneen albanialaisen Anilda Ibrahimin perhekronikka Punainen morsian (Tammi 2010) kertoo naisen asemasta Enver Hoxan hallitsemassa suljetussa maassa.

Autonvuokraus Albaniassa

Tiranan lentokeltätä löytyvät suuret kansainväliset autovuokraamoketjut, kuten Avis ja Hertz. Myös pienempiä autovuokraamoja on tarjolla. Netin kautta varatessa vuokra-autojen hinnat alkavat vain kymmenestä eurosta.

Vertaa eri autovuokraamojen hintoja.

Albanialainen liikennekulttuuri on aivan omaa luokkaansa, jopa Balkanin standardilla. Liikennesäännöt ovat vain suuntaa-antavia.

Lue lisää: Auton vuokraaminen ulkomailla

Omalla autolla Albaniaan?

Omalla autolla Albaniaan saavutaan yleensä pohjoisesta Kosovon kautta. Tällöin on huomioitava, että paluu samaa reittiä ei onnistu (kokeiltu), koska Serbia pitää Kosovoa edelleen omanaan eikä tunnusta maiden välistä rajaa. Helpoin reitti kulkee silloin Makedonian kautta.

Via Baltican kautta ajaessa saa varautua viettämään kolme yötä matkalla ja ajamaan silti melko täysiä päiviä.

Kreikasta vuokratulla autolla ei pääse Albaniaan.

Albanian julkinen liikenne

Paras tapa liikkua Albanian kaupunkien välillä on linja-auto tai furgon-minibussi. Liput ovat erittäin edullisia, ja ne ostetaan bussista.

Henkilöliikenne Albanian rautateillä on harvinaista. Rataverkosto on yhteensä vain noin 470 kilometriä ja suurimmaksi osaksi vain tavaraliikenteen käytössä.

Tiranasta, Kasharin asemalta,  pääsee matkustajajunalla 38 kilometrin matkan Dürresiin noin 40 minuutissa. Koska Kasharin asema on kaukana keskustasta, tämä on kuitenkin enemmänkin kiireetön fiilistelymatka.

Kiertomatkat Albaniaan

Suomalainen Mandala Travel -matkatoimisto järjestää Albaniaan opastettuja aktiivimatkoja ja kiertomatkoja, joiden kohteita ovat historialliset kaupungit Gjirokaster ja Berat, Butrintin rauniokaupunki, rantakohteet Ksamli ja Saranda, sekä luontokohteet kuten Llogaran kansallispuisto.

Lue lisää Albanian-matkailusta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

4 KOMMENTIT

 1. Olin Albaniassa jo v. 1974 kutsuvieraana (Suomi-Albania-seura) 3 suomalaismiehen kanssa. 2 viikkoa kiersimme Albaniaa ja meitä hemmoteltiin. Kirjoitimme Albania tänään -kirjaan silloin.
  V. 2015 olimme iso joukko Maatiaisen matkalla ja kiersimme maaseudulla eniten. Sain taas kirjoittaa matkasta, mutta Maatiaisen lehteen.
  Suosittelen Albaniaan menoa. Pärjäsin italialla ja englannilla.
  Harva on käynyt siellä jo 2 x kuten minä.

 2. Albaniaa on islamin maa ? ???? Missä lukee että albania on muslimi maa ?
  Albania on tasavaltaa maa eikä islami maa virallisesti Albanialaisilla ei ole mitään uskonto ! Todellisuus on se et ei ketään kiinnostaa islami eikä kristitty! ”Muslimit” siellä syö possun liha juo kaljaa ja rakia samat asiat mitä muutki tekee ?

 3. Ei pidä paikkaansa että kolmen kuukauden jälkeen voi vain käydä kääntymässä Kreikassa ja sitten saa taas olla siellä kolme kuukautta. Tämä on yleinen harhaluulo. Lain mukaan ulkomaalainen saa olla Albaniassa 90 päivää 180 päivän aikana. Elikkä jos oleskelet siellä 90 päivää sinun täytyy odottaa 90 päivää ennenkuin pääset taas maahan.

 4. Aika kattava ja hyvä tietopaketti. Tekisi mieli matkustaa Albaniaan. Kielistä puheen ollen ainoa kysymys, mihin tarjoat vastauksen on: ”Pärjääkö Albaniassa Englannilla?” Entä muut kielet? Italia? Ranska?

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi